Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Βαθιά αντιλαϊκός

Σφοδρές οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, για συνέχιση της λιτότητας με την υποταγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αντεργατικό, αλλά και «πολεμικό», χαρακτηρίζεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002, τονίζοντας ότι «υποτάσσεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη "δημοσιονομική πειθαρχία" που απαιτούν η Κομισιόν και τα μονοπώλια». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τρέχει να αξιοποιήσει την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών και για το λόγο αυτό προαναγγέλλει περικοπές 100 δισ. δραχμών ως... αντιμετώπιση των συνεπειών των αναμενόμενων αντιδράσεων των ΗΠΑ».

Το προσχέδιο συνοδεύτηκε από δυο εναλλακτικά σενάρια. Το ένα προβλέπει περικοπές καταναλωτικών δαπανών 50 δισ. δραχμών και το άλλο 100 δισ. δραχμών.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων» και καλεί «την εργατική τάξη να αντιτάξει τον αγώνα και τη μαζική της πάλη στη νέα αυτή αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση». Στην ανάγκη συγκρότησης ενός «ενιαίου ταξικού πανεργατικού μετώπου» αναφέρεται και η ΕΣΑΚ - Δημοσίου σε ανακοίνωσή της.

Η παράταξη επισημαίνει ότι και τα δύο σενάρια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό «προοιωνίζονται διαιώνιση και ένταση της λιτότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους». Εντονη κριτική ασκεί και στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, την οποία καταγγέλλει ως «συνυπεύθυνη» με αυτή την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, καθώς «με τη συναίνεση και τον κοινωνικοεταιρικό της συνδικαλισμό συνέπραξε ουσιαστικά με την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων».

Με τις συνέπειες της ενδοτικής τακτικής της βρέθηκε αντιμέτωπη και η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «προσδιορίζουν τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας» για τους δημόσιους υπάλληλους. Σημειώνει ότι τα ποσά του προσχεδίου οδηγούν σε αυξήσεις κάτω του 3%, κάτω από το προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2002, ενώ μείωση εισοδήματος υπήρξε και το 2001.

Οικογενειακό επίδομα

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου χαρακτηρίζει επίσης «πρόκληση» ότι δεν προβλέπεται κονδύλι για το οικογενειακό επίδομα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε ότι το πότε θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, αμφισβητώντας ευθέως την υποχρέωση της κυβέρνησης για την καταβολή του.

Η χορήγηση του επιδόματος και στους δυο συζύγους - εφόσον εργάζονταν στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα - διακόπηκε το 1997. Απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου από τις 7 Μάρτη 2001, έκρινε παράνομη τη διακοπή. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση, ενώ αρνείται και την αναδρομικότητα!

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Παπαντωνίου αναιρούν τη «Συνταγματική υποχρέωση» της κυβέρνησης για την καταβολή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ