ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδι της λευτεριάς στο Λυκαβηττό

«Οταν ήχησαν οι σάλπιγγες, όλα είχαν ετοιμαστεί πάνω στη γη, κι ο Ιεχωβά μοίρασε τον κόσμο σε Coca Cola Inc., Ανακόντα, Ford Motors και σε άλλες μονάδες. Η Εταιρία Φρούτων Inc. κράτησε γι' αυτήν το πιο ζουμερό: το κεντρικό παράλιο της γης μου, τη γλυκιά μέση της Αμερικής. Της ξαναβάφτισε τα χώματά της, "Δημοκρατίες της Μπανάνας"...». Εργο - σύμβολο, που ένωσε τη δυνατή ποίηση του Πάμπλο Νερούντα και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το «Κάντο Χενεράλ» θα πλημμυρίσει το Θέατρο του Λυκαβηττού σήμερα στις 9 μ.μ. Η μουσική δημιουργία, που πρωτοήχησε μέσα στο σκοτάδι της μεγάλης χουντικής νύχτας, στα 1972, και εκφράζει τη δίψα των λαών για Ελευθερία, παρουσιάζεται και πάλι, 26 χρόνια μετά από την πρώτη του παρουσίαση στην Ελλάδα, με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή. Συμμετέχουν η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών (με διευθυντή τον Σταύρο Μπερή) και η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Διαβάζει ο Γιάννης Φέρτης. Διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός, ενώ το τελευταίο κομμάτι «America Insurrecta» («Ξεσηκωμένη Αμερική») θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Οι αστοί «ξανασκέφτονται τον πολιτισμό»...

«Αφετηρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στον τομέα του στοχασμού για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος το διεθνές συμπόσιο με θέμα «Ξανασκεφτόμαστε τον πολιτισμό», που θα πραγματοποιηθεί από 21-23/9 στην Αθήνα και την Ολυμπία, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίασή του, στην οποία παραβρέθηκαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Αρβελέρ και η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ανώνυμης Εταιρείας Προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», Μανουέλα Παυλίδου.

Πρόκειται, όπως προσδιόρισε ο ίδιος ο υπουργός, «για την ιδεολογική και πολιτική αφετηρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» το ιδεολογικο-πολιτικό περιεχόμενο της οποίας, θυμίζουμε, στηρίζεται στις αρχές του αστικού κοσμοπολιτισμού, στην ανάγκη του κεφαλαίου να συνοδεύσει την «παγκοσμιοποιημένη» δράση του με την απαραίτητη ιδεολογική χειραγώγηση των λαών.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από τις διεθνείς συμμετοχές (τουλάχιστον πενήντα) στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Κ. Matsuura, δύο τέως Πρόεδροι Δημοκρατίας, ο Μάριο Σοάρες της Πορτογαλίας και ο Richard von Weizsacker της ΟΔ Γερμανίας, ο υπουργός Παιδείας και τέως υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Jacques Lang κ.ά. Επίσης θα παραβρεθούν και οι υπουργοί Πολιτισμού των βαλκανικών χωρών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις «πολιτικές επαφές» στο περιθώριο του συνεδρίου.

Ολος αυτός ο κόσμος θα δειπνήσει στη Στοά Αττάλου και στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας (παρουσία, στο πρώτο δείπνο και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου) και θα συζητήσει πάνω σε θέματα όπως ο πολιτιστικός απολογισμός του περασμένου αιώνα και οι πολιτιστικές προοπτικές του νέου, «το δικαίωμα στη διαφορά, πλουραλισμός και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες», «πολιτισμός και δημιουργία: πολιτική, μέσα και όρια». Πάντα, βέβαια, μέσα από το πρίσμα της πολιτικής της ΕΕ για τον πολιτισμό, η οποία, στην ουσία, ισοπεδώνει την πολιτισμική διαφορετικότητα των λαών.

Κατά τ' άλλα, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ε. Βενιζέλος εξήγγειλε αλλαγή στη διαδικασία κηρύξεων Ζωνών Α` (αδόμητων) προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, «δε θα κηρύσσεται καμία ζώνη αδόμητη, χωρίς να πραγματοποιείται προηγουμένως αυτοψία, μεγάλου κλιμακίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου», ενώ σύντομα θα γίνει «μια συνολική επανεξέταση όλων των ζωνών για να δούμε μήπως υπάρχουν σφάλματα ή μήπως υπάρχουν υπερβολές, οι οποίες πρέπει να θεραπευτούν».

Σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό νόμο είπε πως το ΥΠΠΟ έχει επεξεργαστεί ήδη ένα νομοθέτημα 75 άρθρων, το οποίο «θα» δοθεί στη δημοσιότητα για να γίνουν οι προτάσεις των κομμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων και με την έναρξη της Συνόδου της Βουλής (τον Οκτώβρη) θα κινηθεί η διαδικασία ψήφισής του.

«Στέκι» μεταφραστικού προβληματισμού

Την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων του ανακοίνωσε χτες με συνέντευξη Τύπου των υπευθύνων του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ), το οποίο φιλοδοξεί να αγκαλιάσει τους ανθρώπους των γραμμάτων και της μετάφρασης, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα «φυτώριο» νέων μεταφραστών.

Στο πλαίσιο του ΕΚΕΜΕΛ θα λειτουργεί εργαστήριο λογοτεχνικής μετάφρασης, μέσα από το οποίο οι εκδότες θα μπορούν να «αντλήσουν» τους αυριανούς μεταφραστές, κέντρο στήριξης της μεταφραστικής εργασίας με βιβλιοθήκη, κόμβο στο διαδίκτυο, σεμινάρια χρήσης νέων τεχνολογιών κ.ά., ενώ θα γίνονται και εκδηλώσεις - συναντήσεις θεωρητικών, συγγραφέων και εκδοτών.

Μέχρι στιγμής το ΕΚΕΜΕΛ διαθέτει εργαστήρια αμφίδρομης μετάφρασης στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, με προοπτική επέκτασης στα ισπανικά και άλλες γλώσσες. Η φοίτηση θα είναι διετής (δύο εξάμηνα ανά έτος) και θα περιλαμβάνει τα μαθήματα: λογοτεχνική μετάφραση, μετάφραση κειμένων φιλοσοφίας και επιστημών του ανθρώπου, στοιχεία ιστορίας της λογοτεχνίας, σεμινάριο εισαγωγής στις νέες τεχνολογίες, ενώ στο δεύτερο έτος τα παραπάνω θα συμπληρωθούν με μεταφρασεολογία και ιστορία της μετάφρασης, καθώς και με θεατρική μετάφραση.

Γενική διευθύντρια του κέντρου είναι η Κατρίν Βελισσάρη, ενώ τα τμήματα διευθύνουν οι: Αρης Μπερλής (Αγγλικό), Ανδρέας Στάικος (Γαλλικό), Χρήστος Αστερίου (Γερμανικό), Παναγιώτης Πούλος (Φιλοσοφίας και Επιστημών του Ανθρώπου). Σύμβουλοι του ΕΚΕΜΕΛ είναι η Αντρέα Σέλινγκερ, ο Ντέιβιντ Κόνολι και ο Βιθέντε Φερνάντεθ Γκονθάλεθ. Η επάνδρωση των τμημάτων περιλαμβάνει γνωστούς και έγκυρους μεταφραστές, Ελληνες και ξένους.

Επίσης, το ΕΚΕΜΕΛ προγραμματίζει σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα (αρχής γενομένης από 6/11) με θέματα όπως «Μεταφράζοντας τον Σαίξπηρ», «Μετάφραση κειμένων Πολιτικής Φιλοσοφίας» κ.ά. Ενώ, στις 30/9, οπότε και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Μετάφρασης, θα οργανώσει εκδήλωση στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου με θέμα «Τα μεταφραστικά πάθη» όπου θα συμμετάσχουν ξένοι δημοσιογράφοι, ποιητές και εκδότες, καθώς και ο Τίτος Πατρίκιος από ελληνικής πλευράς.

Το κέντρο διαθέτει ήδη ιστοσελίδα (www.ekemel.gr), στην οποία, εκτός των άλλων, υπάρχει και η ηλεκτρονική εφημερίδα του ΕΚΕΜΕΛ, «Απηλιώτης» (ο ανατολικός άνεμος της γονιμότητας).

Μνημόσυνο για τον λεβεντο-Μάνο

Ο Μ. Κατράκης με τη Λ. Αλμα
Ο Μ. Κατράκης με τη Λ. Αλμα
Δεκαεφτά χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το χαμό του αλησμόνητου αγωνιστή και συντρόφου μας, του λαοφιλούς και μοναδικά προικισμένου ηθοποιού Μάνου Κατράκη. Ηταν 2 του Σεπτέμβρη του 1984 τότε που «έφυγε». Μένει όμως αθάνατος στην καρδιά και τη μνήμη όλων. Μνήμη, που τρυφερά συντηρούσε κάθε χρόνο η - επίσης αξέχαστη - συντρόφισσά του Λίντα Αλμα - Κατράκη και άλλοι συγγενείς του. «Θεράποντες», τώρα, της μνήμης του και του μνημοσύνου που θα γίνει στον τάφο του, στο Α` Νεκροταφείο, το Σάββατο (8/9), στις 11πμ, ο Δημήτρης Θεοφίλου και ο ταλαντούχος, βραβευμένος σκηνοθέτης του θεάτρου μας Στάθης Λιβαθινός (γιος της αγαπημένης ανιψιάς του).

Μελωδικές βραδιές

Μπάρμπαρα Χέντριξ
Μπάρμπαρα Χέντριξ
Η σπουδαία λυρική τραγουδίστρια Μπάρμπαρα Χέντριξ τραγουδά σήμερα (9μμ) στο Ηρώδειο, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με έργα των Γιοχάνες Μπραμς, Χούγκο Βολφ, Φράνσις Πουλένκ και Ρίχαρντ Στράους. Η Αμερικανίδα καλλιτέχνις - κόρη μεθοδιστή ιερέα - έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου, ενώ η δισκογραφία της είναι από τις πλουσιότερες, με περισσότερους από 70 δίσκους όπερας, εκκλησιαστικής μουσικής, αλλά και τζαζ και σπιρίτσουαλς. Για το έργο της έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις.

  • Ενας από τους πιο ταλαντούχους συνθέτες της νεότερης γενιάς, ο Νίκος Ζούδιαρης, φιλοξενείται το Σάββατο (8.30μμ) στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο Βύρωνα. Στο μουσικό ταξίδι του, το οποίο ξεκινά από την «Αγορά του Κόσμου» για να καταλήξει στον τελευταίο δίσκο του «Ενας Κύκνος Κλαίει» θα τον συνοδεύσουν οι: Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Θωμαΐδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης και Απόστολος Ρίζος. Στην οκτάχρονη «διαδρομή» του στη δισκογραφία ο Ν. Ζούδιαρης έχει ξεχωρίσει για την ποιότητα των τραγουδιών του, που έχουν συμπεριληφθεί στους δίσκους «Στην αγορά του Κόσμου», «Οπως μυστικά και ήσυχα», «Αφήλιον», «Ενας Κύκνος Κλαίει». Τραγούδια του επίσης περιλαμβάνονται στους δίσκους «Της φαντασίας Θήλυ» του Τ. Μπουρμά, «Το Αρωμα του Χρόνου» του Κ. Θωμαΐδη και «Η Ασφαλτος που τρέχει» του Γ. Νταλάρα.
Πολιτισμός στο Μενίδι

Με το «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στις 9 του Σεπτέμβρη ανοίγουν οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Σεπτεμβρίου του Δήμου Αχαρνών. Η θεατρική διασκευή είναι του Παναγιώτη Μεντή, η σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη, τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, η μουσική του Γιούρι Στούπελ, οι χορογραφίες της Εφης Καρακώστα. Πρωταγωνιστούν οι: Παύλος Χαϊκάλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Νικολέτα Βλαβιανού.

Ακολουθούν: Συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και της Τάνιας Τσανακλίδου (14/9). «Ιππής» του Αριστοφάνη από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Διαδρομή», σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, σκηνικά Νίκου Στεφάνου, κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, μουσική Βασίλη Δημητρίου, χορογραφίες Χάρη Μανταφούνη και μουσική διδασκαλία Νανάς Θρασυβουλίδου. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (17/9). Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και τη Νατάσσα Φλουρή στο τραγούδι (23/9).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ