ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ευτυχής ο Κ. Σημίτης με τη στάση μας»!

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους» στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» ο πρόεδρος της ΝΔ, προσπαθεί να «πουλήσει» αυτήν ακριβώς την επίδειξη υποτέλειας και τις «καθαρές θέσεις»

«Θα έπρεπε να είναι ευτυχής ο κ. Σημίτης αντιμετωπίζοντας ένα τόσο υπεύθυνο κόμμα απέναντί του, στον αντιπολιτευτικό του ρόλο». Η φράση αυτή από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, σε μια στιγμή «αυτοκριτικής», αποδίδει με εκπληκτική ευκρίνεια το ρόλο που διαδραματίζει το κόμμα του και την «εναλλακτική λύση» που διακηρύσσει.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε παρά να στηρίξει το «εσωτερικό μέτωπο» και τα όσα κάνει η κυβέρνηση Σημίτη. Το μόνο που του απέμεινε ήταν να «πουλήσει» όσο γίνεται πιο ακριβά αυτή την επίδειξη υποτέλειας και των «καθαρών θέσεων» τόσο στην αντιτρομοκρατική σταυροφορία, όσο και στην οικονομική πολιτική. Αυτό ακριβώς επιχείρησε να κάνει στη Θεσσαλονίκη, τόσο κατά την ομιλία του στις «παραγωγικές τάξεις» όσο και στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρότασή του για τη διαμόρφωση μιας «εθνικής στρατηγικής» και για την «τρομοκρατία» και «κοινής δράσης» των κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, τάχτηκε «από θέση αρχής» υπέρ της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας σε μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των «συμμάχων», αναγνώρισε ότι «βελτιώθηκε η στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό», είτε υπό την πίεση των γεγονότων είτε από την αναγνώριση καταστάσεων και αναγκαιοτήτων, ενώ έμμεσα πλην σαφώς αποδοκίμασε τους βουλευτές του κόμματός του «που κάνουν προπαγάνδα αντιαμερικανισμού»(!) στα κανάλια, αλλά και τις φιλειρηνικές διαδηλώσεις, γιατί «δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο και δε βοηθάνε την εθνική υπόθεση»!. Καυχήθηκε, επίσης, για τη συμβολή της ΝΔ στην ψήφιση του «τρομονόμου» στη Βουλή, λέγοντας ότι «πιθανώς δε θα ψηφιζόταν αν η ΝΔ δεν είχε ξεκάθαρη στάση».

Αναφερόμενος σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ευθυγραμμίστηκε με τη θέση της ηγεσίας του ΣΕΒ για αξιοποίηση της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, ισχυρίστηκε ότι στην πραγματικότητα δε γίνονται σήμερα γιατί «πολιτική ουσιαστικών αποκρατικοποιήσεων σημαίνει μάνατζμεντ στον ιδιωτικό τομέα». Οσο για το Ασφαλιστικό παρέπεμψε με έμφαση στο παράδειγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 90-93, η οποία «είχε το θάρρος και ανέλαβε το πολιτικό κόστος», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σημίτη γιατί «ετράπη σε φυγή»!

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του ο Κ. Καραμανλής επισήμανε με νόημα ότι «η ΝΔ δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας», ότι ο στόχος της είναι «να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση και η μεγάλη αγωνία είναι να είμαστε μια καλή, αποτελεσματική και έντιμη κυβέρνηση», ενώ εκθειάζοντας την υπεύθυνη στάση του είπε ότι «θα έπρεπε να είναι ευτυχής ο κ. Σημίτης αντιμετωπίζοντας ένα τόσο υπεύθυνο κόμμα απέναντί του στον αντιπολιτευτικό του ρόλο»(!) (σ.σ.Ο Κ. Σημίτης είναι όντως ευτυχής...). Δήλωσε ακόμα ότι το κόμμα του δε θα επιτρέψει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τα κόμματα των Δ. Αβραμόπουλου και Αντ. Σαμαρά.

Επειδή ακριβώς ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σε τίποτα από την εφαρμοζόμενη πολιτική, κατέληξε να περιφέρει τη θρησκευτικού χαρακτήρα πίστη του ότι το κόμμα του θα είναι σίγουρος νικητής των επομένων εκλογών...

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στην τελική ευθεία

Τόσο οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, όσο και - κυρίως - η έμμεση αμφισβήτηση από τον Α.Τσοχατζόπουλο ότι ο Κ.Σημίτης θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αναζωπύρωσαν το εσωκομματικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ.

Η εικόνα των εσωκομματικών εκλογών ήταν η αναμενόμενη, καθώς πέρα από τις αψιμαχίες και τις αντεγκλήσεις που σημειώθηκαν σε κάποιες τοπικές οργανώσεις (σ.σ: σύμφωνα με πληροφορίες στην 7η τομεακή του Μπραχαμίου κλάπηκε ακόμα και η κάλπη...), είχαμε και τη γνωστή τακτική η κάθε εσωκομματική πτέρυγα να δίνει τα δικά της αποτελέσματα... Ετσι, οι μεν «εκσυγχρονιστές» μιλούν για «σαφή πλειοψηφία», η δε πλευρά των «τσοχατζοπουλικών» υποστηρίζει ότι είναι ενισχυμένη σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. Κάτι που, όπως συμπληρώνουν, θα καταγραφεί στο συνέδριο που αρχίζει στις 10 του μηνός. Πάντως, παρά την εικόνα «δημοκρατικού ανέμου» που δήθεν έπνευσε στο ΠΑΣΟΚ με τις εσωκομματικές εκλογές, η πραγματικότητα λέει ότι σε αυτές δε συμμετείχε το 1/3 των μελών του, ενώ γίνεται λόγος και για περιπτώσεις οργανώσεων που τα μέλη ψήφισαν διά... αντιπροσώπων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Α. Κοτσακά, που σημείωσε χτες ότι «οι εγγραφές δεν έγιναν με απολύτως ορθόδοξο τρόπο, ούτε ανταποκρίνονται σε μέλη ζωντανά, δραστηριοποιημένα και ενεργά».

Οσο για τη δήλωση του Α.Τσοχατζόπουλου (στο «Βήμα της Κυριακής») ότι το αν ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα κριθεί από τις εξελίξεις, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών εκείνη της Β. Παπανδρέου που δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαδοχής, αλλά και των Λαλιώτη, Βενιζέλου, Σκανδαλίδη, Τσουκάτου, που συντάχθηκαν με τον πρωθυπουργό. Από τη δική του πλευρά, ο Δ.Ρέππας προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει το θέμα: «Πιστεύω ότι παρανοήθηκε σε μεγάλο βαθμό η τοποθέτηση του κ. Τσοχατζόπουλου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει, ωστόσο, με νόημα: «Θα πρέπει το μήνυμα που στέλνουμε προς την κομματική βάση, αλλά και γενικότερα προς τους Ελληνες πολίτες, να είναι ένα μήνυμα ότι το μέτωπό μας είναι αρραγές, ότι ο αντίπαλός μας είναι εκτός και όχι εντός του ΠΑΣΟΚ»...

Τέλος, αναφερόμενος στη δημοσκόπηση που είδε χτες το φως της δημοσιότητας και η οποία εντάχθηκε κι αυτή στο καλλιεργούμενο κλίμα περί «ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ», ο Δ. Ρέππας εμφανίστηκε με ύφος «συγκρατημένης ικανοποίησης».

ΒΟΥΛΗ
Εναρξη της νέας περιόδου με αγιασμό

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και με την παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, έγινε χθες το πρωί η έναρξη των εργασιών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου της Βουλής. Ο αγιασμός τελέστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και στη συνέχεια εκλέχθηκαν οι νέοι κοσμήτορες και γραμματείς.

Το πρώτο νομοσχέδιο που είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί για σήμερα είναι του υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες των νοσοκομείων και των μονάδων του ΕΣΥ και σειρά έχει το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ. Επίσης εκκρεμεί η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου αυτός να συμβαδίζει με τις διατάξεις του νέου αναθεωρημένου Συντάγματος. Με βάση τις νέες διατάξεις, ο κρατικός προϋπολογισμός κατατίθεται στην αρχή της συνόδου της Βουλής και θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις στα διάφορα κονδύλια του.

Δείτε στον «902» TV

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15, στην εκπομπή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους: Αλέξανδρο Κούτση καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ισμάτ Σάμπρι πρόξενο στην Παλαιστινιακή Πρεσβεία της Αθήνας και Δώρα Μόσχου ιστορικό, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Σύγκρουση Πολιτισμών, η επίθεση στους Πολιτισμούς».
  • Στις 22.00, στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός, μια συζήτηση με τους: Γιάννη Σκουλαρίκη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργό, Ανδρέα Θεοφίλου καθηγητή του «Δημόκριτου», Σπύρο Χαλβατζή μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπο της ΝΔ, με θέμα την προετοιμαζόμενη πολεμική επίθεση των ΗΠΑ, με αφορμή το τρομοκρατικό πλήγμα, που δέχτηκαν στις 11 Σεπτέμβρη. Παρεμβαίνει τηλεφωνικά, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, συντάκτης του «ΕΘΝΟΥΣ».
«Αντικαπιταλιστικό Φεστιβάλ» στο Πάντειο

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον πόλεμο του Μπους», πραγματοποιείται στις 5, 6 και 7 Οκτώβρη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το «Αντικαπιταλιστικό Φεστιβάλ», που οργανώνει η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει 22 θεματικές συζητήσεις και την ενότητα «Καλλιτέχνες ενάντια στον πόλεμο». Θα μετέχουν καλεσμένοι από το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας, ενώ στην εκδήλωση του Σαββάτου θα μετέχει ο Ευάγγελος Μαχαίρας με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Τριήμερη γιορτή

Τριήμερη γιορτή διοργανώνει η εφημερίδα ΕΠΟΧΗ στις 5, 6, 7 Οκτωβρίου στο Αλσος Νέας Σμύρνης, με συζητήσεις (για την παγκοσμιοποίηση, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους και το ρόλο της Αριστεράς στις εξελίξεις), με μουσικό πρόγραμμα (συναυλίες της Αλίκης Καγιαλόγλου, του Μπάμπη Τσέρτου και άλλων) καθώς και με εκθέσεις, σλάιντς κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ