Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Οι αστοί «ξανασκέφτονται τον πολιτισμό»...

«Αφετηρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στον τομέα του στοχασμού για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος το διεθνές συμπόσιο με θέμα «Ξανασκεφτόμαστε τον πολιτισμό», που θα πραγματοποιηθεί από 21-23/9 στην Αθήνα και την Ολυμπία, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίασή του, στην οποία παραβρέθηκαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Αρβελέρ και η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ανώνυμης Εταιρείας Προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», Μανουέλα Παυλίδου.

Πρόκειται, όπως προσδιόρισε ο ίδιος ο υπουργός, «για την ιδεολογική και πολιτική αφετηρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» το ιδεολογικο-πολιτικό περιεχόμενο της οποίας, θυμίζουμε, στηρίζεται στις αρχές του αστικού κοσμοπολιτισμού, στην ανάγκη του κεφαλαίου να συνοδεύσει την «παγκοσμιοποιημένη» δράση του με την απαραίτητη ιδεολογική χειραγώγηση των λαών.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από τις διεθνείς συμμετοχές (τουλάχιστον πενήντα) στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Κ. Matsuura, δύο τέως Πρόεδροι Δημοκρατίας, ο Μάριο Σοάρες της Πορτογαλίας και ο Richard von Weizsacker της ΟΔ Γερμανίας, ο υπουργός Παιδείας και τέως υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Jacques Lang κ.ά. Επίσης θα παραβρεθούν και οι υπουργοί Πολιτισμού των βαλκανικών χωρών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις «πολιτικές επαφές» στο περιθώριο του συνεδρίου.

Ολος αυτός ο κόσμος θα δειπνήσει στη Στοά Αττάλου και στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας (παρουσία, στο πρώτο δείπνο και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου) και θα συζητήσει πάνω σε θέματα όπως ο πολιτιστικός απολογισμός του περασμένου αιώνα και οι πολιτιστικές προοπτικές του νέου, «το δικαίωμα στη διαφορά, πλουραλισμός και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες», «πολιτισμός και δημιουργία: πολιτική, μέσα και όρια». Πάντα, βέβαια, μέσα από το πρίσμα της πολιτικής της ΕΕ για τον πολιτισμό, η οποία, στην ουσία, ισοπεδώνει την πολιτισμική διαφορετικότητα των λαών.

Κατά τ' άλλα, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ε. Βενιζέλος εξήγγειλε αλλαγή στη διαδικασία κηρύξεων Ζωνών Α` (αδόμητων) προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, «δε θα κηρύσσεται καμία ζώνη αδόμητη, χωρίς να πραγματοποιείται προηγουμένως αυτοψία, μεγάλου κλιμακίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου», ενώ σύντομα θα γίνει «μια συνολική επανεξέταση όλων των ζωνών για να δούμε μήπως υπάρχουν σφάλματα ή μήπως υπάρχουν υπερβολές, οι οποίες πρέπει να θεραπευτούν».

Σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό νόμο είπε πως το ΥΠΠΟ έχει επεξεργαστεί ήδη ένα νομοθέτημα 75 άρθρων, το οποίο «θα» δοθεί στη δημοσιότητα για να γίνουν οι προτάσεις των κομμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων και με την έναρξη της Συνόδου της Βουλής (τον Οκτώβρη) θα κινηθεί η διαδικασία ψήφισής του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις πανελλαδικές εξετάσεις (2015-05-29 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για τον Ελαιώνα Αμφισσας (2013-09-07 00:00:00.0)
Γνωμοδότησε ο Λαιμός Βουλιαγμένης να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος (2013-05-17 00:00:00.0)
«Πανηγυρισμοί»... με «θα» (2011-08-04 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν οι αρχαιότητες του Υμηττού (2009-12-22 00:00:00.0)
Η άρπα των Σουμέριων... και η Μαντόνα (2003-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ