2025, The Associated Press. Al |
Η ζωή στη Γάζα μέσα στα ερείπια |
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς, μεταβαίνοντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στον λεγόμενο «Διάδρομο Μοράγκ» (που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Χαν Γιούνις και Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και φέρει το όνομα παλιού εβραϊκού εποικισμού), επανέλαβε πως οι καταλήψεις μεγάλων τμημάτων της Γάζας συνεχίζονται και πως ο θύλακας «συρρικνώνεται και απομονώνεται ολοένα και περισσότερο».
Οι κάτοικοι της συνοικίας Σουτζάγια της χιλιοβομβαρδισμένης Πόλης της Γάζας βίωσαν ακόμη ένα μακελειό, όταν κτίρια γεμάτα αμάχους βομβαρδίστηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επιτόπου 35, να τραυματιστούν τουλάχιστον 55 άλλοι, ενώ κάπου 80 άτομα χάθηκαν μέσα στα συντρίμμια.
Το σκηνικό ολέθρου συμπληρώνεται από τις μικρές ομάδες Παλαιστινίων κρατουμένων που αφήνονται ελεύθεροι από τα ισραηλινά κολαστήρια στη Γάζα. Χτες, αφέθηκαν ελεύθεροι 10 άνδρες που έφθασαν στο νοσοκομείο Αλ Ακσα της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλαχ της Γάζας με εμφανή τα σημάδια βασανιστηρίων και υποσιτισμού. Ενας από αυτούς δεν ήταν καν σε θέση να σταθεί όρθιος, καθώς υποβασταζόταν από συντρόφους του.
Στο μεταξύ, η δήλωση που έκανε προχτές βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πως ενδέχεται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος τον ερχόμενο Ιούνιο στη Νέα Υόρκη σε διεθνή συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό που θα συνδιοργανώσει με τη Σαουδική Αραβία, αναστάτωσε το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «επιβράβευση της τρομοκρατίας», προσθέτοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ»: «Μια "μονομερής αναγνώριση" ενός πλασματικού παλαιστινιακού κράτους από οποιαδήποτε χώρα, στην πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας, θα αποτελέσει ανταμοιβή για την τρομοκρατία και στήριξη για τη Χαμάς. Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν φέρνουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, αλλά το αντίθετο: Απλώς τις απομακρύνουν ακόμη περισσότερο».
Μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης 147 από τις 193 χώρες του ΟΗΕ, αντιπροσωπεύοντας το 75% των χωρών του κόσμου. Αναγνωρίζεται επίσης από το Κράτος του Βατικανού που έχει θέση παρατηρητή στον ΟΗΕ.
Στο μεταξύ περίπου 1.000 νυν και πρώην έφεδροι του στρατού με ανοικτή επιστολή τους ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των ομήρων και να σταματήσει τον πόλεμο σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Στην επιστολή καταγγέλλουν τον πολεμοκάπηλο Νετανιάχου, εξηγώντας πως εντείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τα δικά του «πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα και όχι για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Αμέσως μετά από την κίνηση αυτή άρχισαν οι απειλές για αποτάξεις των εν ενεργεία στρατιωτικών και ο Νετανιάχου τους χαρακτήρισε «εξτρεμιστές» που στοχεύουν στην «ανατροπή» της κυβέρνησης.
Το ίδιο διάστημα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απόφαση της Γερουσίας, που ενέκρινε με 53 ψήφους υπέρ έναντι 46 τον διορισμό του Μάικ Χάκαμπι στη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν ήταν ο μοναδικός από το κόμμα του που ψήφισε υπέρ του διορισμού του Χάκαμπι στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο 69χρονος βαπτιστής πάστορας Μάικ Χάκαμπι, που διετέλεσε κυβερνήτης του Αρκανσο (1996-2007), δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών. Το 2017 (μία από τις πολλές φορές που επισκέφθηκε το Ισραήλ) ο Χάκαμπι δήλωσε πως δεν υπάρχει κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αλλά μόνο «Ιουδαία και Σαμάρεια». Επίσης είχε ισχυριστεί πως δεν υπάρχουν στα παλαιστινιακά εδάφη εβραϊκοί εποικισμοί παρά μόνο «κοινότητες, γειτονιές, πόλεις... και όχι κατοχή». Τον διορισμό Χάκαμπι χαιρέτισε αμέσως ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.