ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Ορ. Κολοζώφ στο συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Το ΚΚΕ στήριξε τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ και κατάγγειλε την ποινικοποίηση των αγώνων τους
Το ΚΚΕ στήριξε τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ και κατάγγειλε την ποινικοποίηση των αγώνων τους
Με βάση τις λαϊκές ανάγκες στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας απαιτείται η δημιουργία ενός επαρκούς αριθμού Κέντρων Υγείας (ΚΥ) στις πόλεις και τα χωριά, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής των πολυιατρείων του ΙΚΑ και των ΚΥ της υπαίθρου. Αυτά τα ΚΥ να μην είναι προϊόντα μετονομασίας των σημερινών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΚΥ, ούτε να τα συνοδεύουν οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειές τους.

Τα παραπάνω τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό του προς το έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), που έγινε το περασμένο Σάββατο.

«Στα νεοδημιουργηθέντα ΚΥ, συνέχισε ο Ορ. Κολοζώφ, να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες προληπτικού ιατρικού ελέγχου και πράξεων. Τα ΚΥ να συνδέονται με χώρους, όπου οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται ή φοιτούν στελεχωμένα με το ανάλογο προπσωπικό για την άσκηση προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας και φυσικά θα πρέπει να είναι μόνιμοι και αποκλειστικής απασχόλησης. Στο Κέντρο Υγείας να λειτουργούν οι οικογενειακοί γιατροί που θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των μελών όλης της οικογένειας, οι γιατροί όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την πρόληψη και την περίθαλψη των ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι τα ΚΥ πρέπει να έχουν άμεση σύνδεση με νοσοκομειακές μονάδες και με τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, που πρέπει να είναι αναπτυγμένα σε όλη τη χώρα και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα το ΕΚΑΒ. Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ, ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για τη διεκδίκηση ενός σύγχρονου με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων δημόσιου - κρατικού συστήματος υγείας που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.

«Την ευθύνη οργάνωσης, χρηματοδότησης και λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να την έχει ως αποκλειστική ευθύνη το κράτος, με επιβάρυνση των εργοδοτών και του κρατικού προϋπολογισμού» τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ για να καταλήξει: «Για την υλοποίηση αυτών των στόχων επιβάλλεται η αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί το ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η ΝΔ, καθώς και η απαλλαγή από τις "αυταπάτες" ορισμένων για ισότιμη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό αποδείχτηκε ότι είναι το όχημα της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας».

Συνοπτικές διαδικασίες

Μιλώντας στο συνέδριο ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, είπε ότι ανεξάρτητα απ' τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), θα προχωρήσει η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Ιδρύματος όπως τη σχεδίασε η Διοίκησή του. Στα πλαίσια αυτά τοποθέτησε και την αντιμετώπιση των εργασιακών σχέσεων των 5.500 συμβασιούχων γιατρών και προδιέγραψε βασικά τρεις κατηγορίες: Τους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τους οικογενειακούς γιατρούς που «θα αμείβονται με έναν τρόπο που θα είναι ξεκάθαρος απ' την αρχή» και μια τρίτη κατηγορία που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα.

Πάντως ο Μ. Νεκτάριος τοποθέτησε τις συζητήσεις και τη νομοθέτηση για την ΠΦΥ μέχρι το τέλος του 2001.

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με επιστολή του προς το συνέδριο εξέφρασε την «πρόθεση καθολικής αξιοποίησης των γιατρών του ΙΚΑ» στο ενιαίο πρωτοβάθμιο σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα το συνέδριο είχε συνοπτικές διαδικασίες και η διοίκηση δεν παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου μετώπου που θα διεκδικήσει λύσεις στην ΠΦΥ με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Το συνέδριο πήρε την απόφαση για νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των κυριότερων αιτημάτων και εξουσιοδότησε την Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ να ορίσει την έναρξη των κινητοποιήσεων, αν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των αρμοδίων.

  • Στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ, η ΔΑΚΕ εξέλεξε εφτά και η ΠΑΣΚ δύο.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» από τον Κ. Λαλιώτη...

Αντί να βρει τα 60 δισ. δρχ. που θα μας στοιχίσει η αδιαφάνεια, προσπαθεί να διαλευκάνει τις... συμπτώσεις των διώξεων!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, αντί να απολογηθεί και να σκεφτεί πώς θα βρεθούν τα πρόσθετα κονδύλια άνω των 60 δισ. δρχ. που θα στοιχίσει η αδιαφανής πολιτική και κακοδιαχείριση που ακολουθήθηκε, με ευθύνη του, στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας, προτιμά με κινήσεις εντυπωσιασμού να αναστηλώσει την καταρρακωμένη του εικόνα ενόψει συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ!..

Ετσι χτες παρέδωσε φάκελο με στοιχεία για το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας δίωξης για το Εθνικό Κτηματολόγιο» - όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, τόσο στον πρόεδρο και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στους προϊσταμένους της εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών, στις Ενώσεις δικαστών και Εισαγγελέων, στον υπουργό Δικαιοσύνης και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όσο στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Τα στοιχεία αυτά, όμως, σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχονται στην ουσία των διώξεων που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης, καθώς δεν είναι τίποτε άλλο από τα δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων 15 μηνών και οι Ερωτήσεις και Επερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ, κατά το ίδιο διάστημα, που έκαναν λόγο για τα προβλήματα - όπως αποδείχτηκε και από τις δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ, εντελώς υπαρκτά - της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Ολα αυτά, κατά τον Κ. Λαλιώτη, αποτελούν συγκεκριμένα στοιχεία για το χρονικό της ποινικής δίωξης, για το ποιοι και πώς προανήγγειλαν, ποιοι και πώς υπαγόρευαν και δημοσιοποιούσαν τις πράξεις και ενέργειες του εισαγγελέα Γ. Γεράκη.

Την ευκαιρία δεν άφησε να πάει χαμένη η ΝΔ που με δηλώσεις του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του φακέλου «κείμενο φαρσοκωμωδίας», ενώ αναφέρεται πως «ο κ. Λαλιώτης όχι μόνο αγωνιά, αλλά έχει πανικοβληθεί». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απάντησε με φράσεις του τύπου «είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τον ολισθηρό δρόμο και το παραλήρημα των απελπισμένων της Ρηγίλλης», για να εισπράξει νέα ανταπάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ και να συνεχιστεί το γαϊτανάκι αυτό των ανούσιων αντιπαραθέσεων μέχρι και χτες το βράδυ...

  • Στο μεταξύ οι εισαγγελικοί λειτουργοί φέρονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον τους, ενώ η Ενωση Εισαγγελέων έχει προκηρύξει έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα αυτό στις 19 Οκτώβρη.

Πάντως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που παρέλαβε το φάκελο Λαλιώτη θα αναθέσει την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Στο πόδι ξανά το Θριάσιο

Στις 16 Οκτώβρη η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει διαδήλωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης

Με βασικό σύνθημα «Μη δίνετε άδειες στην ΠΕΤΡΟΛΑ για τη γιγάντωση του διυλιστηρίου της στην Ελευσίνα - Κίνδυνος για την ασφάλειά μας και το περιβάλλον», πρόκειται από την επόμενη βδομάδα να ξεκινήσουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων του Θριάσιου Πεδίου. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης 16 Οκτώβρη, η Επιτροπή Αγώνα με την παρουσία του νομάρχη Δυτικής Αττικής, των δημάρχων της περιοχής και εκπροσώπων φορέων θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, κατά τις ώρες της κινητοποίησης, θα παραμείνουν κλειστά η Νομαρχία και τα Δημαρχεία του Θριασίου.

Στο μεταξύ με μία ακόμη επιστολή τους ο νομάρχης Δυτ. Αττικής Π. Παπαπέτρου, οι δήμαρχοι Ελευσίνας Γ. Γεωργακόπουλος, Ασπροπύργου Γ. Λιάκος, Μάνδρας Αλ. Μαραγκός, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαγούλας Δ. Μίχας, καθώς και ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Γ. Νικολακάκης, ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στο συνολικό περιβαλλοντικό πρόβλημα του Θριάσιου και διαπιστώνονται οι προφανείς αναλογίες του Θριάσιου με την περιοχή της Τουλούζης, όπου την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη συνέβη το πιο φονικό και βίαιο βιομηχανικό ατύχημα της τελευταίας δεκαπενταετίας στην Ευρώπη. Επισημαίνεται επίσης ότι στη «διακεκαυμένη ζώνη» του Θριασίου, πάνω από 15 δραστηριότητες (2 διυλιστήρια, 1 πυριτιδοποιείο - καλυκοποιείο, δεξαμενές υγρών και αερίων καυσίμων, εγκαταστάσεις μορφοποίησης και αποθήκευσης φυτοφαρμάκων κ.ά.) περικυκλώνουν τους οικισμούς 100.000 κατοίκων και υπάγονται στην οδηγία Σεβέζο ΙΙ περί βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Ταυτόχρονα, οι πολίτες παραμένουν απληροφόρητοι, οι ασκήσεις ετοιμότητας σε πραγματική κλίμακα είναι ανύπαρκτες, όπως και οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι, ενώ δεν εφαρμόζεται καμιά πολιτική πρόληψης και καμιά πολιτική χρήσεων γης γύρω από τις επικίνδυνες δραστηριότητες. Τέλος, στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζεται: «η γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ είναι παράνομη και παράλογη και αν αδειοδοτηθεί θα ακυρώσει την προοπτική ενός βιώσιμου και ασφαλούς μέλλοντος στο Θριάσιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ