ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Βαθιά αντιλαϊκός

Σφοδρές οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, για συνέχιση της λιτότητας με την υποταγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αντεργατικό, αλλά και «πολεμικό», χαρακτηρίζεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002, τονίζοντας ότι «υποτάσσεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη "δημοσιονομική πειθαρχία" που απαιτούν η Κομισιόν και τα μονοπώλια». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τρέχει να αξιοποιήσει την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών και για το λόγο αυτό προαναγγέλλει περικοπές 100 δισ. δραχμών ως... αντιμετώπιση των συνεπειών των αναμενόμενων αντιδράσεων των ΗΠΑ».

Το προσχέδιο συνοδεύτηκε από δυο εναλλακτικά σενάρια. Το ένα προβλέπει περικοπές καταναλωτικών δαπανών 50 δισ. δραχμών και το άλλο 100 δισ. δραχμών.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων» και καλεί «την εργατική τάξη να αντιτάξει τον αγώνα και τη μαζική της πάλη στη νέα αυτή αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση». Στην ανάγκη συγκρότησης ενός «ενιαίου ταξικού πανεργατικού μετώπου» αναφέρεται και η ΕΣΑΚ - Δημοσίου σε ανακοίνωσή της.

Η παράταξη επισημαίνει ότι και τα δύο σενάρια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό «προοιωνίζονται διαιώνιση και ένταση της λιτότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους». Εντονη κριτική ασκεί και στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, την οποία καταγγέλλει ως «συνυπεύθυνη» με αυτή την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, καθώς «με τη συναίνεση και τον κοινωνικοεταιρικό της συνδικαλισμό συνέπραξε ουσιαστικά με την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων».

Με τις συνέπειες της ενδοτικής τακτικής της βρέθηκε αντιμέτωπη και η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «προσδιορίζουν τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας» για τους δημόσιους υπάλληλους. Σημειώνει ότι τα ποσά του προσχεδίου οδηγούν σε αυξήσεις κάτω του 3%, κάτω από το προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2002, ενώ μείωση εισοδήματος υπήρξε και το 2001.

Οικογενειακό επίδομα

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου χαρακτηρίζει επίσης «πρόκληση» ότι δεν προβλέπεται κονδύλι για το οικογενειακό επίδομα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε ότι το πότε θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, αμφισβητώντας ευθέως την υποχρέωση της κυβέρνησης για την καταβολή του.

Η χορήγηση του επιδόματος και στους δυο συζύγους - εφόσον εργάζονταν στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα - διακόπηκε το 1997. Απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου από τις 7 Μάρτη 2001, έκρινε παράνομη τη διακοπή. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση, ενώ αρνείται και την αναδρομικότητα!

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Παπαντωνίου αναιρούν τη «Συνταγματική υποχρέωση» της κυβέρνησης για την καταβολή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑ
Μέτωπο κόντρα στη συναίνεση

Την ανάγκη οικοδόμησης μετώπου των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση - στηριζόμενη από ΝΔ και ΣΥΝ - και απόρριψης της συναίνεσης, που καλλιεργούν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΣΠ, επισημαίνει με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους του ΙΚΑ η παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα ΙΚΑ» (ΔΕ) ενόψει του σημερινού 14ου Τακτικού Απολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, στο οποίο παίρνουν μέρος 220 αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα.

Στόχος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η χωρίς όρια κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Παραδείγματα αυτής της πολιτικής - όπως αναφέρεται - είναι το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, η παράδοση της Υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο, η επιχειρούμενη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά. Ειδικά για το ΙΚΑ σημειώνεται το σταδιακό ξεπούλημά του στους ιδιώτες, το τζογάρισμα των αποθεματικών του στο χρηματιστήριο, η τεράστια έλλειψη προσωπικού (σε 33% υπολογίζονται περίπου οι κενές οργανικές θέσεις), που οδηγεί στην εντατικοποίηση της δουλιάς, η μείωση μισθών πάνω από 38% και η εντεινόμενη ψυχολογική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς.

Η ΔΕ καταγγέλλει τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΣΠ, που «με τη διοίκηση και το υπουργείο διαμόρφωσαν τα αιτήματά μας στη λογική του εφικτού και της μη αντιπαράθεσης», και καλεί τους εργαζόμενους, «να απομονώσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα». Εμείς, δηλώνει η ΔΕ, «ενισχυμένοι και με την ψήφο σας, θα πρωτοστατήσουμε στο να κάνουμε την ομοσπονδία και τους συλλόγους όργανα υπεράσπισης των συμφερόντων μας». Ακόμα, τονίζει ότι η δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς θα συμβάλει στη διεκδίκηση αιτημάτων - ανταποκρινόμενων στις σύγχρονες ανάγκες - και θα ενισχύσει την αγωνιστική δράση ενάντια στην περιστολή δημοκρατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, που επιχειρείται από την ελληνική κυβέρνηση, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, σε συνεργασία με ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Καταλήγοντας η ΔΕ επισημαίνει πως «είναι αναγκαία η συμπαράταξη όλων» για: Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία, καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις, ΟΧΙ στη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας.


ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν αλλά μόνον αυτοί

Κάλπικη διαφωνία επί της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης από τις διοικήσεις των σωματείων

Στη μάχη για να «μπλοκάρουν» το ξεπούλημα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, έχουν ριχτεί υπάλληλοι και λιμενεργάτες. Ο αγώνας αυτός, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή και εντείνεται μέρα με τη μέρα, ανάγκασε την κυβέρνηση σε τακτικό ελιγμό, προκειμένου να ανακόψει τη δυναμική του. Ομως, ο ελιγμός αυτός φέρνει ταυτόχρονα στην επιφάνεια και σωρεία αυθαιρεσιών, οι οποίες δίνουν στο έγκλημα που προωθείται, σε βάρος του λιμανιού του Πειραιά, δυσθεώρητες διαστάσεις.

Οπως αποκαλύπτεται, η διοίκηση του ΟΛΠ ανακοίνωσε αυθαίρετα ότι υπάρχει απόφαση της διοίκησης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετοχοποίησης. Η αποκάλυψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, αφού η συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ. Ο υπουργός ΕΝ Χρ. Παπουτσής επιχείρησε χτες να βγάλει την ουρά του απέξω, ζητώντας από τη διοίκηση του ΟΛΠ να παγώσει τις διαδικασίες μέχρι την εξέταση των εγγράφων που εμφανίζονται ως απόφαση της διοίκησης.

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, αλλά και οι πλειοψηφίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση, εξακολουθούν να μην λαβαίνουν υπόψη τη θέληση των εργαζομένων του λιμανιού για το σταμάτημα συνολικά της ιδιωτικοποίησης και εστιάζουν τις αντιρρήσεις τους στις διαδικασίες και μόνο, που ακολουθούνται για την εισαγωγή του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο, βάζοντας έμμεσα πλάτες στα κυβερνητικά διαλυτικά σχέδια σε βάρος του λιμανιού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταβληθούν τα επιδόματα

Στην ανακοίνωσή του για το οικογενειακό επίδομα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά εμπαίζει τους δημόσιους υπάλληλους και αρνείται να καταβάλει το οικογενειακό επίδομα και στους δυο συζύγους, που το δικαιούνται, αν και είναι υποχρεωμένη να το κάνει ύστερα και από δικαστικές αποφάσεις.

Φαίνεται ότι για άλλη μια φορά είπε ψέματα στους εργαζόμενους, όταν τους υποσχόταν ότι θα τους καταβάλει το επίδομα του 2002, αφού στον προσωρινό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή δεν υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιο κονδύλι.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν και νέες επιθέσεις από την κυβέρνηση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους.

Η απάντηση πρέπει να είναι η ενότητα και ο αγώνας τους, η άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης για να υλοποιηθεί η χορήγηση και των δυο επιδομάτων στο ακέραιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ