Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόνιμος ο οικονομικός βρόχος

Το ΚΕΘΕΑ ανέστειλε την ανάπτυξη προγραμμάτων του, γιατί δεν εισέπραξε ούτε και αυτή την πενιχρή κρατική επιχορήγηση

Παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται το ΚΕΘΕΑ ξεπέρασε τον εαυτό του, αφού απέδειξε ότι η διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση χρηστών παράνομων ουσιών και των οικογενειών τους στις υπηρεσίες του, εκτός απ' το να επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος, υποδεικνύει την ελπίδα, μιας και ένας μεγάλος αριθμός των χρηστών ολοκληρώνει τη θεραπευτική του πορεία, χάρη στη λειτουργία «στεγνών» προγραμμάτων.

«Είμαστε πίσω ως κοινωνία και ως πολιτεία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κανείς δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του αν δεν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανάπτυξη αυτής της υποδομής», είπε ο Ν. Παρασκευόπουλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ενώ ο Χ. Πουλόπουλος συμπλήρωσε: «Θεωρούμε υποχρέωση της πολιτείας, να παρέχει κατάλληλες συνθήκες θεραπείας και επανένταξης των εξαρτημένων».

Το 2000 εγκρίθηκε στο ΚΕΘΕΑ κρατική επιχορήγηση 2.300 εκατομμύρια δραχμές από το σύνολο της οποίας εισπράχθηκαν μέσα στο έτος μόνο 1.610 εκατομμύρια δραχμές, με το αιτιολογικό της παροχής έκτακτης επιχορήγησης ύψους 900 εκατομμυρίων δραχμών προς το τέλος του έτους. Αποτέλεσμα αυτού του ακανόνιστου τρόπου παροχής της επιχορήγησης, τακτικής και έκτακτης, ήταν να καταστεί ανέφικτη η ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που προέβλεπε το σχέδιο δράσης του ΚΕΘΕΑ για το 2000 και να μετατεθεί για το 2001. Για το 2001 έχει εγκριθεί κρατική επιχορήγηση 3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών και των οικογενειών που λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, απεξάρτησης, επανένταξης.

  • Τα εννέα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ κατά τη διάρκεια του 2000 εξυπηρέτησαν 4.655 περιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3.401 άτομα, την υψηλότερη τιμή όλων των χρόνων λειτουργίας τους. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης των κέντρων υπερβαίνει τα 500 άτομα ημερησίως, ενώ από το 1995 και μετά καταγράφεται μεγάλη αύξηση προσέλευσης.
  • Στις θεραπευτικές κοινότητες υπάρχει τα τελευταία χρόνια σταθερή αύξηση των ατόμων που δέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης, με αποκορύφωμα το 2000, όπου έγιναν 990 εισαγωγές και είναι χαρακτηριστικό ότι η πληρότητα ξεπέρασε το 100%.
  • Ακόμα πιο μεγάλη είναι η υπέρβαση της πληρότητας στα 9 κέντρα κοινωνικής επανένταξης, η οποία το 2000 άγγιξε το 147%. Συνολικά, δέχτηκαν υπηρεσίες 338 άτομα. Τα στοιχεία υποδεικνύουν όχι μόνο την ολοκλήρωση της θεραπευτικής πορείας από μεγάλο αριθμό των μελών, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των υπαρχόντων κέντρων με νέο προσωπικό και ίδρυσης νέων μονάδων κοινωνικής επανένταξης.
  • Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα εννέα κέντρα οικογενειακής υποστήριξης, όπου οι αποδέκτες των υπηρεσιών ήταν 4.118 άτομα και από αυτά τα 3.498 συμμετείχαν στα παράλληλα ανεξάρτητα προγράμματα οικογενειακής θεραπείας.
  • Επίσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων στα έξι προγράμματα υποστήριξης κρατουμένων χρηστών ξεπέρασε τα 500 άτομα, αριθμός που, αν διατηρηθούν οι παρούσες συνθήκες, αναμένεται να αυξηθεί.
  • Συνολικά από το 1983 ως το 2000 προσήλθαν στα συμβουλευτικά κέντρα 32.553 περιπτώσεις και στις θεραπευτικές κοινότητες 9.048. Στα κέντρα κοινωνικής επανένταξης υπήρξαν συνολικά 2.518 αποδέκτες υπηρεσιών από το 1984. Στα κέντρα οικογενειακής υποστήριξης από το 1988 έως το 2000, υπήρξαν 22.373 συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και 15.758 σε ομάδες συμβουλευτικής και θεραπείας. Από το 1987 μέχρι το 2000 ήταν 4.097 αποδέκτες στα προγράμματα υποστήριξης κρατουμένων χρηστών.

Στο ΚΕΘΕΑ εργάζονται 225 άτομα και σε σχέση με το περασμένο έτος αυξήθηκε κατά 39 άτομα, από τα οποία τα 34 στελέχωσαν θέσεις της «πρώτης γραμμής». Ωστόσο, όμως, υπάρχει καθυστέρηση αφού έχει καθυστερήσει η έγκριση της πρόσληψης 90 ατόμων που θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ