Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο εφιάλτης

Ετος 2005 μ.Χ. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης, που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες και αποτέλεσε την αφορμή να αλυσοδέσουν οι ιμπεριαλιστές ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε κάθε γωνιά της Γης, ο τρόμος βασιλεύει πλέον και σφίγγει σαν τανάλια τις καρδιές των ανθρώπων. Ενα πλήθος σκυφτό και με φοβισμένο βλέμμα κυκλοφορεί παντού. Το χαμόγελο έχει λείψει απ' όλους, η ομιλία έγινε ψίθυρος και οι σκέψεις σκοτεινές. Σε κάθε κίνηση αυτού του αλαφιασμένου πλήθους βλέπεις το φόβο του θηράματος που έχει περικυκλωθεί από κυνηγούς. Και δεν είναι ο φόβος για κάποιο νέο χτύπημα των τρομοκρατών, όπως διαδιδόταν τον πρώτο καιρό. Είναι ο τρόμος που έχει γεννηθεί από τα σκληρά «αντιτρομοκρατικά» μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις. «Μέτρα», που έκαναν αξιοθρήνητες τις κολοβές και πρώτα δημοκρατίες και που βαραίνουν σαν ταφόπλακες τους πολίτες.

Οπου και αν κινούνται αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, ζουν έναν εφιάλτη. Πάνοπλοι αστυνομικοί κυκλοφορούν παντού και κοιτάζουν ύποπτα τον καθένα. Μπλόκα στήνονται στους δρόμους και γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι. Κάμερες έχουν μπει σε κάθε γωνιά και καταγράφουν το καθετί. Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις παρακολουθούνται. Το απόρρητο των επιστολών έχει καταργηθεί προ πολλού. Βιβλία, δίσκοι και ταινίες απαγορεύονται αυθωρεί, αν περιέχουν έστω και μια «τρομοκρατική» λέξη, όπως «αντίσταση», «επίθεση», «καταστροφή». Και πρόσφατα συζητούσαν επί ένα μήνα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αν πρέπει να κυκλοφορούν και να παρουσιάζονται επί σκηνής τα έργα του Σαίξπηρ. Διότι, λέει, η δεύτερη συλλαβή του ονόματός του παράγει ηχητικά την άκρως επικίνδυνη λέξη «πυρ»!

Ετος 2005 μ.Χ. Αστυνομοκρατία, χαφιεδισμός και διώξεις στο φόρτε. Ο ορισμός για την «τρομοκρατία» που διατυπώθηκε εδώ και τέσσερα χρόνια δεν αφήνει περιθώρια ούτε να βήξει κανείς. Οι διαδηλώσεις επιτρέπονται μόνον «επί του πεζοδρομίου» και «άνευ πανό». Κομμένα και τα συνθήματα. Μια βουβή πορεία, δηλαδή, σαν να πρόκειται για ένα πλήθος που ακολουθεί κηδεία. Μια βιτρίνα να σπάσει κάποιος στη διάρκεια διαδήλωσης χαρακτηρίζεται πάραυτα τρομοκράτης και παραπέμπεται στο εδώλιο. Οι απεργίες έχουν μπλοκαριστεί με πρόσθετες «προϋποθέσεις νομιμότητας» και ουσιαστικά έχουν καταργηθεί. Σε δημόσιο κτίριο εισέρχεσαι, μόνον αν σου κάνουν σωματική έρευνα και πρόσφατος νόμος υποχρεώνει τους πολίτες να δίνουν οποιαδήποτε πληροφορία τούς ζητηθεί από την αστυνομία για συμπολίτη τους.

Μια απροκάλυπτη δικτατορία έχει επιβληθεί ήδη παντού. Οι ιμπεριαλιστές εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον την προ τετραετίας αιματηρή επίθεση στο Μανχάταν και υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας υποδούλωσαν τους πολίτες σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις 11 Σεπτέμβρη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολίτες κι εδώ κι αλλού ζουν τη θλιβερότερη επέτειο των τελευταίων δεκαετιών. Στην Αμερική, οι συγγενείς των θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος ανάβουν κεριά για τους προσφιλείς νεκρούς, ενώ σε άλλες γωνιές τα υποδουλωμένα πλήθη κάνουν νοερά και αυτά «μνημόσυνο» στα ενταφιασμένα από τη «νέα τάξη» ατομικά τους δικαιώματα. Και αναλογίζονται με άφατη θλίψη πως αν τότε, όταν διαφάνηκε τι σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές - αν τότε ξεσηκώνονταν και αντιστέκονταν σθεναρά, άλλη θα ήταν η μοίρα τους. Δε θα είχαν εξανδραποδιστεί και δε θα ζούσαν τον εφιάλτη που ζουν σήμερα.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ