ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
(Συ)Ζητούν ορισμό της τρομοκρατίας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Η δεύτερη μέρα εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη δεν περιορίστηκε στις συζητήσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων έναντι της τρομοκρατίας, είτε με τη σύνταξη μίας ακόμη συνθήκης, είτε με τη συγκρότηση ειδικού αντιτρομοκρατικού φορέα των Ηνωμένων Εθνών... Οι αντιπρόσωποι αρκετών χωρών - μελών έσπευσαν να επιστήσουν την προσοχή των εταίρων τους στο ακόλουθο ζήτημα: Δεν μπορεί, είπαν, να γίνεται λόγος για ενέργειες κατά της τρομοκρατίας, δίχως αυτή να προσδιοριστεί επακριβώς...

Ο πρεσβευτής της Υεμένης, Αμπντάλα Σάλεχ αλ - Αστάτ, μολονότι εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Συμβούλιο Ασφαλείας για λήψη οικονομικών μέτρων ασφυξίας σε βάρος των τρομοκρατών και των χωρών που τους στηρίζουν, επισήμανε πως η εφαρμογή της θα επηρεαστεί, αναπόφευκτα, από το γεγονός πως «δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός της τρομοκρατίας».

Την ίδια άποψη εξέφρασε ο πρεσβευτής της Μαλαισίας, που υπογράμμισε πως «δίχως σαφή ορισμό της τρομοκρατίας, θα είναι δύσκολο να συνταχθούν ή να εφαρμοστούν οι σχετικές διεθνείς συμφωνίες. «Ενέργειες καθαρής τρομοκρατίας, περιλαμβάνουν πράξεις κατά αθώων αμάχων - που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν υπό καμία περίσταση - θα πρέπει να διαφοροποιηθούν από το νόμιμο αγώνα των λαών που στενάζουν υπό αποικιοκρατικό καθεστώς, ξένη κατοχή ή την επικυριαρχία ξένων σε ζητήματα αυτοκυριαρχίας και εθνικής απελευθέρωσης», είπε ο Χάσμι Αγκαμ.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπντούλ Γκάιτ, σημείωσε επίσης πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «πρέπει να προσδιορίσει περαιτέρω τις εξουσίες της αντι-τρομοκρατικής επιτροπής», που συγκροτήθηκε βάσει της απόφασης που πήρε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο πρέσβης της Λευκορωσίας, Σεργκέι Λινγκ, είπε πως «προ οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μία διαφορετική φωνή ακούστηκε από τον πρέσβη της Κούβας στον ΟΗΕ, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υπόθαλψη των τρομοκρατών που επιτέθηκαν κατά διαστήματα στη χώρα του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αντεπαναστατική οργάνωση Κουβανών που ζουν στη Φλώριδα («Κουβανο-αμερικανικό Εθνικό Ιδρυμα»), χαρακτηρίζοντάς την πηγή «φοβερών εγκλημάτων». Σημείωσε, μάλιστα, πως ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας έσπευσε να δράσει ταχέως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, δεν έκανε το ίδιο στην περίπτωση βομβαρδισμού αεροσκάφους των «Κουβανικών Αερογραμμών» (1976), που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 73 ατόμων...

ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Κατ' αρχήν συμφωνία για το ξήλωμα των δημοκρατικών ελευθεριών

Εθνοφρουρά στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Associated Press

Εθνοφρουρά στους δρόμους της Νέας Υόρκης
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Για άλλη μία φορά η ομοψυχία που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την αμερικανική πολιτική σκηνή επιβεβαιώθηκε και πάλι τη Δευτέρα το βράδυ με την κατ' αρχήν συμφωνία για τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, εντός των τειχών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενα κόμμα πια, μία ψυχή στο Κογκρέσο!

Οι δύο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία σχετικά με το περιεχόμενο των νομοθετικών μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση Μπους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο ρεπουμπλικανός Τζέιμς Σενσεμπρένερ από την Πολιτεία του Ουισκόνσιν και ο δημοκρατικός Τζον Κόνιερς από την Πολιτεία του Μίσιγκαν συμφώνησαν στη διεύρυνση των εξουσιών της αστυνομίας, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε τηλεφωνικές υποκλοπές, να υπεισέρχεται στις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου, να προχωρεί στη δίωξη οποιουδήποτε παρέχει εν γνώσει του καταφύγιο σε ύποπτο τρομοκράτη και τέλος την έγκριση της αύξησης των ποινών φυλάκισης για τρομοκρατία.

Η άνω συμφωνία δε δεσμεύει τη Γερουσία, δηλώνει όμως ολοκάθαρα την πρόθεση των Αμερικανών βουλευτών να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό τις αστυνομικές και δικαστικές εξουσίες των ομοσπονδιακών αρχών, προκειμένου να τις βοηθήσει στην αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά αντιθέτως αρνούνται να κυρώσουν ορισμένες απαιτήσεις που ήγειρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, για νομοθετικές αλλαγές που η κυβέρνηση Μπους κρίνει απαραίτητες για την άσκηση της πολιτικής της κατά της τρομοκρατίας. Και αυτό γιατί οι Σενσεμπρένερ και Κόνιερς αποφάσισαν να απορρίψουν ορισμένες από τις πλέον αμφιλεγόμενες προτάσεις του Μπους που είχαν επισύρει τις αντιδράσεις των υπερασπιστών των ατομικών δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους η επ' αόριστον κράτηση χωρίς δίκη αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατική δράση και η εκτέλεση εντάλματος έρευνας εν αγνοία του υπόπτου.

ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ενωτικό «όχι» σε επίθεση εναντίον αραβικής χώρας

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε, όπως δήλωνε Αμμάν και Κάιρο, να μη γίνει επίθεση σε αραβική χώρα

ΚΑΪΡΟ - ΒΗΡΥΤΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον κάποιας αραβικής χώρας θα πλήξει οριστικά κάθε ιδέα σύστασης ενός ενιαίου μετώπου καταπολέμησης της τρομοκρατίας», τόνιζε, χτες για άλλη μια φορά, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Αμρ Μούσα εκτιμούσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας λόγος, για να γίνει ένα τέτοιο πλήγμα», συμπληρώνοντας ότι «αν όντως εντοπιστούν τρομοκρατικές οργανώσεις σε κάποια αραβική χώρα, τότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για διαβουλεύσεις και ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού». Συμβούλευσε, μάλιστα, αναλόγως να πράξουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και για τα δικά τους εδάφη καθώς «πολλοί ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων που κατονομάζονται σήμερα ζουν σε χώρες της Δύσης».

Η επαναφορά του θέματος από το ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου φαίνεται να συνδέεται με τη χτεσινή κατηγορηματική διάψευση, από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ότι ο Πρόεδρος Μπους δεσμεύτηκε προς Αραβες ηγέτες ότι δε θα γίνει επίθεση εναντίον αραβικής χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ. Οι διαβεβαιώσεις αυτές έγιναν από τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους, την περασμένη βδομάδα, και δήλωνε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε για αυτό. Ανάλογες δηλώσεις περί αμερικανικών δεσμεύσεων είχαν γίνει και από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Μάχερ, που επίσης είχε συναντήσεις στην Ουάσινγκτον. Πάντως, και ο λιβυκός Τύπος φιλοξενούσε, χτες, ανάλογες παραινέσεις με αυτές του Αμρ Μούσα, καθώς καλούσε τις ΗΠΑ «να ελέγξουν καλύτερα εντός του βρετανικού εδάφους, όπου βρίσκονται πολλοί τρομοκράτες».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, στη Δαμασκό. «Αν θέλουμε η αντι-τρομοκρατική εκστρατεία να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοιχτή και να μην έχει συγκαλυμμένα σχέδια εναντίον οποιασδήποτε χώρας», τόνισε ο αλ Σάραα, καλώντας την ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ «να ασχοληθούν και με τη χρόνια κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ». Ο Φίσερ συναντήθηκε και με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, χωρίς, όμως, να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες ενώ επρόκειτο να μεταβεί, αργά το βράδυ, στο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, δριμεία επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυε ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» Σεϊκ Χασάν Νασράλα, μιλώντας σε Αραβες και μουσουλμάνους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της παλαιστινιακής Τζιχάντ, σε ξενοδοχείο του Λιβάνου, κατά τη διάρκεια συνάντησης προετοιμασίας της Ισλαμικής Εθνικής Συνόδου και της Αραβικής Εθνικής Συνόδου. Ο Νασράλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «με πρόσχημα την τρομοκρατία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τον επεκτατικό ηγεμονισμό τους, γι' αυτό και μίλησαν για 60 χώρες, όπου βρίσκονται τρομοκρατικοί πυρήνες» και κάλεσε τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο σε τζιχάντ, αφού «όπως φαίνεται είναι ο στόχος».

Τέλος, χθες, η αραβική εφημερίδα «Ασχαρκ αλ Αουσάτ», με έδρα στο Λονδίνο, δημοσίευσε εκτενή συνέντευξη του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αφορμή τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, που προκάλεσαν αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ανασκευάζοντας τις αρχικές του απολογίες και τους ισχυρισμούς περί «παρεξήγησης» των δηλώσεών του, τονίζει ότι «ουδέποτε μίλησε για ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού» και επέρριψε το σύνολο της ευθύνης στους «αριστερούς αντιπάλους του, οι οποίοι κατέχουν τα ιταλικά ΜΜΕ και θέλησαν να τον σπιλώσουν και να χαλάσουν τις καλές του σχέσεις με τον αραβικό κόσμο». Γι' αυτό το λόγο, τόνισε, δε νιώθει αναγκαίο να «ζητήσει συγνώμη». Ο Μπερλουσκόνι επρόκειτο να συναντηθεί με Αραβες πρέσβεις, χθες, στη Ρώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ