ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι βαμβακοπαραγωγοί

Οργή και αγανάκτηση έξω από τα εκκοκκιστήρια για τη μείωση της τιμής του βαμβακιού και κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών

Την έντονη οργή και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας για τις καταστροφικές συνέπειες της εφαρμογής του κανονισμού για το βαμβάκι και των αυθαίρετων μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, με τις οποίες αρκετές ποσότητες βαμβακιού βγαίνουν εκτός επιδότησης. Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική εξόντωση χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες.

Εξω από τα εκκοκκιστήρια επικρατεί αναστάτωση, καθώς οι βαμβακοπαραγωγοί δεν ξέρουν εάν και πόσες ποσότητες του προϊόντος τους θα μείνουν εκτός επιδότησης και περιμένουν ως «πρόβατα επί σφαγήν» να ενημερωθούν σχετικά, αφού παραδώσουν το βαμβάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συζητήσεις που γίνονται λίγο πριν την παράδοση και το ζύγισμα του προϊόντος, οι παραγωγοί λένε ότι έχουν πλήρη άγνοια για το τι τους περιμένει. Οσοι ενημερώνονται στη συνέχεια για τις ποσότητες βαμβακιού που θα μείνουν εκτός επιδότησης, φωνάζουν πως ήρθε η οικονομική καταστροφή τους. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται ότι δε συμφέρει να μαζέψουν από τα χωράφια τους το «2ο χέρι» βαμβακιού, καθώς τα έξοδα της συγκομιδής θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα.

Κι ενώ οι καταστροφικές συνέπειες των παράνομων και αυθαίρετων κυβερνητικών μεθοδεύσεων σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών είναι, πλέον, ορατές, ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης - σαν τον εγκληματία που τριγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος - επισκέφτηκε χτες την Καρδίτσα και σήμερα θα πάει στη Λάρισα, με στόχο να δικαιολογήσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που φέρνει αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα, και με την ελπίδα πως θα μπορέσει, για μια ακόμα φορά, να κοροϊδέψει τους βαμβακοπαραγωγούς.

Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, όμως, συνειδητοποιούν και καταγγέλλουν ότι υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στόχο έχει την περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία του ξεκληρίσματός τους. Και προειδοποιούν ότι δε θα μείνουν «με τα χέρια σταυρωμένα» και, αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση, που το τελευταίο χρονικό διάστημα τούς κορόιδευε με διάφορα ψεύδη περί υψηλών τιμών του βαμβακιού, θα πληρώσει ακριβά την επιχείρηση «εξόντωσής» τους.

Δυναμικές αγωνιστικές αντιδράσεις

Ηδη, οι πρώτες δυναμικές αντιδράσεις κατά των συνεπειών του κανονισμού για το βαμβάκι και των καταστροφικών κυβερνητικών μεθοδεύσεων ξεκινούν από τους αγρότες του Γραμματικού Καρδίτσας, όπου σε γενικές συνελεύσεις που συγκάλεσαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος αποφασίστηκε αγωνιστική κινητοποίηση για την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής αποφάσισαν:

  • Να μη δουλέψουν οι συλλεκτικές μηχανές βαμβακιού του συνεταιρισμού και των ιδιωτών για δύο ώρες (11 π.μ. - 1 μ.μ. της ερχόμενης Παρασκευής) και να παραταχθούν στον εθνικό δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
  • Σ' αυτό το διάστημα των δύο ωρών να μην παραδώσουν βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια.
  • Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από τις 11 π.μ. έως 1 τη μ.μ., στον εθνικό δρόμο Καρδίτσας-Λαμίας, στον κόμβο Γραμματικού.
  • Να διεκδικήσουν την υλοποίηση των αιτημάτων που συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που έγινε στις 24 του Σεπτέμβρη στην Καρδίτσα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος Γραμματικού καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Να ποιοι κερδίζουν

Να πληρώσουν οι βιομήχανοι συν 30 δρχ. στις 67 δρχ. το κιλό που πρόκειται να δώσουν στους παραγωγούς για το βιομηχανικό ροδάκινο, ζητά με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας Ημαθίας προαναγγέλλοντας μαζική κινητοποίηση με αυτό το αίτημα.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο η τιμή της ελληνικής κομπόστας φέτος έφθασε τα 22 με 24 μάρκα το χαρτοκιβώτιο και οι προβλέψεις είναι πως θα φθάσει μέχρι την ερχόμενη Ανοιξη, τα 28 μάρκα το χαρτοκιβώτιο. «Από τη διαφορά των 6 με 10 μάρκων το χαρτοκιβώτιο, οι παραγωγοί δεν παίρνουν σχεδόν τίποτε. Είναι λοιπόν πέρα για πέρα λογικό το αίτημα του Συνδικάτου, οι παραγωγοί να πάρουν τουλάχιστον 30 δρχ. ακόμη, από τις 120 δραχμές διαφορά το κιλό από πέρσι, που παίρνουν οι βιομήχανοι».

«Φυσικά, συνεχίζει η ανακοίνωση, το Συνδικάτο θεωρεί κύριο υπεύθυνο για την κατάντια των παραγωγών την περίφημη Διεπαγγελματική, των κυρίων Αποστόλου, Μίχου και λοιπών, και υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά στους παραγωγούς πως αν συσπειρώνονταν γύρω από το Συνδικάτο, θα έπαιρναν τουλάχιστον 100 δραχμές το κιλό το βιομηχανικό ροδάκινο. Καλεί δε τους προέδρους της Διεπαγγελματικής, μετά το καινούριο φιάσκο στο οποίο ήδη οδηγούμεθα, να δηλώσουν σήμερα κιόλας την παραίτησή τους».

Νέα παζάρια για το Σκαραμαγκά

Αθυρμα στα χέρια των Γερμανών έχει καταντήσει η κυβέρνηση με την απόφασή της να ξεπουλήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Βέβαια, δεν αποτελεί είδηση ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει οτιδήποτε στον όποιο ξένο και ντόπιο ιδιώτη, ωστόσο η υπόθεση... υποτροπίασε ακόμα περισσότερο, αφού πλέον οι Γερμανοί θέτουν ζητήματα, για τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαβεβαίωνε ότι είχαν λυθεί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση των εμπλεκομένων για την πώληση των ναυπηγείων ακυρώνεται, διότι οι Γερμανοί της HDW, τώρα, θέτουν προσκόμματα που αφορούν τη ζημιογόνο ανάληψη των πλοίων του Στρίντζη, αλλά και πιθανές «κεκαλυμμένες υποχρεώσεις» που θα εμφανιστούν στο μέλλον... Και είναι πολύ πιθανό, η κυβέρνηση - που στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου απαντά με το «σας δίνουμε ό,τι μας ζητήσετε» - να ικανοποιήσει και αυτές τις αξιώσεις.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι τι άλλο θα ζητήσουν οι υποψήφιοι αγοραστές και πώς θα τους το ικανοποιήσει η κυβέρνηση.

Απαγόρευση εξαγωγής κρέατος

Απαγόρευση στις εξαγωγές κρέατος μηρυκαστικών (βόειο και αιγοπρόβειο) λόγω του καταρροϊκού πυρετού, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα. Με βάση όσα αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, η απαγόρευση για εξαγωγές «κόκκινου κρέατος» προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αποφασίστηκε μετά από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτός από την Ελλάδα η συγκεκριμένη απαγόρευση, αφορά στα όρια της ΕΕ την Κορσική και τις Βαλεαρίδες νήσους, καθώς και μερικές περιοχές της Ιταλίας. Επίσης, αφορά και την ΠΓΔ της Μακεδονίας, τη Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

Αγωνιστικός... «καπνός»

Τι έγινε ρε παιδιά; Σαν «φάρσα» έμοιαζε το κοινό δελτίο Τύπου που έβγαλαν χτες οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και το οποίο προανάγγειλε γενικώς... «δυναμικά συλλαλητήρια κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας». Οι υποτακτικές διοικήσεις των οργανώσεων αυτών, έδειξαν να τις «πήρε ξαφνικά ο πόνος» για την πολιτική εξόντωσης των καπνοπαραγωγών που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν άμεσα, τα επιτελεία των Βρυξελλών. Ετσι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους «αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά στην υποκριτική δαιμονοποίηση του καπνού». Μένει λοιπόν να δείξουν τι εννοούν όταν λένε πως θα «αντιδράσουν δυναμικά», για πόσο θα «αντιδράσουν δυναμικά», εναντίον ποιών θα «αντιδράσουν δυναμικά» και επιπλέον τι αιτήματα θα θέσουν. Γιατί μέχρι τώρα, είτε ανακοίνωναν κάποια συλλαλητήρια -τα οποία συνήθως ποτέ δε γίνονταν και η αναγγελία τους χρησιμοποιούνταν ως «Δούρειος ίππος»- είτε έκαναν την «πάπια», δεν έχαναν ευκαιρία να υπονομεύουν και να συκοφαντούν τους αγώνες των αγροτών. Κι επί τη ευκαιρία: Μόνο οι καπνοπαραγωγοί απειλούνται με αφανισμό; Οι βαμβακοπαραγωγοί και οι υπόλοιποι αγρότες που αντιμετωπίζουν δραματικά προβλήματα φέτος εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχουν «ψυχή»; Ή μήπως η «αλλεργία» του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ στα συλλαλητήρια, δεν επιτρέπει μεγάλες δόσεις «δυναμικών αντιδράσεων»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ