ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Συμπαράσταση του ΚΚΕ στα βασικά αιτήματα

Συνάντηση χτες με την ΠΟΑΣΥ και ΠΕΠΛΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση των αστυνομικών υπαλλήλων
Από παλιότερη κινητοποίηση των αστυνομικών υπαλλήλων
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στα βασικά αιτήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή χτες, μεταξύ αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΕΛΑΣ (ΠΟΑΣΥ) και Λιμενικού Σώματος (ΠΕΠΛΣ).

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη μη προώθηση των γραπτών δεσμεύσεων του υπουργού Δημόσιας Τάξης για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων των υπαλλήλων όπως του ωραρίου που ταλανίζει το προσωπικό και τις οικογένειές του, τις αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, της αναθεώρησης του ισχύοντος αντιδημοκρατικού πειθαρχικού δικαίου, της ασφάλισης των οικογενειών των υπαλλήλων σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών ή θανάτων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, της αποδέσμευσής τους από ξένα προς την αποστολή τους έργα κλπ. Τόνισαν ότι η υπομονή τους από την προφανή κοροϊδία εξαντλήθηκε και προχωρούν στην οργάνωση περιφερειακών και κεντρικών κινητοποιήσεων, με έναρξη στις 8 Οκτώβρη, με πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Εκ μέρους του ΚΚΕ εκφράστηκε η συμπαράσταση στα βασικά αιτήματα των υπαλλήλων και σημειώθηκε ότι τα προβλήματα και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας οξύνονται συνέπεια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τις εργατικές κατακτήσεις. Ακόμη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε ότι η επίλυση των σημαντικών προβλημάτων περνά μέσα από την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, την εναντίωση στη χρήση των Σωμάτων Ασφαλείας στην καταστολή των αγώνων, μέσα από το δυνάμωμα των αιτημάτων, στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού, αποστρατιωτικοποίησης και αναπροσανατολισμού τους στη δίωξη του εγκλήματος. Ακόμη, από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε προς τους συνδικαλιστές ότι στα πλαίσια του αυταρχικού και αντιλαϊκού κατήφορου της κυβέρνησης η κατάσταση θα χειροτερέψει και για τους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας, θα ενταθεί ο αυταρχισμός και η στρατιωτικοποίηση στο εσωτερικό τους, η εξάρτηση των πιο ευαίσθητων υπηρεσιών από τις μυστικές υπηρεσίες, η επιβολή αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών απαγορεύσεων σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας. Για τους παραπάνω λόγους τόνισαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας χρειάζεται να παλέψει από κοινού με τους εργαζόμενους ενάντια στον αντιδημοκρατικό κυβερνητικό κατήφορο.

ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αντιδράσεις για τις δεξαμενές καυσίμων

Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων του Μαντουδίου έχει προκαλέσει απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, με βάση την οποία παραχωρήθηκε άδεια λειτουργίας, χωρίς να αντιληφθεί κανένας τίποτα, έξι δεξαμενών καυσίμων που είναι εγκαταστημένες στην παραλία του λιμανιού Κυμάσι, ιδιοκτησία ΒΙΟΜΑΓΝ («πρώην Σκαλιστήρη»).

Η άδεια λειτουργίας παραχωρήθηκε στον επιχειρηματία Καρρά το 1999, με σκοπό, όπως καταγγέλλουν οι φορείς, να λειτουργήσει ως κέντρο διανομής καυσίμων με βυτιοφόρα αυτοκίνητα, αλλά και για διερχόμενα πλοία (προμήθεια καυσίμων). Οι έξι δεξαμενές είναι χωρητικότητας 17.420 κυβικών μέτρων που ανήκουν στην επιχείρηση ΒΙΟΜΑΓΝ του Κ. Βαρβούτη. Ο τελευταίος, λίγο πριν «πτωχεύσει», νοίκιασε τις δεξαμενές στον εν λόγω επιχειρηματία και, παρά την απομάκρυνση του Κ. Βαρβούτη, συνεχίζεται το ίδιο καθεστώς. Παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες προς τους δύο υπουργούς για ανάκληση της άδειας, αυτοί κωφεύουν. Το ίδιο πράττουν και για τις αρνητικές εισηγήσεις των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας.

Το πρόβλημα που δημιουργείται από τυχόν έναρξη της λειτουργίας τους, αφού βρίσκονται κοντά στην παραλία, συζητήθηκε για δεύτερη φορά στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κηρέως όπου αποφασίστηκε (κατά πλειοψηφία) να ακολουθηθεί η νομική οδός, ενώ η τυχόν λειτουργία του Κέντρου Διανομής ως τότε (μέχρι την οριστική απόφαση του ΣτΕ) να γίνεται με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Η θέση αυτή του δημάρχου - συμβιβαστική κατά τα άλλα - προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στάθη Λιαγκάκη, δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Αγωνιστικής Κίνησης», ο οποίος κατήγγειλε τον τρόπο που χειρίζεται ο δήμαρχος ένα τέτοιο θέμα που έχει ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες κατοίκων και πρότεινε να διεκδικηθεί η άμεση ανάκληση της άδειας και το σταμάτημα κάθε δραστηριότητας, αν χρειαστεί και με κατάληψη των εγκαταστάσεων.

ΝΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Επικροτήθηκε η δράση της από το λαό

Απολογισμό δράσης έκανε το περασμένο Σάββατο η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Κεφαλονιάς και ο εκπρόσωπός της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημήτρης Ματζουράτος, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της σε ένα χρόνο.

Η συγκέντρωση - συζήτηση έγινε στο Εργατικό Κέντρο του νησιού με την παρουσία πλήθους κόσμου που συμμετείχε ζωντανά στη συζήτηση και στο τέλος, επικρότησε στο σύνολο τη δράση της ΝΑΣ.

Την εισήγηση την έκανε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Δημ. Ματζουράτος, ο οποίος επισήμανε πως «ένα χρόνο πριν το τέλος της θητείας της η Νομαρχιακή Αρχή κινούμενη στο γενικότερο πνεύμα των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ κλείνει κύκλο δράσης που αφορά στη διαχείριση και ολοκλήρωση των επιταγών της κυβέρνησης και της ΕΕ».

«Αυτές οι επιλογές - τόνισε ο εισηγητής - έχουν σχέση με τη στρεβλή ανάπτυξη του Νομού Κεφαλονιάς - Ιθάκης, την καθιέρωση της επιχειρηματικότητας στη δράση της Νομαρχιακής Αρχής, την ανυπαρξία δράσης στα τρέχοντα και πιεστικά προβλήματα που υπήρξαν στα δημόσια έργα, στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον».

Απεναντίας, η Νομαρχία πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και κράτησε εχθρική στάση «απέναντι στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους για την παιδεία, υγεία, ασφαλιστικό και ταυτίστηκε με την κυβέρνηση στα ζητήματα του πολέμου και των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Δημ. Ματζουράτος, για να καταλήξει: «Η ΝΑΣ όλο αυτό το διάστημα, συνέβαλε σημαντικά με την παρουσία και δράση της στην κατεύθυνση της αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων, μέσα από ένα μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων, για να αλλάξει τη ρότα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, τιμώντας τη μνήμη των 10 ΕΠΟΝιτών-ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στη μάχη κατά των κατακτητών γερμανών στις 24 Ιούλη 1944 στο σπιτάκι (Κάστρο) της οδού Μπιζανίου Καλλιθέας, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στις 6-7/10/01. Το Σάββατο στις 5.μμ θα γίνει στεφάνωμα των μνημείων των πεσόντων και την Κυριακή στις 10.π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη και πορεία προς το «Κάστρο».
  • Ο Δήμος Αιγάλεω και το Τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 7-10-01 στις 10. π.μ. τελούν δέηση στο ναό Αγίου Γεωργίου (γέφυρα Κηφισού), για τους πατριώτες του Αιγάλεω που έπεσαν στη μάχη που έγινε στις 29-9-1944, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.
  • Ο Δήμος Βύρωνα και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 7-10-01 για να τιμηθεί η μνήμη των 11 παλικαριών αγωνιστών του Βύρωνα που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές στο Μπλόκο, τον Αύγουστο του 1944. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει η συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο και στη συνέχεια πορεία προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
  • Εκδρομή
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, τιμώντας τα 55 χρόνια του ΔΣΕ, διοργανώνει τριήμερη εκδρομή - 5, 6, 7 Οκτώβρη - στη Δυτική Ηπειρο (Μουργκάνα, Φιλιάτες, Γουμένιτσα, Πάργα). Αναχώρηση την Παρασκευή 5-10-01 από Πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. Πληροφορίες - συμμετοχές: Τηλ.: 52.30.534, 52.30.526 (πρωί) και 60.05.769(απόγευμα).
Γ. Συνέλευση
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής κατοχής ο «ΦΟΙΝΙΞ», καλεί τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 15-10-01 στις 3μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος ορ. γραφείο 7, με θέματα ημερήσιας διάταξης: -Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ενωσης. - Οι πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα της γερμανικής κατοχής. - Απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή, θεία και φίλη

ΜΑΡΙΑ χήρα ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΒΑΝΑΤΣΟΥ

Ετών 87

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 3-10-2001 και ώρα 5.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου του Κοιμητηρίου Σχιστού.

Τα παιδιά: Ευάγγελος και Σταυρούλα Βαβανάτσου, Χρυσούλα και Δημήτριος Αμοιρίδης. Τα εγγόνια: Γιάννης, Στέλιος. Οι αδελφές: Παναγιώτα Βαβανάτσου, Βλοντίνη Βαβανάτσου. Τ' ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς. Οι φίλοι.

Νέα θύματα του δουλεμπορίου

Αλλα 66 άτομα, όλοι άνδρες λαθρομετανάστες, θύματα του δουλεμπορίου που αναζήτησαν «μια καλύτερη ζωή», που θέλησαν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, όπου τους έχει καταδικάσει το εκμεταλλευτικό σύστημα, κυνηγώντας το όνειρο, κατέληξαν στην ακτή Μουρτερής Αλιβερίου σε βραχώδη περιοχή της νοτιανατολικής Εύβοιας (όρμος Πετριές). Εκεί, δηλαδή, που τους αποβίβασαν χτες τα ξημερώματα, πιθανώς με ιστιοφόρο, λαθρέμποροι άγνωστης εθνικότητας. Οι λαθρομετανάστες κατέβαλαν στους λαθρέμπορους 1000-1.500 δολάρια ο καθένας στην Κωνσταντινούπολη απ' όπου ξεκίνησαν. Οι 40 δήλωσαν πως είναι Αφγανοί και οι υπόλοιποι Κούρδοι από το Ιράκ. Ολοι περισυνελέγησαν από άνδρες του Λιμενικού και τις άλλες διωκτικές αρχές και τους εγκατέστησαν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Καράβου στο Αλιβέρι.

Σήμερα συνέντευξη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις «θέσεις και τις πρωτοβουλίες της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης" για τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαφαινόμενη νέα επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες», δίνει σήμερα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Η συνέντευξη θα δοθεί, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 58).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ