Παρέμβαση χθες στις εγκαταστάσεις, μπροστά στους μεγάλους κινδύνους από την εντατικοποίηση με χιλιάδες εργαζόμενους
Από τις χθεσινές συζητήσεις με τους εργάτες στα ΕΛΠΕ |
Σημειώνεται ότι το «shutdown» σε ένα διυλιστήριο όπως αυτό των ΕΛΠΕ αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί μεγάλο χρόνο προετοιμασίας για τη σωστή οργάνωση των εργασιών και τον συντονισμό των διαφόρων ομάδων εργαζομένων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση πιθανώς φτάνουν τους 3.000! Χαρακτηριστικό της συνθετότητας και των κινδύνων είναι ότι από αυτούς περίπου 2.500 εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στη διαδικασία περιστασιακά, όσο διαρκεί το «shutdown», δηλαδή δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του.
Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με καταγγελίες θα απασχοληθούν και εργαζόμενοι που δεν έχουν καν εμπειρία από τις συγκεκριμένες εργασίες, καθώς έρχονται από άλλους κλάδους!
Σοβαρός κίνδυνος είναι και η μαζική συγκέντρωση μεγάλου αριθμού συνεργείων και εργαζομένων στον ίδιο χώρο, η οποία απαιτεί πολύ καλό συντονισμό. Εμπόδιο σε αυτό στέκεται η πίεση που ασκείται για να γίνουν οι εργασίες γρήγορα.
Εκδήλωση της πίεσης είναι και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Οπως τονίζουν τα δύο Συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους, σε κάθε «shutdown», για να μειωθεί ο χρόνος που οι μονάδες των διυλιστηρίων μένουν εκτός λειτουργίας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται «να δουλέψουν 10ωρα, 12ωρα και 16ωρα, συχνά για ολόκληρους μήνες, χωρίς μία μέρα ξεκούρασης. Ο όμιλος και οι εργολάβοι συμπιέζουν τον χρόνο για να ολοκληρωθεί η γενική συντήρηση. Εξαντλούν όλα τα περιθώρια να τελειώσουν ακόμα πιο γρήγορα τις εργασίες, με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας. Ετσι και τώρα, καλούμαστε μέσα σε 3 μήνες να εργαστούμε σε δύσκολες - εξειδικευμένες εργασίες, σε ύψη, με μεγάλη πίεση ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός χρονοδιαγράμματος ή ακόμα και νωρίτερα».
Ενδεικτική της εντατικοποίησης είναι η έγκριση του αιτήματος των ΕΛΠΕ προς το υπουργείο Εργασίας για επιπλέον της νόμιμης υπερωριακή εργασία για την περίοδο Μάρτης - Ιούλης 2025. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ενέκρινε την υπερωριακή εργασία «για493 εργαζόμενους έως 65.076 ώρες συνολικά πλέον των νόμιμων ορίων υπερωριακής απασχόλησης»! Το αίτημα αυτό αφορά μόνο τους «μόνιμους» εργαζόμενους και πρακτικά καλούνται να δουλέψουν την περίοδο αυτή για 60 και περισσότερες ώρες τη βδομάδα. Να ποια είναι η «κανονικότητα» που επικαλείται η ΕΕ στις Οδηγίες και οι κυβερνήσεις μετατρέπουν σε νόμους για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την υπερεργασία και την υπερωρία.
Τα δύο Συνδικάτα υπενθυμίζουν ακόμα την πικρή πείρα που υπάρχει στα διυλιστήρια, «καθώς στο κυνήγι του κέρδους ακόμα και βασικές πλευρές μέτρων ασφαλείας πάνε περίπατο. Επαγγελματικές ασθένειες, αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα, εργατικά "ατυχήματα" που αρκετοί από εμάς έχουν πληρώσει και με τη ζωή τους, όπως τον Μάη του 2015 στον Ασπρόπυργο», τότε που έχασαν τελικά τη ζωή τους τέσσερις εργαζόμενοι. «Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κερδοφορίας των ΕΛΠΕ, που για το περασμένο έτος ανακοίνωσαν κέρδη ύψους 1 δισ.».
Γι' αυτές τις συνθήκες υπεύθυνοι είναι οι όμιλοι, οι εργολάβοι και το κράτος, καθώς μέσα από τους νόμους των κυβερνήσεων μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο, όπως αποδεικνύεται καθημερινά στα εργοτάξια του Ελληνικού και αλλού, «όπου από τη μια μετράμε σακατεμένους εργάτες και από την άλλη ασύλληπτα κέρδη για μια χούφτα εργοδότες».
Τα Συνδικάτα τονίζουν ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και προβάλλουν συγκεκριμένο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το οποίο παρουσιάζεται στην ανακοίνωση που μοιράζουν και αφορά τις εργασίες που γίνονται σε διυλιστήρια μέσω εργολαβικών επιχειρήσεων για το διάστημα 1η Απρίλη - 30 Ιούνη 2025.
Τα αιτήματα αφορούν μεταξύ άλλων το ωράριο εργασίας και τα ημερομίσθια. Ως προς το ωράριο εργασίας (που είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς η εντατικοποίηση οδηγεί στην εξουθένωση) τα αιτήματα είναι 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, απαγόρευση οποιασδήποτε εργασίας την Κυριακή κ.ά. Ακόμα, απαιτείται η τήρηση από την εργοδοσία όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.