ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σαφής υπεροχή και μεγάλες πιέσεις

Ο αγώνας των εργαζομένων κρατάει στη «ζωή» τη Ζώνη, η οποία, παρά την επίσημα αναγνωρισμένη υπεροχή της, δέχεται ισχυρές επιθέσεις, με στόχο τη διάλυσή της

Υπό τον εφιάλτη της διάλυσης βρίσκεται επί χρόνια η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το γεγονός ότι λειτουργεί ακόμα οφείλεται στους σκληρούς και διαρκείς αγώνες των χιλιάδων εργατοτεχνιτών που απασχολεί και του Δήμου Περάματος. Η υψηλή ανεργία που φτάνει το 80% και η συνεχής συρρίκνωση των εργασιών που ταλανίζουν τη Ζώνη αποτελούν τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού σε βάρος συνολικά της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, που απορρέει από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και εκτελεί κατά γράμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως πριν από αυτή και η κυβέρνηση της ΝΔ. Σχεδιασμοί που αποτελούν πριμοδότηση των ναυπηγοεπισκευαστικών γιγάντων της Γερμανίας, της Αγγλίας και λοιπών.

Ταυτόχρονα ο κίνδυνος διάλυσης της Ζώνης επιχειρείται μέσα από το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο της μετοχοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, που ήδη προωθείται με συνοπτικές και σκανδαλώδεις διαδικασίες από τα κυβερνητικά επιτελεία, προκειμένου το «έγκλημα» να έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη. Στην επίθεση σε βάρος της Ζώνης φαίνεται να έχει ενταχθεί και ο δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Τραυλός, μεγαλοεργολάβος, και όπως διαρρέουν «κολλητός» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, που «ορέγεται» τμήμα της Ζώνης και συγκεκριμένα αυτό που βρίσκεται στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας.

Ποια είναι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Η Ζώνη, παρά τα απανωτά πλήγματα που δέχεται, εξακολουθεί να αποτελεί την καρδιά της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και έναν από τους εναπομείναντες οικονομικούς πνεύμονες της χώρας. Οσον αφορά τις δυνατότητές της, μελέτη του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει: «Η ΝΕΖ Περάματος υπερέχει έναντι των άλλων ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων της χώρας, αλλά και διεθνώς στα εξής σημεία: Η γεωγραφική της θέση ευνοεί τον τομέα των επισκευών και της συντήρησης. Η Ζώνη Περάματος βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Ετσι τα πλοία που ελλιμενίζονται στο πρώτο λιμάνι της Ελλάδας μπορούν να εκτελέσουν τις επισκευές τους σχεδόν άμεσα.

- Το σχετικά χαμηλό κόστος των εργασιών την τοποθετεί σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις κυριότερες ευρωπαϊκές μονάδες ΝΕΖ, αλλά και με τα μεγάλα ελληνικά ναυπηγεία.

- Στις επισκευές χρειάζεται συχνότατα άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων για τα οποία δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη λύση. Ετσι η ύπαρξη πολλών εκατοντάδων μικρομονάδων, στελεχωμένων από εμπειρότατους εργατοτεχνίτες, σε ελάχιστη απόσταση από τις βασικές μονάδες της ελληνικής ΝΕΖ, αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

- Σε συνδυασμό με το παραπάνω σημείο, το τεράστιο φάσμα ειδικοτήτων που υπάρχει στην περιοχή, καθιστά εφικτή την εκτέλεση οποιασδήποτε επισκευής οποιουδήποτε μεγέθους: Εκτεταμένες ελασματουργικές εργασίες, αμμοβολισμοί, βαψίματα, επιμεταλλώσεις, αλλαγές συστημάτων και εξοπλισμού, μηχανουργικές εργασίες, συντήρηση και επισκευή σκαφών αναψυχής συγκροτούν ένα μόνο δείγμα των δυνατοτήτων της περιοχής. Λέγεται μάλιστα ότι η ποικιλία των εργασιών που εκτελούνται στη ΝΕΖ Περάματος δε συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στην ανάλογη επισκευαστική Ζώνη της Σιγκαπούρης»!

Ενα ακόμα απόσπασμα είναι ενδεικτικό: «Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ελληνικής ΝΕΖ στον τομέα των Επισκευών και Μετασκευών που οφείλονται στην ύπαρξη τεράστιας παραναυτιλιακής βιομηχανίας στο τρίγωνο Πειραιά - Πέραμα - Ελευσίνα, δεν περνούν απαρατήρητα. Η ΝΕΖ της περιοχής συγκαταλέγεται στις περισσότερο ενεργές και ανεπτυγμένες της Ευρώπης: Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά η μόνη χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία έχει τόσο μεγάλη ακτοπλοΐα, αλλά και ποντοπόρο ναυτιλία, είναι μέλος της ΕΕ και έχει το μικρότερο κόστος συγκριτικά με τις χώρες της Κοινότητας. Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις η ΝΕΖ Περάματος έχει επιτύχει εργασίες με τόσο υψηλή αναλογία ποιότητας - κόστους που την καθιστά σχεδόν ασυναγώνιστη»!

Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων

Σημαντικό κομμάτι της Ζώνης αποτελεί αυτό που βρίσκεται στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, όπου εκτελούνται κυρίως αμμοβολισμοί. Επίσης η Κυνοσούρα είναι και ο χώρος που προσφέρεται και για εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής, βασικότατο εργαλείο για τις ναυπηγοεπισκευές. Ομως εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος από τον δήμαρχο της Σαλαμίνας, τον οποίο κήρυξε όταν ένα από τα ναυπηγεία της περιοχής, το ναυπηγείο Θεοδωρόπουλου, ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταστήσει πλωτή δεξαμενή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η απαρχαιωμένη πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ που βρίσκεται στη Ζώνη έχει βγει «εκτός» επί ένα χρόνο, προκειμένου να επισκευαστεί, όμως παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των Σωματείων να επισπευσθούν οι εργασίες ο ΟΛΠ «αγρόν αγοράζει».

Παράλληλα με την υπόθεση του παραπάνω ναυπηγείου διώκεται ολόκληρη η Κυνοσούρα, καθώς ο κ. Τραυλός σκέφτηκε και το... περιβάλλον, ενώ σε συνάντησή του με το Συνδικάτο Μετάλλου Σαλαμίνας και το Εργατικό Κέντρο της περιοχής ομολόγησε ότι θέλει να εκτελέσει έργα ανάπλασης στην περιοχή και να μετατρέψει την περιοχή σε μαρίνα! Μάλιστα, για να κάνει ακόμα πιο «δύσκολη τη ζωή» σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με εντολή του, συχνά και με τραμπούκικο τρόπο, εργαζόμενοι «αρπάζονται» από αστυνομικούς εν ώρα εργασίας και με τις φόρμες στέλνονται στα δικαστήρια με αυτόφωρη διαδικασία με την κατηγορία της δήθεν ρύπανσης! «Εμείς - σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ιορδάνης Πουντίδης - στο ψευτοδίλλημα που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο δήμαρχος περιβάλλον ή εργασία, λέμε και τα δύο. Αλλωστε οι μόνοι που έχουν παλέψει μέχρι σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη την περιοχή είμαστε εμείς οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και ο δήμαρχος Περάματος».

Επιφυλακτικά αντιμετωπίζουν τα σωματεία και οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και την υπόθεση της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, που ξεκίνησε ξαφνικά. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε για την περιοχή της Κυνοσούρας μετά από εντολή Λαλιώτη...

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ
Σκληρό μεροκάματο με λιοπύρι και χιονιά

Απερίγραπτα σκληρές οι συνθήκες εργασίας. Ανεργία και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους που δεν το βάζουν κάτω

Πρώτοι στον αγώνα, πρώτοι στη δουλιά. Αυτοί είναι οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Σε αυτούς οφείλονται οι μοναδικές δυνατότητες της Ζώνης που περιγράφονται σε μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία η Ζώνη χαρακτηρίζεται ακόμα και «ασυναγώνιστη». Σε αυτούς οφείλεται η ίδια ύπαρξη της Ζώνης. Οι πολυήμεροι, σκληροί και καλά οργανωμένοι αγώνες των χιλιάδων εργατοτεχνιτών, με μπροστάρη το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και τα άλλα σωματεία της Ζώνης, απέτρεψαν το «λουκέτο» που ετοίμαζε η κυβέρνηση το 1995 για τη Ζώνη. Αυτοί αποτελούν ασπίδα προστασίας σε κάθε τυχοδιωκτικό - διαλυτικό σχέδιο σε βάρος αυτού του χρυσωρυχείου για την ελληνική οικονομία, δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη για το μεροκάματο και την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων. Οσο για το είδος της δουλιάς τους: «Φτύνουν αίμα» μέσα στα αμπάρια και τα τάνκια των βαποριών, σακατεύουν τα πνευμόνια τους αναπνέοντας του κόσμου τις αναθυμιάσεις από τα «γαλβάνια» που κόβουν ή κολλάνε. Από το ξεσκούριασμα, το κόψιμο, το ράψιμο των λαμαρινών. Καθημερινά μέσα στη μουντζούρα, τα λάδια και τα πετρέλαια. Χειμώνα - καλοκαίρι «λιώνουν» για να «πιάσουν» αυτούς τους μοναδικούς χρόνους εργασίας σε όλη την Ευρώπη και τη μοναδική ποιότητα.

Εμείς επισκεφτήκαμε τη Ζώνη μια μέρα με καύσωνα. Ολος αυτός ο απέραντος χώρος είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε καμίνι. Ελιωναν ακόμα και οι σόλες των παπουτσιών. Ανεβήκαμε στο επισκευαζόμενο πλοίο «ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ» για να πάρουμε μια «γεύση». Κόλαση. Η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 50 βαθμούς. Οι εργατοτεχνίτες, παρά την αφόρητη ζέστη, ήταν ντυμένοι καλά με μακρυμάνικες χοντρές φόρμες, μάσκες και κουκούλες, για να προστατευτούν από τις αναθυμιάσεις που έβγαιναν από την οξυγονοκόλληση ή την οξυγονοκοπή της λαμαρίνας, τις σπίθες, τα ρινίσματα των μετάλλων που καταλαμβάνουν αέρα και έδαφος και γεμίζουν τις μύτες, το στόμα, τα αυτιά, τα πνευμόνια.

«Η οικογένειά μου έχει θρηνήσει δύο θύματα μέσα στη Ζώνη. Είναι δύσκολη και επικίνδυνη δουλιά. Αμα δουλεύουμε συνέχεια, έχει λεφτά. Ομως το κακό είναι ότι δεν έχουμε συνέχεια δουλιά, η ανεργία είναι μεγάλη. Πολλοί συνάδελφοι, μεγάλοι στην ηλικία, δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα για τη σύνταξη», είπε ο λεβητοποιός Γρηγόρης Κάτσικας και οι κουβέντες του βγαίνουν αμέσως αληθινές, όταν λίγο πιο πέρα συναντήσαμε τον Βασίλη Σκοπελίτη, 27 χρόνια μεταλλεργάτη, ο οποίος φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 35 ένσημα, ενώ όταν τον ρωτήσαμε πότε υπολογίζει να πάρει τη σύνταξη, πετάχτηκε ο διπλανός του ο Θανάσης να πει πολύ... παραστατικά: «Του Αγίου Τρικούπη». Ο Βασίλης μας είπε: «Ολη μέρα σκυμμένος ή γονατισμένος και τις νύχτες πονάνε όλες μου οι κλειδώσεις. Χτες έκλαιγα από τους πόνους. Το καλοκαίρι ειδικά η κατάσταση είναι απελπιστική. Τη βλέπετε άλλωστε. Δεν πληρώνεται αυτή η δουλιά με τίποτα».

«Θα έπρεπε να παίρνουμε σύνταξη τουλάχιστον στα 45, όχι αυτό το ξεζούμισμα. Πίσσα βγάζουμε, όταν φτύνουμε. Είμαι 49 χρονών και δεν ξέρω αν θα καταφέρω να πάρω σύνταξη. Από την ανεργία, δεν μπορώ με τίποτα να μαζέψω ένσημα», είπε και ο Ιγνάτιος Κοκκινέλης και ο συνάδελφός του Βασίλης Σπετσιώτης συμπλήρωσε: «Από πάνω προσπαθούν συνεχώς οι εργολάβοι να μας μειώσουν το μεροκάματο. Λόγω της μεγάλης ανεργίας, πατάνε πάνω στην ανάγκη μας. Ευτυχώς που υπάρχει το Συνδικάτο μας και τους "μαζεύει" ».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
CUBER SEX

Η πατροπαράδοτη συνταγή λιτότητας μιλούσε για «άρτον και θεάματα», που αποτελούσε, κατά το δεύτερο σκέλος της, προσφιλή έννοια για τα αυταρχικά καθεστώτα, ρωμαϊκού τύπου εκχυδαϊσμένων εκδηλώσεων και άλλων ευτράπελων.

Και όσο το ψωμί λιγοστεύει, με την ευρύτερη έννοια των αναγκών, τόσο αυξάνονται, ως αντιπαροχή, τα «χύδην θεάματα», τα καθημερινά τηλε-σκουπίδια και όσα βδελυρά παράγωγα εκβράζει η βρωμο-πορνολίμνη των κυβερνοδικτύων.

Γιατί, αυτό που χαρακτηρίζεται ως κυβερνοχώρος, αποτελεί, ασφαλώς, τεράστια αποθήκη στοιχείων, απ' όπου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πάρει, αλλά και να μεταφέρει, γνώσεις και πληροφορίες, ως σύγχρονος ΤΙ-ΠΟΥ-ΚΕΙΤΟΣ των εγκυκλοπαιδιστών. Με την ίδια ευκολία, όμως, η αποθήκη αυτή μεταβάλλεται σε απύθμενη χαβούζα βοθρολυμάτων, όπου κινδυνεύει να καταβυθιστεί κανείς σε ό,τι το βδελυρό.

Ετσι, ο γενετήσιος οίστρος των ζώων, ωχριά μπροστά στις εικόνες της οθόνης των διαδικτύων που προβάλλουν, παράγουν και ενισχύουν ερωτικές ανωμαλίες, στην ειδεχθέστερη μορφή τους, την παιδική πορνεία (και με πλήρη στοιχεία προσέγγισης), τον σαδομαζοχισμό, τον τηλε-αυτοέρωτα, τα σύνεργα ηδονής, τον ερωτο-σατανισμό, την κτηνοβασία, τη διαφήμιση διεγερτικών ανεξέλεγκτων ουσιών και μαγικών φίλτρων, έτσι ώστε το «Κάμα Σούτρα» να μοιάζει μαθητικό αναγνωσματάριο μπροστά τους.

Και από πάνω οι τηλε-σεξοσυμβουλές ότι: «Πρέπει να φέρεσαι ως πόρνη στον άντρα σου, για να τον κρατήσεις»!

Τελευταία επεκτείνεται η διαστροφική αυτή επίδραση του CUBER SEX, των κυβερνοδικτύων, με τη διαμεσολάβηση των οποίων δύο ή περισσότερα άτομα οδηγούνται στην εικονική και κατά μόνας αυτοϊκανοποίηση, με την... επιφοίτηση του Αυνάν της Βίβλου.

Αρέσει στους πορνοβοσκούς του κόσμου, να μεταμορφώνουν στα δικά τους πρότυπα και να οδηγούν τους ανθρώπους στα χοιροστάσια της Κίρκης, σε ηδονοδιαστροφικές φαντασιώσεις, σε φαντασιακές εικονικές καταστάσεις, όπου ο άνθρωπος, άνθρωπος δε θα είναι. Και όπου αντί για φαγητό, θα μοιράζονται χάπια τεχνητών διεγέρσεων και ουσιαστικής ανικανότητας. Και άλλοτε, πάλι, ουσίες που σβήνουν την προσωπικότητα και οδηγούν την «πλεμπάγια» στην απραξία, στην αυτοακύρωση και σ΄έναν κόσμο του νεκροταφείου «ένθα απέδρα, πάσα λύπη, οδύνη και στεναγμός». Εικονικά πάντα.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ