ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Η σιγουριά της απεξάρτησης

Αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 75% στην απεξάρτηση παρουσιάζουν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, ενώ περισσότεροι από 83% που μένουν για ένα χρόνο στα προγράμματα επανεντάσσονται κανονικά στην κοινωνία με εργασιακή απασχόληση

Την παρουσίαση της έρευνας έκαναν οι Χ. Πουλόπουλος, Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Αγραφιώτης
Την παρουσίαση της έρευνας έκαναν οι Χ. Πουλόπουλος, Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Αγραφιώτης
Μια έρευνα με όλα τα επιστημονικά στάνταρ -που ίσως διεκδικεί παγκόσμια αποκλειστικότητα - παρουσίασε χτες το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η έρευνα αυτή, πέρα από το ότι αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, καταρρίπτει και τους μύθους ότι η τοξικοεξάρτηση είναι «ανίατη ασθένεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, η αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ σε 50 μονάδες που διαθέτει είναι 75%. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι τρεις στους τέσσερις εξαρτημένους που πήγαν έστω και για μια φορά στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και έφυγαν στη συνέχεια αναζήτησαν και πάλι να ενταχθούν σ' αυτά. Είναι ένα στοιχείο καταλυτικό για τη στρατηγική στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών και πρέπει να αποτελέσει σοβαρό στοιχείο αναφοράς στην εθνική πολιτική κατά των ναρκωτικών που κάθε τόσο πιπιλίζει η κυβέρνηση.

Η έρευνα του ΚΕΘΕΑ είναι έρευνα για μια πενταετία εκείνων που παρακολούθησαν εν μέρει ή ολοκληρωτικά τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Την έρευνα έκανε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και την παρουσίασαν χτες ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος και ο Δ. Αγραφιώτης, καθηγητής Κοινωνιολογίας της ΕΣΔΥ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Γιώργος Παπαντωνίου, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ο οποίος, μεταξύ των άλλων, είπε: «Η δουλιά του ΚΕΘΕΑ μας γεμίζει κουράγιο. Υπάρχει ένα μείον όσον αφορά την πρόληψη. Η κοινωνία μας έχει 100 νέους, δυστυχώς οι 20 μπήκαν στο πρόβλημα. Οι 80 τι θα γίνουν, θα τους εγκαταλείψουμε;».

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας

Από την 1.1.1994 έως και την 31.12.1995 στις έξι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούσαν εκείνη την περίοδο (ΙΘΑΚΗ, ΣΤΡΟΦΗ, ΕΞΟΔΟΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΔΙΑΒΑΣΗ, ΝΟΣΤΟΣ) εισήχθησαν 766 άτομα (650 άνδρες και 116 γυναίκες). Τα άτομα που αποτελούν το δείγμα της έρευνας επιλέχθηκαν ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους στη θεραπευτική κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριλήφθηκαν ακόμα και όσοι ή όσες παρέμειναν στη θεραπευτική κοινότητα έστω και για μια μέρα. Το τελικό δείγμα αντιστοιχεί σε 551 άτομα, από τα οποία τα 445 ήταν άνδρες και τα 116 γυναίκες.

Από το δείγμα 551 ατόμων πραγματοποιήθηκαν 388 συνεντεύξεις (ποσοστό 70,4%). Το 15,4% (85 άτομα) αφορά περιπτώσεις όπου ο εντοπισμός και η επικοινωνία υπήρξε αδύνατη (λάθος τηλέφωνα, λάθος διευθύνσεις, έλλειψη επικοινωνίας του ατόμου με το συγγενικό του περιβάλλον κ.ά). Το 7,4% (41 άτομα) περιλαμβάνει άτομα που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην έρευνα αποτελεσματικότητας ή που επανειλημμένως δεν ήρθαν σε προκαθορισμένη συνάντηση για τη διεξαγωγή της συνέντευξης ή που βρίσκονταν σε μέρη όπου ήταν δύσκολη η πραγματοποίηση συνέντευξης (ψυχιατρικές κλινικές, εξωτερικό κλπ.). Το 6,7% (37 άτομα) είχε αποβιώσει στο διάστημα μεταξύ της θεραπευτικής εμπειρίας και της επανεξέτασης.

Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα αποτελεσματικότητας:

  • Το 78,1% ήταν άνδρες και το 20,9% γυναίκες.
  • Την περίοδο της επανεξέτασης το 10,6% ήταν ηλικίας έως 25 ετών, το 22,6% από 26 έως 30 ετών, το 42,6% από 31 έως 35 ετών, το 19,5% από 36 έως 40 ετών και το 4,7% πάνω από 40 ετών.
  • Το 66,6% είχε εισαχθεί την περίοδο 1994 - 1995 σε θεραπευτικό πρόγραμμα διαμονής (ΙΘΑΚΗ, ΕΞΟΔΟΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΝΟΣΤΟΣ) και το 33,4% σε ανοιχτό θεραπευτικό πρόγραμμα (ΣΤΡΟΦΗ, ΔΙΑΒΑΣΗ) του ΚΕΘΕΑ.

Σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σχετίζεται με το χρόνο παραμονής στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Ετσι, η ανάλυση των αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας έγινε με βάση το χρόνο παραμονής των ατόμων στη θεραπευτική κοινότητα. Από τους συμμετέχοντες, ποσοστό 35,7% παρέμεινε στη θεραπευτική κοινότητα περισσότερο από 1 χρόνο. Τουλάχιστον 9 μήνες παρέμεινε στη θεραπεία ποσοστό 41,2%, ενώ 57,7% παρέμεινε περισσότερο από τρεις μήνες.

Παρ' όλο που το 42,3% όσων συμμετείχαν στην έρευνα διέκοψε σε διάστημα από μια μέχρι 90 μέρες, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 76% από αυτούς συμμετείχε ξανά σε θεραπευτικό πρόγραμμα στη διάρκεια των πέντε ετών που ελέγχονται.

Οσον αφορά τη χρήση των ουσιών υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

  • Ηρωίνη: Το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε σε ποσοστό 96,1% ότι στη φάση της εισαγωγής έκανε χρήση ηρωίνης. Η μείωση στη χρήση ηρωίνης είναι 11% για την ομάδα των ατόμων που παρέμειναν στο θεραπευτικό πρόγραμμα μέχρι τρεις μήνες, 31% για όσους παρέμειναν τρεις με εννέα μήνες, 47% για τα άτομα που παρέμειναν στη θεραπεία εννέα μήνες μέχρι ένα χρόνο και 76% για όσους συμπλήρωσαν ένα χρόνο ή παραπάνω στο θεραπευτικό πλαίσιο.
  • Ενέσιμη χρήση ουσιών: Το ποσοστό μείωσης της ενέσιμης χρήσης ουσιών για όσους παρέμειναν από μια έως 90 μέρες είναι 17%, από 91 έως 270 μέρες παραμονής είναι 35%, από 271 μέρες έως 340 μέρες παραμονής είναι 44%, ενώ η μείωση φτάνει το 76% για άτομα που συμπλήρωσαν ένα χρόνο παραμονής στο θεραπευτικό πλαίσιο.
  • Κάνναβη: Παρατηρήθηκε 19% μείωση στη χρήση κάνναβης για τους συμμετέχοντες που παρέμειναν στη θεραπεία μέχρι τρεις μήνες, 33% μείωση σε όσους παρέμειναν τρεις με εννέα μήνες, ενώ τα ποσοστά μείωσης της χρήσης κάνναβης για όσους παρέμειναν στο θεραπευτικό πλαίσιο εννέα με 12 μήνες και πάνω από ένα χρόνο φτάνουν το 49% και 74% αντίστοιχα.
  • Φάρμακα - Χάπια: Μειώνεται κατά 24%, 41%, 62%, και 85% η χρήση φαρμάκων - χαπιών για τις αντίστοιχες κατηγορίες που διαμορφώνονται καθώς αυξάνεται ο χρόνος παραμονής στη θεραπεία (1 - 90 μέρες, 91 - 270 μέρες, 271 - 360 μέρες, 361 μέρες και πάνω).
  • Ενας ακόμη τομέας που παρουσιάζει σημαντική βελτίωση είναι η νομική - δικαστική κατάσταση των συμμετεχόντων. Μείωση παρατηρείται στην εμπλοκή των συμμετεχόντων με το νόμο για όλες τις κατηγορίες της διάρκειας παραμονής. Συγκεκριμένα εμφανίζεται μείωση της τάξης του 10% για τα άτομα που έχουν παραμείνει σε θεραπευτικό πλαίσιο μέχρι 90 μέρες, 16% για όσους παρέμειναν από 91 έως 270 μέρες, 40% για όσους παρέμειναν από 271 έως 360 μέρες και 64% για τα άτομα που έμειναν πάνω από ένα χρόνο.
  • Τέλος, σημαντικά βελτιώνεται και το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, η απασχόληση αυξάνει 157% για τα άτομα που παρέμειναν μέχρι τρεις μήνες στη θεραπευτική κοινότητα, 286% για όσους παρέμειναν τρεις με εννέα μήνες, ενώ η αύξηση της απασχόλησης για διάρκεια παραμονής ως ένα χρόνο και πάνω από ένα χρόνο είναι 83% και 227% αντίστοιχα.
Σημαντικά συμπεράσματα

Από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει η αποτελεσματικότητα του μοντέλου της θεραπευτικής κοινότητας ως διαδικασίας απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Ενα έτος εντατικής θεραπευτικής παρέμβασης με το μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων μειώνει δραστικά τη χρήση ουσιών και την παραβατική συμπεριφορά και συμβάλλει στην επανασύνδεση του ατόμου με την αγορά εργασίας.

Η αποτελεσματικότητα του μοντέλου της θεραπευτικής κοινότητας, είτε ανοιχτής, είτε διαμονής, δείχνει ότι η δημιουργία παρόμοιων προγραμμάτων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας αποτελεί σημαντικό μέσο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης εξαρτάται από το χρόνο παραμονής στη θεραπεία, καθώς όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής τόσο μειώνεται η πιθανότητα για υποτροπή και επαναφορά στη χρήση ουσιών. Το στοιχείο αυτό είναι αναγκαίο να λαμβάνεται υπόψη για το σχεδιασμό των θεραπευτικών υπηρεσιών, αφού, από αυτή την άποψη ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στη θεραπεία, ως προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, φαίνεται ότι μακροπρόθεσμα έχει μεγαλύτερο κόστος, αφού το άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να επανέλθει στη χρήση ουσιών και στην παραβατική συμπεριφορά.

Μόνιμος ο οικονομικός βρόχος

Το ΚΕΘΕΑ ανέστειλε την ανάπτυξη προγραμμάτων του, γιατί δεν εισέπραξε ούτε και αυτή την πενιχρή κρατική επιχορήγηση

Παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται το ΚΕΘΕΑ ξεπέρασε τον εαυτό του, αφού απέδειξε ότι η διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση χρηστών παράνομων ουσιών και των οικογενειών τους στις υπηρεσίες του, εκτός απ' το να επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος, υποδεικνύει την ελπίδα, μιας και ένας μεγάλος αριθμός των χρηστών ολοκληρώνει τη θεραπευτική του πορεία, χάρη στη λειτουργία «στεγνών» προγραμμάτων.

«Είμαστε πίσω ως κοινωνία και ως πολιτεία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κανείς δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του αν δεν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανάπτυξη αυτής της υποδομής», είπε ο Ν. Παρασκευόπουλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ενώ ο Χ. Πουλόπουλος συμπλήρωσε: «Θεωρούμε υποχρέωση της πολιτείας, να παρέχει κατάλληλες συνθήκες θεραπείας και επανένταξης των εξαρτημένων».

Το 2000 εγκρίθηκε στο ΚΕΘΕΑ κρατική επιχορήγηση 2.300 εκατομμύρια δραχμές από το σύνολο της οποίας εισπράχθηκαν μέσα στο έτος μόνο 1.610 εκατομμύρια δραχμές, με το αιτιολογικό της παροχής έκτακτης επιχορήγησης ύψους 900 εκατομμυρίων δραχμών προς το τέλος του έτους. Αποτέλεσμα αυτού του ακανόνιστου τρόπου παροχής της επιχορήγησης, τακτικής και έκτακτης, ήταν να καταστεί ανέφικτη η ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που προέβλεπε το σχέδιο δράσης του ΚΕΘΕΑ για το 2000 και να μετατεθεί για το 2001. Για το 2001 έχει εγκριθεί κρατική επιχορήγηση 3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών και των οικογενειών που λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, απεξάρτησης, επανένταξης.

  • Τα εννέα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ κατά τη διάρκεια του 2000 εξυπηρέτησαν 4.655 περιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3.401 άτομα, την υψηλότερη τιμή όλων των χρόνων λειτουργίας τους. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης των κέντρων υπερβαίνει τα 500 άτομα ημερησίως, ενώ από το 1995 και μετά καταγράφεται μεγάλη αύξηση προσέλευσης.
  • Στις θεραπευτικές κοινότητες υπάρχει τα τελευταία χρόνια σταθερή αύξηση των ατόμων που δέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης, με αποκορύφωμα το 2000, όπου έγιναν 990 εισαγωγές και είναι χαρακτηριστικό ότι η πληρότητα ξεπέρασε το 100%.
  • Ακόμα πιο μεγάλη είναι η υπέρβαση της πληρότητας στα 9 κέντρα κοινωνικής επανένταξης, η οποία το 2000 άγγιξε το 147%. Συνολικά, δέχτηκαν υπηρεσίες 338 άτομα. Τα στοιχεία υποδεικνύουν όχι μόνο την ολοκλήρωση της θεραπευτικής πορείας από μεγάλο αριθμό των μελών, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των υπαρχόντων κέντρων με νέο προσωπικό και ίδρυσης νέων μονάδων κοινωνικής επανένταξης.
  • Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα εννέα κέντρα οικογενειακής υποστήριξης, όπου οι αποδέκτες των υπηρεσιών ήταν 4.118 άτομα και από αυτά τα 3.498 συμμετείχαν στα παράλληλα ανεξάρτητα προγράμματα οικογενειακής θεραπείας.
  • Επίσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων στα έξι προγράμματα υποστήριξης κρατουμένων χρηστών ξεπέρασε τα 500 άτομα, αριθμός που, αν διατηρηθούν οι παρούσες συνθήκες, αναμένεται να αυξηθεί.
  • Συνολικά από το 1983 ως το 2000 προσήλθαν στα συμβουλευτικά κέντρα 32.553 περιπτώσεις και στις θεραπευτικές κοινότητες 9.048. Στα κέντρα κοινωνικής επανένταξης υπήρξαν συνολικά 2.518 αποδέκτες υπηρεσιών από το 1984. Στα κέντρα οικογενειακής υποστήριξης από το 1988 έως το 2000, υπήρξαν 22.373 συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και 15.758 σε ομάδες συμβουλευτικής και θεραπείας. Από το 1987 μέχρι το 2000 ήταν 4.097 αποδέκτες στα προγράμματα υποστήριξης κρατουμένων χρηστών.

Στο ΚΕΘΕΑ εργάζονται 225 άτομα και σε σχέση με το περασμένο έτος αυξήθηκε κατά 39 άτομα, από τα οποία τα 34 στελέχωσαν θέσεις της «πρώτης γραμμής». Ωστόσο, όμως, υπάρχει καθυστέρηση αφού έχει καθυστερήσει η έγκριση της πρόσληψης 90 ατόμων που θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες.

Ενα σημαντικό εφόδιο

Είναι μια σημαντική μέρα για το ΚΕΘΕΑ, έλεγε και ξανάλεγε - όχι από έπαρση - αλλά από επιστημονική ικανοποίηση ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλος, για τα αποτελέσματα της έρευνας που μπορεί να διεκδικήσει παγκόσμια αποκλειστικότητα.

Ηταν, όμως, και μια σημαντική μέρα, όχι μόνο για το ΚΕΘΕΑ, αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Τα πορίσματα αυτής της έρευνας είναι εφόδια για όσους θέλουν τη ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

Το ΚΕΘΕΑ είναι σύμβουλος του ΟΗΕ, ενώ ο διευθυντής του Χ. Πουλόπουλος είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής και Επιστημονικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θεραπευτικών Κοινοτήτων. Τα θύμισε χτες ο Ν. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ αποποιείται τον τίτλο του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

«Κι όμως, με τόσες "περγαμηνές", η κυβέρνηση σας βγάζει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)», παρατήρησε δημοσιογράφος.

Εσείς ξέρετε πιο πολλά πράγματα, είπε ο Ν. Παρασκευόπουλος, ενώ λίγο αργότερα - όταν ρωτήθηκε - ο Χ. Πουλόπουλος είπε: «Δεν αφορά μόνον το ΚΕΘΕΑ, αφορά και κάποιους άλλους φορείς. Δε ρωτηθήκαμε ούτε σε σχέση με τις νέες προτεραιότητες βάσει των οποίων φτιάχτηκε το νέο ΔΣ, ούτε σε σχέση με τη σύνθεση των νέων οργάνων».

Η παριστάμενη πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Α. Κοκκέβη, παρότι χαρακτήρισε «πολύ σημαντική οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουν τα προγράμματα για την αξιολόγηση των υπηρεσιών», δεν είπε τίποτε για τον εξοβελισμό του ΚΕΘΕΑ από το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ.

Το υπουργείο Υγείας απαξίωσε - παρότι προσκλήθηκε - να παραστεί στην παρουσίαση τόσο σημαντικών επιστημονικών πορισμάτων που μπορούν να αποτελέσουν βέλη στη φαρέτρα κατά των ναρκωτικών.

Και το ερώτημα είναι: Θα «απεξαρτηθεί» κατ' ελάχιστον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να συμπεριλάβει στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ το ΚΕΘΕΑ, έστω και σε αυτό το περιορισμένο για τους κοινωνικούς φορείς ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, όπως προβλέπεται στην υπό συζήτηση τροπολογία στη Βουλή;


Γ. Μ.

Εκθεση φωτογραφίας

Μια νέα έκθεση φωτογραφίας θα εγκαινιαστεί αύριο, στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο υποστήριξης νέων δημιουργών, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να προσεγγίσουν έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό χώρο.

Τη δουλιά τους θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά, τέσσερις ερασιτέχνες φωτογράφοι: Αννα Αντωνοπούλου, Ευτυχία Βαρούχα, Βασίλης Μούρτος, Στέλιος Σπαθαράκης.

Ρεπορτάζ:

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ