Σταθερά στον δρόμο κλιμάκωσης της πίεσης κατά του Ιράν παραμένει ο δήθεν «φιλειρηνιστής» Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φροντίζοντας κάθε τόσο «να δυναμιτίζει» το κλίμα. Λίγα 24ωρα πριν τις (μάλλον προσχηματικές) έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων το Σάββατο στο σουλτανάτο του Ομάν με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε αργά προχτές βράδυ πως το Ισραήλ θα έπρεπε να ηγηθεί μιας πιθανής στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν εάν αυτό δεν τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα.
«Εάν αυτό απαιτείται να γίνει στρατιωτικά, θα γίνει στρατιωτικά. Το Ισραήλ προφανώς είναι πολύ αναμειγμένο σε αυτό. Θα ηγηθεί αυτού. Αλλά κανείς δεν μας οδηγεί, θα κάνουμε αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε», είπε ο Τραμπ. Με αυτές τις φράσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε ουσιαστικά σαφές πως οι συνομιλίες του Σαββάτου θα ευδοκιμήσουν μόνο αν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν ΗΠΑ και Ισραήλ: Τον τερματισμό και διάλυση του πυρηνικού προγράμματος. Κάτι που το Ιράν δεν προτίθεται έως τώρα να πράξει, διαβεβαιώνοντας πως το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς ενεργειακούς σκοπούς.
Χτες το μεσημέρι, επανήλθε στο θέμα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, που δήλωσε πως εναπόκειται στο Ιράν να αποφασίσει εάν τα έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά «Β-2» που στάλθηκαν πρόσφατα στη Μέση Ανατολή από τη νήσο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό είναι «μήνυμα προς την Τεχεράνη». «Θα τους αφήσουμε να αποφασίσουν αυτοί. Είναι μεγάλος άσσος... στέλνει ένα μήνυμα σε όλους», είπε ο Χέγκσεθ σε δημοσιογράφους στον Παναμά, συμπληρώνοντας: «Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής. Το Ιράν δεν θα πρέπει να έχει πυρηνική βόμβα. Ελπίζουμε πάρα πολύ... και ο Πρόεδρος επικεντρώνεται στο να το κάνει αυτό ειρηνικά».
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα και έπειτα από τις νέες απειλές του Προέδρου Τραμπ, ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναφέρθηκε χτες στο ενδεχόμενο αναστολής της συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ο Σαμχανί επικαλέστηκε εύλογα τις συνεχιζόμενες εξωτερικές απειλές (κύρια από ΗΠΑ και Ισραήλ) και τους όρους περί «στρατιωτικής επίθεσης». Αυτά τα δύο, όπως τόνισε ο Αλί Σαμχανί, μπορεί να οδηγήσουν στη λήψη αποτρεπτικών μέτρων όπως η απέλαση επιθεωρητών της ΙΑΕΑ και η διακοπή της συνεργασίας μαζί της.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η μεταφορά εμπλουτισμένου υλικού σε ασφαλείς και απόρρητες τοποθεσίες στο Ιράν» μπορεί επίσης να βρεθεί στην ατζέντα.
Ολοκληρώθηκαν χτες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ιράν και Αρμενίας κατά μήκος των κοινών τους συνόρων. Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας τα γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες. Τόνισε επίσης ότι οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν ασκήσεις, απαντώντας σε «επιθέσεις από προσομοιωμένες τρομοκρατικές ομάδες» σε συνοριακά σημεία ελέγχου.
Από την άλλη μεριά, εκπρόσωπος των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εξήγησε ότι ο στόχος των γυμνασίων με την Αρμενία ήταν «η εδραίωση της ασφάλειας των συνόρων στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών».
Τα σύνορα της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία παραμένουν κλειστά για πάνω από τρεις δεκαετίες, προσδίνοντας έτσι στα ορεινά σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν μεγάλη οικονομική βαρύτητα. Η συνοριακή περιοχή του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων της ίδιας της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχουν εμπλακεί σε μακροχρόνιους πολέμους με επίκεντρο την πρώην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στο φόντο της εντεινόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν και των καθημερινών μακελειών στη Γάζα, ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Σιιτών Χούθι στην Υεμένη.
Σε προχτεσινοβραδινές επιδρομές στην πρωτεύουσα Σαναά τα αμερικανικά βομβαρδιστικά σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους. Το πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης, «Saba News», μετέδωσε ότι τα θύματα ήταν τρεις πολίτες που σκοτώθηκαν στη συνοικία Σαμπίν της πρωτεύουσας. Η νήσος Καμαράν, στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτέλεσε επίσης στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.