Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ' ΚΠΣ
Οι καθυστερήσεις τούς εξωθούν σε επιτάχυνση...

Σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη υπουργών, που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Την ανάγκη επιτάχυνσης όλου του πλαισίου υλοποίησης των δημοσίων έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ διαπίστωσαν οι συμμετέχοντες υπουργοί στη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). Σε αυτή πήραν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και Εργασίας Τ. Γιαννίτσης. Αν και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη σύσκεψη, δε δικαιολόγησε επαρκώς τη σπουδή της κυβέρνησης να επιταχύνει, είναι εμφανές ότι φοβούνται την εκδήλωση χρονικών υστερήσεων στην υλοποίηση των επενδύσεων του Γ' ΚΠΣ, κάτι που συνεπάγεται ανάλογες περικοπές δαπανών. Ηδη ολοκληρώνεται το 2001 και ακόμα δε λειτουργούν στο σύνολό τους οι νέοι μηχανισμοί παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των επενδύσεων.

Οπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών, έχει συσταθεί Ομάδα Διοίκησης Εργου σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων. Η ομάδα θα καταρτίσει μελέτη του όλου συστήματος υλοποίησης των δημοσίων έργων και την εξεύρεση τρόπων επιτάχυνσης των διαδικασιών. Αυτό, κατά τον υπουργό, αφορά όλες τις φάσεις προώθησης του έργου, από τις προκαταρκτικές μελέτες, τις προμελέτες, την οριστική μελέτη, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την εμπλοκή της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τις απαλλοτριώσεις, τις δημοπρασίες, την αξιολόγηση των προσφορών και τέλος την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζουν ότι δεν ελλοχεύει ο φόβος των απ' ευθείας αναθέσεων έργων, δεδομένου ότι όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ υπόκεινται στους κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων, που, εκτός των άλλων, προβλέπουν την υποχρεωτική προκήρυξη διαγωνισμού και τη δημοσιοποίηση μέσω της Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οσον αφορά τον άλλο κίνδυνο, να υπάρξουν πρόχειρες μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή ενός δημόσιου έργου, επικαλούνται την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμπουργκ, όπου αποφασίστηκε η αποδέσμευση χρημάτων για συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις να γίνει μετά την προσκόμιση όλων των απαραίτητων μελετών.

Ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε τέλος ότι μέσα στον Οκτώβρη αναμένεται να εισπράξουν από την ΕΕ 1,7 τρισ. δραχμές, για έργα που κατασκευάζονται από τις αρχές του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ