ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40

Σε μια περίοδο που οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ ενεργοποίησαν το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί επίθεσης από το εξωτερικό, που προβλέπει χρήση ένοπλης βίας κατά παντός εχθρού, σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί δουλικά όσες καταφάσεις γνωρίζει στην απαίτηση των ΗΠΑ για «συμμαχία» και «συμμετοχή» σ' αυτόν τον πόλεμο, ο «Ρ» βρέθηκε σε μια γωνιά της χώρας μας, που ήδη βιώνει πιο έντονα τα δολοφονικά αυτά σχέδια. Με μια αποστολή στα Χανιά της Κρήτης, εκεί όπου βρίσκεται η αεροπορική και ναυτική αμερικανική βάση της Σούδας, προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τις συνέπειες που έχει για τους κατοίκους και την περιοχή η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Την Παρασκευή, 28 Σεπτέμβρη, οι φορείς της πόλης έδωσαν μια πρώτη δυναμική απάντηση με το πετυχημένο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν.

Οι έλεγχοι κι η αστυνομοκρατία γίνονται ασφυκτικά, ενώ οι «κινήσεις» και η «προετοιμασία» στη βάση προκαλούν στον κόσμο ιδιαίτερη ανησυχία. Παράλληλα, η αγωνία επιτείνεται, καθώς η ίδια η βάση, με τις τελευταίες εξελίξεις, μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο στόχο.

Απέναντι σ' όλα αυτά, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί όλο το χανιώτικο λαό να συσπειρωθεί και να πρωτοστατήσει σε αγώνες, με αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Κι αυτός ο αγώνας, τη στιγμή που η Κρήτη, ολόκληρη η Ελλάδα είναι ήδη στον πόλεμο, αποτελεί αγώνα ζωής.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Μια «βόμβα» έτοιμη να ενεργοποιηθεί

Αστυνομοκρατία και αυξημένη επιφυλακή ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποταγής της κυβέρνησης στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών

Δίπλα στα χωριά και τα σπίτια τους, «μέσα στα πόδια τους», όπως λεν κι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, έχουν μια «βόμβα», έτοιμη να ενεργοποιηθεί με τα κελεύσματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ: τη βάση της Σούδας.

Πώς να κοιμηθεί κανείς, λοιπόν, ήσυχος όταν βλέπει, ακούει, νιώθει τον κρότο της πολεμικής αυτής μηχανής; Πώς να περπατήσει αμέριμνος στα χώματα της δικής του γης, όταν ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να τον σταματήσουν για έλεγχο, να τον αναγκάσουν να αποδείξει ποιος είναι, πού πάει, τι κουβαλάει μαζί του; Και ελέγχουν τον καθένα οι δικοί μας, Ελληνες φαντάροι, που βρίσκονται στην υπηρεσία των πλήρως ανεξέλεγκτων Αμερικανών.

Αμέσως μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο, η βάση της Σούδας τέθηκε στον ανώτερο βαθμό επιφυλακής (επιφυλακή Δ` όπως την είπαν). Μέσα στο χώρο της βάσης και περιμετρικά από αυτή γίνονταν συνεχώς περιπολίες, φρουροί ακροβολίστηκαν στις ταράτσες των κτιρίων και τα γύρω βουνά, ενώ περιορίστηκε σημαντικά η δυνατότητα πρόσβασης στη βάση και εμποδίστηκε η διέλευση οχημάτων κοντά της.

Ομως τα «μέτρα ασφαλείας» δε σταματούν εκεί. Το πιο κοντινό χωριό στη βάση, ο Μουζουράς βρίσκεται επί 24ωρο σε αστυνομικό κλοιό. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού πραγματοποιούν συχνές περιπολίες μέσα στο χωριό, που αριθμεί πενήντα μόνιμους κατοίκους, και φυλούν τις εισόδους του.

Απέναντι σ' αυτή την ασφυκτική κατάσταση κάποιοι θέλουν να παρουσιάζονται εντελώς «αδύναμοι» και «απρόθυμοι» να κάνουν κάτι. Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου - όπου βρίσκεται η βάση - Α. Γιαννακάκης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στην αστυνομοκρατία. «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν εμπλέκεται σε θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνονται «κάποιους ανθρώπους της Αστυνομίας και του Στρατού να είναι σε κάποια διέγερση» στην περιοχή, αλλά... «δεν είναι πρωτόγνωρο ότι υπάρχουν έλεγχοι, υπάρχει αστυνόμευση. Οποτε υπάρχει κρίση, έχουμε την ίδια κατάσταση», είπε αναφέροντας τα παραδείγματα του πολέμου του Κόλπου και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας κι εκτιμώντας ότι δεν είναι ιδιαίτερη η κατάσταση αυτή τη φορά. «Οι άνθρωποι εδώ γύρω από τη βάση έχουν ξαναζήσει τέτοιες στιγμές και τους είναι γνώριμες».

«Εχουμε έναν παραπάνω λόγο να αγωνιστούμε»

Ομως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής (ακόμα και τώρα που η επιφυλακή των Αμερικανών στη βάση είναι ένα βαθμό χαμηλότερη από τις πρώτες μέρες, αλλά φυσικά συνεχίζεται) δεν είναι και τόσο... φυσιολογική. Ο Γ. Λιονάκης, κάτοικος Μουζουρά και μέλος της Επιτροπής κατά των Βάσεων, δήλωσε πρόσφατα σε τοπική εφημερίδα: «Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής αισθανόμαστε ανελεύθεροι στον τόπο μας. Οπου κι αν πάει κανείς στο χωριό, είτε στο βουνό είτε στο δρόμο, βλέπει παντού δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού. Παρόμοια μέτρα ασφαλείας δε θυμάμαι να έχουν ξαναγίνει. Υπήρχαν κάποια μέτρα ασφαλείας την περίοδο του πολέμου στον Περσικό, αλλά όχι τόσο αυξημένα. Πάντως, δεν αισθανόμαστε ελεύθεροι να περπατήσουμε στον τόπο μας. Δεν αισθανόμαστε άνετα στο χωριό μας. Και πιστεύω ότι η ύπαρξη αμερικάνικων βάσεων στην περιοχή μας αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο πέρα από όλα τα άλλα».

Μαζικοί φορείς των Χανίων και οργανώσεις, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν το χτύπημα στις ΗΠΑ και τα δολοφονικά αντίποινα που ετοιμάζονται εναντίον ολόκληρων λαών, επισημαίνουν την αγωνία του χανιώτικου λαού, που εντείνεται από την ύπαρξη της βάσης στην περιοχή. «Εχουμε έναν παραπάνω λόγο να αγωνιστούμε», μας είπε ο Φ. Ποντικάκης, από το Σύλλογο Δασκάλων του νομού, αναφορικά με τη βάση και πρόσθεσε ότι στον κόσμο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει. Στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή μαζικοί φορείς του νομού, ο Α. Χαρχαλάκης, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης, άνοιξε την ομιλία του με μια αντίστοιχη αναφορά: «Εμείς εδώ στα Χανιά, την πόλη που κοιμάται και ξυπνά με το θάνατο στο προσκεφάλι της, έχουμε μια επιπλέον αυξημένη ευαισθησία. Μια που η βάση της Σούδας, σύμφωνα με επίσημες αμερικανοΝΑΤΟικές ομολογίες, θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην επιχείρηση κατά της "τρομοκρατίας" (λέει)... εκτός αυτού δεν κρύβεται πια πως μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό». Κι απέναντι σ' όλα αυτά τόνισε την επικαιρότητα του αγώνα και του συνθήματος «έξω οι βάσεις του θανάτου».

Δεν αρνούνται την ύπαρξη πυρηνικών

Ανησυχία από την τοπική κοινωνία

Μπορεί οι έλεγχοι σ' όποιον κι ό,τι κινείται γύρω από την περιοχή της βάσης να έχουν ενταθεί μετά το χτύπημα και τον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, όμως ο έλεγχος της τοπικής κοινωνίας πάνω στην ίδια τη βάση, η οποία, όπως ομολογούν πολλοί, αποτελεί απειλή για τον τόπο, είναι σχεδόν αδύνατος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ελέγξει τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος στη γύρω από τη βάση περιοχή. Η Νομαρχία Χανίων είχε στείλει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Γενάρη. Η Επιτροπή, όμως, δεν έκανε καμιά ουσιαστική έρευνα για το θέμα, δεν εξέτασε το ενδεχόμενο πιθανής ύπαρξης στην αμερικανική βάση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου ή γενικά πυρηνικών όπλων και αρκέστηκε, στην απάντησή της προς τη Νομαρχία, να επαναλάβει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα για το θέμα των πυρηνικών, ενδιαφέρουσα είναι και η θέση που παίρνει ο Ρεθυμνιώτης επιστήμονας Ανδρέας Τουπαδάκης, που εργάστηκε σε πυρηνικά εργαστήρια στις ΗΠΑ και παραιτήθηκε από εκεί όταν αντιλήφθηκε ότι η δουλιά του αξιοποιούνταν για τη βελτίωση κι εξέλιξη των πυρηνικών όπλων κι όχι για τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων, όπως του είχαν πει. Ο Α. Τουπαδάκης, λοιπόν, σε συνέντευξή του στα «Χανιώτικα Νέα» λέει ότι «από τη στιγμή που έχεις στο έδαφός σου πυρηνικά αποτελείς αμέσως στόχαστρο για τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις». Εξηγεί δε για το θέμα της μόλυνσης ότι «δεν υπάρχει ασφαλές όριο ραδιενέργειας». Συγκεκριμένα, για τη βάση της Σούδας, η οποία δεν είναι προσβάσιμη για ελέγχους κι έρευνα από τους Ελληνες επιστήμονες, ο Α. Τουπαδάκης αναρωτιέται: «Γιατί δεν έχουν δικαίωμα οι Ελληνες να ξέρουν τι κρύβεται εδώ; Είναι πολίτες β΄ κατηγορίας; Σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση και την παραμονή σε αυτές πλοίων που μεταφέρουν πυρηνικά ή κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια νομοθεσία ή οι Αμερικάνοι κάνουν ό,τι θέλουν;».

Πολεμικές ετοιμασίες

Μετά το χτύπημα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον οι «κινήσεις» στη βάση και στη γύρω περιοχή έγιναν ιδιαίτερα έντονες. Πολεμικά αεροπλάνα και πλοία πηγαινοέρχονταν, ενώ τον κόλπο της Σούδας επισκέφτηκαν και κάποια «εμπορικά» αμερικανικά πλοία, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, φιλοξενούσαν πυραύλους «Τόμαχοκ»! Για όλα αυτά, όμως, οι τοπικοί φορείς δεν είχαν καμιά επίσημη ενημέρωση.

Ταυτόχρονα, το φως της δημοσιότητας είδαν διάφορα σενάρια για «μέτρα ασφάλειας» της βάσης, πέρα από όσα ισχύουν ήδη στο πλαίσιο της υπάρχουσας Συμφωνίας. Ανάμεσα σ' αυτά οι Αμερικανοί φαίνεται να ζήτησαν τη διάνοιξη δρόμου περιμετρικά της βάσης, εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των χερσαίων δυνάμεων της βάσης με δέκα κάμερες, κατασκευή ηλεκτρονικής μπάρας στην είσοδό της, μεταφορά στη Σούδα αμερικανικού τεθωρακισμένου οχήματος εξοπλισμένου με βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης (διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης), που θα περιπολεί τα βράδια, καθώς και διάθεση δυο ταχύπλοων περιπολικών σκαφών των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, που θα περιπολούν στον κόλπο της Σούδας και θα είναι εξοπλισμένα με υπερευαίσθητα ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και βατραχανθρώπους!

Λαλίστατος... στη σιωπή του ο υπεύθυνος Τύπου της βάσης

Για όλα αυτά ο υπεύθυνος Τύπου και δημοσίων σχέσεων της βάσης, κ. Φάρλεϊ, δε δέχτηκε να πει τίποτα, ούτε να τα διαψεύσει ούτε να τα επιβεβαιώσει, «για λόγους ασφαλείας». Για τους ίδιους λόγους δε δέχτηκε να πει αν θα υπάρχει και ανάμειξη της βάσης και ποια θα είναι αυτή στον επικείμενο πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ.

Ομως, ο ρόλος και η εμπλοκή, ιδιαίτερα της βάσης της Σούδας, στον πόλεμο είναι δεδομένος. Με βάση και την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε πόλεμο. Ο πόλεμος δήθεν ενάντια στην «τρομοκρατία» είναι πόλεμος των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών και των κινημάτων που αντιτίθενται στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους. Ετσι, τα μέτρα «ασφαλείας» που αποφασίζουν και υλοποιούν οι Αμερικανοί για τους στρατιώτες και τα όπλα τους στην Κρήτη, γίνονται μέτρα ανασφάλειας για τους κατοίκους και τους προοδευτικούς ανθρώπους του νησιού.

Στον αγώνα για να φύγουν οι βάσεις

Απέναντι σ' όλα αυτά ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, Σταύρος Τσουπάκης δήλωσε στο «Ρ»:

«Για μια ακόμα φορά επαληθεύτηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το πόσο επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει ο ιμπεριαλισμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Αμέσως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον και με τις πρώτες δηλώσεις του Προέδρου Μπους, ο χανιώτικος λαός άρχισε ιδιαίτερα να ανησυχεί γνωρίζοντας:

- Το ρόλο που παίζει η βάση της Σούδας, όπως τον είδε και τον έζησε στο παρελθόν π.χ. Περσικό, Γιουγκοσλαβία.

- Τη στάση της κυβέρνησης για τις παραχωρήσεις και διευκολύνσεις που παρέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έχοντας μετατρέψει σε προτεκτοράτο τη χώρα μας.

- Τη στάση που παίρνει τόσο η Νομαρχία όσο και ορισμένοι δήμοι, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στην περιοχή των εγκαταστάσεων της αμερικανικής βάσης, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι η ΕΕ θα λύσει το πρόβλημα (δηλαδή να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα) ή ότι οι δημοτικές αρχές δεν πρέπει να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ζητήματα (... και εδώ δημιουργείται το ερώτημα: ποιος ο ρόλος της ΤΑ σε ζητήματα που άμεσα πλήττουν τους κατοίκους της περιοχής τους. Μήπως θα έπρεπε να παίρνουν την ίδια τη ζωή αυτών και των παιδιών τους;)

Ο χανιώτικος λαός όμως γνωρίζοντας τις τεράστιες διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα και με έντονη την ανησυχία για το συνεχή πόλεμο που ετοιμάζεται, η βάση της Σούδας και η γενικότερη περιοχή αποτελεί επικίνδυνο στόχο. Αυτές τις ανησυχίες τις εξέφρασε σαν αρχή στις 28/9 με το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε.

Η ΚΟ των Χανίων έβλεπε με ιδιαίτερο βάρος από παλαιότερα τις επιπτώσεις σε βάρος της ανάπτυξης του νομού, του περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα των δημοκρατικών ελευθεριών με την παρουσία της βάσης. Σήμερα, γίνεται πιο αναγκαίο και επιτακτικό το αίτημα καμιά συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, εδώ και τώρα να φύγουν οι βάσεις από τη χώρα. Η ΚΟ θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αγώνων σε αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κατεύθυνση, καλώντας το εργατικό κίνημα, αγρότες, μικρομεσαίους, τη νεολαία, όλο το χανιώτικο λαό να συσπειρωθούν σε αυτή την κατεύθυνση».

Μαγνήτης κινδύνων η αμερικανική βάση στη Σούδα

Ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών αναφορικά με τους κινδύνους που απορρέουν από τη λειτουργία της Βάσης της Σούδας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη. Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές σημειώνουν:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου - ιδιαίτερα των Χανίων - οι ΗΠΑ κατέθεσαν στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, συγκεκριμένη λίστα με μέτρα για παραπέρα θωράκιση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα.

Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί ζητούν παραχωρήσεις για εγκαταστάσεις σταθερών και κινητών συστημάτων παρακολούθησης, αναβάθμιση του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης και ιδιαίτερα εκσυγχρονισμό των χειρουργείων, μονάδα αντιμετώπισης επιπτώσεων από ραδιοβιολογικό πόλεμο, αλλά και κατασκευή ελικοδρομίου δίπλα στο Νοσοκομείο.

Τα αιτήματα αυτά των Αμερικανών, σε συνδυασμό με δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ και άλλων Αμερικανών παραγόντων για 10ετή πόλεμο, φανερώνουν ότι θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ, δημιουργώντας σοβαρότατους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής των Χανίων, της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα παραπάνω και αν ναι, πώς σκέπτεται να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ