ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δωρητές οργάνων

Τις αμφιβολίες του σχετικά με την όλη δομή και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, διατυπώνει σε γράμμα του ο επιστολογράφος μας Β.Α. Παπαντωνίου από την Αθήνα. Γράφει: «Από το νεοπαγή Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ζήτησα να μου αποσταλούν έντυπα, προκειμένου μέλη της οικογένειάς μου να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων. Πράγματι, τα έλαβα, μαζί με ενημερωτικό δελτίο, στο οποίο όμως δεν αναγράφεται λέξη για τον ίδιο αυτό Οργανισμό.

Ομως ερωτώ, ο δωρητής οργάνων έναντι ποίων αξιόπιστων προσώπων εξασφαλίζεται η ύψιστη εκείνη ενέργειά του; Βέβαια, το έντυπο κάνει μνεία του περιβόητου νόμου 2472/1977 που εγγυάται - λέει - το απόρρητο παντός προσωπικού δεδομένου. Αλλά αρκεί η διαβεβαίωση αυτή, ώστε ο δωρητής να πειστεί και προχωρήσει στη δωρεά; Ακόμη, διερωτώμαι ποιοι είναι οι κανόνες εκείνοι που διέπουν τη λειτουργία του ΕΟΜ, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την πρέπουσα και έγκαιρη αξιοποίηση των οργάνων, αλλά ταυτόχρονα να θωρακίζουν και το δωρητή από τυχόν θανάσιμους κινδύνους, όπως εμπορίας και κέρδους;

Πιστεύω, ότι ο δωρητής οργάνων δικαιούται και επιβάλλεται, για λόγους δεοντολογικούς, να γνωρίζει λεπτομερώς όλα τα προαναφερθέντα. Εμένα προσωπικώς όχι μόνο δε με ενημέρωσαν, αλλά απρεπέστατα οι αρμόδιοι ζήτησαν από τα μέλη της οικογένειάς μου να δηλώσουν συναίνεση εγγραφής τους στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων. Σκέπτομαι μήπως μας θεωρούν τόσο χαμηλού επιπέδου, ώστε να σπεύσουμε να γίνουμε δωρητές, χωρίς καμία επιφύλαξη; Τέλος, μήπως και αυτή η αρτιγενής υπηρεσία λειτουργεί κατά τον τρόπο του συνόλου σχεδόν των δημόσιων υπηρεσιών μας, δηλαδή με γνώσεις ελλιπείς και χωρίς οποιαδήποτε αίσθημα υπευθυνότητας;».

Ασύστολα ψέματα με το ΕΚΑΣ

Κύριε Πρωθυπουργέ

Πριν δύο περίπου χρόνια, τις παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, βγήκατε με το γνωστό ύφος της σιγουριάς που σας χαρακτηρίζει (όταν είναι εξασφαλισμένο βέβαια και το «οκέι» των πέραν του Ατλαντικού και άλλων μεγάλων αφεντικών) και υποσχεθήκατε στη μεγάλη μάζα των πιο χαμηλόμισθων, των φτωχών, ΕΚΑΣ. Πως δηλαδή την επαύριο της εκλογής σας ο μισθός όλων αυτών θα γίνει 152.000 δραχμές!

Δείχνοντας και «μεγαλόψυχος» προσθέσατε 2 χιλιάρικα παραπάνω από τις 150.000 δραχμές που υποσχόταν ο Κ. Καραμανλής - έτσι για να έχετε και διαφορά από την «επάρατο» Δεξιά. Βεβαιώσατε μάλιστα πως «τα χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν αμέσως».

Σ' αυτά τα δύο περίπου χρόνια που πέρασαν, το πόσο τηρήσατε αυτή την υπόσχεση απαντάει το επίσημο έγγραφο των υπηρεσιών του ΙΚΑ για την περίοδο του 2001 που παραθέτω και που λάβαμε όλοι εμείς που ανήκουμε στην κατηγορία του ΕΚΑΣ.

Την Κυριακή 9/9/2001, παρακολουθώντας τη συνέντευξή σας στη Θεσσαλονίκη, έμεινα κυριολεκτικά άφωνη με την απάντηση που δώσατε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. "Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων παίρνει 152.000 δρχ. Θα προστεθεί σ' αυτά και το πεντοχίλιαρο και θα φθάσει τις 157.000 δραχμές". Τόσο ασύστολο ψέμα από χείλη Πρωθυπουργού δεν έχω εγώ, τουλάχιστον, ξανακούσει. Εδώ πρέπει να συμβαίνουν δύο πράγματα. `Η δε σας έχουν ενημερώσει οι αρμόδιοι υπουργοί σας, οπότε πρέπει να τους στείλετε σπίτι τους με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ή είστε απόλυτα γνώστης και μας κοροϊδεύετε πλέον δημόσια και χωρίς καμία αιδώ.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Εχετε υποχρέωση - με στοιχεία και δημόσια - να αποδείξετε ποιο από τα δύο συμβαίνει. Με εντολή σας να σταματήσει επιτέλους αυτή η χρόνια και κατάφωρη αδικία όχι μόνο στη δική μας κατηγορία, αλλά σε όλα τα λαϊκά στρώματα που η ζωή τους έχει γίνει βασανιστική. Αυτά που εσείς υποσχεθήκατε να δοθούν και αναδρομικά. Να σταματήσει επιτέλους αυτή η ελεημοσύνη των επιδομάτων - με τα δικά μας χρήματα - τα οποία μπορούν να κόβονται ανά πάσα στιγμή. Γι' αυτό και στο έγγραφο του ΙΚΑ, όπως βλέπετε, δεν εντάσσονται στη βασική σύνταξη των 36.704 δραχμές!

Να προσαρμοστούν όλες οι κατώτερες συντάξεις στα είκοσι μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, πράγμα που είναι μόνιμο και δίκαιο αίτημα των εργαζομένων. Βέβαια, ίσως φαντάζει ρομαντικό να ζητάς από έναν πολιτικό που έχει δώσει τα πάντα στους ξένους αφέντες (συγνώμη «συμμάχους») και δεν έχει μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα σ' αυτή την αιματοβαμμένη γη, να βρει το ανάστημα έστω και για μια φορά να κάνει μια φιλολαϊκή πράξη.

Τελειώνοντας κύριε Πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω απλώς ότι οι απανταχού φτωχοί και πεινασμένοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αφού, και σπίτι αν έχουν να μείνουν, θα πεθάνουν. Γι' αυτό βρίσκονται και θα βρίσκονται κάθε μέρα περισσότεροι στο δρόμο του αγώνα και θα συνεχίσουν. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Το επιβεβαιώνει η ιστορία και καλό είναι να μην την ξεχνάμε.

Με τιμή


ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Προύσσης 19, Νέα Σμύρνη

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Επιλεκτική ευαισθησία

Μια Πειραιώτισσα. Ενας ακόμη θάνατος από τους απεργούς πείνας για τα «λευκά κελιά» στην Τουρκία, ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των νεκρών αυτών αγωνιστών, που δίνουν τη ζωή τους για τη δικαίωση του αγώνα τους. Και αναρωτιέμαι, γιατί για αυτούς όλους τους ήρωες και για άλλους πολλούς ανά τον κόσμο, δεν υπάρχουν δάκρυα και διαμαρτυρίες να ακουστούν, από όλους αυτούς τους νεόκοπους αισθηματίες που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια και μονοπωλούν την ευαισθησία και την ανθρωπιά; Γιατί γίνονται διακρίσεις στη ροή των δακρύων; Γιατί δεν υπάρχουν εκρήξεις αγανάκτησης ενάντια στους αίτιους της δυστυχίας των χιλιάδων εξαθλιωμένων κατοίκων του Τρίτου Κόσμου; Γιατί δεν υπάρχει συγκίνηση για τους χιλιάδες πρόσφυγες που παίρνουν ρακένδυτοι το δρόμο προς το άγνωστο που τις περισσότερες φορές οδηγεί και στο θάνατο;

Δεν ήμαστε χαιρέκακοι για ό,τι (τραγικό και άδικο) συνέβη στη Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Οχι. Αυτές τις ιδιότητες θέλουν να μας τις αποδώσουν αυτοί που με το πρόσχημα των ανθρωπιστών, κάνουν ακόμα μια «τούμπα» στο κατεστημένο και δηλώνουν το ραγιαδισμό τους στην πλανητάρχισσα Αμερική. Και εις ανώτερα!

Διαμαρτυρία αναπήρου

Βασίλης Ανδρεόπουλος, Δημοσιογράφος, Οδός Παπαζαχαρίου 8, Αγιος Δημήτριος. Είμαι 75 χρόνων, ανάπηρος από πολιομυελίτιδα και άρρωστος από λοίμωξη του αναπνευστικού, με συνέπεια να κάνω οξυγονοθεραπεία είκοσι ώρες το 24ωρο.

Στις 12 Σεπτέμβρη 2000, υπέβαλα αίτηση στον Δήμο Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) να μου σηματοδοτήσουν μια θέση για να αφήνω το αναπηρικό αυτοκίνητό μου πλησίον της πόρτας της κατοικίας μου. Δυστυχώς, αν και πέρασε ένας χρόνος και παρά τις παραστάσεις στο δήμο, με την παρουσία μου και τις τηλεφωνικές ενοχλήσεις μου, αυτό που εισέπραξα ήταν ότι... μελετούν ακόμα το θέμα μου!

Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή Αγίου Δημητρίου πιστεύει ότι έχει εκλεγεί μόνο για να εισπράττει τους λογαριασμούς και όχι για να κάνει πολιτική κοινωνική και πρόνοιας για τους δημότες της, δηλαδή να προστατεύει και βοηθάει τους ανάπηρους πολίτες της, όπως είμαι και εγώ.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων(ΕΟΦ)

Κύριε Διευθυντά,

Σχετικά με την επιστολή του δικηγόρου κ. Τρανταλίδη με τίτλο «Ελλειψη ενημέρωσης για τα φάρμακα», που δημοσιεύετε στη στήλη στήλη «Επικοινωνία», στις 3-9-01, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Ο ΕΟΦ ενημερώνει την κοινή γνώμη με Δελτία Τύπου, μόνο όταν υπάρχουν θέματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Τα υπόλοιπα επιστημονικά στοιχεία, που προέρχονται από την αξιολόγηση των κίτρινων καρτών, χρησιμοποιούνται για τη διαρκή ενημέρωση του ιατρικού κόσμου της χώρας, ώστε να γίνεται σωστή συνταγογράφηση. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται παράλληλα η εμπιστοσύνη των πολιτών στη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουν.

Με εκτίμηση

Καθηγητής Μ. Μαρσέλος

Πρόεδρος του ΕΟΦ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ