ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «έξοδος» του Γεωργάτου

Αποχώρησε μόνος του πριν τον... αποχωρήσουν. Ο λόγος για τον Γεωργάτο και τη χτεσινή δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να μην ξαναφορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα. Ο παίκτης της Ιντερ, γνωρίζοντας την απόφαση του Ρεχάγκελ (αφορά και άλλους) να τον θέσει εκτός ομάδας, αποφάσισε να κάνει ηρωική έξοδο. Τη γνωστοποίησε «μοιράζοντας» ταυτόχρονα (τις περισσότερες όχι άδικα) και ευθύνες:

«Δε θέλω να ξαναπαίξω στην Εθνική ομάδα. Αγαπάω την Ελλάδα και την Εθνική, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν αποφάσισα να μην αγωνιστώ ξανά. Αηδίασα με το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, αλλά και τα όσα λένε σε βάρος μου κάθε φορά που παίζω με την Εθνική, λες και φταίω μόνο εγώ για την κατάντια της. Από την ημέρα που ήρθα στην Ιταλία όλοι μου φέρονται με τον καλύτερο τρόπο. Με αγαπούν πραγματικά και με βοηθούν να δώσω τον καλύτερό εαυτό μου. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με περιμένουν στη γωνία για να με κατηγορήσουν για το παραμικρό. Περίμεναν να γυρίσω πίσω στην Ιταλία για να πουν ότι τσακώθηκα με τον προπονητή. Μόνο ο Γεωργάτος φταίει και κανένας άλλος. Για την κατάντια της Εθνικής όλοι έχουν μερίδιο. Από τους υπεύθυνους της Ομοσπονδίας έως κάποιους δημοσιογράφους που δεν κοιτάζουν το όφελος της Εθνικής, αλλά κρίνουν με συλλογικό συμφέρον. Γι' αυτούς τους λόγους αποφάσισα να μην φορέσω ξανά τη φανέλα της Εθνικής και το δηλώνω με μεγάλη μου λύπη. Δεν αντέχω, όμως, αυτή τη μιζέρια που νιώθω κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα για να παίξω με την Εθνική. Αφού λοιπόν εγώ κάνω κακό στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, είναι καλύτερα να μην με καλέσουν ξανά. Ξέρω τι θα πούνε για μένα και γι' αυτή μου την απόφαση, αλλά είμαι τόσο αηδιασμένος που δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά».

Στελέχη της ΕΠΟ (παρότι επίσημα αρνήθηκαν να τοποθετηθούν), σύμφωνα με πληροφορίες, δε στεναχωρήθηκαν κιόλας. Αλλωστε, στην Ομοσπονδία η δυσφορία κατά πολλών παικτών είναι έντονη και ήδη η τύχη κάποιων (μεταξύ των οποίων και ο Γεωργάτος) έχει προγραφεί. Ο Ρεχάγκελ, που μάλλον μεσοβδόμαδα θα υπογράψει το συμβόλαιό του, πήρε το ΟΚ (δηλαδή πλήρη στήριξη) για ξεκαθάρισμα- ανανέωση. Το θέμα της Εθνικής θα εξετάσει η Τεχνική Επιτροπή στην προσεχή συνεδρίασή της.

Για την «πονεμένη» ιστορία που λέγετε Εθνική, όμως, μίλησαν χτες δύο παλαίμαχοι άσοι, που τίμησαν με το παραπάνω τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο Γιώργος Κούδας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ενας έμπειρος τεχνικός, όπως ο Οτο Ρεχάγκελ, μίλησε για παίκτες που δε μάχονται. Και όταν λέει κάτι τέτοιο ένας τέτοιος προπονητής, που προέρχεται από άλλη χώρα, πρέπει να προβληματιστούμε. Οντως οι Ελληνες ποδοσφαιριστές έχουν καταλάβει λάθος τον επαγγελματισμό σε σωματειακό επίπεδο και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην Εθνική μας ομάδα. Παλιά η ψαλίδα ήταν μεγαλύτερη, ενώ τώρα οι αποστάσεις έχουν μικρύνει, και τέτοιες ήττες δεν είναι φυσιολογικές. Η Εθνική δεν πρέπει να ταλαιπωρείται από χρόνιες αρρώστιες και επιδημίες. Ναι, χρειάζεται προγραμματισμός και υποδομή. Υπάρχουν τα ταλέντα, αλλά κάτι φταίει και δε φτάνουν στο επίπεδο που θα έπρεπε. Δεν ολοκληρώνεται το ταλέντο τους. Είναι γεγονός ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζεται σε άλλα επίπεδα. Ισως πάντως λείπει η αλάνα, που ήταν ο χώρος που διαμόρφωνε παλιότερα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Ελληνα ποδοσφαιριστή. Δεν υπάρχει πλέον πληθώρα εγκεφαλικών παικτών. Οι Ελληνες ποδοσφαιριστές πρέπει να ωριμάσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θωμάς Μαύρος: «Στη χώρα μας δεν υπάρχει σωστή υποδομή, δεν υπάρχει οργάνωση. Το επίπεδο του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής συγκριτικά με τα πρωταθλήματα άλλων χωρών είναι αρκετά χαμηλό. Η διαφορά δυναμικότητας που υπάρχει μεταξύ των ομάδων δε δίνει τη δυνατότητα επιλογής παικτών στον εκάστοτε ομοσπονδιακό τεχνικό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η φετινή αποτυχία της Εθνικής οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο όμιλός της ήταν δύσκολος. Στην εποχή που αγωνιζόμουν οι ομάδες ήταν πιο δυνατές. Η Σοβιετική Ενωση, τότε, ήταν ενιαία και αποτελούσε ισχυρή ποδοσφαιρική δύναμη. Απλά δεν έχουν γίνει στη χώρα μας βήματα εξέλιξης. Την Εθνική δεν την έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, της λείπει αγάπη. Οι παίκτες δείχνουν να μην ενδιαφέρονται και ρίχνουν το βάρος τους στο σύλλογο που ανήκουν. Δε φταίνε μόνο οι παίκτες αλλά και η διοίκηση. Κανένας τεχνικός δεν κρατάει το μαγικό ραβδί για να μεταμορφώσει από τη μια στιγμή στην άλλη την Εθνική ομάδα. Πρέπει να έχει στη διάθεσή του παίκτες-"εργαλεία" και παίκτες που να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν».

Στην τελική ευθεία

Τη... γλυκιά εμπειρία της κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου του 32ου Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στην Τουρκία, θα προσπαθήσουν να γευτούν οι τέσσερις μονομάχοι των ημιτελικών της διοργάνωσης. Σήμερα και αύριο λοιπόν τα πράγματα ξεκαθαρίζουν καθώς ο φετινός θεσμός μπαίνει στην τελική του ευθεία. Πρώτοι χρονικά, οι Γερμανοί και οι Τούρκοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον πρώτο ημιτελικό (19.00, ΕΤ 1) με σκοπό να κάνουν το μεγάλο «άλμα» που θα τους οδηγήσει στο μεγάλο τελικό. Η Εθνική Τουρκίας, η οποία για πρώτη φορά μετά το 1949 θα αγωνιστεί στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ, βλέπει τη σημερινή αναμέτρηση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της. Γνωρίζοντας ότι οι φίλοι της αναμένεται να κατακλύσουν για άλλη μια φορά το γήπεδο δημιουργώντας «αντίξοες» συνθήκες για κάθε αντίπαλο, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τόσο τις «καυτές» συνθήκες όσο και τη «δίψα» τους για διάκριση. Από την άλλη, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γερμανίας ευελπιστεί να επαναλάβει τον θρίαμβο του 1993, όταν και βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Βέβαια, η αναμέτρηση κρίνεται αμφίβολη ως προς το αποτέλεσμα αφού και οι δύο ομάδες απέκλεισαν σημαντικούς αντιπάλους. Μπορεί ο πρώτος (χρονικά) ημιτελικός να προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον, ο δεύτερος χρονικά ημιτελικός ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την Ισπανία (21.15, ΕΤ 1) κρύβει μια... άγρια ομορφιά. Και αυτό γιατί και οι δύο ομάδες είναι πάρα πολύ έμπειρες. Αλλωστε, η Γιουγκοσλαβία έχει κατακτήσει 7 φορές το τρόπαιο ενώ η Ισπανία ναι μεν μπορεί να μην έχει ανέβει ποτέ στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ωστόσο τέσσερις φορές έχει κατακτήσει την 2η θέση και μία φορά την τρίτη. Πάντως η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς, έστω και αν είναι κορεσμένη από διακρίσεις, αποτελεί το φαβορί στη σημερινή αναμέτρηση, ενώ τον καλύτερο εαυτό τους αναμένεται να δώσουν οι παίχτες του Ξαβιέ Ιμπρόδα προκειμένου φέτος να φτάσουν κοντά στη «βρύση» και έπειτα από 31 διοργανώσεις, να προσπαθήσουν να πιουν νερό.

Σημειώνεται ότι αύριο ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στις 21.15 (ΕΤ 1) και ο μικρός τελικός στις 19.00 (ΕΤ 1).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αγωνία στο κατακόρυφο

Με δύο παιχνίδια ανοίγει σήμερα ξανά η αυλαία του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Για τα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής λοιπόν, ο Πανσερραϊκός υποδέχεται το Αιγάλεω (17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ενώ η Προοδευτική φιλοξενεί τον Ακράτητο (21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Πιο αναλυτικά, η ομάδα των Σερρών αντιμετωπίζει το Αιγάλεω σε ένα παιχνίδι που η νίκη είναι και ο μονόδρομος για τους γηπεδούχους, καθώς απομένουν μόνο δύο αγωνιστικές για το τέλος της α' φάσης. Από την άλλη, το Αιγάλεω θέλει να σβηστεί από τη μνήμη τους το βαρύ 9-0 στο φιλικό αγώνα με την Καλλιθέα και επιζητούν έστω και τον βαθμό της ισοπαλίας κατ' αρχήν, προκειμένου να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για την πρόκριση.

Αύριο, διεξάγεται το κυρίως πιάτο της αγωνιστικής, με τα βλέμματα των φίλων του κυπέλλου, να επικεντρώνονται στους αγώνες των 4 ομίλων όπου γίνεται η μάχη των βαθμών για την κατάκτηση της 2ης θέσης που οδηγεί στη β' φάση. Πιο συγκεκριμένα, στον Γ' Ομιλο, ο Ιωνικός, που θέλει έστω την ισοπαλία, υποδέχεται αύριο τον Ατρόμητο, που ακόμα δεν έχει συλλέξει ένα βαθμό. Από την άλλη, ο Πανηλειακός, που ακολουθεί τους Νικαιώτες με 2 βαθμούς διαφορά, φιλοξενεί τη Δευτέρα τον ΟΦΗ που ηγείται της βαθμολογίας. Στον Δ' Ομιλο, η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή, καθώς η Παναχαϊκή που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 9 βαθμούς, υποδέχεται τον ουραγό Παναιτωλικό (1β.). Από την άλλη όμως, ο Παναιγιάλειος, που βρίσκεται 2ος με 7β. αντιμετωπίζει τα Χανιά που τον ακολουθούν στον πίνακα (5β.). Στον ΣΤ' Ομιλο, η... μάχη κορυφώνεται για τους Αγ. Νικόλαο και Λάρισα που τους χωρίζει μια διαφορά 3 βαθμών. Η αγωνία όμως κορυφώνεται καθώς οι δύο ομάδες καλούνται να αγωνιστούν μόνο για τη νίκη, με την ΑΕΛ όμως να έχει το προβάδισμα καθώς υποδέχεται τους Κρητικούς στο Αλκαζάρ. Τέλος, στον Ι' Ομιλο, η Καλαμαριά (5β.) υποδέχεται τον Πατραϊκό (6β.) και θα παλέψουν για την 2η θέση.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΑΥΡΙΟ: (17.00) Λάρισα - Αγιος Νικόλαος, Εθνικός Αστέρας - Καβάλα, Παναιγιάλειος - Χανιά, Καλλιθέα - Κασσάνδρα, Ολυμπιακός Βόλου - Χαλκηδόνα, Γιάννινα - Φωστήρας, Απόλλων Καλαμαριάς - Πατραϊκός, Αθηναϊκός - Απόλλων Κρύας Βρύσης, (18.00): Ιωνικός - Ατρόμητος Αθηνών (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Παναχαϊκή - Παναιτωλικός, (20.00): Ηρακλής - Εθνικός Πειραιώς (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Σκόντα Ξάνθη - Κιλκισιακός, (21.00) Αρης - Τρίκαλα (ΑΛΤΕΡ)

ΔΕΥΤΕΡΑ: (16.30): Απόλλων Αθηνών - Κέρκυρα (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), (20.00) Πανηλειακός - ΟΦΗ (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ)

ΠΑΟ
Υποσχέσεις Κωνσταντίνου

Τα νέα αποκτήματά του παρουσίασε για δεύτερη φορά (;) χτες ο Παναθηναϊκός στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Οι παίχτης που ανέλαβε να κλέψει την παράσταση όσον αφορά στις δηλώσεις, ήταν ο Κύπριος επιθετικός του «τριφυλλιού» Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στους μελλοντικούς του στόχους: «Θα δουλέψω όσο πιο σκληρά γίνεται γιατί οι στόχοι του Παναθηναϊκού είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς των προηγούμενων ομάδων μου. Θα προσπαθήσω με τη δουλιά να γίνω καλύτερος. Είναι φυσιολογικό να έχω άγχος, αλλά όλα κυλούν φυσιολογικά και ομαλά για εμένα. Είμαι ευτυχισμένος που η ομάδα προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν έχει σημασία αν σκόραρε ο Κωνσταντίνου, αλλά η πρόκριση της ομάδας». Από την πλευρά του ο Μίλτος Σαπάνης τόνισε: «Ηρθα σε μια μεγάλη ομάδα με στόχους και απαιτήσεις. Θα είμαι έτοιμος όποτε μου ζητήσει ο προπονητής μου να βοηθήσω την ομάδα για να πραγματοποιήσει τους στόχους της», ενώ ο Γιόνας Κόλκα είπε: «Είμαι εδώ ένα μήνα. Βρίσκομαι σε μια καινούρια ομάδα. Το σημαντικό είναι ότι προκριθήκαμε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δε γνωρίζω πώς ήταν η ομάδα πέρυσι και τώρα προσπαθώ να προσαρμοστώ». Παράλληλα, ο Γιαν Μίκελσεν υποσχέθηκε να προσφέρει περισσότερα: «Θα δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου για να βοηθήσω την ομάδα να πάει ψηλά» όπως και οι νεαροί Σωτήρης Κυργιάκος και Παναγιώτης Μαρτζώκας που είπαν πως θα προσπαθήσουν να δικαιώσουν όσους τους επέλεξαν.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

Ακάθεκτες συνεχίζουν οι Β. Καραντάσιου και Ε. Σφυρή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ιταλίας, καθώς μετά τη χτεσινή τους νίκη με 2-0 (21-18, 21-16) επί των Τσέλμποβα - Ντοσουντίλοβα (Τσεχία), προκρίθηκαν στους «4» της διοργάνωσης. Σήμερα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει μία εκ των ομάδων Καντάικ - Λέενστρα (Ολλανδία) και Κέλικερ - Τρισέλ (Ελβετία).

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
«Χρυσός» ο Κόκκας

Το... άστρο της «παλιάς φουρνιάς» της ελληνικής άρσης βαρών, έλαμψε χτες μέσω του Λεωνίδα Κόκκα, στην Τυνησία όπου διεξάγονται οι 14οι Μεσογειακοί Αγώνες. Ο Ελληνας αρσιβαρίστας πρωταγωνίστησε στα 94κ. του αρασέ, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σηκώνοντας με την πρώτη προσπάθεια 170κ., ενώ «χρυσός» αναδείχτηκε και στο ζετέ όπου σήκωσε 212,5κ. Στο ίδιο αγώνισμα, ο νεαρός Κώστας Γκαρίπης (94κ.) πήρε τη 2η θέση με 210κ. που αποτελεί νέο ρεκόρ εφήβων και ατομικό ρεκόρ. Παράλληλα, στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου βρέθηκε και η Κατερίνα Ροδίτου η οποία στην κατηγορία των +75κ. του αρασέ σήκωσε 107,5κ., ενώ η ίδια αθλήτρια πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο ζετέ με 125κ. Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της την 5η μέρα των Μεσογειακών Αγώνων η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, καθώς επιβλήθηκε του Σαν Μαρίνο με 3-0. Σήμερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει την Τουρκία (13.00). Παράλληλα, τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της στη διοργάνωση πέτυχε χτες η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ γυναικών, η οποία κατέβαλε την Αλβανία με 3-0. Σήμερα οι διεθνείς μας αντιμετωπίζουν την Τυνησία (20.30, τοπική ώρα). Κόντρα στην Ισπανία θα πραγματοποιήσει σήμερα το ντεμπούτο της στους Μεσογειακούς η Εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ