ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατιωτικοποίηση των πάντων!

Στη χτεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κ. Σημίτης δόθηκε το έναυσμα για τη «σε βάθος χρόνου» αυταρχικοποίηση της δημόσιας ζωής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε καθεστώς «απεριόριστης» (σσ κατά την ορολογία του Μπους) στρατιωτικοποίησης εισέρχεται η δημόσια ζωή της χώρας, καθώς η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή αντανακλαστικά, όσον αφορά την «εξειδίκευση» των σχετικών τρομολαγνικών αποφάσεων - εντολών που έχουν ληφθεί σε ΗΠΑ και ΕΕ, μετά το πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη.

Οπως προκύπτει από τη χτεσινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Β. Παπανδρέου, Α.Τσοχατζόπουλου, Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χ. Βερελή, Μ. Χρυσοχοΐδη, Χρ. Παπουτσή, Σ. Κοσμίδη, καθώς και του διοικητή της ΕΥΠ Π. Αποστολίδη, η ελληνική κοινωνία (σσ: στο όνομα της ενίσχυσης της ασφάλειας...) μπαίνει ολοταχώς και σε «βάθος χρόνου» (!) σε μια πορεία ολόπλευρης υπαγωγής της σε κατάσταση αστυνομοκρατίας και εξοικείωσής της με την εικόνα του... στρατού στους δρόμους.

«Ιδέα» για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας...

Ενδεικτικές ως προς αυτό είναι οι πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να εισηγείται κατά τη χτεσινή συνεδρίαση τη συγκρότηση και στην Ελλάδα (κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της της Τουρκίας...) ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη πρόταση, για την οποία φέρεται ότι ήταν ενήμερη και η υπουργός Εσωτερικών και προϊσταμένη της ΕΥΠ, Β. Παπανδρέου, μπορεί να μην έγινε δεκτή, δηλώνει ωστόσο το κλίμα στο οποίο οδηγεί η κυβέρνηση τη δημόσια ζωή. Εκείνο που όπως λέγεται οδήγησε τον πρωθυπουργό σε αρνητική στάση, δεν ήταν κάποια αντίθετη «φιλοσοφία» επί του θέματος, αλλά ότι αφενός δεν ήθελε την ενίσχυση του ρόλου Τσοχατζόπουλου σε ένα τέτοιο σχήμα (επομένως αρμόδιος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας παραμένει ο Μ. Χρυσοχοΐδης και το υπουργείο Δ.Τάξης) και αφετέρου δεν ήθελε τη συμμετοχή στρατηγών κλπ σε ένα τέτοιο όργανο.

«Πιο αποφασιστικά» ο στρατός...

Αλλωστε, αντί της συγκρότησης ενός τέτοιου Συμβουλίου, ο Κ. Σημίτης συμφώνησε με την «αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου του στρατού», σε ό,τι αφορά την «τήρηση των κανόνων εσωτερικής ασφάλειας» της χώρας. Ετσι, αυτός ο «αποφασιστικός ρόλος» του στρατού θα γίνει εμφανής με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων για τη φύλαξη «πιθανών στόχων», όπως:

Ταμιευτήρες νερού και δεξαμενές ύδρευσης (Μόρνος, Εύηνος, Μαραθώνας, ΕΥΔΑΠ), λίμνες, λιμάνια, σταθμοί ηλεκτροδότησης, κέντρο ερευνών «Δημόκριτος», τηλεπικοινωνιακές υποδομές, διυλιστήρια, αεροδρόμια, μετρό, κυβερνητικά κτίρια, υπουργεία κλπ, κλπ... Μάλιστα, αυτή η παρουσία στρατού, πέραν της αστυνομίας, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι 24ωρης βάσης, εκτός από χώρους και τοποθεσίες, θα αφορά και πρόσωπα, όπως είπε ο Τηλ. Χυτήρης.

Τρομολαγνία σε «βάθος χρόνου»

Από τη συζήτηση που διεξήχθη, προκύπτει σαφώς ότι το καλλιεργούμενο κλίμα θα επιδιωχτεί να είναι μακράς διαρκείας, καθώς οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα μέτρα αυτά και όλα όσα στη συνέχεια προστεθούν και εξειδικευτούν, λαμβάνονται και θα λαμβάνονται με το βλέμμα στραμμένο τόσο στο 2003 (προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ), όσο και στο 2004 (Ολυμπιάδα).

Για το θέμα αυτό τα λόγια του πρωθυπουργού είναι χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα έχει βάθος χρόνου, συνεπώς η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να κάνει σαφή και ξεκάθαρη τη θέση της και τη στάσης της», φέρεται ειπών...

Ας σημειωθεί ότι τόσο ο Τηλ. Χυτήρης, που μετά τη σύσκεψη προέβη σε δηλώσεις, όσο και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Ετσι, την ίδια την ώρα της... ψύχωσης που συνιστούν τα μέτρα τους, μιλούσαν για «ψυχραιμία», για «απλή ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων μέτρων» και για μη ύπαρξη πληροφοριών που να συνδέουν την Ελλάδα και κάποιο χτύπημα.... Αυτό το τελευταίο, πάντως, επιβεβαιώνει ότι από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής «ετοιμότητας» να εναρμονιστεί με τα «αμερικανικά κόλπα», είναι η εμπέδωση κλίματος στρατιωτικοποίησης της εσωτερικής ζωής της χώρας.

Διαβατήρια, λογαριασμοί και παρακολουθήσεις... «γενικώς»!

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΕΥΠ αν και είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για ύπαρξη λογαριασμών σε άτομα ύποπτα για επαφές με την τρομοκρατία, ωστόσο μίλησε για διαρκή επαφή με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Εφόσον, δε, υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες, αποφασίστηκε το «πάγωμα» τέτοιων λογαριασμών. Επίσης αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση νέου τύπου διαβατηρίων, που θα την αναλάβει η Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τον Τηλ. Χυτήρη, ερωτηθείς για χτεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» περί παρακολούθησης 10 υπόπτων στην Ελλάδα, περιορίστηκε σε ήξεις - αφήξεις. «Δεν υπάρχει κάποια ειδική ειδοποίηση και από κανέναν», απάντησε. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι μπορεί να μην γίνονται παρακολουθήσεις «ειδικώς», αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνονται και «γενικώς»...

Τώρα, το πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν τα παραπάνω θα φανεί τις επόμενες μέρες καθώς, όπως δήλωσε ο Τ. Χυτήρης, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα στείλει σε κάθε υπουργείο σχετικές κατευθύνσεις. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι η πορεία επιβολής των μέτρων θα παρακολουθήσει και τη σχετική διαδικασία που υπάρχει στην ΕΕ...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ»
Σχέδιο επιβολής στρατιωτικού νόμου στις ΗΠΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία στο περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ»

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα σχέδια και τις προετοιμασίες επιβολής στρατιωτικού νόμου στις ΗΠΑ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ». Τα σχέδια αυτά εξυφαίνονται εδώ και καιρό στα σκοτεινά επιτελεία των ΗΠΑ, ενώ διάφορες φάσεις τους, υπό μορφή ασκήσεων, έχουν κατά καιρούς βγει στην επιφάνεια, και τώρα, μετά τα μεγάλα χτυπήματα στη Ν. Υόρκη και το Πεντάγωνο, φαίνεται πως περνάνε σε νέα φάση για την επιβολή τους.

Το σχέδιο, το οποίο αποκαλύπτεται, έχει την ονομασία Επιχείρηση «Συνωμοσία του Κήπου» (OPERATION GARDEN PLOT) και την ύπαρξή του παραδέχτηκε επίσημα η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2000, χαρακτηρίζοντάς το ως «σχέδιο στρατιωτικής αντιμετώπισης αστικών εξεγέρσεων».

Στο εν λόγω έγγραφο του Στρατηγείου Διοίκησης Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που το υπογράφει ο διοικητής του Τμήματος Σχεδιασμού του Σώματος Στρατιωτικής Ενίσχυσης, αναφέρεται:

«Το σχέδιο "Garden Plot" παρέχει οδηγίες για επαρκή απάντηση των κατάλληλων στρατιωτικών δυνάμεων σε συνθήκες πολιτικών ταραχών. Κι ενώ οι ταραχές στις πόλεις μπορούν να διαφέρουν κατά περίπτωση σε μέγεθος, τοποθεσία και ένταση, γενικώς αντανακλούν την ανάγκη παρουσίας σχετικώς ελαφρά οπλισμένων δυνάμεων πεζικού, ικανών να αντιμετωπίσουν την αταξία, να αποκαταστήσουν και, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, να διατηρήσουν την ειρήνη. Η διοίκηση αυτών των δυνάμεων ως μεικτών αμερικανικών δυνάμεων και ύπατης επιχειρησιακής αρχής, διαχειρίζεται εσωτερικές πολιτικές ταραχές στην προκαθορισμένη περιοχή ευθύνης της, που είναι το ηπειρωτικό έδαφος των ΗΠΑ. (...) Η επιχείρηση G.P. είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει ελαστικότητα στο είδος των ενεργειών για να είναι ανάλογες με το βαθμό και το είδος που θα απαιτηθεί. Ο διοικητής της μεικτής επιχειρησιακής δύναμης (αστυνομία - ειδικές δυνάμεις - στρατός) προβλέπεται κατ' ελάχιστον να είναι αξιωματικός με το βαθμό του ταξιάρχου, αν η δύναμη δεν υπερβαίνει αυτήν της ταξιαρχίας. (...) Με την παραλαβή της διαταγής (προειδοποιητική - εκτελεστική), το αρχηγείο μεικτών επιχειρήσεων θα κατευθύνει τη FORSCOM ως ύπατη επιχειρησιακή δύναμη προς εκτέλεση του σχεδίου "Συνωμοσία του Κήπου". Ο διοικητής θα προωθηθεί αμέσως στην περιοχή επιχειρήσεων, συντονιζόμενος με τον ανώτατο πολιτικό αντιπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα και τον Περιφερειακό Διοικητή της πολιτείας, θα διεξαγάγει αναγνώριση της περιοχής και θα υποβάλει την εκτίμησή του στην FORSCOM με προτάσεις όσον αφορά την εμπλοκή ομοσπονδιακών στρατιωτικών δυνάμεων...».

Ολα τα παραπάνω δίνουν μόνο μια ελάχιστη ιδέα του τι σχεδιάζεται, καθώς το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί απάντηση σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε στο Αρχηγείο Στρατού των ΗΠΑ και προφανώς οι πληροφορίες που παρέχονται είναι απόλυτα φιλτραρισμένες.

Ομως η αποκάλυψη αυτή για πολλούς στις ΗΠΑ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Γκαρ Σμιθ, όπως αναφέρεται στο «ΝΕΜΕΣΙΣ», «οι πεζοναύτες εκπαιδεύονται ως "πολεμιστές πόλεων" ώστε να έχουν την εμπειρία της ανάληψης του ελέγχου αστικών περιοχών με έλεγχο των εγκαταστάσεων και αποθεμάτων νερού και τροφοδοσίας των δημοσίων επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιών». Επίσης με δηλώσεις και άρθρα στρατιωτικών ηγετών στις ΗΠΑ «οι Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν λαϊκές εξεγέρσεις όπου Γης, συμπεριλαμβανομένων και εξεγέρσεων σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις».

Οι προετοιμασίες που γίνονται στις ΗΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει. Δεκάδες στρατιωτικών ασκήσεων εισβολής και κατάληψης αμερικανικών πόλεων έχουν λάβει χώρα το 1999 και το 2000 (Οκλαντ, Μοντερέι της Καλιφόρνια, Αμστον της Αλαμπάμα, Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, Τσάπελ Χιλ της Β. Καρολίνας, Γκρίσπον της Ν. Καρολίνας, Κόρπους Κρίστι του Τέξας). Το δε Μάη του 1999, μεσούντων των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, 480.000 -από 50 πολιτείες- μέλη της Εθνοφρουράς, κλήθηκαν για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να πάρουν μέρος στην άσκηση «COMEX/ MOBEX», με πρόσχημα την ετοιμότητα απέναντι σε τρομοκρατικό χτύπημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενόψει της αλλαγής του «μιλένιουμ». Σημειώνεται ακόμα ότι από το 1997 ισχύουν στις ΗΠΑ σχέδια επιβολής στρατιωτικού νόμου, πότε με αφορμή τον ιό των υπολογιστών, πότε με αφορμή τον ιό των Χ-Ψ τρομοκρατών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Αναδιάρθρωση... αντιτρομοκρατικού προσανατολισμού

Σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ασφάλειας προχωρά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να «προσφέρουν τα μέγιστα» στους αντιτρομοκρατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οι τελευταίοι θα υλοποιηθούν μετά και από τις... ανταλλαγές «συμβουλών», οδηγιών, πληροφοριών και άλλων «υπηρεσιών» με τις ΗΠΑ. Παράλληλα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ειδικό επιτελείο έχει αναλάβει επαφές και ανταλλαγή πληροφοριών με αμερικανικές υπηρεσίες. Επίσης πραγματοποιείται στενή παρακολούθηση ατόμων που είναι ύποπτοι για επαφές με τα μέλη του κυκλώματος που πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση στη Ν. Υόρκη. Τα ονόματα των υπόπτων έχουν δοθεί στις ελληνικές αρχές από τις ΗΠΑ.

Οι υπηρεσίες της Ασφάλειας θα αλλάξουν ως προς τον τρόπο που λειτουργούν, αλλά και στη στελέχωσή τους. Θα αλλάξει και η δομή τους, έτσι ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές στη δράση τους, αλλά και στην αξιοποίηση των πληροφοριών που δέχονται.

Ενα άλλο στοιχείο αποτελεί ο έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών υπόπτων, καθώς και η κινητοποίηση των υπηρεσιών ώστε να βελτιωθεί η καταπολέμηση του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα αναλάβει, κυρίως, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων - προληπτικών και μη - που αποφασίστηκαν στη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Με τη συμμετοχή και του Στρατού θα φυλάγονται στόχοι όπως δίκτυα της ΕΥΔΑΠ, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, διυλιστήρια, λίμνες, ταμιευτήρες νερού, για το φόβο της δολιοφθοράς. Επίσης θα αυξηθεί η περιφρούρηση στόχων, όπως πρεσβείες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κυβερνητικά κτίρια. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το μετρό. Για την αντιμετώπιση τυφλών και μαζικών χτυπημάτων θα βελτιωθούν οι υποδομές της Πυροσβεστικής και των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να παρέχουν βοήθεια και περίθαλψη σε περίπτωση που θα υπάρξει τέτοιο χτύπημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ