Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ανέτοιμες οι υπηρεσίες για τη δεύτερη φάση

Καθημερινό φαινόμενο η με κάθε μέσο αποβίβαση μεταναστών στην Κω

Ανέτοιμες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τη δεύτερη φάση νομιμοποίησης των μεταναστών. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, την άδεια εργασίας πρέπει να χορηγούν οι Νομαρχίες, αλλά η Νομαρχία Αθηνών (η μεγαλύτερη Νομαρχία της χώρας) δηλώνει αδυναμία να διεκπεραιώσει αυτήν τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανάγκη από τουλάχιστον 50 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό (καθώς στη Νομαρχία Αθηνών αναμένεται να απευθυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών), αλλά και από κονδύλια. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στην υπουργό Εσωτερικών, η οποία υποσχέθηκε ότι θα το ικανοποιήσει.

Το θέμα πάντως είναι, για μια ακόμη φορά, η έλλειψη οργάνωσης των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, που μεταφράζεται σε ταλαιπωρία των μεταναστών, όπως ακριβώς συνέβη και στη διάρκεια της πρώτης φάσης κατάθεσης των δικαιολογητικών. Η ταλαιπωρία άλλωστε στην οποία υποβάλλει η κυβέρνηση τους ξένους εργάτες είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τη νέα μεταναστευτική πολιτική που τους θέλει «έρμαια» στις ορέξεις των εργοδοτών για φτηνή εργατική δύναμη.

Πάντως, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κατατρεγμένων που μεταφέρονται με σαπιοκάραβα και σχεδίες από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στην Κω, όπου κρατούνται σε πρόχειρα καταλύματα και κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Από την Παρασκευή έως και χτες το πρωί, 118 συνολικά Αφγανοί μετανάστες εντοπίστηκαν από άνδρες του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Κω. Την Παρασκευή βρέθηκαν 4 Αφγανοί μετανάστες σε φουσκωτή σχεδία, προερχόμενοι από την Αλικαρνασσό της Τουρκίας. Την Κυριακή εντοπίστηκε ξύλινο αλιευτικό σκάφος με 68 Αφγανούς μετανάστες. Το αλιευτικό οδηγήθηκε στην περιοχή Αγ. Φωκά Κω, όπου οι μετανάστες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην ξηρά. Χτες το πρωί βρέθηκαν άλλοι 46 μετανάστες αφγανικής καταγωγής κοντά στον Αγιο Φωκά, οι οποίοι είχαν επίσης μεταφερθεί με αλιευτικό πλοίο.

  • Ποινή φυλάκισης 10 ετών και πρόστιμο 539.200.000 δραχμών επιβλήθηκε το Σάββατο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, σε κάθε έναν από τους τρεις Τούρκους δουλέμπορους, μέλη του πληρώματος του σκάφους «IMDAT», που πέταξαν τους 350 περίπου οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες στο Μαντούδι την περασμένη Τετάρτη. Επίσης, αποφασίστηκε η κατάσχεση του πλοίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ