Στο κάλεσμα του ΔΣ της ΔΟΕ για την κινητοποίηση, που αποτελεί συνέχεια του αγώνα που δίνεται όλο αυτό το διάστημα και σταθμό προς την απεργία στις 9 Απρίλη, ανταποκρίθηκαν η ΟΛΜΕ και ο ΠΟΣΕΠΕΑ και το «παρών» δηλώνουν ΕΛΜΕ και Σύλλογοι από όλη τη χώρα, που προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.
«Στις 29 Μαρτίου "βουλιάζουμε" το κέντρο της Αθήνας. ζητώντας να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό. Αγωνιζόμαστε να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί», αναφέρει η ΔΟΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Η κατάσταση στα σχολεία μέρα με τη μέρα γίνεται αφόρητη γεγονός που υπονομεύει την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τα δεκάδες προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς.
Οι πενιχροί μισθοί που εξανεμίζονται τις πρώτες 10 μέρες του μήνα, με τον νεοδιόριστο να παίρνει 780 ευρώ, τον αναπληρωτή 950 ευρώ και κατά μέσον όρο τον μόνιμο 1.100, χωρίς δώρα, μας αναγκάζουν είτε σε παραίτηση (πάνω από 1.200 οι παραιτήσεις φέτος), είτε να ψάχνουμε για δεύτερη και τρίτη δουλειά! (...)
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει ακόμα και τα ελάχιστα, απολύτως αναγκαία μέτρα που αφορούν σε εργασιακά δικαιώματα, όπως π.χ. την εξίσωση της άδειας μητρότητας στις αναπληρώτριες με αυτές των μόνιμων, αλλά υποβαθμίζει και τα ήδη υπάρχοντα (π.χ. μεταθέσεις ειδικών κατηγοριών, κ.λπ). Απαξιώνει τις επανειλημμένες προτάσεις για έναρξη διαδικασίας υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα κατοχυρώνει εργασιακά και υπηρεσιακά ζητήματα».
Στα παραπάνω ζητήματα αναφέρονται ομοσπονδίες και σωματεία των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πως ο κλάδος που αντιπαλεύει όλα τα παραπάνω έρχεται αντιμέτωπος με πειθαρχικές διώξεις για τη συμμετοχή σε συλλογικές αποφάσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Προβληματισμούς για τις επιλογές των έργων εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
Φανφαρόνικους πανηγυρισμούς για την εφαρμογή με τα ηχητικά λογοτεχνικά βιβλία έκανε χθες το υπουργείο Παιδείας, για την οποία η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη κόμπαζε ότι είχε πάνω από 37.000 downloads. Ενας αριθμός βέβαια που δεν λέει και πολλά όταν ο μαθητικός πληθυσμός ξεπερνάει το εκατομμύριο, πόσο μάλλον που η εφαρμογή είναι ανοιχτή στον καθέναν και που η υπουργός λέει ότι «βρήκε θερμή υποδοχή από την ομογένεια»...
Κατά τ' άλλα η υπουργός είπε ότι «τα λογοτεχνικά βιβλία θα παραληφθούν από μαθήτριες και μαθητές Δημοτικού για μελέτη», χωρίς να λέει κουβέντα για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στις 30-40 μέρες μάθημα που τους απομένουν, μάλλον δεν θα πιάσουν στα χέρια τους τα έντυπα λογοτεχνικά βιβλία.
Με αφορμή την έναρξη του πολυδιαφημισμένου μέτρου της διδασκαλίας ολόκληρων λογοτεχνικών βιβλίων (που προς το παρόν βέβαια δεν είναι διδασκαλία, αλλά μια ανοιχτή πλατφόρμα με audiobooks), προβληματισμούς εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) αναφορικά με τα βιβλία που επιλέχθηκαν για τους μαθητές.
Η ΠΕΦ σε αναλυτική ανακοίνωσή της κάνει κριτική συνολικά στα αναλυτικά προγράμματα και στο πώς διδάσκεται η λογοτεχνία στα σχολεία, και τονίζει ότι «ο τρόπος με τον οποίο εντάχθηκε η διδασκαλία πλήρους λογοτεχνικού έργου στο μάθημα της Λογοτεχνίας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, ούτε εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική αγωγή της ανάγνωσης».
«Αν και τα προτεινόμενα έργα είναι αδιαμφισβήτητα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, δεν έχουν καμία σχέση ούτε μεταξύ τους (θεματική, ειδολογική, ιστορική), αλλά ούτε με τα ανθολογούμενα στα σχολικά εγχειρίδια κείμενα», σχολιάζει η ΠΕΦ και φέρνει τα παραδείγματα των έργων «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού και «1984» του Τζ. Οργουελ, που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, ούτε με το Ανθολόγιο της Γ' Λυκείου, και αντίστοιχα «Τα ρόδινα ακρογιάλια» του Αλ. Παπαδιαμάντη και τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Ου. Σαίξπηρ στην Α' Λυκείου, που η δυνατότητα «συνομιλίας» μεταξύ τους ή με άλλα κείμενα του σχολικού εγχειριδίου είναι μάλλον ανύπαρκτη.
«Αντίθετα» - συνεχίζει η ΠΕΦ - «αν διδάξουμε τη "Φόνισσα" και το "Εγκλημα και Τιμωρία" του Φ. Ντοστογιέφσκι, οι μαθητές μας δεν γνωρίζουν μόνο δύο αριστουργήματα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τα αίτια που οδηγούν τους δύο ήρωες στον φόνο (εύστοχα η Φραγκογιαννού έχει χαρακτηριστεί η λογοτεχνική απόγονος του Ρασκόλνικοφ), τις κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, τη σχέση του Παπαδιαμάντη με τον Ντοστογιέφσκι κ.λπ.
Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι ο αποσπασματικός χαρακτήρας που χαρακτηρίζει την επιλογή των προτεινόμενων λογοτεχνικών έργων καταργεί την ιστορική, θεματική ή ειδολογική συνεκτικότητα η οποία είναι αναγκαία για την εξασφάλιση μιας ουσιαστικής και δημιουργικής αγωγής της ανάγνωσης».
Κλείνοντας, η ΠΕΦ ασκεί κριτική στις προτεινόμενες μεθόδους και τεχνικές διδακτικής προσέγγισης των κειμένων και επισημαίνει ότι «αποϊστορικοποιούν το κείμενο, αποδομούν το ιδεολογικό του περιεχόμενο, υποσκάπτουν τα θεμέλια της κειμενικής ανάγνωσης και μεταβάλλουν την ερμηνευτική διαδικασία σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες. Στις συγκεκριμένες επιλογές και πρακτικές είμαστε αντίθετοι, γιατί πιστεύουμε ότι υπονομεύουν τη θεμελιώδη λειτουργία της λογοτεχνικής παιδείας, τη διαμόρφωση δηλαδή της ανθρώπινης σκέψης και συνείδησης».
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο συγγραφέας που υπέγραψε σε συμμετέχοντες βιβλία του, ενώ εκτός από τις παρουσιάσεις αναδείχτηκαν πτυχές και από το πολυσχιδές και πλούσιο έργο του.
Ειδικότερα η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση του βιβλίου «Τα τραγούδια του Νόμου και της Τάξης» από την Κατερίνα Αγγελακοπούλου, Γραμματέα του ΤΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου, όπως και του βιβλίου «Ντα ζβιντάνιγια» από τον Γιώργο Καραγιάννη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε παρέμβαση του συγγραφέα και προβολή υλικού από τα ταξίδια του στη Σοβιετική Ενωση, ενώ ποιήματα απήγγειλε ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Κώστας Χαλκιάς.
Ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα από την ορχήστρα του «Μικροβίου» σε τραγούδια με στίχους του Φώντα Λάδη. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Σταθέας. Η ορχήστρα αποτελούταν από τους: Παναγιώτη Σταθέα (κιθάρα - φωνή), Παναγιώτη Καντζιλιέρη (μπουζούκι - φωνή), Βίκυ Σγούρου (πιάνο), Εύα Κουφαλάκου (φλογέρα - φωνή), Ειρήνη Μπορτόνε (κρουστά - φωνή).
Το θέμα συζητήθηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο
Σύσσωμη η σχολική κοινότητα του Γυμνάσιου Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποίησε προχθές δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς εδώ και δυο βδομάδες έχει σταματήσει η διά ζώσης διδασκαλία στο σχολείο, λόγω καθίζησης του πατώματος του κτιρίου.
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν ξεκάθαρο ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τίποτα λιγότερο από το να γίνει άμεσα αποκατάσταση της βλάβης, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, ζητώντας μέχρι τότε να διασφαλιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία διά ζώσης και επεσήμαναν ότι δεν είναι επ' ουδενί λύση η τηλεκπαίδευση.
Αντί όμως να πάρουν απαντήσεις, οι γονείς έφυγαν από το Δημοτικό Συμβούλιο με ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων παραδέχτηκε ότι κανείς δεν ξέρει ακόμα ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και πότε θα επιδιορθωθεί, ενώ ο αντιδήμαρχος Παιδείας αρχικά προσπάθησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας ότι τα παιδιά δεν θα χάσουν μαθήματα με την τηλεκπαίδευση και μετά τις αντιδράσεις των γονιών άρχισε να παίρνει τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για να δει πού μπορούν να πάνε τα παιδιά για μαθήματα... Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ηρακλείου, επισήμανε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, καθώς «δύο βδομάδες μετά τη διαπίστωση της ζημιάς, δεν έχει ξεκινήσει όχι μόνο η επισκευή, αλλά ούτε καν ο έλεγχος της στατικής επάρκειας του κτιρίου». Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες προηγούμενων διοικήσεων και κυβερνήσεων για το πρόβλημα της σχολικής στέγης και την υποχρηματοδότηση.
Τα παραπάνω επισημαίνει και η Ενωση Γονέων Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι τα καθημερινά «νέα Τέμπη». «Βρισκόμαστε στο πλευρό των γονέων του Γυμνασίου της Ν. Αλικαρνασσού, της πρώην Ακαδημίας, του ΕΕΕΕΚ-ΕΝΕΕΓΥΛ, και θα παλέψουμε μαζί τους και με όλους τους γονείς για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, όπως είναι υποχρέωση του κράτους και της δημοτικής αρχής να προσφέρουν στα παιδιά μας», τονίζει.
Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή με τίτλο: «Ο μύθος του κράτους δικαίου και η πραγματική δικαιοσύνη για τα Τέμπη», στις 12 το μεσημέρι, στο νέο κτίριο ΜΘΕ στην αίθουσα 15. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και ο Ανέστης Προυσανίδης, Γραμματέας της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος του τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Η ΟΒ ΕΜΠΟ της ΚΝΕ με τίτλο: «Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και ο ρόλος των δημοσιογράφων», στις 2 μ.μ. στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Μαβίδης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».