Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «έξοδος» του Γεωργάτου

Αποχώρησε μόνος του πριν τον... αποχωρήσουν. Ο λόγος για τον Γεωργάτο και τη χτεσινή δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να μην ξαναφορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα. Ο παίκτης της Ιντερ, γνωρίζοντας την απόφαση του Ρεχάγκελ (αφορά και άλλους) να τον θέσει εκτός ομάδας, αποφάσισε να κάνει ηρωική έξοδο. Τη γνωστοποίησε «μοιράζοντας» ταυτόχρονα (τις περισσότερες όχι άδικα) και ευθύνες:

«Δε θέλω να ξαναπαίξω στην Εθνική ομάδα. Αγαπάω την Ελλάδα και την Εθνική, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν αποφάσισα να μην αγωνιστώ ξανά. Αηδίασα με το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, αλλά και τα όσα λένε σε βάρος μου κάθε φορά που παίζω με την Εθνική, λες και φταίω μόνο εγώ για την κατάντια της. Από την ημέρα που ήρθα στην Ιταλία όλοι μου φέρονται με τον καλύτερο τρόπο. Με αγαπούν πραγματικά και με βοηθούν να δώσω τον καλύτερό εαυτό μου. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με περιμένουν στη γωνία για να με κατηγορήσουν για το παραμικρό. Περίμεναν να γυρίσω πίσω στην Ιταλία για να πουν ότι τσακώθηκα με τον προπονητή. Μόνο ο Γεωργάτος φταίει και κανένας άλλος. Για την κατάντια της Εθνικής όλοι έχουν μερίδιο. Από τους υπεύθυνους της Ομοσπονδίας έως κάποιους δημοσιογράφους που δεν κοιτάζουν το όφελος της Εθνικής, αλλά κρίνουν με συλλογικό συμφέρον. Γι' αυτούς τους λόγους αποφάσισα να μην φορέσω ξανά τη φανέλα της Εθνικής και το δηλώνω με μεγάλη μου λύπη. Δεν αντέχω, όμως, αυτή τη μιζέρια που νιώθω κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα για να παίξω με την Εθνική. Αφού λοιπόν εγώ κάνω κακό στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, είναι καλύτερα να μην με καλέσουν ξανά. Ξέρω τι θα πούνε για μένα και γι' αυτή μου την απόφαση, αλλά είμαι τόσο αηδιασμένος που δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά».

Στελέχη της ΕΠΟ (παρότι επίσημα αρνήθηκαν να τοποθετηθούν), σύμφωνα με πληροφορίες, δε στεναχωρήθηκαν κιόλας. Αλλωστε, στην Ομοσπονδία η δυσφορία κατά πολλών παικτών είναι έντονη και ήδη η τύχη κάποιων (μεταξύ των οποίων και ο Γεωργάτος) έχει προγραφεί. Ο Ρεχάγκελ, που μάλλον μεσοβδόμαδα θα υπογράψει το συμβόλαιό του, πήρε το ΟΚ (δηλαδή πλήρη στήριξη) για ξεκαθάρισμα- ανανέωση. Το θέμα της Εθνικής θα εξετάσει η Τεχνική Επιτροπή στην προσεχή συνεδρίασή της.

Για την «πονεμένη» ιστορία που λέγετε Εθνική, όμως, μίλησαν χτες δύο παλαίμαχοι άσοι, που τίμησαν με το παραπάνω τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο Γιώργος Κούδας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ενας έμπειρος τεχνικός, όπως ο Οτο Ρεχάγκελ, μίλησε για παίκτες που δε μάχονται. Και όταν λέει κάτι τέτοιο ένας τέτοιος προπονητής, που προέρχεται από άλλη χώρα, πρέπει να προβληματιστούμε. Οντως οι Ελληνες ποδοσφαιριστές έχουν καταλάβει λάθος τον επαγγελματισμό σε σωματειακό επίπεδο και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην Εθνική μας ομάδα. Παλιά η ψαλίδα ήταν μεγαλύτερη, ενώ τώρα οι αποστάσεις έχουν μικρύνει, και τέτοιες ήττες δεν είναι φυσιολογικές. Η Εθνική δεν πρέπει να ταλαιπωρείται από χρόνιες αρρώστιες και επιδημίες. Ναι, χρειάζεται προγραμματισμός και υποδομή. Υπάρχουν τα ταλέντα, αλλά κάτι φταίει και δε φτάνουν στο επίπεδο που θα έπρεπε. Δεν ολοκληρώνεται το ταλέντο τους. Είναι γεγονός ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζεται σε άλλα επίπεδα. Ισως πάντως λείπει η αλάνα, που ήταν ο χώρος που διαμόρφωνε παλιότερα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Ελληνα ποδοσφαιριστή. Δεν υπάρχει πλέον πληθώρα εγκεφαλικών παικτών. Οι Ελληνες ποδοσφαιριστές πρέπει να ωριμάσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θωμάς Μαύρος: «Στη χώρα μας δεν υπάρχει σωστή υποδομή, δεν υπάρχει οργάνωση. Το επίπεδο του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής συγκριτικά με τα πρωταθλήματα άλλων χωρών είναι αρκετά χαμηλό. Η διαφορά δυναμικότητας που υπάρχει μεταξύ των ομάδων δε δίνει τη δυνατότητα επιλογής παικτών στον εκάστοτε ομοσπονδιακό τεχνικό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η φετινή αποτυχία της Εθνικής οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο όμιλός της ήταν δύσκολος. Στην εποχή που αγωνιζόμουν οι ομάδες ήταν πιο δυνατές. Η Σοβιετική Ενωση, τότε, ήταν ενιαία και αποτελούσε ισχυρή ποδοσφαιρική δύναμη. Απλά δεν έχουν γίνει στη χώρα μας βήματα εξέλιξης. Την Εθνική δεν την έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, της λείπει αγάπη. Οι παίκτες δείχνουν να μην ενδιαφέρονται και ρίχνουν το βάρος τους στο σύλλογο που ανήκουν. Δε φταίνε μόνο οι παίκτες αλλά και η διοίκηση. Κανένας τεχνικός δεν κρατάει το μαγικό ραβδί για να μεταμορφώσει από τη μια στιγμή στην άλλη την Εθνική ομάδα. Πρέπει να έχει στη διάθεσή του παίκτες-"εργαλεία" και παίκτες που να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ