ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη κόκκινη πολιτεία αντίστασης
  • Σήμερα ομιλία από τον Θ. Γκιώνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Συναυλίες από τους Δ. Τσακνή, Λ. Μαχαιρίτσα, Β. Κορακάκη και πολλά ερασιτεχνικά νεανικά συγκροτήματα

Στους ρυθμούς της νεανικής αμφισβήτησης, της αντίστασης και της δημιουργικότητας ζει από χτες η Θεσσαλονίκη. Η πόλη που μέχρι και αύριο Κυριακή φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στο Πάρκο Νέας Παραλίας. Το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της πόλης άρχισε από χτες να ξετυλίγει τις πτυχές του μέσα στη μεγάλη κόκκινη πολιτεία που στήθηκε για να στεγάσει τα όνειρα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Των νέων που δε συμβιβάζονται με το παρόν της δυστυχίας και διεκδικούν το δικαίωμα να ορίζουν το μέλλον τους. Των χιλιάδων νέων που συστρατεύονται πίσω από το κάλεσμα της ΚΝΕ να αλλάξουν τη ζωή τους αλλάζοντας τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν αύριο με την κεντρική πολιτική ομιλία του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενώ σήμερα, Σάββατο, θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Χτες πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, καλωσόρισε τους χιλιάδες επισκέπτες ο Μ. Γαβαλάς μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, δηλώνοντας πως το «Φεστιβάλ», «δίνει βήμα έκφρασης στα νεανικά σκιρτήματα δημιουργικότητας και έκφρασης στη λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία. Αντιπαλεύοντας την υποκουλτούρα, την παθητικότητα του ατομισμού και την "αποστείρωση" της προσωπικότητας, πυροδοτώντας σήμερα ανάλογα και με τις δυνάμεις μας το φως της νεανικής δημιουργίας, στοχεύοντας πάντα σε μια κοινωνία όπου ο καθένας θ' αναπτύσσεται ολόπλευρα μέσα στο σύνολο, στη σοσιαλιστική, κομμουνιστική κοινωνία».

Avaton

Και η επιδίωξη φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα ολοένα και μεγαλύτερο. Διαπιστώθηκε από τη μαζική προσέλευση χιλιάδων νέων. Αναγνωρίστηκε για άλλη μια φορά ο πρωτοπόρος ρόλος της ΚΝΕ στον καθημερινό αγώνα ενάντια στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Αναδείχτηκε, παρά τις «Σειρήνες» της απάθειας και της υποκουλτούρας, πως η νεανική ζωντάνια και δημιουργικότητα έχει τη δυνατότητα και μπορεί να χαράξει μια άλλη μορφή ψυχαγωγίας και έκφρασης. Απόδειξη αποτελεί ο ίδιος ο χώρος του Φεστιβάλ, οι δραστηριότητες που φιλοξενεί και οι δυνατότητες που δίνει στη νεολαία να καταθέσει τους δικούς της προβληματισμούς γύρω από καθετί που την αφορά.

Ετσι, χτες, οι νέοι έστειλαν μήνυμα καταδίκης στην πολιτική των εξαρτήσεων, στην προοπτική της ναρκω-κουλτούρας και ναρκω-υποταγής, συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση που έγινε στο χώρο του Λαϊκού Πάλκου με τη συμμετοχή επιστημόνων της πόλης. Πήραν μέρος οι Κ. Γασγαλίδης, νευρολόγος - ψυχίατρος, Π. Γεωργάκας, ψυχίατρος - υπεύθυνος της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αργώ», Φ. Καλοτεράκης, ψυχολόγος - διευθυντής Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη» και Κ. Ρεβενάκης, ψυχολόγος υπεύθυνος Θεραπευτικής Κοινότητας Καρτερών, ενώ συντονιστής ήταν ο Η. Κονδύλης.

Οι νέοι σιγοτραγούδησαν συντροφιά με το συγκρότημα του Σ. Μπαλλά τα τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου, στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Εξέδρα. Στο χώρο του Λαϊκού Πάλκου χειροκρότησαν το κουράγιο των Παλαιστινίων που συνεχίζουν τον αγώνα τους πολύμορφα, ακόμη και μέσα από την προβολή της πολιτιστικής τους παράδοσης. Απόλαυσαν στο πρώτο της στάδιο τη δημιουργική αναζήτηση των μελών των ερασιτεχνικών μουσικών σχημάτων που παρουσίασαν τη δουλιά τους στη Νεανική Σκηνή. Γλέντησαν με τους Κρητικομακεδόνες και τον Β. Τολιούδη, αποδεικνύοντας πως η μουσική παράδοση δε θάφτηκε στα συντρίμμια της ξενόφερτης κουλτούρας και συνόδευσαν σε κάθε τους τραγούδι, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Κώστα Μακεδόνα και τον Δημήτρη Μπάση.

Το πρόγραμμα σήμερα Σάββατο 15 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ: 8.30 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη. 9.45 μ.μ.: Ομιλία από τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. 10.15 μ.μ.: Συναυλία με τους «ΟΝΑΡ». 11.30 μ.μ.: Συναυλία με τους Δ. Τσακνή και Λ. Μαχαιρίτσα. ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ: 9.00 μ.μ.: Χορευτικό και μουσικό σχήμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν. 10.30 μ.μ.: Παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: 8.00 μ.μ.: Εντεχνο και ροκ με τους «Αείπολις». 8.45 μ.μ.: Rhythm and Rock με τους «Full House». 10.30 μ.μ.: Blues εξάρσεις με τους «Blue Strings». 11.30 μ.μ.: Ξένο κλασικό ροκ με τους «Dual Band».

Αύριο Κυριακή 16 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ: 8.00 μ.μ.: Κλασική μουσική με τους «ΑLΕΧΙΑ» από Σόφια Βουλγαρίας. 8.30 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα σε Γ. Ρίτσο και Ν. Χικμέτ από το μουσικό τμήμα του ΑΠΘ. 9.45 μ.μ.: Ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 10.15 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Δ. Ζερβουδάκη. 11.30 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Μ. Πασχαλίδη.

ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ: 8.30 μ.μ.: Χορευτικό του Δήμου Αγ. Παύλου. 9.00 μ.μ.: Naji Alili Παλαιστινιακό Χορευτικό Συγκρότημα. 10.30 μ.μ.: Αφιέρωμα στο ποντιακό τραγούδι με τον Χρήστο Παπαδόπουλο. 11.15 μ.μ.: Ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι από τον Β. Κασούρα και το συγκρότημα «Μινόρε».

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: 8.30 μ.μ.: Ροκ ρυθμοί από τους «Enough Said». 10.30 μ.μ.: Blues διαδρομές με τους «Blues Storm». 11.30 μ.μ.: Συναυλία με τους «Φώτα Πορείας».

ΛΑΡΙΣΑ
Γιορτή της μαχόμενης νεολαίας
  • Μεγάλη συμμετοχή ερασιτεχνικών συγκροτημάτων
  • Αύριο η ομιλία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ξεκίνησε χτες το βράδυ η «κόκκινη» γιορτή της μαχόμενης νιότης, στη Λάρισα, με την έναρξη των τριήμερων κεντρικών εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στο Κηποθέατρο. Η «πύλη» των εκδηλώσεων «άνοιξε» για να «υποδεχτεί» τη νεολαία της Λάρισας, που δίνει κάθε χρόνο όλο και πιο δυναμικό «παρών» για να «συναντηθεί» με τις προτάσεις της οργάνωσης, για διέξοδο από τα προβλήματα που κυριαρχούν στην παιδεία, την ειρήνη, τα ναρκωτικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα, για να συζητήσει για τις αιτίες αυτών, για να τραγουδήσει, να χορέψει, για να στείλει μαζί με τα παιδιά της ΚΝΕ το μήνυμα «Ν' αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τον κόσμο». Βεβαίως, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ χωρούν, όχι μόνο οι νέοι, αλλά άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Αύριο στις 10 μ.μ. θα γίνει πολιτική ομιλία από τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και σήμερα, την ίδια ώρα, θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Χτες, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, όλοι είχαν να πουν κάτι για την άψογη διαμόρφωση του Κηποθέατρου, που πέτυχαν με την ακούραστη δουλιά τους οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οι οποίοι εδώ και πολλές μέρες βρισκόταν στο Κηποθέατρο για να ετοιμάσουν τις δύο εξέδρες, τα περίπτερα και τους άλλους χώρους που λειτουργούν. Ξεχωριστή «νότα» δημιουργίας στο Φεστιβάλ αποτελεί η παρουσία πολλών ερασιτεχνικών μουσικών συγκροτημάτων, που αποτελούνται από παιδιά της περιοχής, κυρίως μαθητές.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν, με το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γ. Λιατίφης, μέλος του Γραφείου του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα μηνύματα του μοναδικού πολιτικού και πολιτιστικού θεσμού, που αποτελεί το Φεστιβάλ και κάθε χρόνο «αγκαλιάζει» πλατιά τμήματα της νεολαίας, αλλά και για την πρωτοπόρο δράση της οργάνωσης στους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις χτεσινές εκδηλώσεις είχε το αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο με το συγκρότημα «ΠΝΟΕΣ». Στο χτεσινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμμετείχαν επίσης: Παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα και τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα «ΧΡΟΕΣ», «CARPE DIEM», «JAMAR», «FANKY FILTRA», «VERSYS», «ΣΑΜΑΝ», «ΝΕΟΣΣΟΙ». Ακολούθησε ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «ΑΤΑΚΤΟΙ ΠΑΙΔΕΣ».

Το πρόγραμμα σήμερα έχει ως εξής: Στην κεντρική εξέδρα στις 8 μ.μ. χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Βερδικουσιωτών, στις 8.45 μ.μ. αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ» και τη συμμετοχή του συγγραφέα Νέαρχου Γεωργιάδη, στις 10.00 μ.μ. ομιλία της Θεανώς Καπέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και στις 10.30 μ.μ. συναυλία από το συγκρότημα «ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ». Στη β' εξέδρα στις 8.15 μ.μ. ερασιτεχνικό τραγούδι και στις 10.30 μ.μ. ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».

Αύριο στην κεντρική εξέδρα στις 9.00 μ.μ. αφιέρωμα στη δράση και το έργο της ΟΚΝΕ και στις 10.00 μ.μ. ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10.30 μ.μ. συναυλία με το συγκρότημα «ΟΝΑΡ». Στη β' εξέδρα στις 7.30 μ.μ. ερασιτεχνικό συγκρότημα, στις 8.00 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική πάλη και νεολαία» και στις 10.30 μ.μ. ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα του Ν. Γάλλου.

ΠΑΤΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συνεχίζονται με πλούσιο πρόγραμμα

Στο Κάστρο της Πάτρας ξεκίνησε από χτες το τριήμερο κεντρικό Φεστιβάλ για την πόλη. Αύριο θα μιλήσει εκεί ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ σήμερα η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Σάββατο

Κεντρική Εξέδρα:

8.30 μ.μ.: Ερασιτεχνικό συγκρότημα.

9.45 μ.μ.: Ομιλία από την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

10.15 μ.μ.: Συναυλία με τους Κώστα Μακεδόνα - Δημήτρη Μπάση.

Ερασιτεχνική Σκηνή:

8.15 μ.μ.: «Sol Invictus».

8.40 μ.μ.: «Strange Effect».

10.20 μ.μ.: «Φωνή Βοώντος».

11.30 μ.μ.: «Ατας Διδοίσθα».

12.10 μ.μ.: «Ακροβάτες του Ονείρου».

Λαϊκή Σκηνή:

8.45 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Συμπεράσματα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, προοπτική του εργατικού λαϊκού κινήματος».

10.15 μ.μ.: Συναυλία με ρεμπέτικο συγκρότημα.

  • Αύριο Κυριακή

Κεντρική Εξέδρα:

8.30 μ.μ.: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός».

9.45 μ.μ.: Ομιλία από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10.30 μ.μ.: Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ερασιτεχνική Σκηνή:

8.00 μ.μ.: Παράσταση Καραγκιόζη.

9.10 μ.μ.: Χορευτικό Πρόγραμμα.

Λαϊκή Σκηνή:

8.45 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Ναρκωτικά και Νεολαία».

10.30 μ.μ.: Συναυλία με λαϊκό συγκρότημα.

Στην Καλαμάτα

Στο πάρκο του Λιμενικού, στην Καλαμάτα, συνεχίζεται επίσης από χτες το Φεστιβάλ που θα κορυφωθεί την Κυριακή με την ομιλία του Θόδωρου Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμά αναλυτικά:

  • Σήμερα Σάββατο:

8.15 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Τα προβλήματα των οικονομικών μεταναστών στο νομό», με τους Καράτσαλο Χρήστο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Τσώνη Σωτήρη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Κατσά Αντώνη, από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

9.30 μ.μ.: Ντοκιμαντέρ για τις κινητοποιήσεις της Γένοβας.

9.50 μ.μ.: Ομιλία από τον Φώτη Ρηγανάκο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

10.10 μ.μ.: Αφιέρωμα στο εργατικό-πολιτικό τραγούδι, με τον Τάκη Σταθέα.

  • Το πρωί της Κυριακής 16/9, στις 11, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο των σφαγείων, ενώ το πρόγραμμα των απογευματινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

8.15 μ.μ.: Συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών με τους: Φουσέκη Γιάννη, πρόεδρο της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας, Μπασακίδη Νίκο, πρόεδρο της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και εκπροσώπους της ΚΝΕ και της θεραπευτικής κοινότητας «Διαδρομή».

9.30 μ.μ.: Ομιλία του Θόδωρου Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10.00 μ.μ.: Εντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι.

Στο Ηράκλειο

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ηρακλείου συνεχίζεται σήμερα με ομιλία του Κύριλλου Παπασταύρου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Ψευδαισθήσεις», αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και ρεμπέτικο πρόγραμμα με το συγκρότημα του Φουκάκη. Αύριο Κυριακή, πέρα από την ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα υπάρχει μουσική από το ροκ συγκρότημα «Φάσμα», πολιτικό τραγούδι με τον Γιώργο Μπαχρή, ξένο ροκ με τους «On the rocks» και συναυλία των «Ενδελέχεια».

ΟΒ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την ανάγκη δημοκρατικής ενημέρωσης

Η ανάγκη πραγματικής ενημέρωσης του λαού κι ο αγώνας που πρέπει να γίνει για να κατακτηθεί, αναδείχτηκε από την προχτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση της ΟΒ «Ριζοσπάστη» της ΚΝΕ στο αίθριο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα. Οι ΚΝίτες του «Ριζοσπάστη», έστησαν για πρώτη φορά εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», φέρνοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, παρά τις αντιξοότητες (ο χώρος δε φωτίζονταν επαρκώς). Εκεί βρέθηκαν λοιπόν, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, σπουδαστές δημοσιογραφίας σε ΙΕΚ και πανεπιστήμια και φίλοι της Οργάνωσης. Ολοι μαζί άκουσαν με ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο... ημίφως, στην ίδια κατάσταση δηλαδή, που θέλουν να κρατούν τον κόσμο αυτοί που ελέγχουν σήμερα την ενημέρωση.

Για αυτήν την κατάσταση, μίλησε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΟΒ κι έδωσε το λόγο στο δημοσιογράφο Γιώργο Λεονταρίτη, που αναφέρθηκε στην αθλιότητα των ειδήσεων των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Μίλησε επίσης, για το ρόλο του δημοσιογράφου: «Ο δημοσιογράφος ασκεί λειτούργημα και πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη», είπε, αντιπαραθέτοντάς το με ορισμένους συναδέλφους του που έχουν πάρει πια τη νοοτροπία του «αστέρα».

Αναλύοντας το πώς καλύφθηκε από τα αμερικάνικα κανάλια το χτύπημα στη Νέα Υόρκη, ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ρ», εξήγησε πώς διαμορφώνουν την κοινή γνώμη για να δεχτεί ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει. Τόνισε ότι η πληροφορία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό, κι επειδή η αλήθεια είναι πραγματικά επαναστατική, κάλεσε σε ένα κίνημα που θα διεκδικεί δημοκρατική ενημέρωση.

Ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης περιέγραψε στη συνέχεια τη μετατροπή του πολίτη σε υπνοβάτη, πειραματόζωο και τέλος θύτη, μέσα από τη διαδικασία της «ενημέρωσης» που «δεν έχει τίποτε καινούριο παρά μια επανάληψη». Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Δημήτρης Σέρβος, εκ μέρους της ΚΟΒ Αστικού Τύπου του ΚΚΕ, καταθέτοντας σκέψεις για την ανάγκη σωστής ενημέρωσης.

Μετά από όλα αυτά το λόγο πήραν οι ήχοι του συγκροτήματος «Ρέζους», που απέσπασε πολύ θετικές κριτικές και έντυσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς.

Τα υπόλοιπα Φεστιβάλ

Ανοίγει σήμερα τις πόρτες του το κεντρικό διήμερο του Φεστιβάλ στην Κοζάνη (Πάρκο Αγίου Δημητρίου, 8 μ.μ.). Σήμερα θα μιλήσει εκεί ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα οπτικοακουστικό αφιέρωμα για την κινητοποίηση της Γένοβας και συναυλία από το συγκρότημα «Μωρά στη Φωτιά».

Αύριο, Κυριακή θα μιλήσει ο Φ. Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», στην οποία θα συμμετάσχουν γιατροί της πόλης και μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη». Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετέχει ο Σ. Μπαλλάς, με ελληνικό έντεχνο και πολιτικό τραγούδι, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκό γλέντι.

Χαλκίδα, Λαμία, Κόρινθος

Στο Πάρκο του Βούρκου κορυφώνεται σήμερα το κεντρικό διήμερο του Φεστιβάλ στη Χαλκίδα, με την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο.

Στη Λαμία, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από χτες στην πλατεία Ελευθερίας και κορυφώνεται απόψε που θα μιλήσει ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων κορύφωσης του Φεστιβάλ είναι σήμερα και για την Κόρινθο, στα Περιβολάκια, όπου η αυλαία θα πέσει με αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, ομιλία από τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και λαϊκό τραγούδι με την ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καισαριανής.

Αλλες εκδηλώσεις

Σήμερα Σάββατο:

- Βέροια, στο Γήπεδο Μπάσκετ (Ελιά). Θα μιλήσει ο Μιχάλης Φουνταλής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, θα τραγουδήσει ο Σ. Μπαλλάς (ελληνικό έντεχνο και πολιτικό τραγούδι) και ο γνωστός καλλιτέχνης Μίλτος Πασχαλίδης.

- Ρέθυμνο, στο Ενετικό Λιμάνι, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Αύριο Κυριακή:

- Ρόδος, (πάρκο Αϊ - Γιάννη), 8 μ.μ., για την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα μιλήσει ο Μίλτος Βακαλόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα προβληθεί βιντεοταινία από τις κινητοποιήσεις της Γένοβας όπου συμμετείχαν και μέλη της τοπικής ΚΝίτικης Οργάνωσης και θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από τα συγκροτήματα «Ερεβος» και «Καφέ - Σαντάν», με τη συμμετοχή της Ιρις Μαυράκη.

- Ορεστιάδα (κεντρική πλατεία), θα μιλήσει η Αίγλη Αραβανή, γραμματέας του ΝΣ Εβρου της ΚΝΕ.

- Ξάνθη (κεντρική πλατεία), θα μιλήσει ο Γ. Στουραΐτης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ