ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
Σελ. /32
Σε ρυθμούς αντιπολεμικούς όλη η Αττική!

Αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη, 8 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Μ. Θεοδωράκης
Μ. Θεοδωράκης
Αντιπολεμικό σάλπισμα ηχεί σε όλη την Αθήνα ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου την ερχόμενη Πέμπτη, στις 6μ.μ., στο Σύνταγμα και της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία. Καθημερινά εκπρόσωποι δεκάδων μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που συνδιοργανώνουν και στηρίζουν την κινητοποίηση, «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς και τις συνοικίες του Λεκανοπεδίου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τον αθηναϊκό λαό ώστε να στείλει σαφές και ηχηρό μήνυμα καταδίκης στους πρωτεργάτες του νέου άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε να πάρει θέση στο πλευρό των πολεμοκάπηλων, ωθώντας τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς.

Μέσα από μια πλατιά αντιπολεμική συσπείρωση εκπέμπεται το κάλεσμα με αποδέκτη κάθε εργαζόμενο, κάθε φιλειρηνιστή, προοδευτικό άνθρωπο να διατρανώσει την απαίτησή του για τερματισμό του πολέμου, για τερματισμό της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτόν, για διεύρυνση και όχι αφαίρεση των ατομικών και λαϊκών ελευθεριών. Να πει ένα σθεναρό «ΟΧΙ» στην τρομοκρατία του πολέμου και στον αυταρχισμό.

Θυμίζουμε πως η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε στις 24 του Οκτώβρη έπειτα από αντιπολεμική σύσκεψη, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστών και μαζικών φορέων και η οποία χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή μαζικότητα στην εκπροσώπηση φορέων αλλά και προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής. Τις μέρες που μεσολάβησαν την πρωτοβουλία πλαισίωσαν συνυπογράφοντας το κάλεσμα συμμετοχής και πρωτοστατώντας για την επιτυχία της κινητοποίησης, δεκάδες συνδικαλιστικές εργατικές και επαγγελματικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Ομοσπονδίες, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία. Ακόμη, η ΕΕΔΥΕ, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, νέοι καλλιτέχνες, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, άλλοι μαζικοί φορείς, κινήσεις και επιτροπές αγώνα, λύκεια και σύλλογοι εκπαιδευτικών, σύλλογοι μεταναστών και προσφύγων κ.ά. Στο πλευρό τους τάχθηκαν παράγοντες της δημόσιας ζωής, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μ. Θεοδωράκης - Μ Γλέζος - Π. Κρητικός

Η νεολαία, οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα διαδηλώσουν τη θέλησή τους για ειρήνη
Η νεολαία, οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα διαδηλώσουν τη θέλησή τους για ειρήνη
Σημαντική παρέμβαση στον αγώνα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου αποτέλεσε στις αρχές της βδομάδας που μας πέρασε η κοινή δήλωση των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Γλέζο, την οποία συνυπέγραψε προχτές και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β. Πειραιά, Παναγιώτης Κρητικός.

Στη δήλωση αυτή διακηρύσσεται: «Ενώνουμε κι εμείς τη δική μας φωνή με την αγωνία και την οργή των λαών και λέμε: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ζητάμε να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό τον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αγωνιζόμαστε για διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και αντιστεκόμαστε στα αυταρχικά μέτρα που θέλουν να τις περιορίσουν.

Καλούμε το λαό της Αθήνας ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».

ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΦΙΕΡΗ
Υπόθεση όλης της κοινωνίας

Η Στέλλα Αλφιέρη, πρώην βουλευτής, τόνισε: «Η 8η του Νοέμβρη είναι μια μέρα αντιπολεμική και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να δώσει δυναμικά το "παρών" της. Δεν είναι μόνο υπόθεση της Αριστεράς, αλλά είναι υπόθεση όλης της χώρας να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Σημίτη ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δεσμεύει τη χώρα μας στο άρμα του πολέμου από τη μια μεριά και από την άλλη να ακυρώνει και να εντείνει την πίεσή της στην ακύρωση κατακτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων μας. Είναι ώρα να πούμε ένα δυνατό όχι στον πόλεμο, ένα δυνατό όχι, ένα μήνυμα πως τα δικαιώματά μας τα ανθρώπινα πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο στη σημερινή κοινωνία και καλούμε την κυβέρνηση να ανοίξει τις διαδικασίες του πολιτικού ασύλου για τους Αφγανούς πρόσφυγες και να δημιουργήσει χώρους υποδοχής».

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
Ολοι στο συλλαλητήριο

«Ολοι πρέπει να είμαστε παρόντες στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 8 του Νοέμβρη», μας δήλωσε ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. «Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θέλουν να "βάλουν πόδι" στην Κεντρική Ασία και κυρίως στις χώρες που συνιστούσαν τη Σοβιετική Ενωση. Εκμεταλλεύτηκαν το χτύπημα στη Νέα Υόρκη για να προωθήσουν τα σχέδιά τους και με αυτό τον πόλεμο επί της ουσίας διευρύνουν τη βία και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο. Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν ακυρώσει τον ΟΗΕ, και με την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να προχωρήσουν στο βομβαρδισμό μιας χώρας και δεν ξέρω σε ποιους άλλους βομβαρδισμούς, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή.

Οπως και η Αριστερά, είμαι εναντίον της τρομοκρατίας. Ομως, με τον πόλεμο ξεμπερδεύουμε από την τρομοκρατία ή διευρύνουμε το πρόβλημα; Και αν η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει πρόβλημα με την τρομοκρατία ή μπορεί να χτυπηθεί από αυτήν, με τη συμπεριφορά της θα το αποτρέψει; Οσο περισσότερο εμπλεκόμαστε τόσο περισσότερο έχουμε αυτόν το συγκεκριμένο κίνδυνο. Το κυρίως όμως ζήτημα με την Ελλάδα είναι ότι έχει αποφασίσει - και το απέδειξε στην περίοδο της Γιουγκοσλαβίας - να είναι υποτελής στους Αμερικάνους. Από το '96 η συγκεκριμένη κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που δένεται και υπηρετεί τα συμφέροντα πρώτα απ' όλα των Αμερικανών».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
Ντροπή να φαλκιδεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια

«Ο πόλεμος αυτός είναι ό,τι πιο φρικτό υπάρχει σήμερα στον κόσμο», μας λέει ο Μανόλης Μητσιάς. «Δείχνει την αγριότητα του ανθρώπου. Ούτε τα ζώα δεν κατασπαράζουν έτσι, όπως κάνουν σήμερα οι Αμερικάνοι. Είναι τραγικό να κυνηγάνε ένα λαό φτωχό. Αλίμονο αν η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται με τρομοκρατία. Ετσι σπέρνεις κι εσύ τρομοκρατία. Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα μπήκε σε μια περιπέτεια, την οποία την ήθελαν, την επιδίωκαν οι μεγάλες δυνάμεις. Επιδίωκαν και πέτυχαν την αστυνόμευση της ιδιωτικής ζωής του κάθε ανθρώπου. Είναι ανεπίτρεπτο να φαλκιδεύεται η ελευθερία του ανθρώπου με όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα, που λαμβάνονται δήθεν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Να κοιτάξουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν την οικονομική ζωή στα χέρια τους τις φτωχές χώρες. Να τους δώσουν εργασία, οικονομικά κίνητρα, γιατί αν ο άλλος έχει να φάει και να πιει δε θα κάνει καμία τρομοκρατική ενέργεια. Και να πάψουν να ανάβουν φιτίλια σε διάφορες γωνιές του πλανήτη για να πουλάνε οι πολεμικές βιομηχανίες.

Χαίρομαι που γίνεται το αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Είναι πια καιρός ο κοσμάκης να ξυπνήσει από τη νιρβάνα της ευδαιμονίας που τον διακατέχει τα τελευταία χρόνια και έχει αφεθεί στο χαζοκούτι της τηλεόρασης. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα, ότι το καλύτερο πράγμα για τον άνθρωπο είναι η ειρήνη και η αγάπη».

Θ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ
Πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Θόδωρος Κατριβάνος, ανήγγειλε τη συμμετοχή του, δηλώνοντας στο «Ρ»:

«Είναι θετικό να διοργανώνονται τέτοια συλλαλητήρια σαν αυτό της ερχόμενης Πέμπτης, 8 Νοέμβρη. Θα συμμετέχω κι εγώ. Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι εναντίον αυτού του αισχρού πολέμου που διεξάγεται».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους δρόμους την Πέμπτη για την ειρήνη

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 7μμ στην Πλατεία Αριστοτέλους

Με αποφασιστικότητα και αγωνιστικό πάθος οι φιλειρηνικές δυνάμεις και ο λαός της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται για το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8 του Νοέμβρη για την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την υπεράσπιση της ειρήνης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των λαϊκών και πολιτικών ελευθεριών, που έχουν μπει στο στόχαστρο των κυβερνώντων και των μεγάλων εταίρων των ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης, που οργανώνει το συλλαλητήριο και στην οποία συμμετέχουν το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, η ΝΑΘ, η ΤΕΔΚ, τα Επιμελητήρια, η ΕΔΥΕΘ, η Αντιπολεμική Επιτροπή και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, καλεί τους νέους, τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες της πόλης στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους για να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό του άδικου πολέμου.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Νίκος Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, τονίζει ότι «οι τοπικές επιτροπές της ΕΔΥΕΘ και οι συνοικιακές αντιπολεμικές επιτροπές, όπου έχουν συσταθεί και λειτουργούν, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινητοποιήσεις για τη μαζικοποίηση της εκδήλωσης. Επιδιώχτηκε σ' όλη αυτή την προπαρασκευαστική δουλιά να μετατραπεί η καθιερωμένη διαδήλωση του λαού και της νεολαίας στην επέτειο του Πολυτεχνείου, σε ένα συγκλονιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο».

«Υπάρχει πολύ καλό κλίμα», υπογραμμίζει ο Νίκος Ζώκας, «και με τη συνέχιση της κινητοποίησης μέχρι και τη μέρα του συλλαλητηρίου, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ένα πολύ μαζικό και πετυχημένο συλλαλητήριο, όπως και στην Αθήνα, που, όπως όλα δείχνουν, έχει υποστήριξη από πλατιά στρώματα του πληθυσμού».

Σε προκήρυξή τους εξάλλου, οι φορείς που οργανώνουν το συλλαλητήριο καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να διαμορφώσουν ένα δυνατό πλατύ μέτωπο απέναντι στις προσπάθειες φαλκίδευσης των κοινωνικών και δημοκρατικών ελευθεριών, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

ΑΧΑΪΑ
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Πάτρα - Αίγιο

Την Πέμπτη, 8 του Νοέμβρη, στις 7.30μ.μ., μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας είναι το αγωνιστικό «ραντεβού» του λαού της πόλης, στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, το οποίο προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Οι μαζικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην Αντιπολεμική Επιτροπή έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς, στις συνοικίες, στα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, στα χωριά. Παντού ηχεί το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, ώστε να εκφραστούν μαχητικά τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού της περιοχής.

Στο Αίγιο

Η Αντιπολεμική Επιτροπή του Αιγίου καλεί το λαό της περιοχής να υψώσει τη δική του φωνή αντίστασης ενάντια στον άδικο πόλεμο, στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 8 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαύρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ