ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΜΠΧΑΖΙΑ
Επικίνδυνη όξυνση

Αμπχάζιοι στρατιώτες. Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή

Associated Press

Αμπχάζιοι στρατιώτες. Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η κατάσταση στα σύνορα Γεωργίας - Αμπχαζίας είναι πολύ τεταμένη. Από την Αμπχαζία καταφθάνουν όλο και πιο ανησυχητικές πληροφορίες. Ολα τα πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι το πρωί στις 9 του Οκτώβρη ορισμένα χωριά της περιοχής Γκουλρίμπσι βομβαρδίστηκαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν. Αναφέρθηκαν θύματα και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στην Αμπχαζία διεξάγονταν όλη τη νύχτα μάχες. Σ' ένα χωριό της περιοχής τμήματα του αμπχαζικού στρατού απέκρουσαν τις επιθέσεις 500 Τσετσένων και Γεωργιανών ανταρτών, οι οποίοι είχαν μπει στο χωριό και σκότωσαν 14 κατοίκους. Η αμπχαζική πλευρά υποστηρίζει ότι τα αεροπλάνα ανήκουν στη Γεωργία και οι βομβαρδισμοί έγιναν με σκοπό τη στήριξη της ομάδας των Τσετσένων και Γεωργιανών τρομοκρατών που είχαν εισβάλει πριν από μερικές μέρες στο έδαφος της Αμπχαζίας.

Από τη μεριά της, η Τιφλίδα απορρίπτει κατηγορηματικά τη συμμετοχή της στους βομβαρδισμούς. Υποστηρίζει ότι το φαράγγι Κοντόρ βομβάρδισαν «δυο άγνωστα μαχητικά αεροπλάνα και οι γεωργιανή αεροπορία δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτούς». «Μπορούμε να το αποκαλέσουμε προβοκάτσια, που είναι στο χέρι ακριβώς εκείνων των δυνάμεων που δεν έχουν συμφέρον για τη διευθέτηση με πολιτικές μεθόδους αυτή της διένεξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Μεράμπ Αντάτζε. Στο μεταξύ, ο υπαρχηγός της αεροπορίας της Γεωργίας σμήναρχος Μιχαήλ Τζαβανάντζε δήλωσε: «Πεποίθησή μου είναι ότι πρόκειται για επίθεση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών». Η Ρωσία απέρριψε από τη μεριά της κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το έδαφος της Αμπχαζίας και κατηγόρησε τη Γεωργία ότι δείχνει ανοχή απέναντι στους τρομοκράτες.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Εντουάρντ Σεβαρτντνάντζε έκανε δυο αντιφατικές δηλώσεις. Το πρωί επισήμανε ότι βλέπει μόνο την πολιτική λύση της διένεξης με την Αμπχαζία, αλλά θεωρεί ότι «δεν μπορεί για την ώρα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, διότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο έδαφος της Αμπχαζίας». Αργότερα επανήλθε με μια σκληρή δήλωση: «Οι βομβαρδισμοί στο φαράγγι Κοντόρ ξεπερνάνε όλα τα λογικά όρια. Είναι μια εξοργιστική πράξη. Από μέρους μας θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά. Θα επιδιώξουμε την τιμωρία των ενόχων. Απ' αφορμή τον βομβαρδισμό των γεωργιανών χωριών μου τηλεφώνησε ήδη εκπρόσωπος της αμερικανικής ηγεσίας. Η Γεωργία θα ζητήσει την αντίδραση για τους βομβαρδισμούς από μέρους των διεθνών οργανισμών, μαζί και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τέλος, πιο ρεαλιστική είναι η εκτίμηση της κατάστασης στην Αμπχαζία που έκανε ο υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ. «Τώρα γίνεται ολοφάνερο ότι είτε η ηγεσία της Γεωργίας δεν ελέγχει την κατάσταση στο έδαφός της, είτε χρησιμοποιεί τους τρομοκράτες για τους δικούς της σκοπούς. Γνωρίζετε ότι η ηγεσία της Αμπχαζίας κήρυξε γενική επιστράτευση, γιατί δέχτηκε στην ουσία επίθεση από τρομοκράτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, πρόκειται για μερικές εκατοντάδες άτομα. Από πού επιτέθηκαν εκεί είναι κατανοητό σε όλους. Για την ώρα δε βλέπουμε μια πραγματική προθυμία της γεωργιανής ηγεσίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ιβανόφ σε δημοσιογράφους.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο

ΛΥΩΝ.-

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Ζενέ, στην κεντρική Γαλλία, χωρίς να αναφερθούν θύματα, μεταδίδει το «Ρόιτερ». Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν ακόμη γνωστά, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο. Γύρω από το εργοστάσιο, το οποίο ανήκει στην εταιρία διανομής χημικών «Vassiere Favre», είχαν συγκεντρωθεί πυροσβέστες κι αστυνομικοί αποκλείοντας την περιοχή σε ακτίνα 500 μέτρων από το κτίσμα. Ενα νέφος σχηματίστηκε πάνω απ' αυτό, αλλά δεν ήταν τοξικό.

Η νέα έκρηξη έρχεται να προσθέσει κι άλλο θόρυβο σε εκείνον που είχε προκαλέσει η έκρηξη σε πετροχημικό εργοστάσιο της Τουλούζης με 29 θύματα, που οι αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται «για τρομοκρατική ενέργεια».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέδριο Συνδέσμων Φιλίας με την Κούβα

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Συνδέσμων Φιλίας και Αλληλεγγύης με την Κούβα πραγματοποιείται στις 13 και 14 του Οκτώβρη στην αίθουσα «τηλεδιάσκεψη» του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Επίσης στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης και με πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Ν. Θεσσαλονίκης διοργανώνεται εκδήλωση στη μνήμη του ΤΣΕ στις 15 του Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα: «Ο τομέας της υγείας στην Κούβα». Ομιλήτρια θα είναι η θυγατέρα του ΤΣΕ, γιατρός, Αλέιδα Γκεβάρα. Ακόμη στις 13/10 στις 8.30 μ.μ., θα δοθεί συνεστίαση προς τιμήν των συνέδρων στην αίθουσα «Nouveau Rest» (ΜΑΚΡΟ).

ΙΤΑΛΙΑ
Μιας τραγωδίας, δύο έπονται

ΡΩΜΗ.-

Ενώ η Ιταλία δεν είχε συνέλθει ακόμη από το προχτεσινό σοκ του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος στο Μιλάνο, που διαπιστώθηκε τελεσίδικα ότι οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, στο βαρύ κλίμα ήρθαν να προστεθούν οι πτώσεις δύο ελικοπτέρων που κόστισαν 6 ζωές.

Χαρακτηριστική της απόπειρας αποφυγής οποιασδήποτε ευθύνης από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, για το γεγονός ότι αν το αεροδρόμιο Λινάτε του Μιλάνου διέθετε ραντάρ εδάφους θα είχαν σωθεί 118 ζωές, ήταν η χτεσινή δήλωση του Κλαούντιο Σκαγιόλα, υπουργού Εσωτερικών: «Είναι απαράδεκτο σ' ένα διεθνές αεροδρόμιο όπως αυτό του Μιλάνου να μη λειτουργεί το ραντάρ εδάφους» (!).

Χτες ωστόσο ακολούθησαν δύο δυστυχήματα με ελικόπτερα, το πρώτο τα ξημερώματα, όταν ένα νοσοκομειακό ελικόπτερο «Augusta» που είχε κληθεί να μεταφέρει έναν τραυματία κατέπεσε, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τα πέντε άτομα που επέβαιναν - δυο γιατροί, ο τραυματίας και οι δύο πιλότοι. Περίπου την ίδια ώρα, στο Κούνεο, κοντά στο Τορίνο, κατέπεσε άλλο ελικόπτερο, που προσέκρουσε σε ηλεκτρική κολόνα, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο πιλότος του.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση σε «ουδέτερο» έδαφος;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μια νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ ίσως πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει χτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα' αρέτζ» στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο.

Η νέα συνάντηση πάντως προσφέρει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στους δύο πολιτικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις. Ο μεν Πέρες από τα «γεράκια» στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Ισραήλ, και ο Αραφάτ πανταχόθεν - το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τις παλαιστινιακές οργανώσεις που δεν αποδέχονται την εκεχειρία. Οι φονικές τακτικές που συνεχίζει να ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός, παρά τις αμερικανικές πιέσεις ώστε να υπάρξει «ηρεμία» στην περιοχή, αλλά και η συνέχιση της δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων προκαλούν ασφυξία στην προσπάθεια διατήρησης της «εκεχειρίας», η οποία στην πραγματικότητα ουδέποτε τηρήθηκε.

ΠΓΔΜ
Πόλεμος νεύρων

ΣΚΟΠΙΑ.-

Διαρκής είναι η κλιμάκωση της πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου η διαδικασία εφαρμογής της, εμπνεύσεως ΝΑΤΟ, «Συμφωνίας» της Οχρίδας έχει αποτελματωθεί: χτες συνεδρίασε το Κοινοβούλιο και αποφάσισε τη χορήγηση αμνηστίας στους άνδρες του επισήμως αυτοδιαλυθέντος Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών.

Ωστόσο της συνεδρίασης της Βουλής απείχαν τα αλβανικά κόμματα, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του προέδρου της Βουλής Στόγιαν Αντοφ. Η αλβανική πλευρά εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της, διά στόματος του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Ντεμούς Μπαϊράμι επειδή οι Σλαβομακεδόνες πολιτικοί «προσπαθούν να αλλοιώσουν» το περιεχόμενο της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Η Δύση - τόσο διαμέσου των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, όσο και διαμέσου του ΝΑΤΟ - εκβιάζει όλο και πιο σκληρά για να περάσουν οι Συνταγματικές Τροποποιήσεις χωρίς αλλαγές.

Πάντως το βήμα που απαιτούσαν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, η αμνηστία, εξαιρεί όσους είναι υπόλογοι για «εγκλήματα πολέμου» - μια υποσημείωση που ίσως προκαλέσει νέες εντάσεις. Ο Μπόρις Τράικοφσκι έκανε λόγο για «έναρξη της επανένταξης όσων δε διέπραξαν εγκλήματα της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Είναι όμως αμφίβολο αν το ΔΠΔ θα ασχοληθεί με τους αντάρτες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ