Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Προετοιμασμένοι για νέες προκλήσεις

Συνέντευξη με τον Χουάν Κάρλος Φρομέτα, αντιπρόεδρο της ΠΟΔΝ, από την Ενωση Νέων Κομμουνιστών της Κούβας

Στη Διεθνούπολη, του 27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ φιλοξενήθηκαν 19 νεολαιίστικες οργανώσεις. Ανάμεσα σ' αυτές εντοπίσαμε και συζητήσαμε με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), τον Χουάν Κάρλος Φρομέτα από την Ενωση Νέων Κομμουνιστών της Κούβας.

- Ποιος είναι ο στόχος της παρουσίας σας εδώ στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ;

- Πιστεύω πως η παρουσία μας εδώ έχει δύο βασικούς στόχους. Από τη μια μεριά εκπροσωπούμε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και από την άλλη την Ενωση Νέων Κομμουνιστών της Κούβας. Σαν αντιπρόεδρος της ΠΟΔΝ η παρουσία μας εδώ είναι μια αναγνώριση της δουλιάς που έχει κάνει η ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια για την ΠΟΔΝ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η δουλιά που έχει κάνει η ΚΝΕ είναι πραγματικά πολύ ικανοποιητική και στόχο είχε την ενίσχυση της ΠΟΔΝ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και πιστεύω πως θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα. Και αυτό όχι μόνο λόγω της ποικιλομορφίας των οργανώσεων που υπάρχουν στην ΠΟΔΝ, αλλά και λόγω της πολύπλοκης κατάστασης που υπάρχει σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτή τη διαδικασία και τη μάχη που έδωσε από την πρώτη στιγμή η ΚΝΕ, βοηθήσαμε και εμείς σαν Ενωση Νέων Κομμουνιστών της Κούβας. Και για τις οργανώσεις αυτές, την ΚΝΕ και την Ενωση Νέων Κομμουνιστών της Κούβας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη δουλιά της ΠΟΔΝ, έτσι ώστε να αποκτήσει η ΠΟΔΝ μια ολοκληρωμένη δομή. Για να μπορέσει να παίξει το ρόλο που χρειάζεται σε ό,τι αφορά το νεολαιίστικο προοδευτικό κίνημα. Πιστεύουμε και εμείς και η ΚΝΕ ότι τώρα ιδιαίτερα μετά το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα βρεθούμε σε ένα καινούριο στάδιο της δουλιάς της ΠΟΔΝ.

- Απ' ό,τι ξέρω, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε εσείς προσωπικά σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

- Σαν Ενωση Νέων Κομμουνιστών της Κούβας θεωρούμε πολύ σημαντικό να συμμετέχει κανείς σε τέτοιου είδους Φεστιβάλ. Απ' ό,τι θυμάμαι τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε πάντα σαν οργάνωση. Το θεωρούμε ένα στίγμα αλληλεγγύης και υποστήριξης της κουβανικής νεολαίας προς την ελληνική νεολαία. Εγώ πραγματικά έχω μείνει εντυπωσιασμένος με όλα αυτά που διαδραματίζονται στο Φεστιβάλ. Δηλαδή έχω εντυπωσιαστεί με το πνεύμα της ελληνικής νεολαίας και για το πόσο πεισμένοι είναι οι Ελληνες νέοι πως είναι «δυνατός» ένας διαφορετικός δρόμος. Και εκείνο που βλέπω είναι ότι πάρα πολύ νέοι συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Από παιδιά ξέρουμε την ιστορία της Ελλάδας και για μένα ήταν πολύ σημαντικό που μπόρεσα να έρθω σ' αυτή τη χώρα και να ζήσω αυτά που έζησα σ' αυτό το Φεστιβάλ.

Εκείνο που κυρίως μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η υπευθυνότητα που δείχνουν τα μέλη της ΚΝΕ. Η πεποίθηση δηλαδή της ορθότητας αυτών που κάνουν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τόσο τα πολύ νέα παιδιά που υπάρχουν στην ΚΝΕ όσο και οι μεγαλύτεροι δουλεύουν όλοι με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Και προπαντός πάνω απ' όλα αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η συμμετοχή των γυναικών. Δε φεύγω δηλαδή εντυπωσιασμένος μόνο από την ομορφιά των κοριτσιών της Ελλάδας αλλά και με την υπευθυνότητα που αναλαμβάνουν όλα αυτά τα καθήκοντα. Από την άλλη μεριά ένιωσα πολύ έντονη την αλληλεγγύη με την κουβανική νεολαία και την Κούβα γενικότερα. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλα όσα γίνονται στη χώρα μας και το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε γνωστή την πραγματικότητα που υπάρχει στην Κούβα.

- Πώς βοηθάει η κουβανική νεολαία την επαναστατική διαδικασία στη χώρα σας;

- Στην Κούβα, αυτή τη στιγμή, η νεολαία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επαναστατική διαδικασία. Τώρα δραστηριοποιείται πολύ σοβαρά, τόσο στον πολιτιστικό, όσο και στον κοινωνικό τομέα. Και εκπληρώνουμε το ρόλο που μας έχει αναθέσει η ηγεσία της Επανάστασης. Δουλεύουμε στις γειτονιές σαν κοινωνικοί λειτουργοί, δουλεύουμε στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας γιατί πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εκείνο που είναι επιτακτικό να γίνει είναι να δοθεί η μάχη των ιδεών. Σήμερα η παγκόσμια διεθνής κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, πολύ δύσκολη γι' αυτό και προετοιμάζουμε τη νεολαία μας, όσο το δυνατόν καλύτερα, στον τομέα της ιδεολογικής διαπαιδαγώγησης. Η ηγεσία της Επανάστασης έχει πλήρη συνείδηση ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθούν μεγάλες ιδεολογικές μάχες και πιστεύω ότι η συνέχιση της επανάστασης βρίσκεται ακριβώς εκεί. Αν είμαστε ιδεολογικά σωστά διαπαιδαγωγημένοι και προετοιμασμένοι, πολιτιστικά καλά προετοιμασμένοι, θα μπορέσουμε με πολύ καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Γι' αυτό ακριβώς και η ηγεσία της Επανάστασης, ο ίδιος ο κομαντάντε Κάστρο μάς έχει αναθέσει αυτή την αποστολή και είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να τη φέρουμε σε πέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ