Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σαφής υπεροχή και μεγάλες πιέσεις

Ο αγώνας των εργαζομένων κρατάει στη «ζωή» τη Ζώνη, η οποία, παρά την επίσημα αναγνωρισμένη υπεροχή της, δέχεται ισχυρές επιθέσεις, με στόχο τη διάλυσή της

Υπό τον εφιάλτη της διάλυσης βρίσκεται επί χρόνια η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το γεγονός ότι λειτουργεί ακόμα οφείλεται στους σκληρούς και διαρκείς αγώνες των χιλιάδων εργατοτεχνιτών που απασχολεί και του Δήμου Περάματος. Η υψηλή ανεργία που φτάνει το 80% και η συνεχής συρρίκνωση των εργασιών που ταλανίζουν τη Ζώνη αποτελούν τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού σε βάρος συνολικά της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, που απορρέει από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και εκτελεί κατά γράμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως πριν από αυτή και η κυβέρνηση της ΝΔ. Σχεδιασμοί που αποτελούν πριμοδότηση των ναυπηγοεπισκευαστικών γιγάντων της Γερμανίας, της Αγγλίας και λοιπών.

Ταυτόχρονα ο κίνδυνος διάλυσης της Ζώνης επιχειρείται μέσα από το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο της μετοχοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, που ήδη προωθείται με συνοπτικές και σκανδαλώδεις διαδικασίες από τα κυβερνητικά επιτελεία, προκειμένου το «έγκλημα» να έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη. Στην επίθεση σε βάρος της Ζώνης φαίνεται να έχει ενταχθεί και ο δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Τραυλός, μεγαλοεργολάβος, και όπως διαρρέουν «κολλητός» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, που «ορέγεται» τμήμα της Ζώνης και συγκεκριμένα αυτό που βρίσκεται στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας.

Ποια είναι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Η Ζώνη, παρά τα απανωτά πλήγματα που δέχεται, εξακολουθεί να αποτελεί την καρδιά της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και έναν από τους εναπομείναντες οικονομικούς πνεύμονες της χώρας. Οσον αφορά τις δυνατότητές της, μελέτη του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει: «Η ΝΕΖ Περάματος υπερέχει έναντι των άλλων ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων της χώρας, αλλά και διεθνώς στα εξής σημεία: Η γεωγραφική της θέση ευνοεί τον τομέα των επισκευών και της συντήρησης. Η Ζώνη Περάματος βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Ετσι τα πλοία που ελλιμενίζονται στο πρώτο λιμάνι της Ελλάδας μπορούν να εκτελέσουν τις επισκευές τους σχεδόν άμεσα.

- Το σχετικά χαμηλό κόστος των εργασιών την τοποθετεί σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις κυριότερες ευρωπαϊκές μονάδες ΝΕΖ, αλλά και με τα μεγάλα ελληνικά ναυπηγεία.

- Στις επισκευές χρειάζεται συχνότατα άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων για τα οποία δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη λύση. Ετσι η ύπαρξη πολλών εκατοντάδων μικρομονάδων, στελεχωμένων από εμπειρότατους εργατοτεχνίτες, σε ελάχιστη απόσταση από τις βασικές μονάδες της ελληνικής ΝΕΖ, αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

- Σε συνδυασμό με το παραπάνω σημείο, το τεράστιο φάσμα ειδικοτήτων που υπάρχει στην περιοχή, καθιστά εφικτή την εκτέλεση οποιασδήποτε επισκευής οποιουδήποτε μεγέθους: Εκτεταμένες ελασματουργικές εργασίες, αμμοβολισμοί, βαψίματα, επιμεταλλώσεις, αλλαγές συστημάτων και εξοπλισμού, μηχανουργικές εργασίες, συντήρηση και επισκευή σκαφών αναψυχής συγκροτούν ένα μόνο δείγμα των δυνατοτήτων της περιοχής. Λέγεται μάλιστα ότι η ποικιλία των εργασιών που εκτελούνται στη ΝΕΖ Περάματος δε συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στην ανάλογη επισκευαστική Ζώνη της Σιγκαπούρης»!

Ενα ακόμα απόσπασμα είναι ενδεικτικό: «Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ελληνικής ΝΕΖ στον τομέα των Επισκευών και Μετασκευών που οφείλονται στην ύπαρξη τεράστιας παραναυτιλιακής βιομηχανίας στο τρίγωνο Πειραιά - Πέραμα - Ελευσίνα, δεν περνούν απαρατήρητα. Η ΝΕΖ της περιοχής συγκαταλέγεται στις περισσότερο ενεργές και ανεπτυγμένες της Ευρώπης: Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά η μόνη χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία έχει τόσο μεγάλη ακτοπλοΐα, αλλά και ποντοπόρο ναυτιλία, είναι μέλος της ΕΕ και έχει το μικρότερο κόστος συγκριτικά με τις χώρες της Κοινότητας. Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις η ΝΕΖ Περάματος έχει επιτύχει εργασίες με τόσο υψηλή αναλογία ποιότητας - κόστους που την καθιστά σχεδόν ασυναγώνιστη»!

Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων

Σημαντικό κομμάτι της Ζώνης αποτελεί αυτό που βρίσκεται στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, όπου εκτελούνται κυρίως αμμοβολισμοί. Επίσης η Κυνοσούρα είναι και ο χώρος που προσφέρεται και για εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής, βασικότατο εργαλείο για τις ναυπηγοεπισκευές. Ομως εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος από τον δήμαρχο της Σαλαμίνας, τον οποίο κήρυξε όταν ένα από τα ναυπηγεία της περιοχής, το ναυπηγείο Θεοδωρόπουλου, ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταστήσει πλωτή δεξαμενή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η απαρχαιωμένη πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ που βρίσκεται στη Ζώνη έχει βγει «εκτός» επί ένα χρόνο, προκειμένου να επισκευαστεί, όμως παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των Σωματείων να επισπευσθούν οι εργασίες ο ΟΛΠ «αγρόν αγοράζει».

Παράλληλα με την υπόθεση του παραπάνω ναυπηγείου διώκεται ολόκληρη η Κυνοσούρα, καθώς ο κ. Τραυλός σκέφτηκε και το... περιβάλλον, ενώ σε συνάντησή του με το Συνδικάτο Μετάλλου Σαλαμίνας και το Εργατικό Κέντρο της περιοχής ομολόγησε ότι θέλει να εκτελέσει έργα ανάπλασης στην περιοχή και να μετατρέψει την περιοχή σε μαρίνα! Μάλιστα, για να κάνει ακόμα πιο «δύσκολη τη ζωή» σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με εντολή του, συχνά και με τραμπούκικο τρόπο, εργαζόμενοι «αρπάζονται» από αστυνομικούς εν ώρα εργασίας και με τις φόρμες στέλνονται στα δικαστήρια με αυτόφωρη διαδικασία με την κατηγορία της δήθεν ρύπανσης! «Εμείς - σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ιορδάνης Πουντίδης - στο ψευτοδίλλημα που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο δήμαρχος περιβάλλον ή εργασία, λέμε και τα δύο. Αλλωστε οι μόνοι που έχουν παλέψει μέχρι σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη την περιοχή είμαστε εμείς οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και ο δήμαρχος Περάματος».

Επιφυλακτικά αντιμετωπίζουν τα σωματεία και οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και την υπόθεση της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, που ξεκίνησε ξαφνικά. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε για την περιοχή της Κυνοσούρας μετά από εντολή Λαλιώτη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ