Η συγκρότηση της «Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ» και η πρώτη σύσκεψη σωματείων την οποία διοργάνωσε στη βδομάδα που πέρασε, είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα, στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων, ώστε να βάλουν φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και νομιμοποίησης του «σύγχρονου δουλεμπορίου» εργατών. Στη σύσκεψη που πήραν μέρος εκπρόσωποι από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λιθογράφων, Ηλεκτροτεχνιτών, Χαρτεργατών, Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων, καθώς και στελέχη της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του ΟΑΕΔ, η οποία απαιτεί το συντονισμό όλων των εργαζομένων και την ανάπτυξη ενός αποφασιστικού αγώνα, ώστε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά, ακόμα και αν ψηφιστεί, να ακυρωθεί στην πράξη.
Η συγκρότηση της «Επιτροπής Αγώνα» ήρθε να καλύψει το κενό από τη συνειδητή αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, αλλά και των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αναλάβουν τον αγώνα που απαιτείται.
Επιδίωξη είναι να μη χρησιμοποιηθεί ο «νέος» ΟΑΕΔ για την προώθηση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η εναντίωση στη νομιμοποίηση του σύγχρονου δουλεμπορίου των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας.
Γι' αυτό ως στόχοι πάλης προβάλλονται η άμεση κατάργηση των ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων εργασίας, η διεύρυνση των δικαιωμάτων των ανέργων, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού, πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων. Επίσης: 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με αυξήσεις μισθών - ημερομισθίων, μείωση των ορίων ηλικίας για σύνταξη και αύξηση των συντάξεων.
Ισως η επίθεση αυτή να συνδέεται με το ενδεχόμενο άρσης του 12ετούς εμπάργκο, την οποία υποστηρίζουν πολλοί στη Δύση και στη Μέση Ανατολή, λόγω, προφανώς, των δικών τους συμφερόντων, που αφορούν στο πετρέλαιο και τα οποία σε ελάχιστες περιπτώσεις ταυτίζονται με τα αμερικανικά. Το Ιράκ μιλάει για «γενοκτονία» που προκαλεί το εμπάργκο, αναφέροντας ότι «έχει οδηγήσει στους θανάτους 1,5 εκατ. Ιρακινών παιδιών, γερόντων και γυναικών».
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα, την οποία συνεχίζουν να διατηρούν οι ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχει δημιουργήσει αγωνιστικές αντιδράσεις σε διάφορες χώρες. Στη Νέα Υόρκη, στο μεταξύ, μια ομάδα ακτιβιστών ξεκίνησε χτες απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εμπάργκο κατά του Ιράκ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε 15 πόλεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και του Ιράκ, με στόχο την άσκηση πίεσης στον ΟΗΕ για τον τερματισμό των κυρώσεων.
Πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για την προστασία της παραλίας του Σαρωνικού απ' αφορμή την παράδοση πέντε οργανωμένων ακτών της Αττικής σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για τις πλαζ Αλίμου, Βουλιαγμένης, Α` και Β` Βούλας και Βάρκιζας. Παραχωρήθηκαν από την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (θυγατρική του ΕΟΤ) σε δύο επιχειρηματικούς ομίλους για να τις εκμεταλλευτούν επί 10 χρόνια.
«Η ενέργεια αυτή, υπογραμμίζει η ΚΟΑ, βρίσκεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης να παραδίδει κάθε δημόσια κερδοφόρα δραστηριότητα στο μεγάλο κεφάλαιο, στερώντας από το λαό ακόμα και το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα, μετατρέποντάς τον σε πελάτη των υπηρεσιών που θα παρέχουν στους λουόμενους μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους οι επιχειρηματίες που ανέλαβαν την εκμετάλλευση».
Η ΚΟΑ επισημαίνει και τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν επίσης και οι δήμαρχοι των αντίστοιχων δήμων, «οι οποίοι συναίνεσαν σ' αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, προσβλέποντας στη συμμετοχή των δήμων στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πλαζ, εγκαταλείποντας το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περιέλθουν οι πλαζ στους δήμους, μαζί με τους αναγκαίους πόρους συντήρησής τους, ώστε να μπορούν να τις διαχειριστούν προς όφελος του λαού. Καλεί όλους τους Αθηναίους να αγωνιστούν για το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης των ακτών, που αποτελεί ζωτική ανάγκη σε μια πόλη που υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα της ζωής τους, στο βωμό των κερδών της ολιγαρχίας.
Περίπτωση εξόφθαλμης υπονόμευσης της δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση, υπέρ των επιχειρηματιών, αποτελεί το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που επρόκειτο να λειτουργήσει στις αρχές του 2001 και, μάλιστα, προοριζόταν να παίξει ρόλο περιφερειακού νοσοκομείου για ολόκληρη τη Θράκη, αφού το μόνο που προβλέπεται είναι η μεταφορά του παλιού νοσοκομείου, με όλα του τα προβλήματα (σελίδα 12)
Δύσκολη υπόθεση, η πολιτική τεκμηρίωση της ανάγκης πώλησης ενός κερδοφόρου δημόσιου ομίλου στρατηγικής σημασίας, όπως ο όμιλος των «Ελληνικών Πετρελαίων», αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να πονοκεφαλιάζει ιδιαίτερα για να στηρίξει την επιλογή της, να ολοκληρώσει, ουσιαστικά, την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (σελίδα 13)
Φανερή είναι η κυβερνητική προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, μέσα στα πλαίσια, φυσικά, μιας ευρείας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. Πόσο μάλλον, ειδικά σήμερα, που θέλει να δείξει στην άρχουσα τάξη - για να διατηρήσει την υποστήριξή της - την αποφασιστικότητά της να προωθήσει την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, παρά τους τριγμούς που προκάλεσαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό (σελίδα 18)
Στα πλαίσια της επερχόμενης Ολυμπιάδας του 2004 και με σκοπό την επίτευξη της εθνικής συναίνεσης, αλλά και την εξασφάλιση 60.000 και πλέον δωρεάν εργατικών χεριών, έχει αρχίσει αυτό το διάστημα και αναμένεται να κορυφωθεί τους προσεχείς μήνες η φιλολογία και κουβέντα περί εθελοντισμού (σελίδα 19)
Πρόσφατα, είδε το «φως» της δημοσιότητας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Καθορισμός χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός των ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων Αττικής», με το οποίο επαναλαμβάνεται, μάλλον προς το χειρότερο, η πολεοδομική πελατειακή καταστροφική πρακτική δεκαετιών, σχετικά με τη χρήση γης (σελίδα 24)
Ακόμα ηχούν τα τύμπανα πανηγυρισμού για την «οριστικοποίηση της νίκης» των γυναικών με την τροποποίηση του 116 άρθρου, παρ. 2 του Συντάγματος, που ανέφερε ότι δε θεωρεί τις θετικές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών, διάκριση λόγω φύλου μεταξύ ανδρών - γυναικών, αλλά το Προεδρικό Διάταγμα που έστειλε η κυβέρνηση στο ΣτΕ για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση (σελίδα 25)