Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί στην πολεμοκαπηλία

Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετρά τώρα τους φίλους της, όπως άλλωστε είχε πει ο Πρόεδρος Μπους, τότε η ηγεσία της ΝΔ σίγουρα δικαιούται μια περίοπτη θέση στο κλαμπ «φίλων USA». Κάτι παραπάνω. Με το ζήλο που επιδεικνύει στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», ανήκει στους πειθήνιους στρατιώτες της «συμμαχίας» και στους υποψήφιους να «θυσιαστούν» για χάρη των «ιερών» σκοπών της νεοταξικής «σταυροφορίας».

Χωρίς καμία ταλάντευση και δισταγμό, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να πάρει θέση στο στρατόπεδο της «συμμαχίας», πλειοδοτώντας σε ιαχές πολέμου και κρωγμούς για την επιβολή της «τάξης». Είναι αλήθεια βέβαια, ότι δε δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Και κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία τάχθηκε στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά κάτω και από την πίεση του ελληνικού λαού, υποχρεώθηκε να ψελλίσει κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως για την... αποτελεσματικότητά τους και γιατί «δεν εντάσσονταν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης»!.

Με ιδιαίτερη θέρμη η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ας σημειωθεί εμφανίζει για πρώτη φορά τέτοια σύμπνοια και ομοφωνία, επιχειρηματολογεί υπέρ του άδικου και ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Αφγανιστάν, διεκδικώντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχώριο τρομομέτωπο, το οποίο βέβαια έχει ευρύτερους στόχους.

Μέχρι τώρα όμως, δε φαίνεται να πείθει ούτε τους δικούς της ψηφοφόρους. Το γκάλοπ που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη ο «Ελεύθερος Τύπος» έδειχνε ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρούσε άδικο τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, ενώ ακόμα περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να γίνει, γιατί περισσότερο εξυπηρετεί τα ηγεμονικά σχέδια της Ουάσιγκτον στον πλανήτη παρά αποσκοπεί στην «απονομή της δικαιοσύνης» και την «πάταξη της τρομοκρατίας».

Την ίδια μέρα, ο Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΚΟ του κόμματός του, υπερασπιζόταν με πάθος ότι επρόκειτο για «επιβεβλημένη αντεπίθεση των συμμάχων» και περιέγραφε το όραμά του για επέκταση των επιθέσεων σε όλο τον πλανήτη υπό την ομπρέλα του «Συνασπισμού της Ειρήνης», όπως αποκάλεσε την «αντιτρομοκρατική» συμμαχία της νέας τάξης.

Τα καθήκοντα της «νέας εποχής»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εννοούσε πραγματικά πως είναι αποφασισμένος να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ακόμα «κι αν η στήριξη αυτή συνεπάγεται πολιτικό κόστος». Η θέση αυτή του προέδρου της ΝΔ απορρέει κυρίως από την πεποίθησή του ότι μια τέτοια στάση, από τη μια, είναι η πιο κατάλληλη και αποτελεσματική για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι δεν υπήρχε άλλη λύση... από τον πόλεμο και από την άλλη, ότι θα τον καταξιώσει παραπέρα σαν άξιο διαχειριστή στα μάτια των μεγάλων αφεντικών, εντός και εκτός της χώρας.

Η ηγεσία της ΝΔ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξοβελιστεί κάθε δεύτερη γνώμη γύρω από το «αναγκαίο» και το «δίκαιο» του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και να εγκλωβίσει, τουλάχιστον τους ψηφοφόρους της, στη «μοναδική αλήθεια», όπως αυτή τη διαμορφώνουν τα επιτελεία του ψυχολογικού και προπαγανδιστικού πολέμου στην Ουάσιγκτον. «Η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα. Δεν υπήρχε άλλη λύση από τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής του προπαγανδιστικού επιτελείου της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, όταν ρωτήθηκε γιατί οι θέσεις των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων δε συμπίπτουν με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, καθιστώντας έτσι σαφές ότι στόχος είναι μια συστηματικότερη πλύση εγκεφάλου σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση.

Αναπόσπαστος και εξίσου σημαντικός είναι και ο άλλος στόχος. Οπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (μόνιμοι και περιστασιακοί) αξιοποίησαν τον τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου για να θέσουν σε εφαρμογή το σύνολο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ηγεμονικών επιδιώξεών τους, έτσι και οι κατά τόπους «φίλοι» τους θέλουν να δώσουν ώθηση στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση που είχαν δρομολογήσει.

«Να πάρουμε, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, τα κατάλληλα μέτρα για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη: Να ελευθερώσουμε, επιτέλους, την οικονομία και να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του κράτους», τόνισε στην ομιλία του στην ΚΟ ο Κ. Καραμανλής. Ταυτόχρονα, ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να τους λύσει τα χέρια με νέους τρομονόμους στο πλαίσιο και της «συνεργασίας στην ΕΕ για την εδραίωση της ασφάλειας».

Γι' αυτό θεωρεί αναγκαία τη σύμπηξη ενός αρραγούς μετώπου ενάντια και στην «εσωτερική τρομοκρατία». «Προέχει η συνεννόηση όλων των δυνάμεων για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής», γιατί «όλοι στις ίδιες αρχές και αξίες πιστεύουμε», δήλωσε. Φυσικά εμφανίζει την επιθυμία του ως πραγματικότητα. Αλλο θεό, το θεό του χρήματος και του πολέμου πιστεύει ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του στην ιμπεριαλιστική σταυροφορία κατά των λαών του πλανήτη, και άλλα έχουν ανάγκη και ονειρεύονται οι λαοί.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ