ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2025
Σελ. /24
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο λαός θα πληρώσει το τίμημα για τα πολεμοκάπηλα σχέδια ΝΑΤΟ, ΕΕ και κεφαλαίου

Eurokinissi

Τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού στα σχέδια του κεφαλαίου και των λυκοφιλιών του προέταξε στις τοποθετήσεις του χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, προκειμένου ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι να διεκδικήσουν μερτικό από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής, σε έναν κόσμο που βράζει και φλέγεται από τους ανταγωνισμούς.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ένα 12ετές πρόγραμμα εξοπλισμών κόστους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιάσει αναλυτικά τις επόμενες μέρες ο υπουργός Αμυνας στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, ενώ έταξε στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους «συμμετοχή» στα προγράμματα.

Για να το δικαιολογήσει ως ανάγκη, μίλησε για «έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς» και όπου «η σημασία των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής», ενώ την ίδια ώρα, δείχνοντας ότι μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί, επέμεινε ότι χωρίς «ασφάλεια» δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις «για να αναπτυχθεί η οικονομία», αφού «εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις» και «ποιος θα πάρει το ρίσκο να επιχειρήσει σε ένα κράτος του οποίου η κυριαρχία δεν είναι άτρωτη;».

Από την άλλη, επιβεβαιώνοντας ότι φέρνουν νέο γύρο ξεζουμίσματος του λαού για τους εξοπλισμούς του κεφαλαίου, επέμεινε για «ανθεκτικά δημόσια ταμεία» και «δημοσιονομική ευρωστία». Εστιάζοντας άλλωστε στην ενεργοποίηση της περιλάλητης ρήτρας διαφυγής, «ενός εργαλείου δηλαδή που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να ενισχύσει τις επενδύσεις στην άμυνα» όπως είπε, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «αυτή η δημοσιονομική ευελιξία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές», καθώς «οι αγορές μας παρακολουθούν και μας κρίνουν».

Στο μεταξύ, το κοντέρ της υποκρισίας χτύπησε «κόκκινο» όταν για να δικαιολογήσει τους εξοπλισμούς κατέφυγε σε επιχειρήματα για «πολέμους οι οποίοι πλέον αμφισβητούν σύνορα και Διεθνές Δίκαιο». Κι αυτό ενώ μόλις την Κυριακή χαριεντιζόταν με τον καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εγκληματία πολέμου Νετανιάχου.

Η υποκρισία βάρεσε ταβάνι και όταν ισχυρίστηκε ότι έχουν «φιλοδοξίες» «όχι επιθετικές αλλά σταθερά αποτρεπτικές», την ίδια ώρα που στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στέλνει απανωτά φρεγάτες εναντίον των Χούθι στον Κόλπο του Αντεν, «Patriot» και στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία, διμοιρία αντιαρματικών σε Battlegroup του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκε στη Βουλγαρία εναντίον της Ρωσίας, Ελληνα ταξίαρχο συν δύο επιτελείς σε διαβούλια στο Λονδίνο με αντικείμενο την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία κ.λπ. Και ο ίδιος άλλωστε είπε πως «είμαστε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, τιμούμε τις συμμαχίες μας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπλοκή στα αιματοβαμμένα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, π.χ. ακόμα και αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ της Αφρικής, όπως ρητά αναφέρεται στην κατάπτυστη Συμφωνία με το Παρίσι.

Οσον αφορά βέβαια την αξία αυτών των λυκοσυμμαχιών για τα ελληνικά δικαιώματα, την ξεφτίλισε ο ίδιος, λέγοντας π.χ. για το περιλάλητο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ότι ναι μεν «λέει ξεκάθαρα ότι μία επίθεση εναντίον εντός κράτους - μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων», αλλά «δεν είναι απολύτως σαφές ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ», οπότε τι διασφάλιση αλήθεια παρέχει στην Ελλάδα;

Σαν αντιστάθμισμα πήγε να δείξει το άρθρο 42, παρ. 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο λέει ότι αν κράτος - μέλος δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του «τα άλλα κράτη - μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή». Στο μεταξύ η Τουρκία έχει εισβάλει και κατέχει έδαφος κράτους - μέλους της ΕΕ, της Κύπρου, απειλεί με casus belli άλλο κράτος - μέλος, την Ελλάδα, και κάνει μπίζνες στα εξοπλιστικά με τα ισχυρότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Να καταγραφεί τέλος η ικανοποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη για τη συναίνεση που βρήκε από την αστική αντιπολίτευση στα βασικά τους ζητούμενα. Είπε π.χ. στον Ανδρουλάκη ότι στην πρωτολογία του είχε «ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις» και ότι δεν άκουσε «ουσιαστικές διαφοροποιήσεις» με το σχέδιο της κυβέρνησης «ως προς τις εθνικές προτεραιότητες», ενώ αναγνώρισε στον Βελόπουλο ότι είχαν βάση προβληματισμοί που ανέπτυξε στα διαδικαστικά.

Σημειωτέον, τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έκλεισε ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, ο οποίος είπε ότι με τα νέα συστήματα (αντιαεροπορικά, αντιπολοϊκά κ.ά.) «σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος, ο στόλος απελευθερώνεται για να λειτουργήσουν τα πλοία ως στρατηγικά όπλα αποτροπής, και το ίσιο συμβαίνει για τα αεροπλάνα». Στην πραγματικότητα, θα τα αποδεσμεύσουν από αποστολές επιτήρησης και αναχαίτισης στον θαλάσσιο και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου για να αναπτυχθούν σε άλλες ζώνες όπου η ντόπια αστική τάξη βλέπει να διακυβεύονται συμφέροντά της, π.χ. στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα (π.χ. στις αποστολές της ΕΕ «Irini» και «Aspides», στα ανοιχτά της Λιβύης και στον Κόλπο του Αντεν αντίστοιχα) αλλά με παλαιότερα σκάφη, περιορισμένων δυνατοτήτων.

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Χέρι χέρι με την κυβέρνηση στα προτάγματα για την πολεμική οικονομία

Τη στοίχισή τους με την κυβέρνηση στην κατεύθυνση που ορίζουν τα προτάγματα της αστικής τάξης επαναβεβαίωσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πλειοδοτώντας μάλιστα, καθώς διαγκωνίζονται για την εύνοιά της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε το κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΕ, εξωραΐζοντάς την με τον ισχυρισμό ότι «πληρώνει όλες τις αποτυχημένες γεωπολιτικές επιλογές των ΗΠΑ», την επικρότησε με τη φράση «Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ» και πλειοδότησε λέγοντας: «Η Λευκή Βίβλος για την ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα του 2030 και το πρόγραμμα "ReArm EU" αποτελούν ανεπαρκή και δειλά βήματα».

Εξήρε το Ευρωκοινοβούλιο, που σε αντίθεση δήθεν με την Κομισιόν «είχε πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι στις πραγματικές ανάγκες που έχουν και η Αμυνα και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», και ισχυρίστηκε: «Το δίλημμα τώρα που μπαίνει σε πολλά κράτη και από πολλά κόμματα είναι: Αμυνα ή συνοχή; Ασφάλεια ή κοινωνικό κράτος; Το κράτος που παίζει σωστότατα τον ρόλο του είναι αυτό που έχει και σωστή Αμυνα και σοβαρό κοινωνικό κράτος. Είναι αυτό που καλύπτει την ασφάλεια των πολιτών σε θέματα γεωπολιτικών κρίσεων, αλλά καλύπτει και την ασφάλεια των πολιτών στην καθημερινή τους ζωή, στη δημόσια Υγεία, στη δημόσια Παιδεία, στη στεγαστική πολιτική».

Ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε να υπάρξει ένα ακόμα υπερμνημόνιο, αντίστοιχο με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μην απογειωθεί το χρέος, αλλά και έναν ορίζοντα για δομή διοίκησης υψηλότερου επιπέδου, που «να συντονίζει ετερογενείς στρατούς και να είναι σε θέση να έχουμε ένα λειτουργικό πανευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα. Γιατί - και αυτό είναι ένα πισωγύρισμα, ένα βήμα πίσω από τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - υποτιμάται από τις προτάσεις της φον ντερ Λάιεν η ανάγκη πραγματικής ύπαρξης ευρωστρατού».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του με το ...κρίσιμο ερώτημα «πόσο γρήγορα θα υπάρχει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα», εννοώντας εναλλαγή στην αστική διαχείριση, αφού - όπως είπε - η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας, εννοώντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Υπερασπίστηκε τη θέση ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στο εγχείρημα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και στη χειραφέτηση της ΕΕ από το ΝΑΤΟ, με τη συγκρότηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, με στόχους και προτεραιότητες», αλλά και κρίσιμες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόσαψε στην κυβέρνηση «θολή και επικίνδυνη εξωτερική πολιτική "ΙΧ"», που αφήνει επικίνδυνη παρακαταθήκη στην εξωτερική πολιτική. Για το «ReArm EU» ανέφερε ότι «δημιουργεί ελλείμματα και στο εθνικό επίπεδο, γιατί δεν περιλαμβάνει και στρατηγική για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, επειδή αφήνετε άλλα κράτη να ωφελούνται», επί της ουσίας ωστόσο συγκατάνευσε, λέγοντας ότι «η έμφαση στην ευρωπαϊκή άμυνα (...) φαίνεται λογική μπροστά στα αδιέξοδα που η Ευρώπη δημιούργησε (...) Δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών. Το έχουμε αποδείξει και με την ψήφο μας».

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Αφωνία για τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΕΕ - ΝΑΤΟ

Σχεδόν απ' όλα είχε η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά δεν ψέλλισε λέξη για τους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ετσι, ενώ κατέκρινε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι βλέπει «λεφτά και όχι ανθρώπους», και η ίδια κάνει πως δεν βλέπει ότι πίσω από εξοπλιστικά προγράμματα κρύβεται η ίδια πολιτική προώθησης των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου, των κατευθύνσεων της ΕΕ και των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.

Μόνο παράξενη δεν είναι η αφωνία της Πλεύσης Ελευθερίας ιδιαίτερα για τα πολεμοκάπηλα σχέδια της ΕΕ, αφού όπως και τα άλλα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης δεν αμφισβητεί την ουσία τους, ούτε την εφαρμογή τους στην Ελλάδα για τις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου. Ασε που αυτά χαλάνε το χιλιοειπωμένο αφήγημα για την «καλή» ΕΕ, που εγγυάται τάχα δικαιοσύνη για όλους.

Θυμήθηκε την περίοδο που πρωτοστάτησε στο «ξέπλυμα» του χρέους για λογαριασμό του κεφαλαίου και απομονώνοντας μόνο ένα μέρος του, σημείωσε ότι 40 δισ. αφορούσαν «αχρείαστες και επιλήψιμες» αμυντικές δαπάνες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι τους εξοπλισμούς συνοδεύει η διαφθορά. Δεν μας ενημέρωσε, βέβαια, ποιες πολεμικές δαπάνες θεωρούνται «χρήσιμες» στο πλαίσιο του συστήματος που και η ίδια υπηρετεί, ούτε σε ποιον τομέα δεν ξεδιπλώνεται πλάι στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους η διαφθορά. Σίγουρα πάντως όχι στην ΕΕ, την οποία προβάλλει ως πρότυπο, όπου τα λόμπι «λύνουν και δένουν» σε όλα τα θέματα σε βάρος των λαών.

Λαϊκίστικο παραλήρημα

Με τις γνωστές λαϊκίστικες κορόνες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, δείχνοντας ότι είναι ταγμένος στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είπε πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν. Για εμάς εχθρός είναι μόνο ένας. Είναι η Τουρκία και κανείς άλλος. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τάχθηκε κατά του Τραμπ προεκλογικά και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν «η Τουρκία εντάσσεται στο όφελος των εθνικών συμφερόντων (...) γιατί διά της πλαγίας θα μπει στα οπλικά συστήματα στην Ευρώπη». Υποστήριξε δε ότι η Ελληνική Λύση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα εξοπλιστικά, και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάς χρειάζεται drones που να φέρουν πυραυλικά συστήματα επάνω».

Τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης τα στήριξαν και τα ακροδεξιά, αντιδραστικά, φασιστικά μορφώματα της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών», μέσα από τις τοποθετήσεις των αρχηγών τους στη Βουλή. «Το λέμε καθαρά: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία. Οχι γιατί μας το υπαγορεύει κάποιος από τις Βρυξέλλες, αλλά γιατί η πατρίδα μας προηγείται», είπε το φασιστοειδές Στίγκας, επιβεβαιώνοντας ότι το μόρφωμά του παίζει τον ρόλο του δεκανικιού της ΝΔ. Ο δε Νατσιός της «Νίκης» τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης προγραμμάτων εξοπλισμών - για την οποία το κόμμα του «συμμερίζεται την πρόθεσή σας», όπως είπε - και πρότεινε τη δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ