ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Πολέμαρχος του ΝΑΤΟ ο Κ. Σημίτης

Ως πολέμαρχος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος προέτρεψε «τα όποια μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας να είναι ανάλογα και όχι δυσανάλογα με την τρομοκρατική συμπεριφορά». Και πρόσθεσε: «Δηλαδή, πρέπει να είναι μέτρα τα οποία δικαιολογούνται με βάση τις πεποιθήσεις μας, τις απόψεις της κοινής γνώμης και όχι να στοχεύουν, χωρίς εκτίμηση, άμαχους πληθυσμούς ή να οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές».

Δηλαδή, μπορεί να στοχεύουν αμάχους αν... υπάρχει τέτοια εκτίμηση που το επιβάλλει. Ακόμα μπορεί και καταστροφές να υπάρχουν, αρκεί... να μην είναι μεγάλες! Αυτό όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά «γιατί οι υπεραντιδράσεις μπορεί να πετύχουν αυτό ακριβώς που θέλουν οι τρομοκράτες: Να τους δώσουν μια πολιτική δικαιολόγηση. Και η πολιτική δικαιολόγηση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει. Αλλωστε το είπα και χτες, εμείς δεν έχουμε ίχνος κατανόησης και ανοχής για τους τρομοκράτες».

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ακόμα στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στα θέματα που συζητούν (κοινός προσδιορισμός της έννοιας της τρομοκρατίας, ενιαίο ποινολόγιο, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης) και δεν παρέλειψε με τρόπο άκρως υποκριτικό να αναφερθεί και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία τα έθεσε στην υπηρεσία της επικράτησης της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.

«Στο σημείο αυτό, είπε, θα ήθελα να αναφερθώ στα ανθρώπινα δικαιώματα και να πω ότι εάν θέλουμε όλοι εμείς που πιστεύουμε σε δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες να επικρατήσουμε, δεν πρέπει με τη στάση μας να δείξουμε ότι αδιαφορούμε για τις αξίες τις οποίες προστατεύουμε». Και επισήμανε: «Υπάρχει, λοιπόν, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουμε σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις που θα γίνουν. Δε θα πρέπει να αναιρούν αυτό το κεκτημένο που υπάρχει στην ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν πιστεύω ότι το αναιρούν, αλλά το λέγω ως κατεύθυνση στις συζητήσεις και το τονίζω επίσης ως σημείο το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει το γνώμονα των δικών μας δράσεων».

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα συμμετέχει στο Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Σκοπός της σύγκλησης αυτής της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, προκειμένου να υπάρξουν, σε συλλογικό επίπεδο όπως αναφέρεται, απαντήσεις που θα εκφράζουν και τις απόψεις όλων των χωρών -? μελών της ΕΕ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «κοινωνική συναίνεση» τα μέτρα

«Ενιαία εθνική στρατηγική» κατά της «τρομοκρατίας» ώστε «οι αναγκαίες δράσεις να τύχουν της ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης», ζητά η ηγεσία της ΝΔ, η οποία πασχίζει να έχει τη δική της συμβολή στο «αντιτρομοκρατικό μέτωπο». Ο Κ. Καραμανλής μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια «πανεθνική συστράτευση» γύρω από τους στόχους της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». Συγκεκριμένα, η ηγεσία της ΝΔ τάσσεται με τη σειρά της υπέρ της ανεπιφύλακτης συμμετοχής της χώρας σε ό,τι αποφασίσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά τους ειδικότερους «εσωτερικούς» στόχους η ΝΔ ζητά, πρώτον, την εφαρμογή εκείνων των πολιτικών «που θα ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης για τη χώρα μας» (δηλαδή την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ένταση της λιτότητας), δεύτερον, το «ξερίζωμα της τρομοκρατίας» στη δική μας χώρα και τρίτον την εξουδετέρωση κάθε ανησυχίας σε ό,τι αφορά την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρόεδρος της ΝΔ μέμφθηκε την κυβέρνηση που απέρριψε την πρότασή του για έκτακτη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία όπως είπε αποσκοπούσε «όλοι οι Ελληνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην ίδια κατεύθυνση».

Την τακτική της ΝΔ την προσδιόρισε με σαφήνεια ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι αποφασισμένη να σταθεί υπεύθυνα, να βοηθήσει την κυβέρνηση για την ανάληψη ενεργειών και πρωτοβουλιών και όχι μόνο, αλλά και να την πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Ο Κ. Μητσοτάκης που συμμετείχε στη σύσκεψη περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπήρξε «απόλυτη ομοφωνία».

Παράλληλα, η Ρηγίλλης διέρρεε ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Λ. Γκεορκγιέφσκι τηλεφώνησε στον Κ. Καραμανλή και του ζήτησε ως «θεματοφύλακα» της ευρωδεξιάς (ΕΛΚ) στα Βαλκάνια να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία ως ενιαίο πρόβλημα και με ενιαίο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η χώρα του «έχει στοιχεία για δράση ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων στην περιοχή των Σκοπίων».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σείεται από διαδηλώσεις

Διαδήλωση στο Καράτσι

Associated Press

Διαδήλωση στο Καράτσι
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Δονείται από τις αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις το Πακιστάν, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας, στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, να πείσει την κοινή γνώμη, με το διάγγελμά του την Τετάρτη, ότι η «σύμπραξη με τις ΗΠΑ δε στρέφεται κατά του Ισλάμ, ή του Αφγανιστάν ή των Ταλιμπάν, αλλά μόνο ενάντια στον Μπιν Λάντεν» και ότι «η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και αν έκανε άλλη επιλογή θα ήταν, πιθανότατα, αντιμέτωπη με την καταστροφή».

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Πεσαβάρ, καίγοντας αμερικανικές σημαίες και ομοιώματα του Μουσαράφ και του Μπους. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις πόλεις, και κυρίως στο Καράτσι, με αφορμή τη σημερινή γενική απεργία και ημέρα γενικών διαδηλώσεων, που κήρυξε το Συμβούλιο Αμυνας Αφγανιστάν - Πακιστάν, που συστήθηκε από 35 ισλαμικές οργανώσεις. Η ηγεσία του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος «Τζαμιάτ Ουλέμα ε Ισλάμ» χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα» την απόφαση της αφγανικής Σούρα για τον Μπιν Λάντεν και προειδοποίησε τον Μουσαράφ για τον κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης της χώρας από τις λαϊκές αντιδράσεις.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χαμίντ Γκαλ, περί «αναστάτωσης και στο στρατό», ο ειδικός στην πυρηνική κούρσα Πακιστάν - Ινδία, Τζορτζ Πέρκοβιτς, του ιδρύματος W. Alton Jones της Βιρτζίνια, προειδοποιούσε ότι η πιθανότητα αποσταθεροποίησης στο Πακιστάν θέτει σε κίνδυνο τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Τυφλή υποταγή

Αποτελεί κοινή διαπίστωση του συνόλου σχεδόν των χτεσινών εφημερίδων ότι ο Κ. Σημίτης μπορεί να «καθυστέρησε» να τοποθετηθεί απέναντι στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» των ΗΠΑ, αλλά ξεπέρασε όλους τους ομολόγους του στην ΕΕ. Δικαιολογημένα γράφηκε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός συγκρίνεται με τις πιο ακραίες φωνές που ακούγονται μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δήλωσε απερίφραστα ο Κ. Σημίτης. Κανένας ενδοιασμός, καμία επιφύλαξη, κανένας αστερίσκος, ούτε καν για τα προσχήματα. Εν λευκώ εξουσιοδότηση των ΗΠΑ, τυφλή υποταγή. Μπορεί, λοιπόν, να καυχηθεί ότι είναι άξιος συνεχιστής της υπερήφανης στάσης του «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας». Ο Κ. Σημίτης προχώρησε ακόμη περισσότερο: «στρατηγέ, ιδού η χώρα σας».

Επιχειρώντας ορισμένοι να ερμηνεύσουν αυτή την πρωτοφανή πλειοδοσία υποτέλειας επικαλούνται τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και την «17Ν», με το σκεπτικό ότι «δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώριο για πατήματα στους Αμερικανούς». (Ισως γι' αυτό φρόντισε να δηλώσει ο ίδιος ότι «δεν πρέπει να διακατεχόμαστε από φόβο»...). Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο ίδιος ο Κ. Σημίτης συνεχίζει τη λαμπρή προσωπική παράδοσή του («ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ»). Το σίγουρο είναι ότι ξεπέρασε τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος «περιορίστηκε» απλώς να δηλώσει ότι «είμαστε όλοι Αμερικανοί», ενώ ο Κ. Σημίτης υπερακόντισε με το «είμαστε όλοι υποτελείς».

Το σίγουρο είναι ότι Κ. Σημίτης αναθεώρησε το δόγμα της καμουφλαρισμένης αμερικανοδουλείας «πρώτα η Ελλάδα» και το μετέτρεψε σε «πρώτα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Μπορεί, λοιπόν, μετά από αυτό να παραδώσει και τα «κλειδιά» του Μαξίμου στην αμερικάνικη πρεσβεία.


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ