ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ανέτοιμες οι υπηρεσίες για τη δεύτερη φάση

Καθημερινό φαινόμενο η με κάθε μέσο αποβίβαση μεταναστών στην Κω

Ανέτοιμες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τη δεύτερη φάση νομιμοποίησης των μεταναστών. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, την άδεια εργασίας πρέπει να χορηγούν οι Νομαρχίες, αλλά η Νομαρχία Αθηνών (η μεγαλύτερη Νομαρχία της χώρας) δηλώνει αδυναμία να διεκπεραιώσει αυτήν τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανάγκη από τουλάχιστον 50 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό (καθώς στη Νομαρχία Αθηνών αναμένεται να απευθυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών), αλλά και από κονδύλια. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στην υπουργό Εσωτερικών, η οποία υποσχέθηκε ότι θα το ικανοποιήσει.

Το θέμα πάντως είναι, για μια ακόμη φορά, η έλλειψη οργάνωσης των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, που μεταφράζεται σε ταλαιπωρία των μεταναστών, όπως ακριβώς συνέβη και στη διάρκεια της πρώτης φάσης κατάθεσης των δικαιολογητικών. Η ταλαιπωρία άλλωστε στην οποία υποβάλλει η κυβέρνηση τους ξένους εργάτες είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τη νέα μεταναστευτική πολιτική που τους θέλει «έρμαια» στις ορέξεις των εργοδοτών για φτηνή εργατική δύναμη.

Πάντως, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κατατρεγμένων που μεταφέρονται με σαπιοκάραβα και σχεδίες από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στην Κω, όπου κρατούνται σε πρόχειρα καταλύματα και κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Από την Παρασκευή έως και χτες το πρωί, 118 συνολικά Αφγανοί μετανάστες εντοπίστηκαν από άνδρες του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Κω. Την Παρασκευή βρέθηκαν 4 Αφγανοί μετανάστες σε φουσκωτή σχεδία, προερχόμενοι από την Αλικαρνασσό της Τουρκίας. Την Κυριακή εντοπίστηκε ξύλινο αλιευτικό σκάφος με 68 Αφγανούς μετανάστες. Το αλιευτικό οδηγήθηκε στην περιοχή Αγ. Φωκά Κω, όπου οι μετανάστες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην ξηρά. Χτες το πρωί βρέθηκαν άλλοι 46 μετανάστες αφγανικής καταγωγής κοντά στον Αγιο Φωκά, οι οποίοι είχαν επίσης μεταφερθεί με αλιευτικό πλοίο.

  • Ποινή φυλάκισης 10 ετών και πρόστιμο 539.200.000 δραχμών επιβλήθηκε το Σάββατο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, σε κάθε έναν από τους τρεις Τούρκους δουλέμπορους, μέλη του πληρώματος του σκάφους «IMDAT», που πέταξαν τους 350 περίπου οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες στο Μαντούδι την περασμένη Τετάρτη. Επίσης, αποφασίστηκε η κατάσχεση του πλοίου.
Αναγκαία η παρουσία Πυροσβεστικής στο Μανταμάδο

Την ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στο Μανταμάδο, ζητά με χτεσινή του ανακοίνωση ο δήμος. Υπογραμμίζοντας ότι η έκταση του Δήμου είναι 122.000 στρέμματα, από τα οποία τα 90.000 είναι δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις που καλύπτουν όλο του ΒΑ τμήμα της Λέσβου, αλλά η περιοχή απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη και 30 χιλιόμετρα από την Καλλονή, όπου υπάρχουν πυροσβεστικοί σταθμοί.

Ο δήμος τονίζει ότι η δόμηση των χωριών είναι τέτοια, τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο και οι δρόμοι στενοί και μια πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, πράγμα που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεκινήσει οργανωμένη δραστηριότητα στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών από το 1975. Μάλιστα, από το 1935 υπήρχε μηχανοκίνητο σύστημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών με χειροκίνητες αντλίες. Ο δήμος διαθέτει και σήμερα ανάλογη υποδομή και σε διάστημα ενός χρόνου οι κάτοικοι έχουν βοηθήσει στην κατάσβεση 15 πυρκαγιών σε αστικές και δασικές περιοχές.

Το αίτημα της ίδρυσης του κλιμακίου είναι παλιό (από το 1984). Οπως αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον δήμαρχο Δ. Κατατζιτζή, «τα χρόνια όμως περνούν και όλες σχεδόν οι περιοχές του νησιού έχουν καλυφθεί. Καιρός να καλυφθεί και η δική μας περιοχή». Ο δήμαρχος απευθυνόμενος στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας αναφέρει επίσης ότι «πρέπει να δείξετε την ανάλογη ευαισθησία λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος ώστε σύντομα να υλοποιηθεί το αίτημά μας».

Παραπέμπεται για δολοφονία μετά από ένα χρόνο

Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο 46χρονος Ισίδωρος Βλάχος, ο οποίος κατηγορείται ως υπαίτιος του θανάτου του 23χρονου Βασίλη Σκαρλάτου πριν από ένα περίπου χρόνο. Το πτώμα του άτυχου νεαρού είχε βρεθεί σε ένα ξεροπήγαδο στο Κορωπί. Ο Ισίδ. Βλάχος ισχυρίζεται ότι ο 23χρονος πέθανε από χρήση ναρκωτικών ουσιών - κάτι που ανέφερε και η ιατροδικαστική έκθεση - και ότι αυτός φοβήθηκε και πέταξε το άψυχο σώμα του στο πηγάδι.

Ομως, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών συμφώνησε με την άποψη του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος δεν πείστηκε από τους παραπάνω ισχυρισμούς και στο βούλευμά του σημειώνει: «Ο κατηγορούμενος στις 12-9-2000 μετέφερε με το μοτοποδήλατό του τον Βασίλη Σκαρλάτο στην ερημική αγροτική περιοχή Σαλούρι του Κορωπίου, όπου γνώριζε ότι υπήρχε ξερό πηγάδι. Εκεί με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με άγνωστο τρόπο, του επέφερε θανατηφόρο πλήγμα, μετέφερε το σώμα του στο παρακείμενο πηγάδι βάθους 6 μέτρων, όπου και το έριξε, ώστε να μην ανευρεθεί έγκαιρα, να δημιουργηθεί προχωρημένη σήψη στο σώμα του θύματος και ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλες αιτίες και όχι σε εγκληματική ενέργεια».

Ο Ισίδ. Βλάχος είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του, αλλά του είχε επιβληθεί χρηματική εγγυοδοσία 1 εκατ. δρχ., απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Στους περιοριστικούς αυτούς όρους το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προσθέτει δύο ακόμα: Απαγόρευση μετάβασης σε χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης του Κορωπίου και απαγόρευση μετάβασης στην οικία της οικογένειας του θύματος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Καταδικάστηκε για τη φιλοξενία Παπαδόπουλου

Σε 15μηνη ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε χτες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Απόστ. Μπέλλος, ο οποίος φιλοξενούσε στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη το δραπέτη και οχτώ φορές ισοβίτη Χρήστο Παπαδόπουλο, αρχηγό της «εταιρίας δολοφόνων». Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι είχε πάει λίγες φορές στο διαμέρισμα για να δώσει φαγητό και φάρμακα στον Παπαδόπουλο, επειδή ένιωθε υποχρεωμένος απέναντί του από τη φυλακή, όπου ήταν συγκρατούμενοι. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για «υπόθαλψη εγκληματία», πρόταση που υιοθέτησε το δικαστήριο και επέβαλε την προαναφερόμενη ποινή.

Αρνούνται να απολογηθούν

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης που είχαν καταθέσει οι Γάλλοι υπεύθυνοι του «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στο Μαραθώνα, κατά του 22ου τακτικού ανακριτή, ο οποίος διερευνά την υπόθεση του θανάτου του επτάχρονου Αξελ Μπλιν στην παιδική πισίνα του ξενοδοχείου στις 18 Αυγούστου. Οι Ολιβιέ Μπεζερέ, Σιλβάν Ζιραντάρ και Αλέν Σιλέ είχαν προσφύγει στο Δικαστικό Συμβούλιο, αρνούμενοι να απολογηθούν για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τους αποδίδεται. Ζητούσαν δε, να εξαιρεθεί από την υπόθεση ο συγκεκριμένος ανακριτής και να τοποθετηθεί άλλος στη θέση του, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας για το πρόσωπό του.

Μετά την απόρριψη του παραπάνω αιτήματος, οι κατηγορούμενοι Γάλλοι κατέθεσαν και νέα αίτηση εξαίρεσης κατά του ανακριτή, μπλοκάροντας γι' άλλη μια φορά την πορεία της ανάκρισης.

Κατηγορείται για παιδοκτονία

Απολογείται σήμερα στην 5η ειδική ανακρίτρια Αθηνών η 30χρονη Μαρία Αλίκο από την Αλβανία, που γέννησε μόνη της στην τουαλέτα του σπιτιού της στο Μοσχάτο ένα κοριτσάκι, το οποίο βρέθηκε αργότερα νεκρό. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ν. Καρακούκη, που το εξέτασε, το παιδί γεννήθηκε ζωντανό, αλλά πέθανε λίγο αργότερα από ασφυξία. Εναντίον της 30χρονης, που είναι μητέρα δύο ακόμη παιδιών, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παιδοκτονία.

Ο συνήγορός της Φίλ. Φίλιας δήλωσε ότι η κατηγορουμένη δεν ήθελε να σκοτώσει το παιδί της. «Η ίδια - πρόσθεσε - βρέθηκε σε μια έκτακτη κατάσταση και μάλιστα έκανε χρέη μαιευτήρα».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Οι ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΕΑ, διοργανώνουν την Πέμπτη 13-9-01 στις 11 πμ εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της Απελευθέρωσης της Καβάλας και του νομού στις 13-9-1944, από τις βουλγαρικές φασιστικές κατοχικές δυνάμεις.
  • Τα Παραρτήματα Δάφνης και Ν. Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 16-9-01, στις 6.30 μμ, στην Πλατεία Φάρου, τελούν πολιτικό μνημόσυνο για να τιμήσουν τους 114 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Καλούνται όλοι οι μαζικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ο λαός των συνοικιών αυτών, να τιμήσουν με την παρουσία τους, τους εκτελεσμένους.
Εκδρομή - Προσκύνημα

Η ΝΕ Λέσβου της ΠΕΑΕΑ, ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 13-9-01 θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα εκδρομή - προσκύνημα στον Αϊ-Στράτη. Το πλοίο «ΣΑΠΦΩ» θα αναχωρήσει στις 9 μμ από το λιμάνι της Μυτιλήνης για Μύρινα και από εκεί το ταξίδι για τον Αϊ-Στράτη θα συνεχιστεί με το «ΑΙΟΛΙΣ». Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Μυτιλήνης, ώρες 10 πμ έως 1 μμ και στο τηλέφωνο 28.132.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ