ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Αναθεωρείται προς το χειρότερο το αρχικό σενάριο

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πριν τη χτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και με άλλοθι τα γεγονότα στις ΗΠΑ, προανήγγειλε, «διπλωματικά», μεγαλύτερο σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ακόμη και αυτών που αφορούν στο «κοινωνικό πακέτο»

Ενίσχυση των μέτρων λιτότητας για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2002. Στα πλαίσια αυτά, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς το χειρότερο το αρχικό, ήδη κακό, σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο είχε καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά από συζητήσεις με όλους τους υπουργούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις, που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Με «άλλοθι» τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης προς το χειρότερο του προσχεδίου προϋπολογισμού (ήδη είναι έτοιμο και προβλέπει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και γενναία αύξηση των φόρων), χωρίς μάλιστα να αποκλείσει και την περίπτωση να «κουτσουρευτούν» ακόμη και οι ισχνές δαπάνες που έχουν ενσωματωθεί στο περιβόητο «κοινωνικό πακέτο».

Το πόσο μεγαλύτερη θα είναι η δόση λιτότητας, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους με τον προϋπολογισμό του 2002, αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού - σε ενάμιση μήνα, στις αρχές Νοέμβρη, όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο. Η πρόθεση της κυβέρνησης, να αξιοποιήσει στο έπακρο το χτύπημα που έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ και προκάλεσε αλυσιδωτές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία, έγινε σαφής από τις δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπαντωνίου στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Παιδείας. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Γ. Παπαντωνίου:

  • Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «αναθεώρησης των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού 2002», όπως αυτά έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο, δηλώνοντας πως «το προσχέδιο του προϋπολογισμού βασίζεται σε υποθέσεις για την ελληνική οικονομία πριν από την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου».
  • Αφού ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή» και πως «εάν υπάρχει θέμα αναθεώρησης των οικονομικών προβλέψεων και των δημοσιονομικών προβλέψεων για το 2002, αυτές οι τροποποιήσεις, οι προσαρμογές, θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού, που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου στη Βουλή», πρόσθεσε με νόημα: «Βεβαίως, επιφυλασσόμεθα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες τροποποιήσεις, όταν διαφανούν σαφέστατα οι τάσεις της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

Οταν ρωτήθηκε, πιο συγκεκριμένα, αν η κυβέρνηση προτίθεται να θίξει και το πολυδιαφημισμένο «κοινωνικό πακέτο», αν, δηλαδή, σχεδιάζει «περικοπές των δαπανών και ως προς το κοινωνικό πακέτο», ο Γ. Παπαντωνίου απέφυγε να πάρει σαφή θέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλώνοντας: «Δεν έχω την πρόθεση να προχωρήσω σε περαιτέρω εξειδικεύσεις»!

Στη συνεργασία που είχε το βράδυ η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ο υπουργός και οι υφυπουργοί) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που θα έχουν και στην ελληνική οικονομία τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, έγινε μια πρώτη συζήτηση για την ανάγκη ανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα. Και αυτά τα νέα δεδομένα, που οριοθετούνται από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, θέλουν ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους (Αστυνομίας, μυστικών υπηρεσιών, του Στρατού, του Λιμενικού κλπ.), στο όνομα της «ασφάλειας» της χώρας και των πολιτών, της Ολυμπιάδας του 2004 και της αντιμετώπισης της εγχώριας και παγκόσμιας «τρομοκρατίας». Στα πλαίσια αυτά, στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ύψος αύξησης των δαπανών, που θα δοθούν με τον προϋπολογισμό του 2002 στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, και, φυσικά, «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο».

«Εν καιρώ πολέμου» αμερικανική οικονομία

Με παράτες, τελετές και όλα τα προπαγανδιστικά μέσα για να κρατηθεί η Γουόλ Στριτ...

Associated Press

Με παράτες, τελετές και όλα τα προπαγανδιστικά μέσα για να κρατηθεί η Γουόλ Στριτ...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Είναι αξίωμα ότι εν καιρώ πολέμου όλοι οι περιορισμοί με τους οποίους συνήθως ασκείται η νομισματική και οικονομική πολιτική ως διά μαγείας εξαφανίζονται, καθώς η κυβέρνηση συνήθως παρεμβαίνει για να αυξήσει και να ρυθμίσει την παραγωγή.

Πριν ακόμη η σκόνη καθίσει από τα υπό συνεχή κατάρρευση κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και οι Αμερικανοί συνέλθουν από το πρώτο σοκ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν αμέσως μετά το διάγγελμα του Τζορτζ Ουόκερ Μπους έσπευσε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι οι μηχανές του ομοσπονδιακού νομισματοκοπείου είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να τυπώσουν χρήματα εάν χρειαστεί.

Ταυτόχρονα γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα έκαναν πρόταση για έκδοση «ομολόγων πολέμου» ή ακόμη καλύτερα «ομολόγων ενότητας» για να καλυφθούν οι ανάγκες της ανοικοδόμησης και της ανακούφισης των πληγέντων, αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες του «νέου πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η πρόταση θα συζητηθεί από το Κογκρέσο, όπως και αυτή για την κρατική, μάλλον καλύτερα ομοσπονδιακή, παρέμβαση για τη διάσωση των αεροπορικών εταιριών που κινδυνεύουν ανάμεσα στις διελκυστίνδες της ασθμαίνουσας εδώ και ένα χρόνο οικονομίας, αλλά και του υπέρμετρα καλλιεργημένου φόβου των Αμερικανών να πετούν με αεροπλάνα μετά τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη, όπου πρωταγωνιστές ήταν αποκλειστικά σχεδόν αεροπλάνα, και δη των πολιτικών αερομεταφορών.

Η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά σε σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά και των ίδιων των αεροδρομίων, που είναι παραδομένα σε ιδιωτικά χέρια, και «που εξαιτίας του κέρδους που προσδοκούν έχουν μειώσει εξαιρετικά τα στάνταρ ελέγχου και ασφαλείας»! Το περιοδικό «Time» στην ειδική του έκδοση της Τρίτης ούτε λίγο ούτε πολύ ρίχνει το βάρος στις ιδιωτικές εταιρίες, αφού εξετάζει διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας των αεροδρομίων, τις εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές προς τους εργαζόμενους εδάφους (6 δολάρια την ώρα, λιγότερα και από τα φαστ φουντ) αλλά και την πολύ μικρή εμπειρία και τη μηδαμινή εκπαίδευση. Μάλιστα το περιοδικό διερωτάται εάν πράγματι αυτό που οι ΗΠΑ χρειάζονται είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι Ισραηλινοί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, που το σύστημα αυτό «απαιτεί ένας είδους εθνικού αναστήματος που στις ΗΠΑ θα φαινόταν ως φανατισμός»...

Και τα αεροδρόμια στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καταγγέλλει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Αερομεταφορών (ΕΣΚ), με αφορμή την προσγείωση στο αεροδρόμιο Σπάτων των τεσσάρων βρετανικών «Φάλκον» με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη, ο χειρισμός του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης δείχνει ότι όλα τα αεροδρόμια επί ελληνικού εδάφους, κρατικά και ιδιωτικά, είναι στη διάθεση των ιμπεριαλιστών.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους της ΥΠΑ να απαιτήσουν δυναμικά να μη χρησιμοποιηθούν τα αεροδρόμια της χώρας για την προώθηση και εξυπηρέτηση οποιουδήποτε πολεμικού σχεδιασμού και να συμπαραταχτούν σε ένα ενιαίο μέτωπο με όλους τους άλλους εργαζόμενους που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την αποτροπή εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια αυτά, που κάθε άλλο παρά τα λαϊκά συμφέροντα εξυπηρετούν.

Συγκαλείται το Συμβούλιο Πρόληψης Βιολογικών Κινδύνων

Στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψης Βιολογικών και Τοξικών Κινδύνων, υπό την προεδρία του, θα προχωρήσει ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος εντός του Οκτώβρη.

Η σύγκληση του νεοσύστατου Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη, αλλά καθίσταται επίκαιρη λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις ΗΠΑ. Ετσι ο Αλ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τη θέσπιση του Συμβουλίου ως προνοητικότητα της κυβέρνησης απέναντι σε μέγιστους κινδύνους όπως είναι ο βιολογικός πόλεμος, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για αυτά τα θέματα.

Ερωτηθείς αν υπήρξε συνεννόηση με τους υπουργούς Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν είχε καμία επαφή.

Το Συμβούλιο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2889/2001 και συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου στις 8.5.2001. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, καθηγητές των ΑΕΙ, ο Γενικός Διευθυντής Υγείας του υπουργείου Υγείας και εκπρόσωποι των υπουργείων Αμυνας, Περιβάλλοντος και Γεωργίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης έχει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για την πρόληψη και προστασία της υγείας του πληθυσμού από βιολογικούς και τοξικούς παράγοντες, που μπορεί να προέρχονται ιδίως από πολεμικές αιτίες, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές ή επιδημίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ