ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κενά σε εκπαιδευτικούς και ελλείψεις σε αίθουσες

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις σχολείων της Αμφισσας, της Αλιάρτου και της Εύβοιας

Με σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και κτιριακή υποδομή (περίπτωση Καρύστου Εύβοιας) συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα τα μαθήματα, με πολλά κενά ή μια - δύο ώρες μαθήματος, σε σχολεία της Αμφισσας, της Αλιάρτου και της Εύβοιας. Παρ' ότι ορισμένοι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εμφανιζόμενοι «βασιλικότεροι του βασιλέως» «δεσμεύονταν» ότι θα καλύπτονταν όλα τα κενά, κάτι τέτοιο δεν έγινε ακόμα. Αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να πηγαίνουν τα πρωινά στα σχολεία, να παραμένουν ελάχιστο χρόνο και να φεύγουν.

Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στο ΤΕΕ της Αμφισσας με 350 παιδιά, όπου δεν έχει τοποθετηθεί πάνω από το 50% των καθηγητών που προβλέπεται. Πέρσι στο ΤΕΕ λειτουργούσαν 23 τμήματα και δίδασκαν 50 καθηγητές. Φέτος, τα τμήματα αυξήθηκαν σε 25 και χρειάζονται 56 καθηγητές, εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί οι 26. Λείπουν από τις ειδικότητες υγείας - πρόνοιας, πληροφορικής, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι - μηχανολόγοι, μηχανικοί, τεχνικοί ΤΕ κ.ά.

Στην Αλίαρτο Βοιωτίας, Γυμνάσιο και Λύκειο υπολειτουργούν και οι μαθητές τη «βγάζουν» με 4ωρα ή και λιγότερο, σε καθημερινή βάση, αφού παραμένουν κενές 7 θέσεις καθηγητών στο Γυμνάσιο και 8 στο Λύκειο. Στην Εύβοια, εκτός από το Δήμο Καρύστου που η σχολική κοινότητα αντιμετωπίζει και στεγαστικό πρόβλημα, λίγο πιο πάνω, στο Δήμο Στυραίων, τα δημοτικά παρέμεναν μέχρι και χτες χωρίς δασκάλους ή λειτουργούσαν με ελάχιστους. Συγκεκριμένα, στο 3θέσιο δημοτικό σχολείο του δημοτικού διαμερίσματος Στύρων δεν υπήρχε ούτε ένας δάσκαλος, αφού και οι τρεις είχαν πάρει απόσπαση για άλλα σχολεία. Στο 2θέσιο σχολείο Αλμυροποτάμου επίσης δεν υπήρχε κανένας δάσκαλος, ενώ στο 4θέσιο των Νέων Στύρων υπήρχαν μόνο δύο δάσκαλοι, και στο μονοθέσιο σχολείο του Μεσοχωρίου δεν είχε τοποθετηθεί. Ακόμα, δεν έχουν τοποθετηθεί νηπιαγωγοί σε Στύρα και Αλμυροπόταμο. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε το δήμαρχο Στυραίων να απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας για τα τεράστια κενά, προς τον υπουργό Παιδείας.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δε φτάνουν τα λεφτά για μεταφορά των μαθητών

Ανάστατοι είναι οι γονείς και οι μαθητές στη Ζάκυνθο, καθώς το ΚΤΕΛ, αλλά και άλλοι ιδιώτες, αρνούνται να μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία. Αιτία, είναι το χρέος της Νομαρχίας προς αυτούς, το οποίο υπερβαίνει τα 100 εκατ. δρχ. Τα παραπάνω καταγγέλλουν σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Σπ. Στριφτάρης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν μάλιστα ότι ενώ οι αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Ζάκυνθο εκτιμούν πως για τη νέα σχολική χρονιά χρειάζονται 200 εκατ. δρχ. για την κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς των μαθητών, η κυβέρνηση διαθέτει μόλις 135 εκατ. δρχ. με «φυσικό» επακόλουθο να μη γίνεται η μεταφορά μαθητών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες», σημειώνουν οι κομμουνιστές βουλευτές. «Στα πλαίσια της πολιτικής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες, μεταθέτοντας ολοένα και περισσότερο το κόστος της "δωρεάν" παιδείας στις τσέπες των γονιών και των μαθητών, με αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση να συσσωρεύονται τα χρέη προς το ΚΤΕΛ και οι μαθητές να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών. Επιλογών, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες πλήρως με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποσκοπούν στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, την υπονόμευση του δωρεάν χαρακτήρα του, πράγμα που έχει σαν συνέπεια τον περιορισμό του δικαιώματος στη μόρφωση των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και στο κέντρο και στην επαρχία», σημειώνουν και ρωτούν ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διατεθούν επαρκείς πιστώσεις για την κανονική μεταφορά των μαθητών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακοινώθηκε η διδακτέα - εξεταστέα ύλη

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας η διδακτέα και εξεταστέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Β' και Γ' τάξεων του ενιαίου λυκείου. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η φετινή ύλη την οποία θα διδαχθούν και στην οποία θα εξεταστούν οι μαθητές τον ερχόμενο Ιούνη δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς το περιεχόμενο και έχει καθοριστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Σήμερα στον «902 TV»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 την εκπομπή «Το Στίγμα», σε επανάληψη, και τον δημοσιογράφο Νίκο Μολυβιάτη που συζητάει με την Αγγελική Βαρελά, συγγραφέα και υπεύθυνη του περιοδικού «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» και την Εύα Μελά, χαράκτρια, εικονογράφο παιδικών βιβλίων για το παιδικό παραμύθι.
  • Στις 19.15 στην εκπομπή «Ενα βιβλίο μια ιστορία», σε επανάληψη, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει με τον Κων. Αυγητίδη για το βιβλίο του «Η επέμβαση των καπιταλιστικών κρατών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα».
  • Στις 20.15 στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα», την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στους εργαζόμενους του Νομισματοκοπείου της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», τη συζήτηση «Η πολιτική διάσταση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών» που έγινε στο 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Συμμετέχουν: Θανάσης Τσούρας μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Βύρων Πολύδωρας, βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Παναγιώτης Μαντάς, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ. Συντονίζει ο Π. Ράμμος.
Εκδήλωση του ΚΚΕ

Η ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ οργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Θήβας.

.
Ενδείξεις για «συμμετοχή σε δραστηριότητες κατασκοπίας»

Τρεις Τούρκοι υπήκοοι, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 28 Αυγούστου στο Λιμάνι της Μυτιλήνης, ενδέχεται, σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, «να συμμετείχαν σε δραστηριότητες κατασκοπίας».

Οι τρεις είχαν συλληφθεί από άντρες του Λιμενικού κατά τον κατάπλου του επιβατηγού «Θεόφιλος», κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή ενός πιστολιού και δυο γεμιστήρων με 37 φυσίγγια. Πρόκειται για τους Ολμέζ Ισάχ 32 ετών, Χουσεΐν Ντιλμάζ 31 ετών και τον Χουσεΐν Κιλίζ 34 ετών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στα σπίτια των παραπάνω είχαν βρεθεί ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό και χάρτες.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, οι ενδείξεις ότι οι τρεις Τούρκοι «συμμετείχαν σε δραστηριότητες κατασκοπίας» προέκυψαν από την αξιολόγηση των ευρημάτων και τη συνέχιση των ερευνών. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τη σύλληψη των τριών, από μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP - C) είχε αναφερθεί ότι οι τρεις Τούρκοι είναι αγωνιστές της οργάνωσης. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ ήδη αυτή έχει ανατεθεί σε Τακτικό Ανακριτή. Οι τρεις κρατούνται στις φυλακές Χίου.

  • Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι τρείς κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας μέχρι θανάτου ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να τους ζητήσει συγνώμη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ