ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξημένοι κίνδυνοι από τα αντισυλληπτικά

Οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

Αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση παρενεργειών από τη χρήση των συνδυασμένων αντισυλληπτικών δισκίων «τρίτης γενεάς», ιδίως κατά τον πρώτο χρόνο λήψης, η οποία όμως δε συνιστά λόγο διακοπής της χορήγησής τους, εφόσον δεν έχουν παρατηρηθεί ύποπτα συμπτώματα, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εγκρίσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Επιτροπή κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από επιδημιολογικές έρευνες και τα στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής από τη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών. (Φλεβική θρομβοεμβολή είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στις φλέβες, κυρίως των ποδιών και της πυέλου). Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, η συχνότητα εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής σε υγιείς γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών που δεν παίρνουν αντισυλληπτικά είναι 5 - 10 περιπτώσεις ανά 100.000, σε όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά 2ης γενιάς είναι 20 περιπτώσεις ανά 100.000, ενώ σε όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά 3ης γενιάς ανέρχεται σε 30-40 περιπτώσεις ανά 100.000. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η συχνότητα αυτή ανέρχεται σε 60 περιπτώσεις ανά 100.000.

«Η χρήση οποιουδήποτε τύπου αντισυλληπτικού δισκίου - τα χάπια περιέχουν δύο ορμόνες, οιστρογόνο και προγεστερινοειδές - μπορεί να προκαλέσει τη σοβαρή αλλά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της φλεβικής θρομβοεμβολής. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της χρήσης. Νεότερα στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος της φλεβικής θρομβοεμβολής είναι μεγαλύτερος με τα αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν ως οιστρογόνο την αιθυνεστραδιόλη (20 τουλάχιστον μικρογραμμάρια) και ως προγεστερινοειδές τη δεσογεστρέλη ή τη γεστοδένη», αναφέρει ο ΕΟΦ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά Ο ΕΟΦ συνιστά:

  • Γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων που περιέχουν συνδυασμό αιθυνεστραδιόλης με δεσογεστρέλη ή γεστοδένη, μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση τους, εφόσον τα δισκία είναι καλά ανεκτά.
  • Σε περίπτωση που παρουσιαστούν πόνος και πρήξιμο στα χέρια ή στα πόδια ή συμπτώματα πνευμονικής εμβολής, όπως δύσπνοια ή οξύς πόνος στο στήθος, πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.
  • Γυναίκες με ιστορικό ή υπάρχουσα θρομβοεμβολική νόσο, όπως επίσης με ιστορικό ή πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν πρέπει να κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.
  • Παράγοντες κινδύνου, που θα ληφθούν υπόψη από το γιατρό για τη χορήγηση των αντισυλληπτικών δισκίων είναι η παχυσαρκία, η λοχεία, η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση και το οικογενειακό ιστορικό φλεβικών θρομβώσεων. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό πριν τη συνταγογράφηση.
  • Συνιστάται η διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών δισκίων σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης ή ακινησίας για οποιοδήποτε λόγο.
Σοβαρές παρενέργειες από τα αναβολικά

Στην υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία ωστόσο δεν έχει αποδώσει, φαίνεται να επαφίεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης και κατάχρησης των αναβολικών στεροειδών.

Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι η χρήση των αναβολικών στεροειδών ως «δυναμωτικών φαρμάκων» ή για αύξηση του σωματικού βάρους ή της μυϊκής δύναμης έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ είναι απολύτως απαγορευμένη για τους αθλητές. Ακόμα αναφέρει ότι:

  • Ολα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν αναβολικά στεροειδή χορηγούνται υποχρεωτικά με συνταγή.
  • Ο τρόπος διάθεσης πρέπει να αναγράφεται στην εξωτερική τους συσκευασία.
  • Ρητά απαγορεύεται η διαφήμιση και πώληση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου.

Τέλος ο ΕΟΦ απειλεί με κυρώσεις όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Χειμερινό ωράριο στα φαρμακεία

Με χειμερινό ωράριο λειτουργούν από χθες τα φαρμακεία, όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Ετσι, τα φαρμακεία θα είναι ανοιχτά Δευτέρα και Τετάρτη από τις 8 π.μ. - 2.30 μ.μ. Τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τα φαρμακεία θα λειτουργούν από τις 8 π.μ. - 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. ως τις 8 μ.μ.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες ο αντιστασιακός και μέλος του ΚΚΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΙΤΣΗΣ

και κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 2.10.2001 και ώρα 3.00 μ.μ. από το Τρίτο Νεκροταφείο.

Ληστεία σε αστυνομικό τμήμα!

Ευελιξία και αποτελεσματικότητα, διακρίνει τους μηχανισμούς καταστολής όταν έχουν να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις. Ομως στην καθημερινή αστυνομική δράση συμβαίνει το αντίθετο. Παράδειγμα το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου.

Την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, προσήχθησαν από αστυνομικούς στο τμήμα τρία άτομα για εξακρίβωση στοιχείων λόγω επεισοδίου που είχε γίνει μεταξύ τους στην πλατεία ΕΗΣ Αμαρουσίου. Οι τρεις νέοι, ο 19χρονος Κωνσταντίνος Κάππας, η 23χρονη Ελπινίκη Κορνάρου και ο 17χρονος Χ. Ν. παρέμειναν σε γραφείο μέχρι τις 2.20 το πρωί, οπότε αφού εξακριβώθηκαν τα στοιχεία τους, διαπιστώθηκε ότι δε διώκονται.

Λίγο αργότερα καταγγέλθηκε από πολίτη ληστεία με απειλή όπλου που έγινε στην οδό Γρηγορίου Ε`. Από την περιγραφή του θύματος προέκυπτε ότι δράστες ήταν οι δυο από τους τρεις νέους, ο 19χρονος και η 23χρονη. Οι τελευταίοι πιάστηκαν και αναγνωρίστηκαν από το θύμα τους. Ηταν αυτοί που είχαν κλέψει από το αστυνομικό τμήμα ένα 32άρι περίστροφο με έξι σφαίρες και ένα ζεύγος χειροπέδες. Στο νεαρό βρέθηκαν και δυο κλεμμένα κινητά, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ για τη διακρίβωση των συνθηκών της κλοπής του όπλου, καθώς και άλλων πειθαρχικών παραπτωμάτων των αστυνομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ