Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκρηξη βόμβας στη Μαδρίτη

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη αργά το βράδυ της Παρασκευής σε υπόγειο γκαράζ της ισπανικής πρωτεύουσας, προκαλώντας τουλάχιστον 14 τραυματισμούς και σοβαρές υλικές ζημιές.

Η βόμβα εξερράγη στον υπόγειο χώρο στάθμευσης της «Πλάθα δε Κολόν», ενώ είχαν περάσει μόλις μερικές ώρες από μια στρατιωτική παρέλαση στο χώρο αυτό για την Εθνική Γιορτή της Ισπανίας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διαδικτυακή έκδοση του BBC, ο Ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος, ο οποίος παρακολούθησε την παρέλαση, καθόταν μόλις 100 μέτρα από το σημείο που εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός με τον οποίο ήταν παγιδευμένο το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ισπανικών αρχών, τέσσερις από τους τραυματίες ήταν αστυνομικοί, ενώ οι περισσότεροι από όσους διακομίστηκαν σε νοσοκομεία είχαν εισπνεύσει καπνό.

Κατά την ίδια πηγή, το αυτοκίνητο είχε μεταφερθεί στο χώρο στάθμευσης από έναν κοντινό δρόμο, όπου είχε βρεθεί εγκαταλειμμένο. Ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Μαρία Αλβαρέθ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 81 οχήματα υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους 66 ιδιωτικής χρήσης, και αρκετά δέχτηκαν μια βροχή από μπάζα, ωστόσο όλα ήταν άδεια. Αξιωματούχος της Πυροσβεστικής είπε ότι η έκρηξη του «θύμισε» εκείνη στο αεροδρόμιο Μπαράχας τον Αύγουστο.

Εκπρόσωπος της Δημαρχίας δήλωσε ότι είχε υπάρξει προειδοποίηση το πρωί της Παρασκευής εκ μέρους της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, για έκρηξη στη διάρκεια της παρέλασης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η Ισπανική κυβέρνηση ήλπιζε πως το «νέο διεθνές κλίμα» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ θα οδηγούσε την ΕΤΑ να σταματήσει τη δράση της. Η ενέργεια αυτή «μοιάζει να διαψεύδει τις κυβερνητικές "ελπίδες"», εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ