Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Σιγόντο» στους κυρίαρχους

Στο πρώτο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Αθήνας ο Συνασπισμός, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του, αρνήθηκε να συμμετάσχει. Ταυτόχρονα πρωτοκλασάτα στελέχη του εξαπέλυσαν μια άνευ προηγούμενου επίθεση εναντίον του αντιπολεμικού κινήματος. Aξίζει να ξαναθυμηθούμε τις θέσεις και τις επιλογές του ΣΥΝ, μιας και αποδεικνύουν πως η ηγεσία του προσφέρει καλές υπηρεσίες για την απρόσκοπτη εξέλιξη της ευρωατλαντικής «σταυροφορίας».

Με εκείνη την πρώτη διαδήλωση ο λαός της Αθήνας διεκδίκησε: «Οχι στον πόλεμο - Καμία εμπλοκή της χώρας - Οχι σε μέτρα καταστολής». Αυτό το πλαίσιο εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ για πόλεμο διαρκείας και την πρόθυμη συμπαράταξη των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μ' αυτή την έννοια ήταν ευρύτατο και ευνόησε τη συσπείρωση χιλιάδων λαού, που αναγνώρισαν πως το κύριο ήταν η αποτροπή του πολέμου και των συνεπειών του. Κι όμως η ηγεσία του ΣΥΝ για να δικαιολογήσει την απουσία της έκανε λόγο για «περιοριστικό πλαίσιο» και για μη «σωστό προσανατολισμό» της κινητοποίησης!

Στην ίδια ανακοίνωση της ΠΓ δε «χώρεσε» πουθενά το αίτημα για «καμία εμπλοκή της χώρας». Αρνήθηκαν να κάνουν ακόμα κι αυτή την ελάχιστη κατάθεση. Γιατί ακόμα κι αν δεχτούμε πως είναι ανέφικτο να εναντιώνεσαι σε έναν πόλεμο που η «υπερδύναμη» έχει αποφασίσει ούτως ή άλλως να διεξάγει, είναι απολύτως εφικτό όσο και αναγκαίο να ασκήσεις πίεση στην κυβέρνηση για μη εμπλοκή της χώρας σου. Κι όμως...

Ο ΣΥΝ κατέστησε σαφές πως «καταδικάζει απερίφραστα» το χτύπημα στη Νέα Υόρκη, αλλά ποτέ δεν καταδίκασε με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο τις σφραγίδες αίματος που οι ιμπεριαλιστές έχουν αφήσει ανά την υφήλιο. Υποθέτουμε ότι σ' αυτές ο ΣΥΝ δεν ανιχνεύει κανένα ίχνος «τρομοκρατίας». Ειδάλλως θα είχε καταδικάσει. Τον ιμπεριαλισμό, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τους κυρίους Σρέντερ, Μπλερ, Ζοσπέν, Σημίτη. Την αιτία και τους υπαίτιους, δηλαδή.

Το «όχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» είναι αυτονόητο αίτημα κάθε δύναμης που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται αριστερή. Ο ΣΥΝ όμως σε καμία επίσημη τοποθέτησή του δε διατυπώνει ξεκάθαρα τέτοιο αίτημα. Αντιθέτως, διαβάσαμε για «αντιπαράθεση με τη λογική πολεμικών ενεργειών των ΗΠΑ», όταν η ίδια ακριβώς λογική διαπερνά τη στάση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την ΕΕ όμως δεν λέει κουβέντα, ούτε βεβαίως για την ελληνική κυβέρνηση και τη συμμετοχή της στον πόλεμο.

Η τελευταία τοποθέτηση του Συνασπισμού ήταν αυτή του προέδρου του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, λοιπόν, ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για τον κίνδυνο ο πόλεμος να προσφέρει βάση για εντάσεις και άλλες τρομοκρατικές πράξεις. Δεν τον καταδίκασε. Δε διατύπωσε κανένα αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας. Κατέθεσε απλά και μόνο ένσταση για το κατά πόσο ο πόλεμος μπορεί να είναι αποτελεσματικός ως προς την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τίποτα για τα αθώα θύματα, τίποτα για το χαρακτήρα αυτού του πολέμου, τίποτα για τη διαφαινόμενη περιστολή δικαιωμάτων.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, κάτι που απαντάται και σε όλες τις επίσημες τοποθετήσεις του κόμματός του, έσπευσε να κηρύξει αθώα την ΕΕ, μιλώντας για «πόλεμο του Μπους και του Μπλερ» κι αυτό παρά την κραυγαλέα συνενοχή των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Μάλιστα, ανησυχεί - είπε - για τα καίρια πλήγματα που θα επιφέρει ο πόλεμος στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτονόμησης της ΕΕ από το άρμα των ΗΠΑ! Είναι, νομίζουμε, περιττό να συγκρίνουμε τις «ανησυχίες» του ΣΥΝ με αυτές των λαών μπροστά στη φρίκη του πολέμου και στα μέτρα αφαίρεσης λαϊκών δικαιωμάτων, που συνομολογούν ΕΕ και ΗΠΑ, ακριβώς γιατί προασπίζουν τα ίδια συμφέροντα, της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Αλλωστε γι' αυτά τα συμφέροντα πολεμούν, με την προσχηματική επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ