Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι βαμβακοπαραγωγοί

Οργή και αγανάκτηση έξω από τα εκκοκκιστήρια για τη μείωση της τιμής του βαμβακιού και κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών

Την έντονη οργή και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας για τις καταστροφικές συνέπειες της εφαρμογής του κανονισμού για το βαμβάκι και των αυθαίρετων μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, με τις οποίες αρκετές ποσότητες βαμβακιού βγαίνουν εκτός επιδότησης. Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική εξόντωση χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες.

Εξω από τα εκκοκκιστήρια επικρατεί αναστάτωση, καθώς οι βαμβακοπαραγωγοί δεν ξέρουν εάν και πόσες ποσότητες του προϊόντος τους θα μείνουν εκτός επιδότησης και περιμένουν ως «πρόβατα επί σφαγήν» να ενημερωθούν σχετικά, αφού παραδώσουν το βαμβάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συζητήσεις που γίνονται λίγο πριν την παράδοση και το ζύγισμα του προϊόντος, οι παραγωγοί λένε ότι έχουν πλήρη άγνοια για το τι τους περιμένει. Οσοι ενημερώνονται στη συνέχεια για τις ποσότητες βαμβακιού που θα μείνουν εκτός επιδότησης, φωνάζουν πως ήρθε η οικονομική καταστροφή τους. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται ότι δε συμφέρει να μαζέψουν από τα χωράφια τους το «2ο χέρι» βαμβακιού, καθώς τα έξοδα της συγκομιδής θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα.

Κι ενώ οι καταστροφικές συνέπειες των παράνομων και αυθαίρετων κυβερνητικών μεθοδεύσεων σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών είναι, πλέον, ορατές, ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης - σαν τον εγκληματία που τριγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος - επισκέφτηκε χτες την Καρδίτσα και σήμερα θα πάει στη Λάρισα, με στόχο να δικαιολογήσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που φέρνει αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα, και με την ελπίδα πως θα μπορέσει, για μια ακόμα φορά, να κοροϊδέψει τους βαμβακοπαραγωγούς.

Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, όμως, συνειδητοποιούν και καταγγέλλουν ότι υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στόχο έχει την περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία του ξεκληρίσματός τους. Και προειδοποιούν ότι δε θα μείνουν «με τα χέρια σταυρωμένα» και, αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση, που το τελευταίο χρονικό διάστημα τούς κορόιδευε με διάφορα ψεύδη περί υψηλών τιμών του βαμβακιού, θα πληρώσει ακριβά την επιχείρηση «εξόντωσής» τους.

Δυναμικές αγωνιστικές αντιδράσεις

Ηδη, οι πρώτες δυναμικές αντιδράσεις κατά των συνεπειών του κανονισμού για το βαμβάκι και των καταστροφικών κυβερνητικών μεθοδεύσεων ξεκινούν από τους αγρότες του Γραμματικού Καρδίτσας, όπου σε γενικές συνελεύσεις που συγκάλεσαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος αποφασίστηκε αγωνιστική κινητοποίηση για την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής αποφάσισαν:

  • Να μη δουλέψουν οι συλλεκτικές μηχανές βαμβακιού του συνεταιρισμού και των ιδιωτών για δύο ώρες (11 π.μ. - 1 μ.μ. της ερχόμενης Παρασκευής) και να παραταχθούν στον εθνικό δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
  • Σ' αυτό το διάστημα των δύο ωρών να μην παραδώσουν βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια.
  • Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από τις 11 π.μ. έως 1 τη μ.μ., στον εθνικό δρόμο Καρδίτσας-Λαμίας, στον κόμβο Γραμματικού.
  • Να διεκδικήσουν την υλοποίηση των αιτημάτων που συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που έγινε στις 24 του Σεπτέμβρη στην Καρδίτσα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος Γραμματικού καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ