ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μονόδρομος η νίκη

Για την Εθνική μας, στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ, ώστε να παραμείνει «ζωντανός» ο στόχος

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 32ου Ευρωμπάσκετ και μαζί αρχίζουν οι υποχρεώσεις της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών. Χτες, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συνέχισε κανονικά την προετοιμασία του με απογευματινή προπόνηση και τις υπόλοιπες ώρες, οι διεθνείς προσπάθησαν να ηρεμήσουν και να συγκεντρωθούν στο δύσκολο έργο τους καθώς χρειάζονται μόνο τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Ιταλία (21.15 ΕΤ-1), προκειμένου να διατηρήσουν τις ελπίδες για την κατάληψη της πρώτης θέσης ακέραιες, αφού αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος.

Πάντως, τόσο ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Πετρόπουλος, όσο και ο Γιώργος Σιγάλας, θέλησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά το πού μπορεί να φτάσει η Εθνική, ενώ παράλληλα μίλησαν και για το σημερινό αγώνα με τους Ιταλούς. «Τέλειωσαν τα ψέματα, πλησιάζει η έναρξη του αγώνα. Δουλέψαμε αρκετά. Στο μυαλό μας προσπαθούμε να σκεφτόμαστε κάθε παιχνίδι χωριστά και εν προκειμένω το παιχνίδι με την Ιταλία. Πρόκειται για μια ομάδα σταθερή, χωρίς εξάρσεις στο παιχνίδι της, που παίζει στον ίδιο ρυθμό για 40'. Θα πρέπει να ιδρώσουμε πολύ για να τους βγάλουμε εκτός ρυθμού. Αν υπάρχουν μικροεκπλήξεις, πιστεύω ότι δεν παίζουν μεγάλο ρόλο. Γενικά πάντως είμαστε ήρεμοι, προσπαθούμε να έχουμε καθαρό μυαλό. Το άγχος που υπάρχει αν δεν ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο, θα είναι πολύ δημιουργικό αφού μας κρατάει σε εγρήγορση» τόνισε ο Κώστας Πετρόπουλος, ενώ ο Γιώργος Σιγάλας δήλωσε: «Ο Κώστας Πετρόπουλος έχει αλλάξει πολύ το αγωνιστικό στιλ της ομάδας. Εχει περάσει τη δική του φιλοσοφία. Η Εθνική τόσα χρόνια βασιζόταν στην άμυνα, τώρα όμως ρίξαμε αρκετό "βάρος" και στην επίθεση και κυρίως στον αιφνιδιασμό. Είμαι ικανοποιημένος για το βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρισκόμαστε. Υπάρχουν αρκετές ομάδες με πολύ ταλέντο που μπορούν να κάνουν πολλές ζημιές και να αποτελέσουν την έκπληξη της διοργάνωσης, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν μόνο 4-5 ικανές για μετάλλιο. Αυτές είναι η Γιουγκοσλαβία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Είμαι ωστόσο σίγουρος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου».

Sportidea

Από την άλλη πλευρά, ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Ιταλίας, Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, έχει στο μυαλό του τον τραυματισμό του Ρομπέρτο Κιάζιτς, που είχε χτυπήσει στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά «Ακρόπολις» και δεν έχει προπονηθεί καθόλου. Αντίθετα πολύ καλύτερα αισθάνεται ο Γκρεγκόρ Φούτσκα. Στις δηλώσεις του ο Τάνιεβιτς άφησε αιχμές για την παρουσία της Εθνικής μας στο Ευρωμπάσκετ του 1999 και χαρακτήρισε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πιο έτοιμο από την ομάδα του, ειδικά στο θέμα της επίθεσης. «Το 1999 οι Ελληνες είχαν έρθει στη Γαλλία με "μύτη". Τώρα τους βλέπω πιο ταπεινούς. Είναι μια ομάδα πιο έτοιμη από τη δική μας. Για πρώτη φορά έχει πολύ καλούς ψηλούς που συμμετέχουν ενεργά στο παιχνίδι της. Μπορούν να τελειώσουν φάσεις τόσο σε επιθέσεις 5 εναντίον 5, όσο και στον αιφνιδιασμό». Επίσης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις δυνατότητες των Αλβέρτη, Παπαλουκά. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε το επιθετικό ταλέντο του Αλβέρτη, αλλά και τον παίκτη - αποκάλυψη των δύο τελευταίων ετών, του Παπαλουκά. Είναι ένας πλέι μέικερ πολύ γρήγορος και ψηλός κάτι που του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα».

  • Στο παιχνίδι που θα ανοίξει την αυλαία των αγώνων, η Κροατία αντιμετωπίζει τη Γιουγκοσλαβία (19.00 ΕΤ 1). Οι δύο μεγάλες ομάδες θα... διασταυρώσουν τα ξίφη τους χωρίς να βάζουν μέσα στο παιχνίδι την πολιτική χροιά της συνάντησης αυτής, όπως δήλωσε ο Ντράγκαν Τάρλατς. «Κατά την άποψή μου το συγκεκριμένο παιχνίδι θα είναι σαν όλα τα άλλα. Γνωριζόμαστε με τα παιδιά και μεταξύ μας δεν το θεωρούμε ντέρμπι με πολιτική χροιά. Σίγουρα όμως στη Γιουγκοσλαβία και την Κροατία το κλίμα θα είναι διαφορετικό και θα το αντιμετωπίσουν ως τελικό. Οσο περνάει ο καιρός θα εξομαλύνεται η κατάσταση».
ΒΟΛΕΪ
Ιστορική πρόκριση

Ως την καλύτερη εποχή για το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ, χαρακτήρισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τάκης Φλώρος, τις μέρες στο Ντουμπρόβνικ που χάρισαν στην Εθνική μας το... ιστορικό εισιτήριο για τα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2002. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των γυναικών κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση του θεσμού και μάλιστα νικώντας στα προκριματικά παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος, όπως η Κροατία και η Βουλγαρία. Το τελευταίο εμπόδιο που έπρεπε οι διεθνείς μας να ξεπεράσουν προκειμένου να προκριθούν ήταν η Φινλανδία την οποία, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, κατέβαλαν με 3-1 (25-19, 19-25, 25-20, 25-17).

Ο «γαλανόλευκος» εκλέκτορας, πρωτομάστορας της σπουδαίας επιτυχίας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ηταν μεγάλη έκπληξη για όλους. Κανείς δεν το περίμενε. Με χαροποιεί το γεγονός ότι όχι μόνο προκριθήκαμε αλλά παίξαμε και καλό βόλεϊ. Δεν είναι τυχαίο ότι μια Ελληνίδα αθλήτρια, η Νίκη Γκαραγκούνη, αναδείχτηκε MVP του τουρνουά». Οσο για την πρωταγωνίστρια της διοργάνωσης, είπε: «Η πρόκρισή μας στα τελικά αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό βόλεϊ. Είμαι υπερήφανη που θα συμμετάσχω σε μια τέτοια διοργάνωση και ελπίζω όλα να πάνε καλά». Στο μεταξύ ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανακοίνωσε τις διεθνείς που θα πάρουν μέρος στους προσεχείς Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας. Συγκεκριμένα, την Εθνική θα στελεχώσουν οι Μ. Γκαραγκούνη, Ν. Γκαραγκούνη, Γκούζου, Δίρβα, Ιορδανίδου, Παπάζογλου, Παρασκάκη, Σαπαρέφσκα, Φραγκιαδάκη, Χατζηνικολάου, Χατζηνίκου.

  • Τη Ρουμανία αντιμετωπίζει σήμερα η Εθνική μας ομάδα Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του 2ου ομίλου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Βόλεϊ ΣΙΣΜ που πραγματοποιείται στη Ρώμη. Οι υπόλοιπες ομάδες που μετέχουν στον δύσκολο όμιλο της Εθνικής μας είναι οι Βραζιλία, Καναδάς και Ολλανδία.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Ευοίωνη είναι η μέχρι στιγμής παρουσία των Ελλήνων αθλητών που παίρνουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κατηγορίας «470» που διεξάγεται στην Τουρκία. Μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης ιστιοδρομίας οι Καμπουρίδης - Λεμάνης βρίσκονται στην 4η θέση της κατάταξης με 29 βαθμούς ποινής, ενώ ακολουθούν οι Μάντης - Πολυχρονίδης στην 7η θέση (36 β.π.) και οι Ωρολογάς - Παλέρας στην 8η (49 β.π.).

  • Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Γιούροπ» βρίσκεται ο Κραβαριώτης με 8 βαθμούς, ενώ η Βλάχου έπεται με 13 και η Οικονομοπούλου με 18.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ
Τελικό ο Ιακωβάκης

Με τον καλύτερο τρόπο συνέχισε χτες την προσπάθειά του για διάκριση στους αγώνες της «21ης Πανεπιστημιάδας» που φιλοξενούνται στο Πεκίνο, ο Περικλής Ιακωβάκης. Ο Ελληνας αθλητής, πραγματοποιώντας πολύ καλή κούρσα στα 400μ. με εμπόδια τερμάτισε τρίτος στον πρώτο ημιτελικό με 49.30 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Αντίθετα, η χτεσινή μέρα δεν κύλησε εξίσου καλά για την Ευδοκία Τσάμογλου. Η Ελληνίδα σφυροβόλος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 62.03μ. με αποτέλεσμα να καταλάβει την 11η θέση στον τελικό του αγωνίσματος. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η 5η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον Μανουέλα Μόντεμπρουν με βολή στα 69.78μ.

ΤΕΝΙΣ

Αλλη μια σπουδαία επιτυχία της πρωταθλήτριας μας Λένας Δανιηλίδου, καθώς κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που παίρνει την πρόκριση για τη φάση των «32» στο «ΟΠΕΝ» της Αμερικής. Η 20χρονη τενίστρια μετά τη νίκη που πέτυχε επί της Αυστραλέζας Ρέιτσελ ΜακΚουίλαν (Νο 64) με 2-0 (6-1, 7-5) προκρίθηκε στην επόμενη φάση, στην οποία καλείται να αντιμετωπίσει το Νο 8 της παγκόσμιας κατάταξης την Αμερικανίδα Μόνικα Σέλες. «Είμαι σε καλή κατάσταση και δε φοβάμαι καμία αντίπαλό μου όταν πιάνω το παιχνίδι μου. Στον αγώνα με τη Σέλες θα προσπαθήσω να αποδείξω την αξία μου» δήλωσε η Δανιηλίδου.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1
«Πράσινα καρδιοχτύπια»

Μόνο παιχνίδι... αγγαρείας δεν ήταν για τον Παναθηναϊκό ο χτεσινός εξ αναβολής επαναληπτικός στην Καλαμαριά κόντρα στον τοπικό Απόλλωνα για το Κύπελλο Ελλάδας, που έληξε ισόπαλος με 1-1. Σε έναν αγώνα που δεν προσέφερε θέαμα στους περίπου 2.000 φιλάθλους, ο Παναθηναϊκός «καρδιοχτύπησε» και τελικά μάλλον πρέπει να αισθάνεται και ευχαριστημένος από τ' αποτέλεσμα. Παρ' ότι οι γηπεδούχοι είχαν την εδαφική υπεροχή, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με γκολ του Βαζέχα (22'). Απέκτησαν τον έλεγχο αλλά δεν ήταν εύστοχοι στην τελική προσπάθεια. Ετσι οι «Πόντιοι» ανέκαμψαν και η επιμονή τους δικαιώθηκε μετά από δυνατό και δύσκολο πλάγιο σουτ του Δερμιτζόγλου (76'). Μάλιστα, στα τελευταία λεπτά αναζήτησαν αρκετές φορές μ' αξιώσεις τη νίκη. Οι καλές φάσεις, εκατέρωθεν, ήταν λιγοστές, με πιο ξεχωριστή το δοκάρι του Βαζέχα στο 25'. Λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για μη καταλογισμό πέναλτι.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Εμπεντε, Νικολάου, Ξανθόπουλος, Μπουέλε, Νάκου, Αντωνίου, Καρτάλης, Ντομορό, Κατσαβός (64' Μούνγκουε), Μπαξεβάνος (46' Δερμιτζόγλου), Τρούπκος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Σόουζα (76' Γκαλέτο), Κυργιάκος, Βόκολος, Μπασινάς, Καραγκούνης, Σαπάνης, Κωνσταντίνου, Βαζέχα.

ΔΙΕΘΝΗ
«Κόκκινος» ο Ντούντεκ

Τη φανέλα της Λίβερπουλ θα φορέσει ο διεθνής Πολωνός τερματοφύλακας, Γιέρζι Ντούντεκ, καθώς οι «κόκκινοι διάβολοι» τα... βρήκαν με τη Φέγενορντ. Ο 28χρονος τερματοφύλακας αναμένεται να υπογράψει σήμερα καθώς λήγει η προθεσμία μεταγραφών και αν αργήσει κι άλλο δε θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στους αγώνες για το Τσάμπιονς Λιγκ. Το ποσό που δαπανήθηκε για τη μετακίνηση του Πολωνού στην αγγλική ομάδα αγγίζει τα 2,5 δισ. δραχμές.

Οσο για τον «αντιΣτάμ», αυτός οριστικά θα είναι ο Λοράν Μπλαν. Ο Γάλλος άφησε την Ιντερ για τη Μάντσεστερ εισπράττοντας για ετήσιο συμβόλαιο περίπου 1,5 δισ. δρχ. Από την πλευρά της η Μπαρτσελόνα απέκτησε δανεικό για ένα χρόνο από τη Μίλαν τον 24χρονο αριστερό μπακ, Φραντσέσκο Κόκο.

  • Ο Γκρέγκορι Μαλίτσκι, μάλλον θα είναι το νέο πρόσωπο στο ρόστερ της Λιλ, αντιπάλου του Ολυμπιακού στην πρώτη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς αναμένεται να υπογράψει σήμερα συμβόλαιο με τη γαλλική ομάδα ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής και στις αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Βασίλης Λάκης, λόγω τραυματισμού, δε θα μπορέσει ν' ακολουθήσει την Εθνική στη Φιλανδία. Γι' αυτό και ο Οτο Ρεχάγκελ κάλεσε χτες στη θέση του το Δημήτρη Μαυρογενίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ