ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Αμερικανοί ναύτες τραυματίζουν και ληστεύουν

Ανακοίνωση καταδίκης της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ που καλεί σε αντιιμπεριαλιστική δράση. Μαχητική πικετοφορία διαμαρτυρίας χτες στα Χανιά

Αμερικανοί ναύτες του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS LASSALLE», που βρίσκεται ελλιμενισμένο στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη Σούδα Χανίων, αποθρασυμένοι, σε στιλ «Ράμπο», απείλησαν με στιλέτο και τραυμάτισαν ανυποψίαστους πολίτες και εργαζόμενους των Χανίων, προχτές τα ξημερώματα. Πρόκειται για τον 19χρονο Robert Value και τον 20χρονο Travis Pierce, που περί τις 2.30 τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν στον 47χρονο Χανιώτη Βασίλη Αποστολάκη, τον οποίο τραυμάτισαν και του έκλεψαν και 13.000 δραχμές. Λίγη ώρα αργότερα, οι ίδιοι, μπαίνοντας σε ταξί, απειλώντας με στιλέτο και τραυματίζοντας τον οδηγό του Γιώργο Σκευάκη τον λήστεψαν, αφαιρώντας του 70.000 δραχμές, ενώ προκάλεσαν και σοβαρές ζημιές στο ταξί του.

Οι παλικαράδες Αμερικανοί ναύτες συνελήφθησαν αργότερα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Χανίων, αφού αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες, και ομολόγησαν τις πράξεις τους. Και οι δύο οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Χανίων, ενώ έντονη είναι η αγανάκτηση των Χανιωτών, που ζητούν να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δύο αποθρασυμένοι Αμερικανοί ναύτες και να παρθούν μέτρα ενάντια στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που προκαλούν το λαό μας.

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καταδικάζει

Με ανακοίνωσή της «η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την παρουσία και ανεξέλεγκτη δράση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή» και τονίζει παρακάτω: «Το προχτεσινό νέο επεισόδιο που εκτυλίχτηκε στην πόλη των Χανίων, με πρωταγωνιστές Αμερικανούς ναύτες του πλοίου "USS Lassalle" που βρίσκεται στη ναυτική ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, προκαλεί οργή και αγανάκτηση στο χανιώτικο λαό και τη νεολαία. Οι Αμερικανοί, ως πραγματικοί επικυρίαρχοι σε χώρα προτεκτοράτο, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι, βρίζουν, δέρνουν και ληστεύουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Αυτά είναι ορισμένα από τα επιπλέον "δώρα" στην περιοχή, των φίλων και συμμάχων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ελληνικής πλουτοκρατίας και των άλλων κομμάτων, υποστηρικτών και φίλων του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της ΕΕ.

Το παραπάνω επεισόδιο αναδείχνει για μια ακόμα φορά τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς και των τοπικών εκπροσώπων της. Δείχνει καθαρά στο πού τελικά οδηγεί η πολιτική της υποτέλειας και του ραγιαδισμού που αυτή ακολουθεί. Το αίτημα του λαού και της νεολαίας για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, για να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες απ' τα Βαλκάνια, γίνεται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία των Χανίων να αναπτύξουν ένα μαζικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην περιοχή. Να γυρίσουν, τώρα, την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση την παραδειγματική τιμωρία των Αμερικανών εγκληματιών».

  • Χτες το βράδυ πολλοί εργαζόμενοι των Χανίων, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ΝΕ Χανίων, πραγματοποίησαν μαχητική και δυναμική πικετοφορία στους δρόμους της πόλης με αντιιμπεριαλιστικά, αντιαμερικανικά συνθήματα. Απαίτησαν: «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια», «Εξω οι Αμερικάνοι και οι βάσεις τους από τη χώρα» και παραδειγματική τιμωρία των ληστο-Ράμπο Αμερικανών ναυτών. Κατάγγειλαν, ταυτόχρονα, την πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης απέναντι στο ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και την ΕΕ κλπ.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαντητική επιστολή προς Δ. Τσοβόλα

Επιστολή προς τον πρόεδρό του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα έστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε απάντηση της επιστολής του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, με την οποία πρότεινε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ με θέμα τη συνεργασία στις δημοτικές εκλογές. Στην επιστολή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι μια τέτοια συνάντηση δεν είναι δυνατόν να καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα, παίρνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί, όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στα θέματα του θεσμού της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στην επιστολή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, τις θέσεις του ΚΚΕ, όπως ότι έχει σημασία η καταδίκη και των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για τον αντιλαϊκό τους ρόλο στις γενικές εξελίξεις και τη στάση τους απέναντι στο θεσμό και τη χρησιμοποίησή του, αλλά και όσων με τη στάση τους διευκολύνουν την προώθηση αυτής της πολιτικής. Η καταδίκη να εκφραστεί και στους δύο γύρους των εκλογών, ώστε να ενισχύονται με κάθε τρόπο οι αντιστάσεις, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, για να μην πέσουν βορά ψευτοδιλημμάτων. Η αλλαγή συσχετισμού δύναμης στα τοπικά όργανα και μάλιστα όταν αυτή πάρει ευρύτερο πανελλαδικό χαρακτήρα, θα δώσει αέρα και δυνατότητες στο γενικότερο αγώνα για τα δικαιώματα του λαού, επισημαίνει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Η θέση του ΚΚΕ, αναφέρει στην επιστολή της, με βάση τη δημοσιευμένη απόφαση της ΚΕ (1/7/2001) είναι, να στηριχτούν σε τοπικό επίπεδο ευρύτερες συσπειρώσεις και συμμαχίες που συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη αναμέτρηση εναντίον της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όσων συμβιβάζονται με αυτούς. Οι συμμαχίες πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα δοθεί όχι μόνον ένα γενικό πολιτικό μήνυμα, αλλά και ότι οι νέες τοπικές αρχές που θα προκύψουν, θα είναι διατεθειμένες να αντιπαλέψουν στο χώρο τους με πρακτικό τρόπο τις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και τις συνέπειές τους. Οτι θα δώσουν τη μάχη ενόψει και των νέων σχεδιασμών που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο περί αποκέντρωσης. Πρόκειται για αναδιαρθρώσεις που ολοκληρώνουν την αντιδραστική πορεία του θεσμικού πλαισίου που ξεκίνησε το 1994 και ενισχύουν ακόμα περισσότερο το συγκεντρωτικό κράτος...

Η Αλέκα Παπαρήγα, στην επιστολή της, επισημαίνει επίσης πως υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις που αντιστάθηκαν, δυνάμεις που από την πείρα τους είναι σήμερα διατεθειμένες, ακόμα και σε αντίθεση με τις ηγεσίες, να δράσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση και ότι όσο εξαρτάται από το ΚΚΕ, θα κάνει ό,τι μπορεί για να συναντηθούν όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις τοπικά στο πεδίο της πάλης, και με την προοπτική των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει πως επειδή στα στενά περιθώρια μιας επιστολής δεν είναι δυνατόν να εξαντληθεί το θέμα, το ΚΚΕ προτείνει να υπάρξει διμερής συνάντηση, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ και του ΚΚΕ, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση που ήδη έχουν ξεκινήσει για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

ΒΟΥΛΗ
Για την προστασία των μνημείων

Πρόταση νόμου για «την προστασία των μνημείων» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικού και Κ. Σπυριούνη συζητήθηκε και απορρίφθηκε χτες από το Β` Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αφού χαρακτήρισε υπαρκτό το πρόβλημα διαφώνησε τελικά με την πρόταση, η οποία προβλέπει υπερβολικές ποινές και ως προς τη φυλάκιση και ως προς το χρηματικό ποσό. Εθεσε δε και μία ενδιαφέρουσα πρόταση να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στα αρχαιολογικά μνημεία και στα νεότερα μνημεία υπογραμμίζοντας:

«Για τα μνημεία της νεότερης ιστορίας, η προσέγγιση πρέπει να γίνεται αντικειμενικά και με μεγαλύτερη ευαισθησία. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν μνημεία, ανδριάντες, προτομές που έχουν θετικό αντίκτυπο στο σύνολο του ελληνικού λαού. Και μπορούμε εδώ να αναφέρουμε ως παράδειγμα τα μνημεία για την Εθνική Αντίσταση απέναντι στη ναζιστική Γερμανία ή τα μνημεία για την επανάσταση του 1821.

Υπάρχουν, όμως, και τα αρνητικά αντίχτυπα σε αυτήν τη νεότερη ιστορία όπως για παράδειγμα είναι ο ανδριάντας του Τρούμαν. Τι πράγματι συμβολίζει ένας τέτοιος ανδριάντας; Τι μπορεί να προσφέρει ως δίδαγμα στον ελληνικό λαό, σε εμάς αλλά και στις νεότερες γενιές που έρχονται; Κατά την άποψή μας δε συμβολίζει τίποτε άλλο παρά την αμερικανοκρατία εκείνης της εποχής αλλά και της σημερινής».

Μιλώντας γενικότερα για τον πολιτισμό την εποχή της «παγκοσμιοποίησης» υπογράμμισε δεν υπάρχει σεβασμός της διαφορετικής πολιτιστικής κληρονομιάς χωρών και λαών, αφού γίνεται μία προσπάθεια για έναν κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, για έναν πολιτισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τους στόχους της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Πολιτικές εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

- Η Αχτιδική Επιτροπή Ιστιαίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της «Μικρής Βουλής» στα Λουτρά Αιδηψού, σήμερα Παρασκευή 31 του Αυγούστου, στις 11 π.μ., με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στην παραλία της πόλης, την 1η του Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Απορρίφθηκαν αιτήσεις Γερμανών για τις αποζημιώσεις

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε προχτές τις αιτήσεις αναστολής των αποφάσεων 3666 και 3777/2001, που το ίδιο είχε εκδώσει και με τις οποίες επιτρεπόταν ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Αθήνα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι 296 κάτοικοι του μαρτυρικού Διστόμου. Τα θύματα της θηριωδίας των Ναζί είχαν δικαιωθεί με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, που επιδίκασε μάλιστα αποζημίωση ύψους 9,5 δισ. δρχ.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του γερμανικού δημοσίου, μετά τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου τον περασμένο Ιούνη, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας έφεση αλλά και αίτηση αναστολής των αποφάσεων μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, που θα γίνει στις 4 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό της χτεσινής απόφασης του δικαστηρίου, οι αιτήσεις αναστολής είναι ουσιαστικά αβάσιμες, καθώς δεν επιτρέπεται να δοθεί αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ενώ εκκρεμεί η υπόθεση σε δικαστήριο δεύτερου βαθμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ