Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εμμεση παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο
  • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
  • Επιβαρύνονται οι ασθενείς, αυξάνονται τα κέρδη προμηθευτών και τραπεζών κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης

Τις βάσεις για την έμμεση ιδιωτικοποίηση του τομέα των προμηθειών των νοσοκομείων θέτει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται χτες στη Βουλή, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης. Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι διατάξεις που προτείνονται θα επιβαρύνουν τελικά τους ασθενείς που θα κληθούν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος και τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών εταιριών. Να σημειώσουμε ότι υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν χτες μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τοποθετούμενος για τις κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε σχετικά με τις νέες μορφές των συμβάσεων των νοσοκομείων με τους προμηθευτές όπως προβλέπονται ότι ουσιαστικά «μπαίνει το ιδιωτικό κεφάλαιο και θα έχει τη δυνατότητα ρύθμισης των πάντων σε ένα νοσοκομείο που κατά τα αλλά θα λέγεται κρατικό» τονίζοντας ότι «δε λύνεται έτσι το πρόβλημα».

Σχετικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των προμηθειών μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο Π. Κοσιώνης τόνισε πως «διευκολύνεται ο προμηθευτής που παίρνει τα χρήματά του αμέσως» ενώ «χρεώνεται το νοσοκομείο». Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι θα γίνει αργότερα» δηλαδή «όταν τα νοσοκομεία θα είναι χρεωμένα στις τράπεζες. Θα γίνουν και οι τράπεζες μέτοχοι;». Κατέληξε επισημαίνοντας πως «τελικά θα έχουμε ένα αυξημένο κόστος το οποίο θα μεταβιβάζεται στον χρήστη υπηρεσιών υγείας».

Συνολικά επεσήμανε πως με τις προωθούμενες διατάξεις «πηγαίνουμε σε μια έμμεση ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του εθνικού συστήματος υγείας» και είναι φανερό ότι «η υγεία έχει μπει στη ζυγαριά του κέρδους».

Πάντως, μιλώντας συνολικά για τις προμήθειες των νοσοκομείων ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «λόγω της λειτουργίας του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος είναι ένα αγκάθι. Οδηγεί στην εμφάνιση σκανδάλων τα οποία αποσιωπούνται στη συνέχεια» προσθέτοντας ότι «οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 1995 και το 1999 φαίνεται ότι δε λειτουργούν».

Παράλληλα αναφερόμενος στις αιτίες των προβλημάτων ο Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε πως η κατάσταση διαιωνίζεται:

  • «Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ελεύθερη αγορά. Εχει καταστραφεί και η παραγωγική βάση, η παραγωγή ντόπιων φαρμάκων» ενώ «τη δύναμη την παίρνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες και έχουν και πολιτική δύναμη».
  • Ευθύνεται όπως σημείωσε «η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει ανάγκες νοσοκομείων σε θέματα τεχνολογικού εξοπλισμού σπρώχνοντας τα νοσοκομεία σε χρησιδανεισμό». Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία τόνισε ότι από το 59% τα έσοδα των νοσοκομείων από την κρατική επιχορήγηση έφτασαν στο 4,7% ενώ τα έξοδα από 55 σε 105%
  • Παράλληλα έκανε λόγο για την «τάση βαθμιαίας ιδιωτικοποίησης» στο χώρο της υγείας, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μια κυβέρνηση που λέει αποκρατικοποιώ τα πάντα και δεν ιδιωτικοποιώ το εθνικό σύστημα υγείας».

Τέλος σχολιάζοντας επιγραμματικά αλλά άρθρα του νομοσχεδίου που «συμπληρώνουν» την ισχύουσα νομοθεσία στο χώρο της υγείας, τόνισε σχετικά με τα απογευματινά ιατρεία, πως «επισημοποιείται ότι ο χρήστης υπηρεσιών υγείας θα πληρώνει», ενώ για τις διατάξεις που αφορούν την καταπολέμηση των ναρκωτικών, επεσήμανε ότι υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο ΟΚΑΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ