ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απολογισμός - απόδειξη της κυβερνητικής αναλγησίας

Σήμερα είναι ακόμη σε χρήση τα 6.000 από τα 6.800 λυόμενα, ενώ για περίπου 9.000 σπίτια δεν έχουν καν υποβληθεί αιτήσεις για επισκευή. Διαφορετικά στοιχεία - σε σχέση με τα προηγούμενα - παρουσίασε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ

Απόδειξη της κυβερνητικής αναλγησίας, αλλά και της ανικανότητας να αποκαταστήσει πλήρως τους σεισμόπληκτους δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης σε συνέντευξη Τύπου.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι σήμερα 6.000 από τα συνολικά 6.800 λυόμενα είναι ακόμα σε χρήση; `Η ότι από τα 38.265 κτίρια που χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμα, υποβλήθηκαν μόλις 12.058 αιτήσεις επισκευής (δηλαδή 31,5%);

Και από τα στοιχεία που δόθηκαν σε αυτήν την καθιερωμένη επετειακή συνέντευξη, επιβεβαιώνεται ότι τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση για αποκατάσταση, εμπόδισαν πολλούς ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε επισκευές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ:

  • Ανακατασκευή κατοικιών. Επί του συνόλου των 4.682 (ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 4.220) ιδιοκτησιών έχουν υποβληθεί 3.910 (πέρσι 2.330) αιτήσεις ανακατασκευής. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 3.200, δηλαδή περίπου το 80%. Από τις 4.682 ιδιοκτησίες, 400 κτίρια ανακατασκευάζονται με παράλληλα προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων φορέων όπως των Δήμων Ανω Λιοσίων, Ν. Φιλαδέλφειας και ΟΕΚ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ αυτά τα σπίτια ήταν 1.000. Ακόμα 200 κτίρια ήταν ασφαλισμένα και 150 κτίρια δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στη διαδικασία αποκατάστασης.
  • Επισκευή κατοικιών. Επί συνόλου 38.265 (πέρσι 35.500) επισκευάσιμων κτιρίων υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ μόνο 12.058 (πέρσι 7.870) αιτήσεις επισκευής. Από αυτές μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 9.525. Για τα υπόλοιπα 26.207 κτίρια που χρειάζονται επισκευή είτε δεν έχει υποβληθεί αίτηση είτε θα επισκευαστούν με δαπάνες των ιδιοκτητών είτε από τον ΟΕΚ. Συγκεκριμένα, 2.607 κτίρια με βλάβες στην τοιχοποιία επισκευάστηκαν με δαπάνες των ιδιοκτητών τους. 700 κτίρια με μέριμνα του ΟΕΚ και 12.000 επισκεύασαν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες. 2.000 κτίρια ήταν ασφαλισμένα.

Εκτός από τα παραπάνω, για 8.900 κτίρια δεν έχουν υποβληθεί ακόμα αιτήσεις επισκευής! Η επίσημη εκδοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πως «οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι θα υποβάλουν αίτηση τους επόμενους μήνες είτε γιατί δεν επείγονται να κατοικήσουν σε αυτά (!) είτε γιατί δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα συνιδιοκτησίας μεταξύ των συνιδιοκτητών».

Τα ποσά που εγκρίνονται για ανακατασκευή (130.000 το τ.μ.) και επισκευή (65.000 το τ.μ.) δε φτάνουν για να καλύψουν τις αναγκαίες δαπάνες, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι ή να επιστρέφουν σε ακατάλληλα σπίτια για να κατοικήσουν ή να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος της ανακατασκευής ή επισκευής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε δόθηκε κάποιος αριθμός για το πόσα από τα 8.900 κτίρια κατοικούνται. Και είναι βέβαιο ότι είναι πάρα πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ που έδωσε στη δημοσιότητα το Μάη του 2000, τότε είχαν κριθεί οριστικά κατεδαφιστέα 6.500 κτίρια, που αντιπροσωπεύουν 7.200 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες και επισκευάσιμα 45.000 κτίρια (100.000 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες). Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία τα κατεδαφιστέα έπεσαν στα 4.682 και τα επισκευάσιμα στα 38.165!

Τέλος, ο υπουργός παρουσίασε έναν πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι συνολικά για την αποκατάσταση σεισμοπαθών έχουν διατεθεί 309 δισ. δραχμές.

Ασπίδα ασπιρίνης για εμφράγματα και εγκεφαλικά

Ο συνδυασμός της ασπιρίνης με ένα άλλο φάρμακο -την κλοπιδογρέλη- μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακού θανάτου σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, βελτιώνοντας σαφώς την εικόνα ασθενών οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έγινε στη Στοκχόλμη (1-5 Σεπτέμβρη 2001) μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 482 κέντρα 28 χωρών και συμμετείχαν 12.562 ασθενείς.

Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 11.500 θάνατοι από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και περίπου 70.000 ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η επίπτωση των ισχαιμικών καρδιακών επεισοδίων στην Ελλάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του '80 αναλογούσαν 296 επεισόδια ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που στα μέσα της δεκαετίας του '90 έφτασε τα 670 επεισόδια ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το σχετικό δείκτη να είναι 114 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 68,6 ανά 100.000.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Δ. ΠΟΛΥΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
«Φιλοξένησα απλώς τον Πάσσαρη»

Επιστολή, με την οποία αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση Πάσσαρη, καθώς και τις κατηγορίες της διακεκριμένης οπλοκατοχής, σύστασης συμμορίας και της κατοχής ναρκωτικών που του αποδίδονται, έστειλε χτες στον Τύπο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται, ο Δημήτρης Πολυδωρόπουλος. Πρόκειται για τον νεαρό, στο διαμέρισμα του οποίου στο Νέο Κόσμο είχε εντοπιστεί ο διαβόητος κακοποιός Κ. Πάσσαρης. Συνελήφθη την τελευταία νύχτα του Ιούλη, μετά το γνωστό φιάσκο της αστυνομίας και κατ' εφαρμογή για πρώτη φορά των διατάξεων του νέου «τρομονόμου»...

«Πληροφορήθηκα εκ των υστέρων - αναφέρει στην επιστολή του - από ρεπορτάζ εφημερίδων 2-7 Αυγούστου, ότι είμαι "συνήθης ύποπτος" από το 1994 και υπό παρακολούθηση, "συμμετείχα σε εμπρησμό τράπεζας το 1995, με συνέλαβαν το 1996 για "κατοχή ναρκωτικών" και "δημιουργία επεισοδίου με αστυνομικούς", "φυλακίστηκα για δυο χρόνια στις φυλακές Κασσαβέτειας και εκεί γνώρισα τον Πάσσαρη, μετά την απολογία μου επέστρεψα στο "γνώριμό" μου περιβάλλον των φυλακών, αφού προηγουμένως "συνεργάστηκα" για να επωφεληθώ από την ευνοϊκή διάταξη του τρομονόμου. Δε γνωρίζω αν η συμμετοχή μου στις μαθητικές καταλήψεις και το μαθητικό κίνημα το 1990- '91 με την ιδιότητα του στελέχους της ΚΝΕ και του μέλους του ενιαίου τότε Συνασπισμού ή αργότερα, χωρίς πλέον κομματική στέγη, η παρουσία μου σε επιτροπές και ομάδες συμπαράστασης σε εξεγερμένους εργάτες, όπως π.χ., οι απεργοί της τότε ΕΑΣ την περίοδο 1992-'93, με κατατάσσει στους "συνήθεις υπόπτους". Γνωρίζω - και οι κατασκευαστές των σεναρίων επίσης - ότι προφυλακίστηκα μετά από τυχαία εξακρίβωση το Σεπτέμβρη του 1999 βάσει ξεχασμένου βουλεύματος που με ενέπλεκε στην υπόθεση του εμπρησμού της ΑΤΕ στη Δάφνη. Κρατήθηκα για τρεις μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού και αθωώθηκα οριστικά και αμετάκλητα παμψηφεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας. Δεν υπήρξα ποτέ χρήστης ναρκωτικών. Φυσικά δε γνώρισα τον Πάσσαρη στις φυλακές Κασσαβέτειας γιατί δεν πήγα ποτέ εκεί και εκείνος δεν είχε καν συλληφθεί μέχρι τον Δεκέμβρη του 1999 όταν αποφυλακίστηκα».

Ακολούθως, προσθέτει ότι γνώρισε τον Πάσσαρη αρκετό διάστημα μετά την απόδρασή του, όταν κάποιος που γνώρισε στη φυλακή τού ζήτησε να φιλοξενήσει «περιστασιακά έναν κυνηγημένο». Υποστηρίζει, ακόμα, ότι ο Πάσσαρης επισκέφθηκε το σπίτι του ελάχιστες φορές, ενώ ο ίδιος είχε φύγει για διακοπές στην Κρήτη και συνελήφθη μια μέρα μετά την επιστροφή του.

Παραδέχεται, δηλαδή, ότι υπέθαλψε τον καταζητούμενο Πάσσαρη, επιχειρεί όμως - αναφέροντας προηγουμένως ότι ο ίδιος βρίσκεται «στις γραμμές του αντικαπιταλιστικού-αντιεξουσιαστικού κινήματος» - να εμφανίσει την πράξη του αυτή ως ενέργεια «αλληλεγγύης» και «ηθικής» υποχρέωσής του απέναντι σε κάποιον που «βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών μηχανισμών». Πράξη που κάθε άλλο παρά τέτοιο περιεχόμενο είχε.

Απαλλάχτηκαν οι υπεύθυνοι της «ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ»

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία οι υπεύθυνοι του εργοστασίου «ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ ΕΠΕ» στην οδό Τατοΐου 368 στο Μενίδι, μέρος του οποίου είχε καταρρεύσει στο σεισμό της 7-9-1999 σκοτώνοντας τις εργάτριες Ιωάννα Σταθοπούλου και Παρίσα Θεοδωρίδου, καθώς και την Κωνσταντίνα Καλαβρυτινού, κόρη του ιδιοκτήτη. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Παναγιώτης Καλαβρυτινός και η δεύτερη κόρη του και συνιδιοκτήτρια Αναστασία - Ειρήνη Καλαβρυτινού, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, επικίνδυνη σωματική βλάβη από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και παραβίαση κανόνων της οικοδομικής».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Την αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε χτες το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. Οπως μας είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Α. Τζουβάρας, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος της συνταξιοδότησης στην περίπτωση που πυροσβέστης χάσει τη ζωή του σε συμβάν, αλλά και για τη νομοθετική ρύθμιση των μισθολογικών διαβαθμίσεων. Επίσης, θα καταβληθούν στους πυροσβέστες τα δεδουλευμένα, ενώ θα ρυθμιστεί το θέμα της ασφάλειας και της υγιεινής για τους πυροσβέστες.

Ομως κατά την εκτίμηση του μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ Μ. Μιχαήλ, υπήρξαν πολλές ασάφειες στις θέσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη, όσον αφορά δε, το χαρακτηρισμό του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, ο υπουργός δήλωσε ότι βλέπει θετικά το αίτημα. Ο Μ. Μιχαήλ είναι μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ και δεν ήταν υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ