Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξημένοι κίνδυνοι από τα αντισυλληπτικά

Οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

Αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση παρενεργειών από τη χρήση των συνδυασμένων αντισυλληπτικών δισκίων «τρίτης γενεάς», ιδίως κατά τον πρώτο χρόνο λήψης, η οποία όμως δε συνιστά λόγο διακοπής της χορήγησής τους, εφόσον δεν έχουν παρατηρηθεί ύποπτα συμπτώματα, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εγκρίσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Επιτροπή κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από επιδημιολογικές έρευνες και τα στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής από τη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών. (Φλεβική θρομβοεμβολή είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στις φλέβες, κυρίως των ποδιών και της πυέλου). Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, η συχνότητα εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής σε υγιείς γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών που δεν παίρνουν αντισυλληπτικά είναι 5 - 10 περιπτώσεις ανά 100.000, σε όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά 2ης γενιάς είναι 20 περιπτώσεις ανά 100.000, ενώ σε όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά 3ης γενιάς ανέρχεται σε 30-40 περιπτώσεις ανά 100.000. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η συχνότητα αυτή ανέρχεται σε 60 περιπτώσεις ανά 100.000.

«Η χρήση οποιουδήποτε τύπου αντισυλληπτικού δισκίου - τα χάπια περιέχουν δύο ορμόνες, οιστρογόνο και προγεστερινοειδές - μπορεί να προκαλέσει τη σοβαρή αλλά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της φλεβικής θρομβοεμβολής. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της χρήσης. Νεότερα στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος της φλεβικής θρομβοεμβολής είναι μεγαλύτερος με τα αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν ως οιστρογόνο την αιθυνεστραδιόλη (20 τουλάχιστον μικρογραμμάρια) και ως προγεστερινοειδές τη δεσογεστρέλη ή τη γεστοδένη», αναφέρει ο ΕΟΦ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά Ο ΕΟΦ συνιστά:

  • Γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων που περιέχουν συνδυασμό αιθυνεστραδιόλης με δεσογεστρέλη ή γεστοδένη, μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση τους, εφόσον τα δισκία είναι καλά ανεκτά.
  • Σε περίπτωση που παρουσιαστούν πόνος και πρήξιμο στα χέρια ή στα πόδια ή συμπτώματα πνευμονικής εμβολής, όπως δύσπνοια ή οξύς πόνος στο στήθος, πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.
  • Γυναίκες με ιστορικό ή υπάρχουσα θρομβοεμβολική νόσο, όπως επίσης με ιστορικό ή πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν πρέπει να κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.
  • Παράγοντες κινδύνου, που θα ληφθούν υπόψη από το γιατρό για τη χορήγηση των αντισυλληπτικών δισκίων είναι η παχυσαρκία, η λοχεία, η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση και το οικογενειακό ιστορικό φλεβικών θρομβώσεων. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό πριν τη συνταγογράφηση.
  • Συνιστάται η διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών δισκίων σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης ή ακινησίας για οποιοδήποτε λόγο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ