Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σχολεία δεύτερης... κοροϊδίας

Ετσι επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει στην εγκατάλειψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τον αναλφαβητισμό, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Μέρας

Με δημιουργία «σχολείων δεύτερης ευκαιρίας» το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά του Αναλφαβητισμού. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (1997) δείχνουν ότι το 41% του πληθυσμού, ηλικίας 19-64 ετών, δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2.535.400 άτομα. Τα μεγαλύτερα από τα παραπάνω ποσοστά συγκεντρώνονται στις ηλικίες 45-64 ετών, ενώ παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία προς τις νεαρότερες ηλικίες και φτάνουν το 10% στις ηλικίες 19-24 ετών. Η μείωση του ποσοστού στις μικρές ηλικίες, έδωσε στον υπουργό Παιδείας την ευκαιρία να κάνει λόγο στην ομιλία του για το θετικό ρόλο των συντονισμένων εκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, τη στιγμή βέβαια που οι σημερινές συνθήκες απαιτούν και διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι και στη συμμετοχή στην ανώτατη εκπαίδευση η Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο χωρών του ΟΟΣΑ και πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που φυσικά δεν είναι αξιοζήλευτος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες που το σύστημα είναι ιδιαίτερα σκληρό και ταξικά επιλεκτικό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Αναλφαβητισμού, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου εξήγγειλε τη δημιουργία 5 νέων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, ενώ αναφερόμενος στο χαρακτήρα των σχολείων αυτών, που εντάσσονται στο πνεύμα της διά βίου εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι τα προγράμματα στοχεύουν «στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη γλώσσα, στα μαθηματικά, στην επικοινωνία στις ξένες γλώσσες και την πληροφορική», τα «συστατικά» δηλαδή της παιδείας που έχουν σχεδιάσει οι πολυεθνικές για τους εργαζόμενους. Μάλιστα, προβλέπεται η εκμάθηση της συγκρότησης μιας σύμβασης εργασίας, ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη όταν προσέρχεται στην εργασία, αλλά και... «μαθήματα εικονικής επιχειρηματικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ