2025, The Associated Press. Al |
Η ζωή στη Γάζα μέσα στα ερείπια |
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς, μεταβαίνοντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στον λεγόμενο «Διάδρομο Μοράγκ» (που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Χαν Γιούνις και Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και φέρει το όνομα παλιού εβραϊκού εποικισμού), επανέλαβε πως οι καταλήψεις μεγάλων τμημάτων της Γάζας συνεχίζονται και πως ο θύλακας «συρρικνώνεται και απομονώνεται ολοένα και περισσότερο».
Οι κάτοικοι της συνοικίας Σουτζάγια της χιλιοβομβαρδισμένης Πόλης της Γάζας βίωσαν ακόμη ένα μακελειό, όταν κτίρια γεμάτα αμάχους βομβαρδίστηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επιτόπου 35, να τραυματιστούν τουλάχιστον 55 άλλοι, ενώ κάπου 80 άτομα χάθηκαν μέσα στα συντρίμμια.
Το σκηνικό ολέθρου συμπληρώνεται από τις μικρές ομάδες Παλαιστινίων κρατουμένων που αφήνονται ελεύθεροι από τα ισραηλινά κολαστήρια στη Γάζα. Χτες, αφέθηκαν ελεύθεροι 10 άνδρες που έφθασαν στο νοσοκομείο Αλ Ακσα της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλαχ της Γάζας με εμφανή τα σημάδια βασανιστηρίων και υποσιτισμού. Ενας από αυτούς δεν ήταν καν σε θέση να σταθεί όρθιος, καθώς υποβασταζόταν από συντρόφους του.
Στο μεταξύ, η δήλωση που έκανε προχτές βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πως ενδέχεται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος τον ερχόμενο Ιούνιο στη Νέα Υόρκη σε διεθνή συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό που θα συνδιοργανώσει με τη Σαουδική Αραβία, αναστάτωσε το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «επιβράβευση της τρομοκρατίας», προσθέτοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ»: «Μια "μονομερής αναγνώριση" ενός πλασματικού παλαιστινιακού κράτους από οποιαδήποτε χώρα, στην πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας, θα αποτελέσει ανταμοιβή για την τρομοκρατία και στήριξη για τη Χαμάς. Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν φέρνουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, αλλά το αντίθετο: Απλώς τις απομακρύνουν ακόμη περισσότερο».
Μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης 147 από τις 193 χώρες του ΟΗΕ, αντιπροσωπεύοντας το 75% των χωρών του κόσμου. Αναγνωρίζεται επίσης από το Κράτος του Βατικανού που έχει θέση παρατηρητή στον ΟΗΕ.
Στο μεταξύ περίπου 1.000 νυν και πρώην έφεδροι του στρατού με ανοικτή επιστολή τους ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των ομήρων και να σταματήσει τον πόλεμο σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Στην επιστολή καταγγέλλουν τον πολεμοκάπηλο Νετανιάχου, εξηγώντας πως εντείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τα δικά του «πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα και όχι για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Αμέσως μετά από την κίνηση αυτή άρχισαν οι απειλές για αποτάξεις των εν ενεργεία στρατιωτικών και ο Νετανιάχου τους χαρακτήρισε «εξτρεμιστές» που στοχεύουν στην «ανατροπή» της κυβέρνησης.
Το ίδιο διάστημα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απόφαση της Γερουσίας, που ενέκρινε με 53 ψήφους υπέρ έναντι 46 τον διορισμό του Μάικ Χάκαμπι στη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν ήταν ο μοναδικός από το κόμμα του που ψήφισε υπέρ του διορισμού του Χάκαμπι στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο 69χρονος βαπτιστής πάστορας Μάικ Χάκαμπι, που διετέλεσε κυβερνήτης του Αρκανσο (1996-2007), δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών. Το 2017 (μία από τις πολλές φορές που επισκέφθηκε το Ισραήλ) ο Χάκαμπι δήλωσε πως δεν υπάρχει κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αλλά μόνο «Ιουδαία και Σαμάρεια». Επίσης είχε ισχυριστεί πως δεν υπάρχουν στα παλαιστινιακά εδάφη εβραϊκοί εποικισμοί παρά μόνο «κοινότητες, γειτονιές, πόλεις... και όχι κατοχή». Τον διορισμό Χάκαμπι χαιρέτισε αμέσως ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Να επιβεβαιώνει πόσο ...ελεύθερα και δημοκρατικά λειτουργούν τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ συνεχίζει η αμερικανική κυβέρνηση, που σφίγγει ολοένα τον κλοιό, για να ευθυγραμμιστεί η δράση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αντιλαϊκή της πολιτική, σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων αυτών των διεθνών σχέσεων.
Ετσι, ενώ στη Γάζα συνεχίζεται το μακελειό κατά των Παλαιστινίων αλλά και όλη η Μέση Ανατολή απειλείται να γίνει παρανάλωμα του πυρός από έναν πόλεμο στον οποίο οι ΗΠΑ πρωτοστατούν, στην ίδια την αμερικανική επικράτεια, δυναμώνει η επιχείρηση φίμωσης όσων καταγγέλλουν και ξεμπροστιάζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
Με φόντο τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν πέρυσι την άνοιξη, όταν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί φοιτητές και άλλοι βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας να πάψει κάθε συνεργασία με το Ισραήλ, η κυβέρνηση Τραμπ παρέλαβε επάξια τη σκυτάλη από την Δημοκρατική προκάτοχό της και τώρα απειλεί το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια, αν δεν πάρουν μέτρα κλιμάκωσης της καταστολής και τρομοκράτησης φοιτητών, καθηγητών κ.τ.λ.
Μετά το Κολούμπια και το Χάρβαρντ, σειρά παίρνει το πανεπιστήμιο Κόρνελ (στη Νέα Υόρκη), του οποίου τη διοίκηση το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε ότι θα ανασταλεί κοινή έρευνα που είχε προγραμματιστεί σε θέματα Υγείας, άμυνας και κυβερνοασφάλειας με περικοπές σε χρηματοδοτήσεις, που και αυτές έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό.
Αντίστοιχα, με «πάγωμα» πόρων εκατ. δολαρίων απειλείται και το πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν (NU - στην πολιτεία Ιλινόι), σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, που σημείωσε ότι εκκρεμεί έρευνα που ξεκίνησε για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων στο ίδρυμα. Η διοίκηση του πανεπιστημίου αντιδρώντας ανακοίνωσε ότι «οι ομοσπονδιακοί πόροι που λαμβάνει το Νορθγουέστερν χρηματοδοτούν καινοτόμα έρευνα που σώζει ζωές (...) Αυτού του είδους η έρευνα βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο».
Οπως μετέδωσε η εφημερίδα «Dailynorthwestern» το NU «είναι ένα από τα 10 πανεπιστήμια που πρόκειται να επισκεφτεί η Ομοσπονδιακή Δύναμη Κρούσης (που συγκροτήθηκε) για την αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού». Σύμφωνα με ανακοίνωση από τις 28 Φλεβάρη, με την επίσκεψη στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ευσταθούν κατηγορίες ότι τα πανεπιστήμια «ίσως απέτυχαν να προστατεύσουν Εβραίους φοιτητές και μέλη του ιδρύματος από παράνομη διάκριση...», ενώ όπου χρειάζεται θα καταρτιστούν και «διορθωτικά μέτρα».
Σταθερά στον δρόμο κλιμάκωσης της πίεσης κατά του Ιράν παραμένει ο δήθεν «φιλειρηνιστής» Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φροντίζοντας κάθε τόσο «να δυναμιτίζει» το κλίμα. Λίγα 24ωρα πριν τις (μάλλον προσχηματικές) έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων το Σάββατο στο σουλτανάτο του Ομάν με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε αργά προχτές βράδυ πως το Ισραήλ θα έπρεπε να ηγηθεί μιας πιθανής στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν εάν αυτό δεν τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα.
«Εάν αυτό απαιτείται να γίνει στρατιωτικά, θα γίνει στρατιωτικά. Το Ισραήλ προφανώς είναι πολύ αναμειγμένο σε αυτό. Θα ηγηθεί αυτού. Αλλά κανείς δεν μας οδηγεί, θα κάνουμε αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε», είπε ο Τραμπ. Με αυτές τις φράσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε ουσιαστικά σαφές πως οι συνομιλίες του Σαββάτου θα ευδοκιμήσουν μόνο αν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν ΗΠΑ και Ισραήλ: Τον τερματισμό και διάλυση του πυρηνικού προγράμματος. Κάτι που το Ιράν δεν προτίθεται έως τώρα να πράξει, διαβεβαιώνοντας πως το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς ενεργειακούς σκοπούς.
Χτες το μεσημέρι, επανήλθε στο θέμα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, που δήλωσε πως εναπόκειται στο Ιράν να αποφασίσει εάν τα έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά «Β-2» που στάλθηκαν πρόσφατα στη Μέση Ανατολή από τη νήσο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό είναι «μήνυμα προς την Τεχεράνη». «Θα τους αφήσουμε να αποφασίσουν αυτοί. Είναι μεγάλος άσσος... στέλνει ένα μήνυμα σε όλους», είπε ο Χέγκσεθ σε δημοσιογράφους στον Παναμά, συμπληρώνοντας: «Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής. Το Ιράν δεν θα πρέπει να έχει πυρηνική βόμβα. Ελπίζουμε πάρα πολύ... και ο Πρόεδρος επικεντρώνεται στο να το κάνει αυτό ειρηνικά».
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα και έπειτα από τις νέες απειλές του Προέδρου Τραμπ, ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναφέρθηκε χτες στο ενδεχόμενο αναστολής της συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ο Σαμχανί επικαλέστηκε εύλογα τις συνεχιζόμενες εξωτερικές απειλές (κύρια από ΗΠΑ και Ισραήλ) και τους όρους περί «στρατιωτικής επίθεσης». Αυτά τα δύο, όπως τόνισε ο Αλί Σαμχανί, μπορεί να οδηγήσουν στη λήψη αποτρεπτικών μέτρων όπως η απέλαση επιθεωρητών της ΙΑΕΑ και η διακοπή της συνεργασίας μαζί της.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η μεταφορά εμπλουτισμένου υλικού σε ασφαλείς και απόρρητες τοποθεσίες στο Ιράν» μπορεί επίσης να βρεθεί στην ατζέντα.
Ολοκληρώθηκαν χτες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ιράν και Αρμενίας κατά μήκος των κοινών τους συνόρων. Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας τα γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες. Τόνισε επίσης ότι οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν ασκήσεις, απαντώντας σε «επιθέσεις από προσομοιωμένες τρομοκρατικές ομάδες» σε συνοριακά σημεία ελέγχου.
Από την άλλη μεριά, εκπρόσωπος των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εξήγησε ότι ο στόχος των γυμνασίων με την Αρμενία ήταν «η εδραίωση της ασφάλειας των συνόρων στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών».
Τα σύνορα της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία παραμένουν κλειστά για πάνω από τρεις δεκαετίες, προσδίνοντας έτσι στα ορεινά σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν μεγάλη οικονομική βαρύτητα. Η συνοριακή περιοχή του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων της ίδιας της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχουν εμπλακεί σε μακροχρόνιους πολέμους με επίκεντρο την πρώην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στο φόντο της εντεινόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν και των καθημερινών μακελειών στη Γάζα, ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Σιιτών Χούθι στην Υεμένη.
Σε προχτεσινοβραδινές επιδρομές στην πρωτεύουσα Σαναά τα αμερικανικά βομβαρδιστικά σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους. Το πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης, «Saba News», μετέδωσε ότι τα θύματα ήταν τρεις πολίτες που σκοτώθηκαν στη συνοικία Σαμπίν της πρωτεύουσας. Η νήσος Καμαράν, στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτέλεσε επίσης στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.