ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστικές διώξεις για το Κτηματολόγιο!

Για κακουργήματα κατηγορούνται τα μέλη του ΔΣ της δημόσιας εταιρίας «Κτηματολόγιο ΑΕ» και οι εκπρόσωποι δύο ιδιωτικών εταιριών

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου με ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες (κακουργήματα) πρόκειται να καθίσουν τα μέλη του ΔΣ της δημόσιας εταιρίας «Κτηματολόγιο ΑΕ», η οποία διαχειρίζεται το έργο της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Εργο που βρίσκεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες σε τέλμα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ αρνούνται να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή του, επικαλούμενες κακοδιαχείριση και σημαντικές καθυστερήσεις και που τώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες...

Οι διώξεις ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Γ. Γεράκη και η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ενώ έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, πρόκειται για οικονομική ζημία που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι για τα εξής:

  • Για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, από την οποία η οικονομική ζημιά που επήλθε υπερβαίνει τα 50 εκατ. δρχ. σε συνδυασμό με το Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, διώκονται τα μέλη του ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ: Ν. Γαλιδάκης, Ι. Παντέκας, Σ. Βέργος, Κ. Χορομίδης, Ι. Ρέγκας, Δ. Μακαρίτης, Ρ. Μωυσής και Α. Νικολόπουλος (επιβλέπων μηχανικός).
  • Για το κακούργημα της απάτης κατά συναυτουργία και κατά συρροή σε βάρος του Δημοσίου διώκονται τα μέλη των εταιριών «GEO SYNERGY» Στ. Μοσχολιός, Εμ. Καρβουνάς, Εμ. Παπαδάκος και «Ευρωδυναμική» Α. Ντέκας, Χ. Ιγγλέσης, Χρ. Μαυρογιώργος, Γ. Τριανταφύλλου, Α. Θήτα, Ν. Θεοδόσης, Θ. Αργυράκης, Α. Τσιλιβή, Β. Γκρισίν, Γ. Πολιάτσος.

Για τα πλημμελήματα της απόπειρας παράνομης βίας κατ' εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος κατηγορείται ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της «Κτηματολόγιο ΑΕ» Γ. Γαλιδάκης, ενώ με αυτό της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης ο πρώην γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Κανελλόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη αυτή συμπίπτει:

  • Με την έναρξη 15ήμερης απεργίας που πραγματοποιούν από χτες οι ανάδοχοι στο έργο διεκδικώντας την καταβολή αμοιβών συνολικού ύψους 15 δισ. δρχ. που τους χρωστά η «Κτηματολόγιο ΑΕ» για έργο που έχουν εκτελέσει.
  • Με τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και αρμόδιων κοινοτικών παραγόντων, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα με την έλευση την Παρασκευή του αρμοδίου Επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ, με αντικείμενο την αναστολή της περικοπής των κοινοτικών κονδυλίων για το έργο.

Και ενώ το Εθνικό Κτηματολόγιο καρκινοβατεί με προφανή κυβερνητική ευθύνη, η όλη υπόθεση δεν άργησε να γίνει αντικείμενο δικομματικού καβγά μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης. Ο υπεύθυνος του Τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ, Σ. Τσιτουρίδης, με ανακοίνωσή του εγκαλεί τον Κ. Λαλιώτη για «πολιτικές - και ενδεχομένως όχι μόνο - ευθύνες». Αργά το βράδυ ο υπουργός Κ. Λαλιώτης - πολιτικός προϊστάμενος της «Κτηματολόγιο ΑΕ» - με μια τρισέλιδη ανακοίνωσή του καταφέρεται κατά του εισαγγελέα Γ. Γεράκη, τον οποίο κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «εμπλέκει τη δικαιοσύνη σε πολιτικά και κομματικά παιχνίδια» και ότι «εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία εις βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης και εις βάρος του Εθνικού κτηματολογίου». Επίσης κατηγορεί ως υπονομευτές του Εθνικού Κτηματολογίου σε συνεργασία με εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων τους βουλευτές της ΝΔ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Υπέρβαση του αρχικού κόστους ομολογεί η κυβέρνηση

Σημαντικές υπερβάσεις του κόστους, αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των ολυμπιακών έργων, ομολόγησε χτες ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Από όσα είπε ο υπουργός, συνάγεται το συμπέρασμα ότι: η αύξηση του κόστους οφείλεται στο κονδύλι για τις απαλλοτριώσεις, λες και δεν ήταν γνωστό αυτό όταν συντάχθηκε ο φάκελος διεκδίκησης. Οσο για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η ελληνική ψυχολογία και νοοτροπία!

Ιδού ορισμένες από τις απίστευτες φράσεις του υπουργού: «Στην Ελλάδα - και αυτό είναι μία αν θέλετε παρατήρηση που θέλω να την προσέξετε - έχουμε μια νοοτροπία ως χώρα και ως κοινωνία. Είμαστε πάρα πολύ ευγενείς και πάρα πολύ ελαστικοί όταν έχουμε ξένους συνομιλητές και κάνουμε αρχικά υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, οι οποίες είναι απολύτως περιττές». (!!!) Με άλλα λόγια, η ευγένεια θα μας φάει.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Πολιτισμού προχώρησε και σε μαθήματα ερμηνείας της ελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα όσων είπαν την προηγούμενη εβδομάδα η Γ. Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Οσβαλντ. Φράσεις όπως «έχετε υποτιμήσει το μέγεθος του εγχειρήματος» του Ντ. Οσβαλντ και «θέλουμε έργα και όχι λόγια» και «πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την αίσθηση του κατεπείγοντος και ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο να καθυστερήσουμε περισσότερο» της Γ. Αγγελοπούλου, κατά τη γνώμη του υπουργού Πολιτισμού δεν αφορούσαν την κυβέρνηση αλλά... όλη την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία!

Θεώρησε μάλιστα ότι «τα δημοσιεύματα διαμόρφωσαν ένα σκηνικό ετεροβαρές και άδικο με σχόλια σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης». Πάντως, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής η διάθεση του υπουργού Πολιτισμού να απαντήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης στις επικρίσεις του Ντ. Οσβαλντ και της Γ. Αγγελοπούλου. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του - όπως είπε επί λέξει - για το γεγονός ότι ο Ντ. Οσβαλντ επιβεβαίωσε πως «οι αγώνες θα γίνουν στην Αθήνα».

Η χτεσινή εμφάνιση του υπουργού Πολιτισμού, πάντως, δεν αποκλείεται να είναι μέρος ενός ακόμα επεισοδίου της σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων που διεκδικούν την πίτα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εσωκομματικές κόντρες

Εντύπωση προκάλεσε και η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου σε ερώτηση που έγινε για το γεγονός ότι την προηγούμενη βδομάδα ο Γ. Φλωρίδης απέσυρε από την Ειδική Υπηρεσία των Δημοσίων Εργων της ΓΓΑ τον υφιστάμενό του, Ν. Εξαρχο, που θεωρείται άνθρωπος του Βενιζέλου.

Χτες, λοιπόν, ο υπουργός Πολιτισμού «κάρφωσε» στην ουσία τον Γ. Φλωρίδη, αφού ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει το γεγονός της απαλλαγής του Ν. Εξαρχου από τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. «Τα ακούω πρώτη φορά, τα ακούω με έκπληξη, επιφυλάσσομαι να διασταυρώσω, αν αυτά που λέτε είναι ακριβή. Δε νομίζω να υπάρχει κάποιο θέμα. Δεν έχω υπόψη μου κάτι, θα το ελέγξω, φαντάζομαι ότι αν υπήρχε κάτι θα το μάθαινα. Θα ενημερωνόταν ο αρμόδιος υπουργός, αν μη τι άλλο. Θα το ελέγξω».

Το «περιβάλλον» αμφοτέρων των πλευρών δε θέλησε να σχολιάσει το γεγονός. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής στο γραφείο του Γ. Φλωρίδη, Σ. Κοσκοβόλης, φέρεται να... ενημέρωσε «ομοσπονδιάρχες» ότι η αποπομπή ήταν ένα μήνυμά του ποιος κάνει κουμάντο, καλώντας τους να επιλέξουν πλευρά (ενόψει συνεδρίου). Ο Ν. Εξαρχος απέφυγε να πάρει θέση...

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
Απαλλάσσονται χωρίς καν να δικαστούν!

Αυξάνονται συνεχώς τα απαλλακτικά βουλεύματα, τα οποία εκδίδει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για κτίρια που κατέρρευσαν από το σεισμό της 7-9-1999 με αποτέλεσμα να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Ετσι, μετά τις περιπτώσεις των εργοστασίων ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ και ΦΟΥΡΛΗΣ (με τους τρεις και έξι νεκρούς, αντίστοιχα), το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε με το υπ' αριθ. 93911/2001 βούλευμά του να μην παραπεμφθεί κανένας σε δίκη και για την κατάρρευση της πολυκατοικίας της οδού Τατοΐου 131 στη Μεταμόρφωση Αττικής, κάτω από τα ερείπια της οποίας βρήκαν τραγικό θάνατο οι Δημ. Σωτηρόπουλος, Φρειδερίκη Σωτηροπούλου και Παναγ. Πολυκανδριώτης, αλλά και τραυματίστηκαν τα τρία παιδιά του τελευταίου.

Ως υπεύθυνος της κατάρρευσης και των θανάτων είχε θεωρηθεί ο πολιτικός μηχανικός Βασ. Λαβίδας, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και παράβαση των κανόνων οικοδομής». Ομως, σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα Θεόδ. Παπαγεωργόπουλου, που αποδέχτηκε και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, δεν πρέπει να γίνει κατηγορία εναντίον του συγκεκριμένου πολιτικού μηχανικού για κακουργηματικές πράξεις, γιατί αυτός είχε αναλάβει την έκδοση οικοδομικής άδειας μόνο για τον τρίτο όροφο (το κτίριο αποτελούνταν από ισόγειο και τρεις ορόφους) και, συνεπώς, δεν είναι υπεύθυνος για την κατασκευή ολόκληρου του κτιρίου. Οσον αφορά τα πλημμελήματα που τον βαρύνουν, αυτά έχουν ήδη παραγραφεί.

Οπως σημειώνει, επίσης, το βούλευμα, τα πραγματικά ελαττώματα που οδήγησαν στην κατάρρευση της εν λόγω πολυκατοικίας εντοπίστηκαν στο ισόγειο. Ειδικότερα, η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ διαπίστωσε σωρεία κατασκευαστικών λαθών και παραλείψεων: Παραβάσεις του αντισεισμικού κανονισμού, χρησιμοποίηση χάλυβα χαμηλότερης ποιότητας, σημαντικά προβλήματα οπλισμού σε κρίσιμες περιοχές και στοιχεία. Με άλλα λόγια, το κτίριο δε διέθετε αντισεισμική επάρκεια και ασφάλεια, ενώ ο τρίτος όροφος προστέθηκε αργότερα, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος στο υπάρχον κτίριο.

Με βάση τα παραπάνω, κανείς δεν πρόκειται να λογοδοτήσει για τρεις ακόμα θανάτους ανύποπτων συμπολιτών μας. Αλλά, ακόμα και αν είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο πολιτικός μηχανικός που ήταν υπεύθυνος για την έκδοση, το 1973, της πρώτης οικοδομικής άδειας της πολυκατοικίας της οδού Τατοΐου 131, θα απαλλασσόταν και αυτός σήμερα λόγω παραγραφής όλων των αδικημάτων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ