ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ

(της αδούλωτης Αθήνας)

ΕΙΝΑΙ μερικές φορές, που ο δημοσιογράφος έχει να δώσει μοναδικές στιγμές, που δε χρειάζεται να 'χει τεφτέρια κι άλλα σύνεργα. Είναι τα μάτια, είναι η καρδιά που τα καταγράφουν όλα και τα βαστάνε για πάντα άσβηστα.

ΜΙΑ τέτοια μοναδική μέρα στάθηκε εκείνη η αλησμόνητη Πέμπτη (12 Οκτώβρη 1944) ημέρα της Λευτεριάς, που ζούσε η αδούλωτη πρωτεύουσα ύστερα από μια φοβερή, εφιαλτική νύχτα, που είχε κρατήσει 1.625 μέρες.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ μας φέρνει σ' εκείνες τις κοσμογονικές στιγμές, τον Οκτώβρη της λευτεριάς, που βημάτιζε από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, από του Μοριά τ' ακρογιάλια ως ψηλά πάνω στη Θράκη... «Ομορφες μέρες - γράφει ο Ρίτσος - Δεν προφτάσαμε να τις χαρούμε. Βούιζε η πολιτεία. Βούιζε ο κόσμος. Βούιζε κι η καρδιά του ανθρώπου, σαν ένα ζήτω ανάμεσα σε χιλιάδες κόκκινες σημαίες.

ΚΙ ΗΤΑΝ χιλιάδες κόκκινες σημαίες στα μπαλκόνια της Αθήνας / χιλιάδες κόκκινα συνθήματα στους τοίχους / στον περίβολο της Βουλής, στις σκάλες της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στα μάρμαρα του Πανεπιστημίου, στην Ακαδημία καθώς χιμούσαν τα εργατόπαιδα απ' τις γειτονιές / πλημμυρίζοντας την οδό Σταδίου, τις κεντρικές λεωφόρους, το Σύνταγμα ο λαός κατηφορώντας απ' τις γειτονιές στα επιταγμένα αυτοκίνητα / ο λαός φωνάζοντας απ' τους εξώστες των θεάτρων / κι οι φοιτητές καβαλικεύοντας τα κάγκελα των μπαρκονιών / καβαλικεύοντας τις άσωρες μάντρες άσωρα άλογα να φεύγουν στον ορίζοντα σφίγγοντας μες στα χέρια τους τα γκέμια του μέλλοντος / λευτεριά ή θάνατος / υποστολή του αγκυλωτού σταυρού στην Ακρόπολη» (Γιάννης Ρίτσος: «Από τις γειτονιές του κόσμου»)

ΕΚΕΙΝΗ η Πέμπτη ήταν μέρα που δεν τέλειωνε στην αδούλωτη Αθήνα, που ζούσε, χαιρόταν την απελευθέρωσή της από τους χιτλερικούς και τους άθλιους προδότες συνεργάτες τους. Τα μάτια βλέπουν την Ακρόπολη κι εκεί πια δεν αντικρίζουν το βρωμερό «χιτλερικό κουρέλι», τη σβάστικα που είχαν υψώσει τον Απρίλη του 1941, όταν μπήκαν στην Αθήνα.

ΠΑΝΕΤΟΙΜΕΣ για το μεγάλο γιορτασμό της λευτεριάς οι γειτονιές, που μήνες ολόκληρους μέρα - νύχτα του ΕΛΑΣ τα τμήματα δέχτηκαν κι άντεξαν τις λυσσαλέες επιθέσεις που εξαπέλυαν οι χιτλερικοί, οι ταγματασφαλίτες, οι Χίτες, οι Μπουραντάδες, οι κάθε λογής προδότες.

ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ της λευτεριάς στα χέρια, στο φως πια του ήλιου, της μέρας κι η εφημερίδα μας, ο «Ριζοσπάστης» βγαίνει από τα κατάβαθα της γης, τις κατακόμβες και τα παράνομα στέκια. Ο κόσμος τον αγκαλιάζει, τον διαβάζει. Ενα μικρούτσικο μονόφυλλο με νούμερο «1» στην προμετωπίδα με προσθήκη Γ' Εκδοση. Κι αυτό το μονόφυλλο που βγαίνει στο φως ύστερα από τη βασιλομεταξική δικτατορία και τη χιτλεροφασιστική Κατοχή, όσο κι αν είναι τόσο μικρό, τα δίνει όλα σ' εκείνο το δωρικό φλογερό γράψιμο που χρόνια και χρόνια σκληρά και δύσκολα πύρωνε τις καρδιές...

«ΣΕ ΚΑΘΕ γωνιά - γράφει το πρώτο εκείνο ρεπορτάζ του «Ρ» - βουίζουν τα χωνιά. Κι η Αθήνα που έμαθε ν' ακούει τη φωνή τους, το κάλεσμα στην Αντίσταση και τον αγώνα, τρέχει τώρα για το γιορτασμό και τη χαρά... Από τον εξώστη του Μετοχικού ακούγεται η φωνή του ΚΚΕ. Χιλιάδες ο κόσμος που κρέμεται από τα χείλια του ομιλητή... Ολοι περιμένουν να τους μιλήσει το Κόμμα τους, το κόμμα του λαού, που πρώτο σήκωσε τη σημαία της αντίστασης, της ενότητας και της λευτεριάς... που στάθηκε πάντα μπροστά κι έδωσε αμέτρητες θυσίες. Κι οδήγησε το λαό στη Νίκη...».

ΔΥΟ στερνά λόγια από το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Γράφτηκε πριν 57 χρόνια κι έχει πάνω όλη τη φωτιά, την αλήθεια της μεγάλης εκείνης ώρας: «... Δεν ήταν πια άνθρωποι κοινοί, δεν ήταν άτομα όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες άντρες, γυναίκες, παιδιά, που ξεχύθηκαν σε μια απερίγραπτη ανθρωποθάλασσα προς το κέντρο της ξεσκλαβωμένης πόλης. Η ατομική ζωή χάνει ολότελα τη σημαία σε παρόμοιες στιγμές. Ηταν ο λαός, που έγραφε μια ακόμα περήφανη κι ακατάλυτη σελίδα στη δοξασμένη ιστορία των αγώνων του...».

ΠΕΝΗΝΤΑ εφτά χρόνια από τη μεγάλη μέρα της αδούλωτης της ΕΑΜικής Αθήνας. Τις όμορφες μέρες που όπως λέει ο ποιητής δεν προφτάσαμε να τις χαρούμε.


Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί στην πολεμοκαπηλία

Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετρά τώρα τους φίλους της, όπως άλλωστε είχε πει ο Πρόεδρος Μπους, τότε η ηγεσία της ΝΔ σίγουρα δικαιούται μια περίοπτη θέση στο κλαμπ «φίλων USA». Κάτι παραπάνω. Με το ζήλο που επιδεικνύει στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», ανήκει στους πειθήνιους στρατιώτες της «συμμαχίας» και στους υποψήφιους να «θυσιαστούν» για χάρη των «ιερών» σκοπών της νεοταξικής «σταυροφορίας».

Χωρίς καμία ταλάντευση και δισταγμό, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να πάρει θέση στο στρατόπεδο της «συμμαχίας», πλειοδοτώντας σε ιαχές πολέμου και κρωγμούς για την επιβολή της «τάξης». Είναι αλήθεια βέβαια, ότι δε δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Και κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία τάχθηκε στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά κάτω και από την πίεση του ελληνικού λαού, υποχρεώθηκε να ψελλίσει κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως για την... αποτελεσματικότητά τους και γιατί «δεν εντάσσονταν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης»!.

Με ιδιαίτερη θέρμη η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ας σημειωθεί εμφανίζει για πρώτη φορά τέτοια σύμπνοια και ομοφωνία, επιχειρηματολογεί υπέρ του άδικου και ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Αφγανιστάν, διεκδικώντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχώριο τρομομέτωπο, το οποίο βέβαια έχει ευρύτερους στόχους.

Μέχρι τώρα όμως, δε φαίνεται να πείθει ούτε τους δικούς της ψηφοφόρους. Το γκάλοπ που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη ο «Ελεύθερος Τύπος» έδειχνε ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρούσε άδικο τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, ενώ ακόμα περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να γίνει, γιατί περισσότερο εξυπηρετεί τα ηγεμονικά σχέδια της Ουάσιγκτον στον πλανήτη παρά αποσκοπεί στην «απονομή της δικαιοσύνης» και την «πάταξη της τρομοκρατίας».

Την ίδια μέρα, ο Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΚΟ του κόμματός του, υπερασπιζόταν με πάθος ότι επρόκειτο για «επιβεβλημένη αντεπίθεση των συμμάχων» και περιέγραφε το όραμά του για επέκταση των επιθέσεων σε όλο τον πλανήτη υπό την ομπρέλα του «Συνασπισμού της Ειρήνης», όπως αποκάλεσε την «αντιτρομοκρατική» συμμαχία της νέας τάξης.

Τα καθήκοντα της «νέας εποχής»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εννοούσε πραγματικά πως είναι αποφασισμένος να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ακόμα «κι αν η στήριξη αυτή συνεπάγεται πολιτικό κόστος». Η θέση αυτή του προέδρου της ΝΔ απορρέει κυρίως από την πεποίθησή του ότι μια τέτοια στάση, από τη μια, είναι η πιο κατάλληλη και αποτελεσματική για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι δεν υπήρχε άλλη λύση... από τον πόλεμο και από την άλλη, ότι θα τον καταξιώσει παραπέρα σαν άξιο διαχειριστή στα μάτια των μεγάλων αφεντικών, εντός και εκτός της χώρας.

Η ηγεσία της ΝΔ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξοβελιστεί κάθε δεύτερη γνώμη γύρω από το «αναγκαίο» και το «δίκαιο» του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και να εγκλωβίσει, τουλάχιστον τους ψηφοφόρους της, στη «μοναδική αλήθεια», όπως αυτή τη διαμορφώνουν τα επιτελεία του ψυχολογικού και προπαγανδιστικού πολέμου στην Ουάσιγκτον. «Η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα. Δεν υπήρχε άλλη λύση από τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής του προπαγανδιστικού επιτελείου της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, όταν ρωτήθηκε γιατί οι θέσεις των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων δε συμπίπτουν με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, καθιστώντας έτσι σαφές ότι στόχος είναι μια συστηματικότερη πλύση εγκεφάλου σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση.

Αναπόσπαστος και εξίσου σημαντικός είναι και ο άλλος στόχος. Οπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (μόνιμοι και περιστασιακοί) αξιοποίησαν τον τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου για να θέσουν σε εφαρμογή το σύνολο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ηγεμονικών επιδιώξεών τους, έτσι και οι κατά τόπους «φίλοι» τους θέλουν να δώσουν ώθηση στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση που είχαν δρομολογήσει.

«Να πάρουμε, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, τα κατάλληλα μέτρα για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη: Να ελευθερώσουμε, επιτέλους, την οικονομία και να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του κράτους», τόνισε στην ομιλία του στην ΚΟ ο Κ. Καραμανλής. Ταυτόχρονα, ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να τους λύσει τα χέρια με νέους τρομονόμους στο πλαίσιο και της «συνεργασίας στην ΕΕ για την εδραίωση της ασφάλειας».

Γι' αυτό θεωρεί αναγκαία τη σύμπηξη ενός αρραγούς μετώπου ενάντια και στην «εσωτερική τρομοκρατία». «Προέχει η συνεννόηση όλων των δυνάμεων για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής», γιατί «όλοι στις ίδιες αρχές και αξίες πιστεύουμε», δήλωσε. Φυσικά εμφανίζει την επιθυμία του ως πραγματικότητα. Αλλο θεό, το θεό του χρήματος και του πολέμου πιστεύει ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του στην ιμπεριαλιστική σταυροφορία κατά των λαών του πλανήτη, και άλλα έχουν ανάγκη και ονειρεύονται οι λαοί.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Σιγόντο» στους κυρίαρχους

Στο πρώτο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Αθήνας ο Συνασπισμός, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του, αρνήθηκε να συμμετάσχει. Ταυτόχρονα πρωτοκλασάτα στελέχη του εξαπέλυσαν μια άνευ προηγούμενου επίθεση εναντίον του αντιπολεμικού κινήματος. Aξίζει να ξαναθυμηθούμε τις θέσεις και τις επιλογές του ΣΥΝ, μιας και αποδεικνύουν πως η ηγεσία του προσφέρει καλές υπηρεσίες για την απρόσκοπτη εξέλιξη της ευρωατλαντικής «σταυροφορίας».

Με εκείνη την πρώτη διαδήλωση ο λαός της Αθήνας διεκδίκησε: «Οχι στον πόλεμο - Καμία εμπλοκή της χώρας - Οχι σε μέτρα καταστολής». Αυτό το πλαίσιο εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ για πόλεμο διαρκείας και την πρόθυμη συμπαράταξη των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μ' αυτή την έννοια ήταν ευρύτατο και ευνόησε τη συσπείρωση χιλιάδων λαού, που αναγνώρισαν πως το κύριο ήταν η αποτροπή του πολέμου και των συνεπειών του. Κι όμως η ηγεσία του ΣΥΝ για να δικαιολογήσει την απουσία της έκανε λόγο για «περιοριστικό πλαίσιο» και για μη «σωστό προσανατολισμό» της κινητοποίησης!

Στην ίδια ανακοίνωση της ΠΓ δε «χώρεσε» πουθενά το αίτημα για «καμία εμπλοκή της χώρας». Αρνήθηκαν να κάνουν ακόμα κι αυτή την ελάχιστη κατάθεση. Γιατί ακόμα κι αν δεχτούμε πως είναι ανέφικτο να εναντιώνεσαι σε έναν πόλεμο που η «υπερδύναμη» έχει αποφασίσει ούτως ή άλλως να διεξάγει, είναι απολύτως εφικτό όσο και αναγκαίο να ασκήσεις πίεση στην κυβέρνηση για μη εμπλοκή της χώρας σου. Κι όμως...

Ο ΣΥΝ κατέστησε σαφές πως «καταδικάζει απερίφραστα» το χτύπημα στη Νέα Υόρκη, αλλά ποτέ δεν καταδίκασε με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο τις σφραγίδες αίματος που οι ιμπεριαλιστές έχουν αφήσει ανά την υφήλιο. Υποθέτουμε ότι σ' αυτές ο ΣΥΝ δεν ανιχνεύει κανένα ίχνος «τρομοκρατίας». Ειδάλλως θα είχε καταδικάσει. Τον ιμπεριαλισμό, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τους κυρίους Σρέντερ, Μπλερ, Ζοσπέν, Σημίτη. Την αιτία και τους υπαίτιους, δηλαδή.

Το «όχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» είναι αυτονόητο αίτημα κάθε δύναμης που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται αριστερή. Ο ΣΥΝ όμως σε καμία επίσημη τοποθέτησή του δε διατυπώνει ξεκάθαρα τέτοιο αίτημα. Αντιθέτως, διαβάσαμε για «αντιπαράθεση με τη λογική πολεμικών ενεργειών των ΗΠΑ», όταν η ίδια ακριβώς λογική διαπερνά τη στάση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την ΕΕ όμως δεν λέει κουβέντα, ούτε βεβαίως για την ελληνική κυβέρνηση και τη συμμετοχή της στον πόλεμο.

Η τελευταία τοποθέτηση του Συνασπισμού ήταν αυτή του προέδρου του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, λοιπόν, ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για τον κίνδυνο ο πόλεμος να προσφέρει βάση για εντάσεις και άλλες τρομοκρατικές πράξεις. Δεν τον καταδίκασε. Δε διατύπωσε κανένα αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας. Κατέθεσε απλά και μόνο ένσταση για το κατά πόσο ο πόλεμος μπορεί να είναι αποτελεσματικός ως προς την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τίποτα για τα αθώα θύματα, τίποτα για το χαρακτήρα αυτού του πολέμου, τίποτα για τη διαφαινόμενη περιστολή δικαιωμάτων.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, κάτι που απαντάται και σε όλες τις επίσημες τοποθετήσεις του κόμματός του, έσπευσε να κηρύξει αθώα την ΕΕ, μιλώντας για «πόλεμο του Μπους και του Μπλερ» κι αυτό παρά την κραυγαλέα συνενοχή των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Μάλιστα, ανησυχεί - είπε - για τα καίρια πλήγματα που θα επιφέρει ο πόλεμος στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτονόμησης της ΕΕ από το άρμα των ΗΠΑ! Είναι, νομίζουμε, περιττό να συγκρίνουμε τις «ανησυχίες» του ΣΥΝ με αυτές των λαών μπροστά στη φρίκη του πολέμου και στα μέτρα αφαίρεσης λαϊκών δικαιωμάτων, που συνομολογούν ΕΕ και ΗΠΑ, ακριβώς γιατί προασπίζουν τα ίδια συμφέροντα, της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Αλλωστε γι' αυτά τα συμφέροντα πολεμούν, με την προσχηματική επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΣΟΚ
Ο πιστός σύμμαχος των ευρωατλαντικών

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέσα στο ορυμαγδό του ...«τηλεπαραθυρακισμού» και της αναμετάδοσης του πολέμου (τόσο στα αμερικανικά όσο και στα ...αραβικά) πλέον, αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά οι «δύο Ελλάδες»:

Από τη μια, είναι η Ελλάδα που τάσσεται τόσο κατά της κρατικής τρομοκρατίας, όσο και κατά της τρομοκρατίας των εκπαιδευμένων και στρατολογημένων από τη CIA πρακτόρων. Η Ελλάδα του λαού της.

Από την άλλη έχουμε την «Ελλάδα» των αστικών πολιτικών κομμάτων με τους «δορυφόρους» τους.

Το ΠΑΣΟΚ, φυσικά, σέρνει το χορό... Από το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» μέχρι το... «ζήτω οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και ο πόλεμός τους», η απόσταση δεν ήταν μεγάλη, βλέπετε.

1ον: Το ΠΑΣΟΚ, κυρίως με τους διάφορους που κυκλοφορούν πλέον - και με τη βούλα - σαν «παπαγαλάκια» του Μαξίμου, συμμετέχει ενεργά στον αντικομμουνισμό των ημερών. «Γιατί δε λέτε ότι αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ ήταν τρομοκρατία;»! «Είστε υπέρ ή κατά της τρομοκρατίας;» (!), είναι δυο από τα ρεφρέν τους.

Φυσικά, ο γκαιμπελισμός, στοχεύει να συσκοτίσει τη «μέχρι τα μπούνια» συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον πόλεμο αφού:

α) από την πρώτη στιγμή τάχθηκε αναφανδόν με τις ΗΠΑ

β) υπέγραψε την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ,

γ) παρέδωσε τη Σούδα, τα ελληνικά πληρώματα των Αβακς και τους ναύτες που υπηρετούν σε πλοία της ΝΑΤΟικής διοίκησης στις ΗΠΑ,

δ) άλλαξε ακόμα και το στρατιωτικό δόγμα της χώρας,

ε) έφτασε να μην αποκλείει ακόμα και την αποστολή στρατιωτών στον πόλεμο (!) ενώ αποκάλεσε - διά στόματος πρωθυπουργού - «αναπόφευκτο» το χτύπημα των ΗΠΑ! Ολα αυτά στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»...

Οσο για το ΚΚΕ, από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκαθάρισε:

«Η συμπάθεια απέναντι στα θύματα και το δοκιμαζόμενο αμερικανικό λαό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε συμπάθεια και ανοχή στην κρατική πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που οργανώνουν την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, δημιουργούν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές ομάδες (...)» (απόφαση ΚΕ του ΚΚΕ, 15/9/2001).

Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε και επιχειρεί να φανεί συνεπές στην τακτική της ηγεσίας των ΗΠΑ, που πατά στο αίμα των θυμάτων του Μανχάταν για να βρει το άλλοθι για τις νέες εκατόμβες θυμάτων που σπέρνουν στον κόσμο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή την ταχτική δε θα πάψει να την αντιμάχεται το ΚΚΕ.

2. Οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, πασχίζουν να βγάλουν «λάδι» και «αθώα περιστερά» τη CIA και τα αφεντικά της.

Υποκρίνονται ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι Μπιν Λάντεν είναι δημιουργήματα του ιμπεριαλισμού. Προσπαθούν να προσδώσουν «πατριωτικό τόνο» (!) στη συμμετοχή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αυτό έπραξε ο Κ.Σημίτης μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που ο Δ.Ρέππας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν Ελληνες φαντάροι στο Αφγανιστάν, ο κύριος Σημίτης έλεγε από το βήμα του συνεδρίου ότι το κόμμα του έκανε πράξη το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες»!

Πώς; Μα με το να είμαστε «παρόντες» και «συνεπείς στις διεθνείς υποχρεώσεις μας» (!), για έτσι θα ενδυναμώσουμε τη διεθνή θέση της χώρας, όπως είπε...

3. Για τους κυρίους του ΠΑΣΟΚ, το ζητούμενο, από την πρώτη στιγμή, ήταν να αναδειχτούν πιστοί υπηρέτες του «ευρω-ατλαντισμού». «Πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και συμμαχίες», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ!

«Διεθνής μας υποχρέωση» (!), η συμμετοχή στον «απεριόριστο πόλεμο» του Μπους...

4. Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε αμέσως να συνταχθεί με το κλίμα στρατοκρατίας και αστυνομοκρατίας που επέβαλαν οι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι στον κόσμο.

Ηδη στα πλαίσια της ΕΕ υπάρχει πρώτη - πρώτη η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση αυτού του περίφημου ενιαίου αστυνομικού και δικαστικού χώρου στην Ευρώπη.

5. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα απανωτά «γιες» προς την ηγεσία των ΗΠΑ, φρόντισε να δηλώσει την ταύτισή του με την αντίληψη των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών περί «τρομοκρατίας». Μια αντίληψη, που εκτός των άλλων, προκύπτει ανάγλυφα και από τον κατάλογο των «τρομοκρατών» που διακινεί ο Λευκός Οίκος. Μέσα σε αυτόν, μεταξύ άλλων, σαν «τρομοκράτες» καταγράφονται αγωνιστές της Παλαιστίνης, αγωνιστές της Κολομβίας, η Κούβα (!), οι αγωνιστές Κούρδοι.

Οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, προσποιούνται ότι η συμμετοχή τους στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι όρθωση του ...αναστήματός τους κατά της τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα, λειτουργώντας ως εγχώριοι «Ταλιμπάν» του ιμπεριαλισμού:

  • Συναινούν στη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων.
  • Βαφτίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σαν «αναγκαία (!) έξωθεν κατασταλτική δράση εναντίον της τρομοκρατίας» (!), λες και δεν ξέρουν ότι η «έξωθεν καταστολή» είναι η πιο βίαιη εκδήλωση του ιμπεριαλισμού.
  • Προσυπογράφουν το κλίμα μαζικού εκφοβισμού, τρομολαγνείας και επιβολής στρατιωτικού νόμου κατά των λαών.
  • Συμμαχούν σε έναν πόλεμο που δε στοχεύει τις σπηλιές του Αφγανιστάν, αλλά τις πηγές του πετρελαίου και των γεωστρατηγικών περασμάτων.

Με δυο λόγια: Γίνονται συμμέτοχοι με τους ευρωατλαντιστές, που σκυλεύουν κατά 7000 αθώων θυμάτων και βάζουν την υπογραφή τους (και) στα νέα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, παρασέρνοντας τη χώρα στη δίνη μιας παγκόσμιας και «απεριόριστης» απειλής!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ