ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Διήμερα κεφιού σε πολλές πόλεις

Τα κεντρικά διήμερα των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Το Σαββατοκύριακο λοιπόν κορυφώνονται στην Ηπειρο, στα Ιωάννινα στο Πάρκο Λιθαρίτσα. Εκεί θα μιλήσει την Κυριακή 9/9 ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός. Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Ερασιτεχνικά συγκροτήματα, χαιρετισμό από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων της ΚΝΕ, συζήτηση για το μισθοφορικό στρατό και συναυλία του Κώστα Μάτζιου. Η δεύτερη μέρα, συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στην αντιπολεμική ποίηση και συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου («Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ»).

Στις Σέρρες το Φεστιβάλ ξεκινά σήμερα, στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, με ομιλήτρια τη Θεανώ Καπέτη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Περιλαμβάνει έντεχνο ελληνικό τραγούδι με τους Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη και Αντώνη Κεμανατζή, και ροκ με το συγκρότημα «Loucy at the Bull». Ακολουθεί συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Το Σάββατο θα μιλήσει ο Γ. Νταφούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Προηγείται συζήτηση για τα Βαλκάνια και κλείσιμο με λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι από την κομπανία «Μινόρε» με τους Β. Διδασκάλου, Γ. Ιδα και Θ. Βήτα.

Στην Κατερίνη, το Σάββατο και την Κυριακή, στο χώρο του 5ου Γυμνασίου. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Β. Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα προηγηθεί αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση του Νομού Πιερίας και προβολή σλάιντς με θέμα: «Από το Γερμανό κατακτητή στον Αμερικανό "ειρηνοποιό". Η αντίσταση συνεχίζεται». Χρονικό του σύγχρονου αντιΝΑΤΟικού αγώνα και έντεχνο ελληνικό τραγούδι από το συγκρότημα «Πίπλιους» και ροκ από τα συγκροτήματα «Rebellians» και «Αγνωστη Αιτία».

Την Κυριακή, αφιέρωμα στα 83 χρόνια του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Σ. Παπαδόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ποντιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγία Σουμελά» και συναυλία με τον Χάρη Παπαδόπουλο σε τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη και ποίηση Νίκου Καββαδία. Ερμηνεύουν: Αλμπένα, Γ. Λίζος, Γ. Τζαμπαζάκης. Φιλικά θα συμμετάσχει ο Μανώλης Ρασούλης.

Στην Ανατολική Μακεδονία

Σήμερα και αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ τη δεύτερη θα μιλήσει η Σ. Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κομοτηνή οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο «Θερινό Θέατρο». Αύριο με αφιέρωμα στην Κούβα, θεατρικά σκετς για τις εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια. Θα μιλήσει ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Την Κυριακή την κεντρική πολιτική ομιλία θα κάνει ο Ν. Φακιρίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στην Καβάλα οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο Σάββατο από το χώρο του Τελωνείου, όπου θα μιλήσει ο Χ. Γκιαουράκης, γραμματέας της Οργάνωσης Καβάλας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο χώρο των φέρι μποτ. Θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης.

Στη Θεσσαλία

Στο Βόλο ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου. Το αυριανό πρόγραμμα ξεκινά στην Α' Σκηνή με χορευτικό. Ακολουθεί συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Κεντρικός ομιλητής είναι ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια γλέντι με το λαϊκό συγκρότημα «Μποέμηδες». Στη Β' Σκηνή θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από τα συγκροτήματα «Φωτοσκιές» και «NO SYNSET». Επίσης ταινία για τη ζωή του Τσε Γκεβάρα.

Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με το συγκρότημα «ΩΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ», συζήτηση για «Γένοβα - Παγκοσμιοποίηση - Ισχυροποίηση του κινήματος στη χώρα μας» και αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο από το συγκρότημα «Νοέμβρης». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Φραγκέας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και στη συνέχεια συναυλία από τους «ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ».

Στα Τρίκαλα στο Πάρκο Ματσόπουλου το αυριανό το πρόγραμμα περιλαμβάνει θέατρο σκιών, ερασιτεχνικό συγκρότημα, συζήτηση με θέμα: «Κρατική βία και καταστολή στη χώρα μας και διεθνώς» και ομιλία από μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Την Κυριακή, αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο με το συγκρότημα «Πνοές», ομιλία από τον Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος. Ακολουθεί γλέντι με το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».

Στην Καρδίτσα οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Αθλητικό Πάρκο. Αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, συζήτηση με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική - Αντιμονοπωλιακή Πάλη των λαών», αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο και ρεμπέτικο γλέντι. Την Κυριακή υπάρχει ερασιτεχνικό συγκρότημα, χορευτικό του Δήμου Καρδίτσας. Θα μιλήσει ο Αχιλ. Κανταρτζής και γίνει συναυλία με το συγκρότημα «Μωρά στη φωτιά».

Σχολεία δεύτερης... κοροϊδίας

Ετσι επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει στην εγκατάλειψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τον αναλφαβητισμό, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Μέρας

Με δημιουργία «σχολείων δεύτερης ευκαιρίας» το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά του Αναλφαβητισμού. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (1997) δείχνουν ότι το 41% του πληθυσμού, ηλικίας 19-64 ετών, δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2.535.400 άτομα. Τα μεγαλύτερα από τα παραπάνω ποσοστά συγκεντρώνονται στις ηλικίες 45-64 ετών, ενώ παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία προς τις νεαρότερες ηλικίες και φτάνουν το 10% στις ηλικίες 19-24 ετών. Η μείωση του ποσοστού στις μικρές ηλικίες, έδωσε στον υπουργό Παιδείας την ευκαιρία να κάνει λόγο στην ομιλία του για το θετικό ρόλο των συντονισμένων εκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, τη στιγμή βέβαια που οι σημερινές συνθήκες απαιτούν και διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι και στη συμμετοχή στην ανώτατη εκπαίδευση η Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο χωρών του ΟΟΣΑ και πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που φυσικά δεν είναι αξιοζήλευτος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες που το σύστημα είναι ιδιαίτερα σκληρό και ταξικά επιλεκτικό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Αναλφαβητισμού, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου εξήγγειλε τη δημιουργία 5 νέων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, ενώ αναφερόμενος στο χαρακτήρα των σχολείων αυτών, που εντάσσονται στο πνεύμα της διά βίου εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι τα προγράμματα στοχεύουν «στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη γλώσσα, στα μαθηματικά, στην επικοινωνία στις ξένες γλώσσες και την πληροφορική», τα «συστατικά» δηλαδή της παιδείας που έχουν σχεδιάσει οι πολυεθνικές για τους εργαζόμενους. Μάλιστα, προβλέπεται η εκμάθηση της συγκρότησης μιας σύμβασης εργασίας, ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη όταν προσέρχεται στην εργασία, αλλά και... «μαθήματα εικονικής επιχειρηματικότητας».

Λάθη στους βαθμούς μαθητών

Αντιδράσεις σε μαθητές και γονείς έχει δημιουργήσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε ορισμένα σχολεία της Αθήνας σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών της Γ` Λυκείου που συμμετείχαν στις φετινές γενικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σε Λύκεια του Περιστερίου, της Ν. Ιωνίας και του Ταύρου βρέθηκαν μηχανογραφικά λάθη στην έκδοση των βαθμολογιών με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να ζητήσει μέσω εγκυκλίου οι μαθητές να καταθέσουν νέες βεβαιώσεις, ενώ ήδη είχαν προχωρήσει και στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων. Ετσι τώρα τα παιδιά αυτά, με μικρές αυξομειώσεις στους βαθμούς τους, ενδέχεται να μην μπορούν να εισαχθούν στις σχολές που κατά προτεραιότητα είχαν συμπληρώσει. Δηλαδή, με βάση τα νέα δεδομένα ο προγραμματισμός που έκαναν μένει κενό γράμμα, γι' αυτό και είναι δίκαιη η απαίτηση να μπορέσουν να συμπληρώσουν νέα μηχανογραφικά.

Οπως όλα δείχνουν στο πρόβλημα που προέκυψε ευθύνη έχει το υπουργείο που δε φρόντισε να εγγυηθεί και να ελέγξει έγκαιρα τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των βαθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας χτες το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία δε μιλάει επί της ουσίας για τις αιτίες αυτής της κατάστασης, αλλά αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: το πρόβλημα οφείλεται «στην πάγια διαδικασία των πολλαπλών και ολοκληρωμένων ελέγχων, οι οποίοι πραγματοποιούνται στο σύνολο των βαθμολογιών σε όλα τα Λύκεια της χώρας» και ότι «από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις αυτές διαπιστώνονται ελάχιστες παραλείψεις ή λάθη στις βαθμολογίες που εξεδόθησαν από τα Λύκεια. Αμεσα γίνονται οι αναγκαίες διορθώσεις, ώστε να μην υπάρχει έστω και μία περίπτωση ανακριβούς υπολογισμού ή οποιασδήποτε άλλης παράλειψης».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπόσχεται αυξήσεις...

Καθηλωμένες δαπάνες για την Παιδεία και αυξήσεις σε μισθούς εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που προωθούνται και νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών από τον Οκτώβρη στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, την οποία απασχόλησαν οικονομικά ζητήματα. Η ΟΛΜΕ ζητά αυξήσεις 40% μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για αυξήσεις 15.000 δρχ. για τους εκπαιδευτικούς και 30.000 δρχ. για τα στελέχη της εκπαίδευσης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, και φέτος οι δαπάνες για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα του 7%.

Σε άλλες πόλεις
  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Καλαμάτα (Φητειά), 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά, θα μιλήσει ο Φώτης Ρηγανάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Φάρσαλα, 9 μ.μ., για τους νέους αγρότες.

-- Λιβαδειά (κεντρική πλατεία), 8:30 μ.μ., για παιδεία και εργασία. Θα μιλήσει η Ολυμπία Κυζίλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα.

-- Νάουσα (Δημοτικό Πάρκο), 8 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό. Θα μιλήσει η Ι. Σοφρόνωφ, γραμματέας ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

-- Φλώρινα (κεντρική πλατεία), 8 μ.μ., με ομιλητή το Ν. Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και συναυλία με το συγκρότημα «Σκοτεινές Ακτές».

-- Σιάτιστα Κοζάνης (πάρκο Αγίου Δημητρίου, Χώρα), 8 μ.μ., για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα μιλήσει ο Δ. Πρωιμάκης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ